Wstęp / Jak uczyć się u nas / Czy uczymy tajnych informacji?
Dzięki niespotykanemu dotąd wzrostowi zainteresowania problematyką prawidłowego odżywiania, stale pojawiają się nowe teorie żywieniowe. Z samej zasady różnicy każdy z nich zmierza do głoszenia trochę „innej prawdy”. I trzeba przyznać, że im się to udaje. Im bardziej znaczące argumenty naukowe ją wspierają lub im głośniej jest ona wykrzykiwana w świecie, tym bardziej społeczeństwo ulega takim twierdzeniom. W praktyce spowoduje to, że ludzie będą próbować nowych diet, wierząc, że w końcu znaleźli Świętego Graala, który rozwiąże ich problemy żywieniowe.
W związku z tym coraz większa liczba osób zainteresowanych studiowaniem pyta nas, jakich „tajnych” informacji uczymy na kursach. Z jakich badań czerpiemy, jakich ekspertów cytujemy, ku jakim teoriom się bardziej skłaniamy. Szukają odpowiedzi na pytanie, dlaczego coraz więcej osób zapisuje się na nasze kursy.
Wyjaśnienie tutaj jest bardzo proste:
Nie uczymy niczego tajnego ani nowego.
Naszym głównym wysiłkiem jest holistyczne spojrzenie na każdą sytuację związaną z jedzeniem i jej wpływem na metabolizm. Każde odchylenie od tej tendencji oznacza, że pozwalamy na pogląd napędzany ego, który w określonej sytuacji jest zawsze zniekształcony i nie odpowiada obiektywnej rzeczywistości.
I nie ma w tym nic tajnego ani rewolucyjnego. Tak, dla wielu osób w naszym społeczeństwie rządzonym przez zachodni (lewą półkulę) sposób myślenia, takie podejście jest nowe. Dla niektórych jest to wręcz przeszkoda trudna do pokonania, gdyż nie potrafią przełamać dogmatów stereotypowego myślenia i spojrzeć na świat prawdziwie otwartymi oczami.
Jako autor i wykładowca tych kursów nie jestem przekonany, że dokonujemy rewolucyjnych odkryć w edukacji. Jedyne, co można uznać za rewolucyjne w całym naszym przedsięwzięciu, to zdumienie części studentów, którzy próbując nauczyć się myśleć „holistycznie”, odkrywają, jakie otwierają się przed nimi nowe horyzonty wiedzy z zakresu możliwości racjonalnego odżywiania.
Są oczywiście i tacy, którzy nie chcą przyznać, że każda wiedza odbiegająca od konwencjonalnej koncepcji i podejścia naukowego może sprawdzić się w praktyce. Innymi słowy, wszystko, co nie jest potwierdzone badaniami naukowymi, nie może być prawdą. Jest to oczywiście z ogólnego punktu widzenia nie tylko bardzo trudne, ale przede wszystkim krótkowzroczne. Są rzeczy, których nie jesteśmy w stanie udowodnić dokładnymi badaniami - mówimy o niektórych metodach typowania metabolicznego lub wybranych cechach żywności, których nie da się określić ilościowo. Możemy jedynie obserwować pewne właściwości żywności pod kątem ich zachowania w naszym organizmie. W zasadzie nie jest trudno nauczyć się podstaw myślenia holistycznego. To, co „najbardziej boli”, to wcielić wszystko w życie i w ten sposób zdobyć własne doświadczenie.
Karolína Hamplová
Jako menadżer w międzynarodowej firmie nie miałem czasu zajmować się rzeczami poza pracą, które mnie interesują i kiedy przy złym stylu życia doszedłem do prawie 90 kg, postanowiłem schudnąć..TAK, ja schudłam, ale w bardzo złym stopniu. Potem przyszedł czas, kiedy zapragnęłam mieć rodzinę i po siedmiu sztucznych zapłodnieniach urodził mi się syn. W tym momencie zaczęłam doceniać swoje ciało i zrozumiałam, że trzeba o siebie dbać. Jednocześnie mam świadomość, że jesteśmy lustrem naszych dzieci, dlatego zaczęłam szukać sposobu na ZROZUMIENIE. I jak to w życiu bywa, w momencie kiedy naprawdę stwierdziłam, że CHCĘ WIEDZIEĆ, spotkałam absolwenta kursu Pana Martina Jelínka „Doradca ds. żywienia i suplementacji”, który był niesamowicie entuzjastyczny, zmotywowany i pełen wiedzy. ( dzisiaj jesteśmy świetnymi przyjaciółmi) Od razu zaczęłam szukać referencji i nie znalazłam ani jednej złej wzmianki ani informacji. A jako mama na urlopie macierzyńskim bardzo doceniłam metodę studiów „na odległość”... To było zdecydowałam i od razu poszłam na studia. Pół roku minęło i nie wiem jak :-) Bardzo cenię podejście Pana Jelínka, jego otwarte spojrzenie na całą problematykę cateringu i kompleksowe spojrzenie, jakiego, śmiem twierdzić, nie znajdziecie nigdzie indziej. Jednocześnie środowisko, w którym odbywa się badanie, jest całkowicie wyrafinowane i profesjonalnie przetworzone. Jeśli się wahasz, zdecydowanie idź. Dzięki studiom uświadomiłam sobie, jak dobre może być nasze życie, jeśli odpowiednio o siebie zadbamy. Dziś już rozumiem określenie „jesteś tym, co jesz”, naprawdę jesteś! i żyjemy tylko raz, więc spraw, żeby było warto. Jako notatkę dla tych, którzy wciąż się wahają, przytaczam moją historię… kto wie, jaką rolę odegrało w tym to konkretne badanie. Na urlopie macierzyńskim studiowałam „Konsultant ds. żywienia i suplementacji”, po pomyślnym ukończeniu kursu odkryłam między innymi, że potrafię zorganizować sobie dzień z dzieckiem i doskonale pracować, dlatego kontynuowałam kurs „Fitness Instruktor” i rozpoczęła pracę jako instruktor. A ponieważ lubię robić wszystko solidnie i kompleksowo, rozpoczęłam naukę na trzecim roku i jestem zadowolona z certyfikatu masażu sportowo-relaksacyjnego. Teraz czuję, że mogę być dostępna moim klientom na wiele sposobów i ponownie wracam do diety i innych dań oferowanych przez pana Jelínka.
Anežka Hladíková
Decyzja o wzięciu udziału w sześciomiesięcznym kursie on-line Pana Jelínka była dla mnie jedną z najlepszych decyzji życiowych. Studia w ramach kursu są starannie zorganizowane, tak aby każdy student zdobył solidną bazę wiedzy. Podobało mi się, jak pan Jelínek „zmusił” nas do myślenia o indywidualnych trendach żywieniowych i zdrowym rozsądku. Nic nie jest czarno-białe – dobre czy złe – informacje zawsze umieszczane są w ogólnym kontekście. Doceniam także sposób nauki - połączenie lekcji pisemnych, wykładów wideo, rozwiązywania zadań w grze ZOF, map myśli i testów ciągłych. Dzięki temu naprawdę poznałem materiał do szpiku kości :-) Z poszczególnych lekcji kursu będę korzystał przez całą swoją karierę żywieniową. Ogromną zaletą jest dla mnie także Poradnia on-line, w ramach której jako studenci i absolwenci możemy konsultować się z Panem Jelínkiem w kwestii żywienia. Dziękuję bardzo za wspaniały kurs i jego opiekę i mam nadzieję, że swoją zasłużoną pracą wpłynie na jak najwięcej osób.
Petra Attafová
Kurs dietetyka całkowicie zmienił nie tylko moje spojrzenie na jedzenie jako takie, ale także moje postrzeganie innych aspektów życia i naprawdę wzbogacił mnie o wiedzę, która ma odzwierciedlenie w moim codziennym funkcjonowaniu. Dziękuję bardzo za to.