Wstęp / Co się u nas studiuje / Dieta w czasie ciąży
Do głównych zasad diety kobiety w ciąży należy stosowanie zróżnicowanej i zróżnicowanej diety, w której powinny być reprezentowane wszystkie główne grupy żywności. W czasie ciąży zmieniają się wymagania pokarmowe oraz uczucie głodu i sytości, co spowodowane jest powiększeniem brzucha i uciskiem macicy na żołądek i wątrobę. Zmiany te powodują, że kobiety w ciąży w naturalny sposób wolą mniejsze ilości jedzenia w krótszych odstępach czasu. Tutaj dobrze jest uszanować fakt, że podczas wieczorem nie jest idealne jedzenie ciężkostrawnych potraw.
W przypadku bilansu energetycznego ilość pokarmu w czasie ciąży nie powinna zwiększać się o więcej niż 200 kilokalorii dziennie (830 kJ). Dla pomyślnego rozwoju dziecka nie ma potrzeby nadawania priorytetu słodkim potrawom ani dużej liczbie dodatków (makaron, ziemniaki, kluski, ryż). Jest całkiem nie trzeba dodawać, że przyszłe mamy nie podlegają różnym upodobaniom – większość tych nietypowych upodobań jest kontrolowana przez regulację hormonalną, dlatego takie zalecenie nie zawsze spotyka się w praktyce z pozytywnym odzewem. Liczba porcji powinna mieścić się w zakresie 4 do 6.
Całkowity przyrost masy ciała pod koniec ciąży nie powinien przekraczać 12 kg. Jeżeli przyrost masy ciała jest nieregularny i zbyt szybki, przyczyną może być coś innego niż tylko skutek nieprawidłowego odżywiania.
Proporcja węglowodanów zaleca się na tym samym poziomie, co u kobiet niebędących w ciąży.
Spożycie białka w czasie ciąży powinno wzrosnąć w przybliżeniu w porównaniu do stanu „normalnego”. o 10-20%. Z odżywczego punktu widzenia korzystne jest, aby pewna proporcja białka była reprezentowana przez mięso (nawet czerwone), ze względu na zawartość żelaza hemowego ( w czasie ciąży często pojawia się anemia, której przyczyną może być niedobór żelaza). Ale faktem jest, że żelazo można uzupełniać w inny sposób niż czerwone mięso, dlatego jego spożycie nie jest warunkiem. Często dyskutuje się o przydatności jedzenia ryb w czasie ciąży. Często polecane są w czasie ciąży jako dobre źródło jodu (ryby morskie) i wysokiej jakości tłuszczów, ale często także metali ciężkich.Obecnie zaciera się różnica pomiędzy rybami słodkowodnymi i morskimi, ważniejszym wskaźnikiem jest przede wszystkim źródło samo w sobie – wolne środowisko vs. rolnictwo na dużą skalę i zwierzęta roślinożerne vs. mięsożerne (bardziej odpowiednie są roślinożerne).
W przypadku spożycia tłuszczu przestrzegane jest zalecenie w zakresie 20-30% całkowitego spożycia energii. Ważne jest monitorowanie ich jakości, w przypadku gdy tłuszcze zestalone i spalone są ogólnie uważane za nieodpowiednie. Należy zwrócić uwagę na omega-3, gdzie źródła zwierzęce wydają się bardziej korzystne.
Ze względu na rozwój płodu ważne jest monitorowanie obecności niektórych minerałów, z których najważniejsze to wapń, magnez, jod, selen i żelazo.
Wśród witamin zasadnicze znaczenie ma kwas foliowy. Jest razem z żelazem ważny w przypadku hematopoezy jego niedobór u kobiet powoduje anemię megaloblastyczną (niedokrwistość z obecnością niedojrzałych czerwonych krwinek w szpiku kostnym), ponadto odgrywa ważną rolę w profilaktyce wrodzonych wad rozwojowych układu nerwowego. Jego bogatymi źródłami są kapusta, brokuły, zielona sałata, szparagi, szpinak, drożdże, soja, fasola, zboża.
Bc. Lubor Bárta
Zakres i forma sześciomiesięcznego badania online nie pozwala odpocząć i prowadzi go do systematycznej, stopniowej edukacji w szerokim zakresie tematów związanych z odżywianiem, podejściem do życia i siebie. Bardzo to sobie cenię, podobnie jak naukę w formie regularnego tworzenia map myśli z późniejszą, ciągłą weryfikacją wiedzy w postaci półrocznych testów, końcowego siódmego testu i pracy dyplomowej. Bardzo cenię podejście Pana Jelínka do komunikacji elektronicznej, które zawsze jest szybkie i rzeczowe. Bardzo doceniam również fakt, że pan Jelínek nie wybiera tylko jednego „kierunku”, który rozwinął się w jakiejś części naszej planety w dziedzinie pielęgnacji ciała i umysłu, ale wręcz przeciwnie, zapewnia studentom osobiste spojrzenie z różnych punktów punktu widzenia i w ten sposób pozwala uczniom „wchłonąć” podstawowe informacje O indywidualne podejście do jedzenia i pozwala każdemu z nas wybrać kierunek, który jest mu najbliższy. Jednoznacznie potwierdzam, że przejście badania online miało sens, a zdobyte informacje dają ogromną satysfakcję.
Taťána Kovářová
Na kurs zapisałam się zachęcona rekomendacjami i pozytywnymi opiniami nt internetu i zdecydowanie nie żałuję. Na początku kursu miałem dużo informacji i jeszcze więcej pytań, teraz mam wielokrotnie więcej informacji i nieco mniej pytań :-) Kurs był doskonały! Kompleksowe informacje, formularz Byłem zachwycony nauczaniem i studiami, a także podejściem i entuzjazmem wykładowcy Martina Jelínka, którego uważam za jednego z naszych najlepszych znawców odżywianie. Mogę polecić kurs każdemu, kto interesuje się zdrowym trybem życia i chce uzyskać całościowe spojrzenie na problematykę żywienia.
Mgr. Taťána Rovnerová
Kurs Doradca Żywienia i Suplementacji absolutnie mnie zachwycił bardzo szeroką tematyką związaną z żywieniem człowieka. Jako jedyny tego typu kurs na naszym rynku oferuje holistyczne spojrzenie na temat żywienia, uwzględnia nie tylko główny nurt koncepcji medycyny zachodniej, ale uzupełnia go o podejście tradycyjnej medycyny chińskiej i Ajurwedy. Podstawowe informacje z zakresu homeopatii, medycyny naturalnej, poszczególnych kierunków żywieniowych czy specyfiki żywienia w przypadku różnych chorób przewlekłych bardzo trafnie uzupełniają mozaikę wiedzy. Byłam pozytywnie zaskoczona starannie opracowaną formą, w jakiej odbył się kurs online. A wisienką na torcie było absolutnie wspaniałe, osobiste podejście wykładowcy kursu Mgr. Marcin Jelínek.