Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane   (stwardnienie rozsiane) jest chorobą zwyrodnieniową, która dotyka   centralny układ nerwowy (OUN). Nazwa „stwardnienie rozsiane” wyraża naturę tej choroby. Słowo „skleroza” pochodzi od greckiego słowa „skleros”, co oznacza „sztywny”. Rozproszony, ponieważ tworzy w OUN różnorodnie rozproszone ogniska zapalne zwane blaszkami lub zmianami (różnią się wielkością, od kilku milimetrów do centymetrów i są rozproszone w istocie białej mózgu i rdzenia kręgowego).

Niestety jej początek i przebieg są nieprzewidywalne, choroba atakuje młode osoby w wieku 20-30 lat. Choroba jest wywoływana przez wiele nieswoistych czynników, z których najczęstsze to:

  • infekcja,
  • narkoza,
  • chirurgia,
  • stres,
  • wyczerpanie organizmu.

Objawia się powstawaniem licznych ognisk zapalnych, które niszczą osłonkę ochronną niektórych włókien nerwowych (osłonkę mielinową). Typowe dla stwardnienia rozsianego jest to, że wpływa na obszary odpowiedzialne za ruch i koordynację. U niektórych osób może prowadzić do uszkodzenia nerwu wzrokowego lub nerwów czaszkowych i rdzeniowych, problemów ze wzrokiem,   trudny   pieszy   słabo   artykulacja   i wymowa, zdezorientowana   myślenia aż do całkowitego paraliżu ciała.

Jest to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy uważa mielinę (= lipoproteinę biorącą udział w tworzeniu osłonki mielinowej) za obcą i niszczy ją. Po zniszczeniu osłonki mielinowej przekazywanie impulsów nerwowych w OUN zostaje spowolnione lub całkowicie przerwane.
Inne często omawiane przyczyny to zatrucie toksycznymi metalami, nowotwory rdzenia kręgowego i czynniki genetyczne   predyspozycje i niektóre   wirusy.

Klasyczne leczenie jest nadal nieskuteczne, skupia się głównie na łagodzeniu niektórych objawów poprzez podawanie kortykosteroidów i leków immunosupresyjnych.

Wpływ diety na stwardnienie rozsiane

Modyfikacja diety ma przede wszystkim charakter profilaktyczny. Nie udowodniono jeszcze, że jakakolwiek manipulacja dietą jest w stanie odwrócić postęp tej choroby. Celem profilaktycznego dostosowania diety jest:

1. Zwiększ   zdolność antyoksydacyjna   organizm, czyli chronić   komórki nerwowe   przed uszkodzeniem   wolne rodniki).

2. Wspomagają powstawanie kwasów tłuszczowych, które biorą udział w budowie nerwów.

3. Zmniejsz procesy zapalne.

Koncepcja opiera się na zasadach diety przeciwzapalnej, która obejmuje:

A) Zmniejszenie udziału białek zwierzęcych, które są zastępowane białkami roślinnymi,

B) Zminimalizuj spożycie wszelkich słodyczy i zbędnych dodatków, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych,

C) Dostosuj proporcje poszczególnych grup kwasów tłuszczowych (nasycone:nienasycone, o-3:o-6),

D) Zadbaj o odpowiednią ilość wybranych witamin (wskazuje się na wpływ witamin C, E i kompleksu B),

E) Zwiększ spożycie lecytyny (wpływa na regenerację mieliny).   osłonki nerwowe) – podstawą są orzechy i nasiona lub wyciskane z nich oleje. Suplementy diety też mają sens, korzystniejsze są z gwarantowaną proporcją kompleksów fosfolipidowych (fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloetanoloamina).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Bc. Vendula Marešová

Obszar odżywiania i zdrowego trybu życia przemawia do mnie z kilku osobistych powodów Bardzo atrakcyjne. Zacząłem szukać czegoś, co wzbogaciłoby mnie pod tym względem i nadało spójną strukturę informacjom, które posiadam na przestrzeni lat i osobistym doświadczenia, które zebrała. Jestem wdzięczny, że trafiłem na Doradcę na kurs odżywianie i suplementacja, które nie tylko mnie wzbogaciły, ale wniosły więcej do mojego życia kierunek. Dzięki kursowi Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji czuję i mam możliwość to zrobić co ma dla mnie sens Kurs prowadził mgr inż. Martin Jelínek skutecznie i z zaangażowaniem dążenie do całościowego przeglądu. Forma nauki online była dla mnie idealna zadowalający. Bardzo podoba mi się również to, że dostępne są lekcje i porady online nawet po ukończeniu kursu. I na koniec, był to dobry początek zawód poradnictwa żywieniowego i dalsze samokształcenie w zakresie żywienia.

Marie Hloušková

Kurs przerósł moje oczekiwania. Początkowe obawy o to, jak sobie poradzę na co dzień pochłonij 3 lekcje + stwórz mapy myśli, przekształcone w codzienność przyzwyczajenia i z niecierpliwością czekam na nowe, ciekawe informacje. Podejście pana Jelínka jest takie niesamowite – profesjonalna i jasna interpretacja, która pozostawiła pole do popisu uczniowie wyrobili sobie własne zdanie na dany temat. Nikomu niczego nie narzuca i jednocześnie wpłynie to na to, że zaczniesz myśleć o rzeczach z innego punktu widzenia. mogę tylko polecić!

Janik Andrzej

Kurs na Doradcę Żywienia i Suplementacji był dla mnie zdecydowanie wzbogaceniem osobowości i pracy. Dzięki kursowi zrozumiałam, co robić, a czego nie na czym się skupić, a co odpuścić. Pan Jelínek to profesjonalista w każdym calu, kurs składa się z trzech map myśli dziennie, które pomogą danej osobie pamiętaj o najważniejszych sprawach. Bardzo podoba mi się możliwość dostępu do informacji i zamknięta sekcja dla absolwentów, która stanowi doskonałe wsparcie zajęć praktycznych doradztwo. Wspaniale jest mieć za plecami profesjonalistę, który udzieli porady. Są też książki i płyty CD ogromna korzyść dla każdego, kto dba o swoje zdrowie. Zdecydowanie polecam kurs.