Kurzy ATAC

Wstęp / Jak uczyć się u nas / Czy uczymy tajnych informacji?

Czy uczymy tajnych informacji?

Czy uczymy tajnych informacji?

Dzięki niespotykanemu dotąd wzrostowi zainteresowania problematyką prawidłowego odżywiania, stale pojawiają się nowe teorie żywieniowe. Z samej zasady różnicy każdy z nich zmierza do głoszenia trochę „innej prawdy”. I trzeba przyznać, że im się to udaje. Im bardziej znaczące argumenty naukowe ją wspierają lub im głośniej jest ona wykrzykiwana w świecie, tym bardziej społeczeństwo ulega takim twierdzeniom. W praktyce spowoduje to, że ludzie będą próbować nowych diet, wierząc, że w końcu znaleźli Świętego Graala, który rozwiąże ich problemy żywieniowe.

W związku z tym coraz większa liczba osób zainteresowanych studiowaniem pyta nas, jakich „tajnych” informacji uczymy na kursach. Z jakich badań czerpiemy, jakich ekspertów cytujemy, ku jakim teoriom się bardziej skłaniamy. Szukają odpowiedzi na pytanie, dlaczego coraz więcej osób zapisuje się na nasze kursy.

Wyjaśnienie tutaj jest bardzo proste:

Nie uczymy niczego tajnego ani nowego.

Naszym głównym wysiłkiem jest holistyczne spojrzenie na każdą sytuację związaną z jedzeniem i jej wpływem na metabolizm. Każde odchylenie od tej tendencji oznacza, że pozwalamy na pogląd napędzany ego, który w określonej sytuacji jest zawsze zniekształcony i nie odpowiada obiektywnej rzeczywistości.

I nie ma w tym nic tajnego ani rewolucyjnego. Tak, dla wielu osób w naszym społeczeństwie rządzonym przez zachodni (lewą półkulę) sposób myślenia, takie podejście jest nowe. Dla niektórych jest to wręcz przeszkoda trudna do pokonania, gdyż nie potrafią przełamać dogmatów stereotypowego myślenia i spojrzeć na świat prawdziwie otwartymi oczami.

Jako autor i wykładowca tych kursów nie jestem przekonany, że dokonujemy rewolucyjnych odkryć w edukacji. Jedyne, co można uznać za rewolucyjne w całym naszym przedsięwzięciu, to zdumienie części studentów, którzy próbując nauczyć się myśleć „holistycznie”, odkrywają, jakie otwierają się przed nimi nowe horyzonty wiedzy z zakresu możliwości racjonalnego odżywiania.

Są oczywiście i tacy, którzy nie chcą przyznać, że każda wiedza odbiegająca od konwencjonalnej koncepcji i podejścia naukowego może sprawdzić się w praktyce. Innymi słowy, wszystko, co nie jest potwierdzone badaniami naukowymi, nie może być prawdą. Jest to oczywiście z ogólnego punktu widzenia nie tylko bardzo trudne, ale przede wszystkim krótkowzroczne. Są rzeczy, których nie jesteśmy w stanie udowodnić dokładnymi badaniami - mówimy o niektórych metodach typowania metabolicznego lub wybranych cechach żywności, których nie da się określić ilościowo. Możemy jedynie obserwować pewne właściwości żywności pod kątem ich zachowania w naszym organizmie. W zasadzie nie jest trudno nauczyć się podstaw myślenia holistycznego. To, co „najbardziej boli”, to wcielić wszystko w życie i w ten sposób zdobyć własne doświadczenie.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Veronika Tvrdá

Zajmowałem się zdrowym stylem życia i odżywianiem amatorsko przez kilka lat, jeszcze zanim odkryłem Mgr. Marcin Jelínek. Przemówiły do mnie przede wszystkim dlatego, że ten człowiek nie tylko przekazuje doktryny zdrowotne, ale sam nimi żyje i na własnej skórze przechodzi przez poszczególne etapy swoich kazań. Świadczy o tym także kilka ciekawych książek, napisanych w swoim własnym, niepowtarzalnym stylu. Polecam kursy Pana Jelínka każdemu, kto chce opanować podstawy racjonalnego odżywiania, chce poprawić jakość życia siebie, swojej rodziny i najbliższego otoczenia. Dla wszystkich zainteresowanych obejrzeniem zawiłości dzisiejszego przemysłu pod maską. Swoją treścią i wykonaniem zadowoli zarówno początkującego, jak i zaawansowanego i bardziej wymagającego ucznia. Dzięki kursom Martina Jelínka mogę teraz poświęcić się temu, co sprawia mi przyjemność i co nadaje mi sens. I to jest pomaganie ludziom.

Petr a Zuzana Štěpánkovi

Jeśli chodzi o termin „ekspert”, dzielimy ludzi na dwie kategorie. Do pierwszej zaliczają się ci, którzy naprawdę dużo wiedzą na dany temat. Do drugiej kategorii zaliczają się ci, którzy nie tylko dużo wiedzą o danym obszarze, ale także nim żyją. I właśnie w przypadku drugiego, znacznie rzadszego, Mgr. Marcin Jelínek. Zakres jego wiedzy zapiera dech w piersiach. Ale jeszcze bardziej będziesz zaskoczony jego chęcią ciągłego rozwoju i doskonalenia wszystkiego, co robi. Jest żywym przykładem swoich nauk. A jeśli dobrze się temu przyjrzysz i zrozumiesz, co ucieleśnia, od razu stanie się dla ciebie jasne, że to właśnie jego rady chcesz zastosować w swoim własnym życiu. Bez przesady, macie tu do czynienia z ludzką perełką. Zarówno pod względem wiedzy, charakteru, jak i uczciwości.

Lucie Mutinská

Szukałam takiego kursu dla dietetyków, jest świetny odniesienia, prowadzony jest przez doświadczonego profesjonalistę i praktyka, i który mi zapewniał znacznie więcej niż tylko status doradcy żywieniowego. Moje roszczenia były tym wyżej, że dziedzina żywienia i relacji między żywieniem a zdrowiem jest już długa Od lat aktywnie pracuję samodzielnie. Zawodowo zajmuję się homeopatią i medycyną holistyczną leczenie np. przeszłam też kursy z makrobiotyki, zawodowo piekło Posiadam chleb pełnoziarnisty na zakwasie dla sklepów organicznych i osób z dalszej okolicy wieloletnie i bogate osobiste doświadczenie z wegetarianami i weganami dieta. Miałem pomysł na taki kurs, który obejmowałby to wszystko wziął pod uwagę i uwzględnił fakty, a jednocześnie popchnął mnie jeszcze dalej. Ona miała Dlatego mam tak wysokie wymagania co do kursu, że zwykle nie są one w ogóle oferowane nie pasowały do mojego pomysłu dalszego studiowania żywienia. Dlatego zadzwoniłam do Margit Slimákovej, doświadczonej specjalistki ds. żywienia, opisać jej moją sytuację i poprosić ją o radę. Ona też mnie poleciła studiować za granicą lub u Martina Jelínka. Ponieważ mam 6 dzieci, a wyjazd za granicę byłby skomplikowany, więc zdecydowałem się na studia u Martina Jelínka. Uważam, że kurs jest na wysokim poziomie niektórych uznanych kursów zagranicznych i powiedziałbym, że w wielu przypadkach też tak jest pokonuje szereg nakładających się na różne, specyficzne obszary zagadnienia odżywianie. Dosłownie byłem podekscytowany nauką. Spełnił moje oczekiwania pod każdym względem oczekiwania, a często je przekraczały. Zawsze był tam wykładowca Martin Jelínek otwarci i niestrudzenie odpowiadali na wszystkie nasze pytania osobiście, jak również w formie e-maili lub rozmów telefonicznych. Zawsze patrzy na problem ze wszystkich możliwych punktów widzenia, co jest bardzo ważne dla każdego uczestnika inspirujące i satysfakcjonujące. Dla nas było osobiste spotkanie z wykładowcą ogromna korzyść nie tylko dzięki know-how, które od nich zabraliśmy, ale także dzięki wspaniałej atmosferze, która panowała za każdym razem. Bardzo intensywny a pełen informacji kurs trwał całe długie 7 miesięcy (tj przygotowując pracę dyplomową) – miałem na to wystarczająco dużo czasu sama mogła przyswoić wszystkie informacje. Kurs bardzo mnie wzbogacił i zainspirowała mnie do znalezienia kierunku, w którym chcę podążać dalej w swojej karierze zawodowej, tj przeszkadzać w rozwoju osobistym. W ten sposób, Martin, jeszcze raz bardzo Ci dziękuję!