Wstęp / Co się u nas studiuje / Stwardnienie rozsiane
Stwardnienie rozsiane (stwardnienie rozsiane) jest chorobą zwyrodnieniową, która dotyka centralny układ nerwowy (OUN). Nazwa „stwardnienie rozsiane” wyraża naturę tej choroby. Słowo „skleroza” pochodzi od greckiego słowa „skleros”, co oznacza „sztywny”. Rozproszony, ponieważ tworzy w OUN różnorodnie rozproszone ogniska zapalne zwane blaszkami lub zmianami (różnią się wielkością, od kilku milimetrów do centymetrów i są rozproszone w istocie białej mózgu i rdzenia kręgowego).
Niestety jej początek i przebieg są nieprzewidywalne, choroba atakuje młode osoby w wieku 20-30 lat. Choroba jest wywoływana przez wiele nieswoistych czynników, z których najczęstsze to:
Objawia się powstawaniem licznych ognisk zapalnych, które niszczą osłonkę ochronną niektórych włókien nerwowych (osłonkę mielinową). Typowe dla stwardnienia rozsianego jest to, że wpływa na obszary odpowiedzialne za ruch i koordynację. U niektórych osób może prowadzić do uszkodzenia nerwu wzrokowego lub nerwów czaszkowych i rdzeniowych, problemów ze wzrokiem, trudny pieszy słabo artykulacja i wymowa, zdezorientowana myślenia aż do całkowitego paraliżu ciała.
Jest to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy uważa mielinę (= lipoproteinę biorącą udział w tworzeniu osłonki mielinowej) za obcą i niszczy ją. Po zniszczeniu osłonki mielinowej przekazywanie impulsów nerwowych w OUN zostaje spowolnione lub całkowicie przerwane.
Inne często omawiane przyczyny to zatrucie toksycznymi metalami, nowotwory rdzenia kręgowego i czynniki genetyczne predyspozycje i niektóre wirusy.
Klasyczne leczenie jest nadal nieskuteczne, skupia się głównie na łagodzeniu niektórych objawów poprzez podawanie kortykosteroidów i leków immunosupresyjnych.
Modyfikacja diety ma przede wszystkim charakter profilaktyczny. Nie udowodniono jeszcze, że jakakolwiek manipulacja dietą jest w stanie odwrócić postęp tej choroby. Celem profilaktycznego dostosowania diety jest:
1. Zwiększ zdolność antyoksydacyjna organizm, czyli chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniem wolne rodniki).
2. Wspomagają powstawanie kwasów tłuszczowych, które biorą udział w budowie nerwów.
3. Zmniejsz procesy zapalne.
Koncepcja opiera się na zasadach diety przeciwzapalnej, która obejmuje:
A) Zmniejszenie udziału białek zwierzęcych, które są zastępowane białkami roślinnymi,
B) Zminimalizuj spożycie wszelkich słodyczy i zbędnych dodatków, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych,
C) Dostosuj proporcje poszczególnych grup kwasów tłuszczowych (nasycone:nienasycone, o-3:o-6),
D) Zadbaj o odpowiednią ilość wybranych witamin (wskazuje się na wpływ witamin C, E i kompleksu B),
E) Zwiększ spożycie lecytyny (wpływa na regenerację mieliny). osłonki nerwowe) – podstawą są orzechy i nasiona lub wyciskane z nich oleje. Suplementy diety też mają sens, korzystniejsze są z gwarantowaną proporcją kompleksów fosfolipidowych (fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloetanoloamina).
Veronika Vachovcová
Pragnę serdecznie podziękować za możliwość wzięcia udziału w kursie „Doradca Żywieniowy”. Moim celem było przede wszystkim zgłębienie tematyki żywienia ze względu na to, że stosuję dietę mniej więcej wegańską i chciałam mieć swoją dietę pod kontrolą. Jak piszesz, alternatywne sposoby odżywiania wymagają pewnej wiedzy. Kurs bardzo mi pomógł, wyjaśnił wiele rzeczy i zapoczątkował moją dalszą ciekawość. Oceniam go bardzo pozytywnie. Podobało mi się przeplatanie tkaniny z mapami myśli i tworzenie menu – było bardzo kreatywne. Poza tym zawsze byłeś przyjacielski, to jest cenne. W ofercie macie także inne ciekawe kursy, więc z niecierpliwością czekam na kolejne seminarium.
Gabriela Žídková
5 lat temu bardziej zainteresowałam się zdrowym stylem życia i fitnessem. Cały czas szukałem informacji głównie w internecie i czytając różne artykuły. Rok temu chciałam pogłębić swoją wiedzę i zyskać szerszą perspektywę. Trafiłam na kursy pana Jelínka, które były bardzo niekonwencjonalnie opracowane. Ogólnie bardzo dobrze współpracowało mi się z aplikacją ZOF, stworzenie menu było korzystne dla poniższej praktyki. Bardzo interesowało mnie podejście holistyczne, które pomogło mi spojrzeć na wszystko inaczej i poszukać przyczyny w psychologicznej stronie człowieka. Bardzo ucieszyła mnie również merytoryczna informacja dotycząca działalności w zakresie doradztwa żywieniowego. W przypadku niejasności lub pytań pan Jelínek był szybki i zawsze wszystko wyjaśniał i wyjaśniał. Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w kursie i zdobycia wielu informacji.
Lukáš Krédl
Zdecydowałem się na kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji, aby zdobyć podstawową wiedzę z zakresu żywienia. Nie spodziewałem się jednak, że przekazane informacje będą tak bogate, wyczerpujące i w pełni zrozumiałe. Kurs wychodzę naprawdę wzbogacony o wiele porad dzięki komentarzom Mgr. Martina Jelínek za przykładowe menu. Program nauczania można opanować płynnie w ciągu sześciu miesięcy, a poszczególne lekcje następują po sobie logicznie lub po kilku dniach łączą się w całość. Przez cały czas trwania kursu, ale także po jego zakończeniu istnieje możliwość konsultacji z wykładowcą każdej kwestii.