Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Dieta w czasie ciąży

Dieta w czasie ciąży

Dieta w czasie ciąży

Do głównych zasad diety kobiety w ciąży należy stosowanie zróżnicowanej i zróżnicowanej diety, w której powinny być reprezentowane wszystkie główne grupy żywności. W czasie ciąży zmieniają się wymagania pokarmowe oraz uczucie głodu i sytości, co spowodowane jest powiększeniem brzucha i uciskiem macicy na żołądek i wątrobę. Zmiany te powodują, że kobiety w ciąży w naturalny sposób wolą mniejsze ilości jedzenia w krótszych odstępach czasu. Tutaj dobrze jest uszanować fakt, że podczas   wieczorem nie jest idealne jedzenie ciężkostrawnych potraw.

W przypadku bilansu energetycznego ilość pokarmu w czasie ciąży nie powinna zwiększać się o więcej niż 200 kilokalorii dziennie (830 kJ). Dla pomyślnego rozwoju dziecka nie ma potrzeby nadawania priorytetu słodkim potrawom ani dużej liczbie dodatków (makaron, ziemniaki, kluski, ryż).   Jest całkiem   nie trzeba dodawać, że przyszłe mamy nie podlegają różnym upodobaniom – większość tych nietypowych upodobań jest kontrolowana przez regulację hormonalną, dlatego takie zalecenie nie zawsze spotyka się w praktyce z pozytywnym odzewem. Liczba porcji powinna mieścić się w zakresie   4 do 6.

Całkowity przyrost masy ciała pod koniec ciąży nie powinien przekraczać 12 kg. Jeżeli przyrost masy ciała jest nieregularny i zbyt szybki, przyczyną może być coś innego niż tylko skutek nieprawidłowego odżywiania.

Specyfika żywienia w ciąży

Proporcja węglowodanów   zaleca się na tym samym poziomie, co u kobiet niebędących w ciąży.

Spożycie białka w czasie ciąży powinno wzrosnąć w przybliżeniu w porównaniu do stanu „normalnego”.   o 10-20%. Z odżywczego punktu widzenia korzystne jest, aby pewna proporcja białka była reprezentowana przez mięso (nawet czerwone), ze względu na zawartość żelaza hemowego ( w czasie ciąży często pojawia się anemia, której przyczyną może być niedobór żelaza). Ale faktem jest, że żelazo można uzupełniać w inny sposób niż czerwone mięso, dlatego jego spożycie nie jest warunkiem. Często dyskutuje się o przydatności jedzenia ryb w czasie ciąży. Często polecane są w czasie ciąży jako dobre źródło jodu (ryby morskie) i wysokiej jakości tłuszczów, ale często także metali ciężkich.Obecnie zaciera się różnica pomiędzy rybami słodkowodnymi i morskimi, ważniejszym wskaźnikiem jest przede wszystkim źródło samo w sobie – wolne środowisko vs. rolnictwo na dużą skalę i zwierzęta roślinożerne vs. mięsożerne (bardziej odpowiednie są roślinożerne).

W przypadku spożycia tłuszczu przestrzegane jest zalecenie w zakresie 20-30% całkowitego spożycia energii. Ważne jest monitorowanie ich jakości, w przypadku gdy tłuszcze zestalone i spalone są ogólnie uważane za nieodpowiednie. Należy zwrócić uwagę na omega-3, gdzie źródła zwierzęce wydają się bardziej korzystne.

Ze względu na rozwój płodu ważne jest monitorowanie obecności niektórych minerałów, z których najważniejsze to wapń, magnez, jod, selen i żelazo.

Wśród witamin zasadnicze znaczenie ma kwas foliowy.   Jest razem z żelazem   ważny   w przypadku hematopoezy jego niedobór u kobiet powoduje anemię megaloblastyczną (niedokrwistość z obecnością niedojrzałych czerwonych krwinek w szpiku kostnym), ponadto odgrywa ważną rolę w profilaktyce wrodzonych wad rozwojowych układu nerwowego. Jego bogatymi źródłami są kapusta, brokuły, zielona sałata, szparagi, szpinak, drożdże, soja, fasola, zboża.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Jarmila Hokrová

W momencie gdy kończyłem kurs Doradcy Żywienia i Suplementacji u Pana Mgr. Jelínka, ukończyłam już szereg innych kursów o specjalności żywieniowej doradztwo. Pracowałam już jako dietetyk i prowadziłam własną poradnię. Może sam wiesz, że na temat żywienia krąży wiele często sprzecznych informacji i opinii i nie jest łatwo je poznać. Dzięki kursowi Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji Nauczyłem się sortować te informacje i wybierać poprawnie. Bardzo mi to pomogło pracę z klientami i dalszy rozwój zawodowy. Dziękuję bardzo, Panie Jelínek.

Rudolf Novák

Ponieważ aktywnie trenuję, musiałem zacząć od nowa bardziej interesuje mnie to, co wkładam do swojego ciała i jak to wpływa na jego funkcjonowanie. I tu zaczęła się moja przygoda ze zdrowym stylem życia. Zdał sobie sprawę Dieta ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie. Słyszałem wiele opinii, Przeczytałem setki teorii i obejrzałem wiele dokumentów. Z biegiem czasu jestem jednak doszło do momentu, w którym zdałem sobie sprawę, że chcę zajmować się swoimi badaniami idź dalej i przede wszystkim porządnie uporządkuj wszystkie sprawy w głowie, bo Po prostu byłem naprawdę zdezorientowany tymi wszystkimi opiniami. Dla mnie wyzwolenie dopiero po ukończeniu kursu Doradca Żywienia i Suplementacji, gdzie I zdał sobie sprawę ze znaczenia holistycznego spojrzenia na jedzenie i rozważenia indywidualność, a także poszanowanie wschodnich filozofii TČM i Ajurweda. Od początku obawiałam się, że jeśli chodzi o zakres kursu, informacji będzie za dużo i nie będę w stanie wszystkiego dostatecznie przyswoić. Przeciwnie ale to była prawda i pod koniec kursu wszystko mi się zgadzało i dostałem to kompleksowe spojrzenie na żywienie. Pan Mgr. Jelínek to świetny profesjonalista i potrafi spojrzeć kompleksowo na każde jedzenie, sytuację i opinię sposób i z otwartym umysłem. Bardzo doceniam też jego przyjazność podejście i chęć odpowiedzi na wszelkie niejasności. ATAC kursuje ciepło Polecam każdemu, komu nie jest obojętne zdrowie.

RNDr. Růžena Šimková

W związku z dużą częstością występowania powikłań zdrowotnych spowodowanych niewłaściwym odżywianiem, jesteśmy tzw absolwenci tego kierunku potrafią skutecznie rozwiązywać te problemy. W bardzo zabawny i skuteczny sposób pokazał metodę badania opartą na tworzeniu map myśli, których treść jest dobrze zapamiętywana.