Wstęp / Co się u nas studiuje / Dieta w czasie ciąży
Do głównych zasad diety kobiety w ciąży należy stosowanie zróżnicowanej i zróżnicowanej diety, w której powinny być reprezentowane wszystkie główne grupy żywności. W czasie ciąży zmieniają się wymagania pokarmowe oraz uczucie głodu i sytości, co spowodowane jest powiększeniem brzucha i uciskiem macicy na żołądek i wątrobę. Zmiany te powodują, że kobiety w ciąży w naturalny sposób wolą mniejsze ilości jedzenia w krótszych odstępach czasu. Tutaj dobrze jest uszanować fakt, że podczas wieczorem nie jest idealne jedzenie ciężkostrawnych potraw.
W przypadku bilansu energetycznego ilość pokarmu w czasie ciąży nie powinna zwiększać się o więcej niż 200 kilokalorii dziennie (830 kJ). Dla pomyślnego rozwoju dziecka nie ma potrzeby nadawania priorytetu słodkim potrawom ani dużej liczbie dodatków (makaron, ziemniaki, kluski, ryż). Jest całkiem nie trzeba dodawać, że przyszłe mamy nie podlegają różnym upodobaniom – większość tych nietypowych upodobań jest kontrolowana przez regulację hormonalną, dlatego takie zalecenie nie zawsze spotyka się w praktyce z pozytywnym odzewem. Liczba porcji powinna mieścić się w zakresie 4 do 6.
Całkowity przyrost masy ciała pod koniec ciąży nie powinien przekraczać 12 kg. Jeżeli przyrost masy ciała jest nieregularny i zbyt szybki, przyczyną może być coś innego niż tylko skutek nieprawidłowego odżywiania.
Proporcja węglowodanów zaleca się na tym samym poziomie, co u kobiet niebędących w ciąży.
Spożycie białka w czasie ciąży powinno wzrosnąć w przybliżeniu w porównaniu do stanu „normalnego”. o 10-20%. Z odżywczego punktu widzenia korzystne jest, aby pewna proporcja białka była reprezentowana przez mięso (nawet czerwone), ze względu na zawartość żelaza hemowego ( w czasie ciąży często pojawia się anemia, której przyczyną może być niedobór żelaza). Ale faktem jest, że żelazo można uzupełniać w inny sposób niż czerwone mięso, dlatego jego spożycie nie jest warunkiem. Często dyskutuje się o przydatności jedzenia ryb w czasie ciąży. Często polecane są w czasie ciąży jako dobre źródło jodu (ryby morskie) i wysokiej jakości tłuszczów, ale często także metali ciężkich.Obecnie zaciera się różnica pomiędzy rybami słodkowodnymi i morskimi, ważniejszym wskaźnikiem jest przede wszystkim źródło samo w sobie – wolne środowisko vs. rolnictwo na dużą skalę i zwierzęta roślinożerne vs. mięsożerne (bardziej odpowiednie są roślinożerne).
W przypadku spożycia tłuszczu przestrzegane jest zalecenie w zakresie 20-30% całkowitego spożycia energii. Ważne jest monitorowanie ich jakości, w przypadku gdy tłuszcze zestalone i spalone są ogólnie uważane za nieodpowiednie. Należy zwrócić uwagę na omega-3, gdzie źródła zwierzęce wydają się bardziej korzystne.
Ze względu na rozwój płodu ważne jest monitorowanie obecności niektórych minerałów, z których najważniejsze to wapń, magnez, jod, selen i żelazo.
Wśród witamin zasadnicze znaczenie ma kwas foliowy. Jest razem z żelazem ważny w przypadku hematopoezy jego niedobór u kobiet powoduje anemię megaloblastyczną (niedokrwistość z obecnością niedojrzałych czerwonych krwinek w szpiku kostnym), ponadto odgrywa ważną rolę w profilaktyce wrodzonych wad rozwojowych układu nerwowego. Jego bogatymi źródłami są kapusta, brokuły, zielona sałata, szparagi, szpinak, drożdże, soja, fasola, zboża.
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
Jeśli ktoś się czegoś boi, powinien dowiedzieć się o tym jak najwięcej. To był mój pierwszy krok w kierunku profilaktyki zdrowotnej. Jako celiakia usłyszałam ze wszystkich stron o raku przewodu pokarmowego i zaczął pojawiać się we mnie strach... wtedy zaczęłam się zastanawiać jak zdrowo się odżywiać na diecie bezglutenowej i czy to w ogóle ma sens. Z drugiej strony, jako doktorantka biologii, szukałam wysokiej jakości informacji, które zaoferowałyby mi coś, czego do tej pory nie wiem, a zwłaszcza całościowe spojrzenie na żywienie, w którym ludzie w dzisiejszych czasach łatwo się pogubić. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji jest absolutnie bezkonkurencyjny. Przede wszystkim polecam kurs w formie zdalnej, gdzie zawsze jest miejsce na dyskusję i naukę praktycznych rzeczy z zakresu żywienia. Program nauczania jest bardzo obszerny, a ogólna treść kursu obejmuje wszystkie aspekty żywienia. Bardzo podobała mi się systematyczność i szczegółowość zajęć. Osobiste podziękowania i wyrazy szacunku kieruję do wykładowcy Mgr. Martinowi Jelínkowi za ciągłe odpowiadanie na wszelkiego rodzaju pytania i za podejście, jakie ma do każdego bez wyjątku.
Kateřina Budínská
Decydując się na naukę u Mgr. Martina Jelínka skontaktowała się ze mną w sprawie takiej możliwości studiować alternatywne sposoby odżywiania, takie jak wegetarianizm, weganizm i zasady tradycyjnej medycyny chińskiej. Byłem mile zaskoczony podejściem A świetna atmosfera na spotkaniach i jestem bardzo wdzięczna, że to właśnie ją wybrałam właśnie to badanie. Miałem okazję przyjrzeć się odżywianiu od wielu osób punktu widzenia i było to dla mnie bardzo korzystne. Chcę jeszcze raz podziękować i liczę na dalszą współpracę.
Ing. Jitka Růžičková
Kurs Doradca Żywienia i Suplementacji obfitował w niespodzianki, muszę dodać, bardzo przyjemne. Pierwszą niespodzianką była ilość materiału, którą przerobiliśmy w ciągu zaledwie sześciu miesięcy. Nie spodziewałem się tak kompleksowego opracowania. Pan Jelínek naprawdę przygotował wiele ciekawych tematów, które otwierały przede mną coraz więcej drzwi w dziedzinie zdrowego odżywiania. Kolejnym zaskoczeniem było holistyczne spojrzenie na nasze ciało i zrozumienie, że jeśli nie znamy przyczyny problemu, nie będziemy się ruszać. Tym, co pragnę najbardziej podziękować Panu Jelínkowi, jest jego humanitarne podejście, proste wyjaśnienie całego złożonego systemu zdrowego odżywiania, a przede wszystkim chęć wyciągnięcia pomocnej dłoni w każdej chwili. Po ukończeniu tego kursu wszystkie informacje zostały ze mną powiązane, pogłębione i utwierdziły mnie w przekonaniu, że podążam we właściwym kierunku.