Wstęp / Co się u nas studiuje / Dieta w czasie ciąży
Do głównych zasad diety kobiety w ciąży należy stosowanie zróżnicowanej i zróżnicowanej diety, w której powinny być reprezentowane wszystkie główne grupy żywności. W czasie ciąży zmieniają się wymagania pokarmowe oraz uczucie głodu i sytości, co spowodowane jest powiększeniem brzucha i uciskiem macicy na żołądek i wątrobę. Zmiany te powodują, że kobiety w ciąży w naturalny sposób wolą mniejsze ilości jedzenia w krótszych odstępach czasu. Tutaj dobrze jest uszanować fakt, że podczas wieczorem nie jest idealne jedzenie ciężkostrawnych potraw.
W przypadku bilansu energetycznego ilość pokarmu w czasie ciąży nie powinna zwiększać się o więcej niż 200 kilokalorii dziennie (830 kJ). Dla pomyślnego rozwoju dziecka nie ma potrzeby nadawania priorytetu słodkim potrawom ani dużej liczbie dodatków (makaron, ziemniaki, kluski, ryż). Jest całkiem nie trzeba dodawać, że przyszłe mamy nie podlegają różnym upodobaniom – większość tych nietypowych upodobań jest kontrolowana przez regulację hormonalną, dlatego takie zalecenie nie zawsze spotyka się w praktyce z pozytywnym odzewem. Liczba porcji powinna mieścić się w zakresie 4 do 6.
Całkowity przyrost masy ciała pod koniec ciąży nie powinien przekraczać 12 kg. Jeżeli przyrost masy ciała jest nieregularny i zbyt szybki, przyczyną może być coś innego niż tylko skutek nieprawidłowego odżywiania.
Proporcja węglowodanów zaleca się na tym samym poziomie, co u kobiet niebędących w ciąży.
Spożycie białka w czasie ciąży powinno wzrosnąć w przybliżeniu w porównaniu do stanu „normalnego”. o 10-20%. Z odżywczego punktu widzenia korzystne jest, aby pewna proporcja białka była reprezentowana przez mięso (nawet czerwone), ze względu na zawartość żelaza hemowego ( w czasie ciąży często pojawia się anemia, której przyczyną może być niedobór żelaza). Ale faktem jest, że żelazo można uzupełniać w inny sposób niż czerwone mięso, dlatego jego spożycie nie jest warunkiem. Często dyskutuje się o przydatności jedzenia ryb w czasie ciąży. Często polecane są w czasie ciąży jako dobre źródło jodu (ryby morskie) i wysokiej jakości tłuszczów, ale często także metali ciężkich.Obecnie zaciera się różnica pomiędzy rybami słodkowodnymi i morskimi, ważniejszym wskaźnikiem jest przede wszystkim źródło samo w sobie – wolne środowisko vs. rolnictwo na dużą skalę i zwierzęta roślinożerne vs. mięsożerne (bardziej odpowiednie są roślinożerne).
W przypadku spożycia tłuszczu przestrzegane jest zalecenie w zakresie 20-30% całkowitego spożycia energii. Ważne jest monitorowanie ich jakości, w przypadku gdy tłuszcze zestalone i spalone są ogólnie uważane za nieodpowiednie. Należy zwrócić uwagę na omega-3, gdzie źródła zwierzęce wydają się bardziej korzystne.
Ze względu na rozwój płodu ważne jest monitorowanie obecności niektórych minerałów, z których najważniejsze to wapń, magnez, jod, selen i żelazo.
Wśród witamin zasadnicze znaczenie ma kwas foliowy. Jest razem z żelazem ważny w przypadku hematopoezy jego niedobór u kobiet powoduje anemię megaloblastyczną (niedokrwistość z obecnością niedojrzałych czerwonych krwinek w szpiku kostnym), ponadto odgrywa ważną rolę w profilaktyce wrodzonych wad rozwojowych układu nerwowego. Jego bogatymi źródłami są kapusta, brokuły, zielona sałata, szparagi, szpinak, drożdże, soja, fasola, zboża.
Iva Klozová
Od dłuższego czasu zajmuję się zdrowym trybem życia na poziomie laika. Z biegiem czasu chciałam dalej kształcić się w tym kierunku i szukałam jak i gdzie uzupełniać swoją wiedzę z zakresu żywienia. Choć w Internecie jest mnóstwo informacji na ten temat, to jednak człowiek się w tym gubi i nie wie, co jest słuszne, a co nie. Zgłosili się do mnie kursy pana Jelínka, które zakończyły się certyfikatem, ponieważ chciałabym zawodowo pracować w tej dziedzinie i pomagać ludziom czuć się zdrowo i cieszyć się jedzeniem bez obawy, że przytyje. Zajęcia prowadzone przez pana Jelínka są bardzo dobrze zaprojektowane, pomogły mi zrozumieć zagadnienie w nieco innym świetle i szerszym kontekście. Zdecydowaną większość zdobytej wiedzy udało mi się zastosować w praktyce. Zajęcia prowadzone są bardzo praktycznie i funkcjonalnie, doceniam także możliwość indywidualnego tempa nauki. Bardzo zainteresowała mnie praca nad układaniem jadłospisu i bardzo spodobała mi się przejrzysta analiza produktów spożywczych z podziałem na poszczególne grupy, co pomogło mi sprecyzować jak powinna wyglądać urozmaicona dieta oraz z jakich produktów powinien składać się ogólny jadłospis, jakie zasady powinien należy przestrzegać i jakie parametry składników odżywczych z makro i mikroelementów powinna uwzględniać zbilansowana, zróżnicowana dieta. Chciałbym także podziękować Mistrzowi Jelínkowi za okazaną mi pomoc i pomoc, gdy nie zrozumiałem jakiegoś tematu oraz za szansę pomocy innym osobom na drodze do zdrowszego trybu życia. Z pewnością gorąco polecam wszystkie kursy, w których uczestniczyłem.
Lenka Mouchová
Cieszę się, że są takie kierunki, które dają swobodę studiowania. Ze względu na dużą częstość występowania powikłań zdrowotnych spowodowanych niewłaściwym poprzez jedzenie my, absolwenci, możemy teraz pomóc wskazać właściwą drogę, która w pełni oceni nasze życie. Metoda okazała się bardzo przyjemna i skuteczna badania polegające na tworzeniu map myśli (które początkowo posiadałem obawy), których treść jest dobrze zapamiętywana, jeśli zdecydujesz się na ten kurs , które mogę tylko polecić, odkryjesz kolejne fajne gadżety:-))
Ondra a Míša Dobiáškovi
Wyobraź sobie, jak by to było mieć nauczyciela, który przez ponad połowę swojego życia rozwijał się w niezwykłym tempie osobiście i zawodowo, naukowe podejście świata zachodniego jest jego podstawą, a nie sufitem, ma odwagę iść pod prąd, jeśli prąd płynie w złym kierunku, dzięki godnemu podziwu zakresowi i głębokości swojej wiedzy jest w stanie przekazać wiedzę w angażujący i istotny sposób, rozumie znaczenie harmonii ciała i umysłu dla zdrowia człowieka, swoim życiem jest najlepszym przykładem swojej własnej doktryny, jego rzeczywiste rezultaty w pomaganiu ludziom dają wiele powodów do uważnego słuchania, jednak on sam ma zwyczaj bardziej słuchać niż mówić, pokora, uśmiech i szacunek to najbliższe mu cechy. Mógłbym tak wymieniać dalej, ale słowa to za mało. Musisz tego doświadczyć. Martin Jelínek to niezwykle inspirująca osobowość, która – zawsze jakby przy okazji – potrafi nas zafascynować czymś nowym, ilekroć mamy zaszczyt ponownie go spotkać. W ciągu ponad 10 lat uczenia się od niego na różnych frontach, ani w całej epoce naszych studiów akademickich, nie spotkaliśmy kantora, który lepiej potrafiłby rozpalić w człowieku miłość do wiedzy. Bardzo cenne jest to, że w Czechach rośnie już liczba zwolenników jego szkoły, bo właśnie tacy nauczyciele powinni stać po stronie każdego, kto chce móc sensownie rozmawiać ze sobą lub innymi o tym, jak radzić sobie ze swoim zdrowiem. Dzięki kursom ATAC taka szansa otwiera się również dla Ciebie.