Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane   (stwardnienie rozsiane) jest chorobą zwyrodnieniową, która dotyka   centralny układ nerwowy (OUN). Nazwa „stwardnienie rozsiane” wyraża naturę tej choroby. Słowo „skleroza” pochodzi od greckiego słowa „skleros”, co oznacza „sztywny”. Rozproszony, ponieważ tworzy w OUN różnorodnie rozproszone ogniska zapalne zwane blaszkami lub zmianami (różnią się wielkością, od kilku milimetrów do centymetrów i są rozproszone w istocie białej mózgu i rdzenia kręgowego).

Niestety jej początek i przebieg są nieprzewidywalne, choroba atakuje młode osoby w wieku 20-30 lat. Choroba jest wywoływana przez wiele nieswoistych czynników, z których najczęstsze to:

  • infekcja,
  • narkoza,
  • chirurgia,
  • stres,
  • wyczerpanie organizmu.

Objawia się powstawaniem licznych ognisk zapalnych, które niszczą osłonkę ochronną niektórych włókien nerwowych (osłonkę mielinową). Typowe dla stwardnienia rozsianego jest to, że wpływa na obszary odpowiedzialne za ruch i koordynację. U niektórych osób może prowadzić do uszkodzenia nerwu wzrokowego lub nerwów czaszkowych i rdzeniowych, problemów ze wzrokiem,   trudny   pieszy   słabo   artykulacja   i wymowa, zdezorientowana   myślenia aż do całkowitego paraliżu ciała.

Jest to choroba autoimmunologiczna, w której układ odpornościowy uważa mielinę (= lipoproteinę biorącą udział w tworzeniu osłonki mielinowej) za obcą i niszczy ją. Po zniszczeniu osłonki mielinowej przekazywanie impulsów nerwowych w OUN zostaje spowolnione lub całkowicie przerwane.
Inne często omawiane przyczyny to zatrucie toksycznymi metalami, nowotwory rdzenia kręgowego i czynniki genetyczne   predyspozycje i niektóre   wirusy.

Klasyczne leczenie jest nadal nieskuteczne, skupia się głównie na łagodzeniu niektórych objawów poprzez podawanie kortykosteroidów i leków immunosupresyjnych.

Wpływ diety na stwardnienie rozsiane

Modyfikacja diety ma przede wszystkim charakter profilaktyczny. Nie udowodniono jeszcze, że jakakolwiek manipulacja dietą jest w stanie odwrócić postęp tej choroby. Celem profilaktycznego dostosowania diety jest:

1. Zwiększ   zdolność antyoksydacyjna   organizm, czyli chronić   komórki nerwowe   przed uszkodzeniem   wolne rodniki).

2. Wspomagają powstawanie kwasów tłuszczowych, które biorą udział w budowie nerwów.

3. Zmniejsz procesy zapalne.

Koncepcja opiera się na zasadach diety przeciwzapalnej, która obejmuje:

A) Zmniejszenie udziału białek zwierzęcych, które są zastępowane białkami roślinnymi,

B) Zminimalizuj spożycie wszelkich słodyczy i zbędnych dodatków, które sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych,

C) Dostosuj proporcje poszczególnych grup kwasów tłuszczowych (nasycone:nienasycone, o-3:o-6),

D) Zadbaj o odpowiednią ilość wybranych witamin (wskazuje się na wpływ witamin C, E i kompleksu B),

E) Zwiększ spożycie lecytyny (wpływa na regenerację mieliny).   osłonki nerwowe) – podstawą są orzechy i nasiona lub wyciskane z nich oleje. Suplementy diety też mają sens, korzystniejsze są z gwarantowaną proporcją kompleksów fosfolipidowych (fosfatydylocholina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloetanoloamina).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Kateřina Balášová

Choroby cywilizacyjne i choroby żywieniowe stanowią obecnie ogromne zagrożenie. Zdrową żywnością zajmuję się od kilku lat, jednak ostatnio zdecydowałam się poszerzyć horyzonty swojej wiedzy i ukończyć studia Mgr. Marcin Jelínek. I mogę powiedzieć, że była to jedna z najlepszych decyzji! Kurs jest dobrze opracowany, dostarcza wyczerpujących i szczegółowych informacji. Jako student medycyny doceniłem (między innymi) informacje biochemiczne i lekcje na temat chorób związanych z niedoborami żywieniowymi. Wierzę, że nowo nabyte informacje wykorzystam nie tylko w życiu codziennym, ale także w przyszłej praktyce.

Mgr. Barbora Součková

Zajmuję się wpływem stylu życia na zdrowie od czasów liceum, gdzie się poznałam łącząc sposób, w jaki dana osoba żyje i jak wpływa na nią niezdrowy tryb życia manifestuje się. Szukałem kursu, który pomoże mi podsumować i ujednolicić fragmentaryczne informacje, które docierają do nas ze wszystkich stron. Odkryłam Kursy Martina Jelínka, które są bardzo przejrzyście zaprojektowane, w konteksty i powiązania logiczne. Naprawdę doceniam całą koncepcję badanie skupiające się na żywieniu mającym wpływ na zdrowie z wielu perspektyw. X Łączenie kursu podstawowego Konsultant ds. żywienia i suplementacji Jestem si uzupełnione kursem żywienia dziecka. Wiedzę zdobytą na obu kursach wykorzystuję w życiu zawodowym oraz w roli matki trójki małych chłopców.

Ing. Markéta Petrová

Kurs „Konsultant ds. żywienia i suplementacji” to wspaniały, kompleksowy i kompleksowy przewodnik, który pomógł mi lepiej zrozumieć zagadnienia związane z żywieniem, zdrowiem i suplementacją człowieka. Ze względu na ograniczenia czasowe zdecydowałam się na wersję on-line kursu, aby móc dostosować studia do swojego czasu. Poszczególne tematy są opracowane jasno, prosto i czytelnie, co bardzo mi się podobało. Najbardziej chwalę sobie system mapy mentalnej, dzięki niemu każda lekcja stała się dla mnie znacznie jaśniejsza i łatwiejsza do zapamiętania, a także wspierała moją kreatywność. Jeśli interesujesz się obszarem zdrowego odżywiania i stylu życia, to ten kurs jest zdecydowanie właściwym wyborem.