Wstęp / Co się u nas studiuje / Stwardnienie rozsiane
Stwardnienie rozsiane (stwardnienie rozsiane) jest chorobą zwyrodnieniową, która dotyka centralny układ nerwowy (OUN). Nazwa „stwardnienie rozsiane” wyraża naturę tej choroby. Słowo „skleroza” pochodzi od greckiego słowa „skleros”, co oznacza „sztywny”. Rozproszony, ponieważ tworzy w OUN różnorodnie rozproszone ogniska zapalne zwane blaszkami lub zmianami (różnią się wielkością, od kilku milimetrów do centymetrów i są rozproszone w istocie białej mózgu i rdzenia kręgowego).
Niestety jej początek i przebieg są nieprzewidywalne, choroba atakuje młode osoby w wieku 20-30 lat. Choroba jest wywoływana przez wiele nieswoistych czynników, z których najczęstsze to:
Objawia się powstawaniem licznych ognisk zapalnych, które niszczą osłonkę ochronną niektórych włókien nerwowych (osłonkę mielinową). Typowe dla stwardnienia rozsianego jest to, że wpływa na obszary odpowiedzialne za ruch i koordynację. U niektórych osób może prowadzić do uszkodzenia nerwu wzrokowego lub nerwów czaszkowych i rdzeniowych, problemów ze wzrokiem, trudny pieszy słabo artykulacja i wymowa, zdezorientowana myślenia aż do całkowitego paraliżu ciała.
Jest to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy uważa mielinę (= lipoproteinę biorącą udział w tworzeniu osłonki mielinowej) za obcą i niszczy ją. Po zniszczeniu osłonki mielinowej przekazywanie impulsów nerwowych w OUN zostaje spowolnione lub całkowicie przerwane.
Inne często omawiane przyczyny to zatrucie toksycznymi metalami, nowotwory rdzenia kręgowego i czynniki genetyczne predyspozycje i niektóre wirusy.
Klasyczne leczenie jest nadal nieskuteczne, skupia się głównie na łagodzeniu niektórych objawów poprzez podawanie kortykosteroidów i leków immunosupresyjnych.
Modyfikacja diety ma przede wszystkim charakter profilaktyczny. Nie udowodniono jeszcze, że jakakolwiek manipulacja dietą jest w stanie odwrócić postęp tej choroby. Celem profilaktycznego dostosowania diety jest:
1. Zwiększ zdolność antyoksydacyjna organizm, czyli chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniem wolne rodniki).
2. Wspomagają powstawanie kwasów tłuszczowych, które biorą udział w budowie nerwów.
3. Zmniejsz procesy zapalne.
Koncepcja opiera się na zasadach diety przeciwzapalnej, która obejmuje:
A) Zmniejszenie udziału białek zwierzęcych, które są zastępowane białkami roślinnymi,
B) Zminimalizuj spożycie wszelkich słodyczy i zbędnych dodatków, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych,
C) Dostosuj proporcje poszczególnych grup kwasów tłuszczowych (nasycone:nienasycone, o-3:o-6),
D) Zadbaj o odpowiednią ilość wybranych witamin (wskazuje się na wpływ witamin C, E i kompleksu B),
E) Zwiększ spożycie lecytyny (wpływa na regenerację mieliny). osłonki nerwowe) – podstawą są orzechy i nasiona lub wyciskane z nich oleje. Suplementy diety też mają sens, korzystniejsze są z gwarantowaną proporcją kompleksów fosfolipidowych (fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloetanoloamina).
Marie Holeňová
Decydując się na studia nad żywieniem, kurs ATAC był dla mnie oczywistym wyborem. Wśród ofert kursów dostępnych na rynku śmiem twierdzić, że nie ma konkurencji. Treść kursu i indywidualne podejście potwierdziły moją słuszność decyzji. Mówiąc ściślej, największą korzyścią dla mnie było postrzeganie zdrowia jako kompleksu. Przez kompleksową mam na myśli wiedzę nie tylko z zakresu medycyny zachodniej, ale i wschodniej. Dla mnie właśnie ta wiedza jest największą korzyścią do wykorzystania w praktyce. Nie mogę też zapomnieć o dostępie do części studenckiej, która pozostaje dla studentów nawet po ukończeniu studiów. Tę zaletę dostrzegam dopiero dzisiaj, gdy w pracy z klientami wykorzystuję materiały z kursu. Po prostu wyszukuję po imieniu temat, którym aktualnie się zajmujemy i pracuję z informacjami zarówno przy układaniu osobistych planów żywieniowych, jak i podczas konsultacji. Nie znam nic lepszego niż aplikacja ZOF do tworzenia menu, przepisów i planowania posiłków. Ci, którzy tego spróbują, nie będą zadowoleni z samych tabel kalorii. ZOF żartobliwie chowa do kieszeni „KALORYCZNE WYKRESY". Skończyłam też kwalifikację zawodową z żywienia w ATAC i zdecydowanie tego nie żałuję. Pierwotnie chciałam przejść kurs tylko po to, żeby zdobyć informacje, bez zdawania egzaminu państwowego jak większość studentów. Ale z czasem odkryłam, że chcę zarabiać na życie robiąc to, co daje mi satysfakcję. Chcę wspierać tych, którzy zastanawiają się nad ukończeniem kursu egzaminem państwowym..czyli kwalifikacją zawodową z zakresu żywienia. Nigdy nie wiadomo kiedy ten certyfikat się przyda.. Na zakończenie muszę powiedzieć, że zwykle nie jestem stronniczy w opiniach, jednak to doświadczenie zasługuje na pozytywną ocenę.
Mgr. Michaela Bebová
Po długim czasie przeglądania Internetu i szukaniu kursu z zakresu poradnictwa żywieniowego, zdecydowałem się na który spełniłby moje oczekiwania, natknąłem się na kursy ATAC. Czas trwania 6 miesięcy, na początku mnie podekscytowała, potem trochę mnie przestraszyła, ale w finale potwierdziła przekonanie, że podjąłem słuszną decyzję. Kurs jest pełen informacji, to prawda profesjonalnie zarządzane, a osobowość Pana Jelínka stanowi dopełnienie całości. Dla siebie Muszę powiedzieć, że system map myśli wcale mi nie odpowiadał, ale mnie zmusił studenta do intensywnego i ciągłego przygotowania, co uważam za drugie imprezę za bardzo ważną. Mogę tylko polecić ten kurs każdemu - bardzo trudny będziesz szukać kogoś, kto potrafi być tak obiektywny i wszechstronny dostęp do wszystkiego i wszystkich :)
Ivana Radová
Na początku kursu obawiałam się, czy uda mi się opanować podane tematy. Dzięki wykorzystaniu map myśli do lepszego zapamiętywania materiału, zaliczyłem kurs bez żadnych problemów i naprawdę Spodobała mi się ta forma nauki. Doceniam sposób, w jaki wykładowca podchodzi do studentów, z radością przyjęłam także możliwość dalszej edukacji pod okiem wspaniałego nauczyciela mgr inż. Marcin Jelínek.