Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Zaburzenia trawienia i wchłaniania niektórych składników odżywczych są powszechnym problemem. Najczęściej objawia się wzdęciami, wzdęciami, uczuciem niestrawności, biegunką, skurczami brzucha, co może skutkować stopniową utratą wagi. Do najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń należy nietolerancja laktozy, która w niektórych krajach dotyka nawet kilkadziesiąt procent całej populacji.

Nietolerancja laktozy (nietolerancja laktozy, niedobór laktazy)   to stan, w którym dotknięty   chybić   lub produkcja laktazy jest ograniczona. Enzym ten wytwarzany jest przez komórki błony śluzowej jelita cienkiego i jego zadaniem jest rozkład cukru mlecznego (laktozy) . Jeśli tak się nie stanie,   spożycie źródeł laktozy (mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych) będzie objawiać się całą gamą problemów trawiennych.
Najwięcej laktazy produkujemy w okresie niemowlęcym, następnie jej aktywność stopniowo maleje. Zmniejszenie jego produkcji często występuje u pacjentów z chorobami jelita cienkiego, ale nierzadko także po chorobie biegunkowej, gdy przyczyna nie została jeszcze całkowicie przywrócona , mikroflora jelitowa. Ogólnie można powiedzieć, że choroba nasila się z wiekiem.

Wpływ diety na nietolerancję laktozy

Objawy tego problemu powinny ustąpić po wyeliminowaniu pokarmów powodujących opisane problemy, czyli mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych zawierających laktozę. Jednakże laktoza jest bardzo często stosowana jako dodatek (wypełniacz) w wielu produktach spożywczych, suplementach diety i lekach, co komplikuje sytuację osób cierpiących na tę nietolerancję. Oprócz próby dostosowania menu, konieczne jest zatem dokładne czytanie etykiet produktów.

Niektórzy chorzy są w stanie trawić niektóre rodzaje produktów mlecznych (np. sery czy jogurty) bez większych trudności, gdyż zawartość laktozy w nich jest minimalna, co wynika z procesu ich dojrzewania ( fermentacji ). Im dłużej produkt mleczny jest fermentowany (przechodzi proces fermentacji, w którym mikroorganizmy żywią się laktozą), tym mniej zawiera cukru mlecznego. Dlatego w niektórych sytuacjach nie jest absolutnie konieczne unikanie wszystkich produktów mlecznych, ale jest to kwestia wysoce indywidualna.

Ponieważ stosunkowo częstą przyczyną nietolerancji laktozy jest brak równowagi w biomie jelitowym, wskazane jest wspieranie różnorodności (odmiany gatunkowej) w przewodzie pokarmowym, aby złagodzić wzdęcia i wzdęcia będące częścią nietolerancji laktozy. Należy do nich zapewnienie spożycia czynników probiotycznych i prebiotycznych, czyli m.in. spożywanie produktów fermentowanych, błonnika i wreszcie źródeł wybranych mikroorganizmów wchodzących w skład mikroflory jelitowej (warto stosować także określone suplementy diety zawierające drobnoustroje). Aby naprawić taką sytuację, należy poświęcić odpowiednią ilość czasu, rzędu tygodni.

Jeśli osoba dotknięta nietolerancją laktozy chce spożywać produkty mleczne (o obniżonej zawartości laktozy), ma możliwość skorzystania z powszechnie dostępnych obecnie preparatów zawierających enzym laktazę.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Barbora Hamerníková

Każdemu, kto naprawdę chce zgłębić tę dziedzinę, polecam kurs Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji. W przeciwieństwie do wielu kursów przyspieszonych, które często nie obejmują nawet podstaw żywienia, ten kurs oferuje naprawdę kompleksowe podejście. Dzięki studiowaniu biologii molekularnej i komórkowej przeszedłem szereg przedmiotów, takich jak biologia różna, immunologia, genetyka, chemia, ale także żywienie. Mocno skupiam się na dowodach i podejściu naukowym, dlatego doceniam głębię tego kursu. Nauka o żywieniu stale się rozwija, więc z pewnością nie kończy się na egzaminie. Podobało mi się, że kurs obejmował także alternatywne kierunki żywienia, co pozwoliło mi spojrzeć na odżywianie z różnych perspektyw. Teraz wykorzystuję swoją wiedzę z biologii molekularnej i genetyki w praktyce. Moim celem jest edukowanie ludzi o tym, jak działa ich organizm i jak mogą wykorzystać tę wiedzę na swoją korzyść.

Světlana Darvašová

Zdrowym odżywianiem interesuję się nie tylko z punktu widzenia zawodowego, ale także osobistego. Kurs online Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji bardzo mi odpowiadał, choćby dlatego, że nie musiałam nigdzie wyjeżdżać. Mnie też bardzo zaintrygowały webinary, w zasadzie wszystkie były powiązane z kursem i bardzo mi się podobały :-) Mogę tylko polecić, było super :-)

Martina Siudová

Kurs Konsultanta Żywieniowego to wielki krok w stronę bycia osobą samozrealizowany. Pracowałem rok jako specjalista w firmie odżywianie i brakowało mi tam informacji. Im bardziej ich szukałem, tym więcej częściej wymieniała nazwisko pana Jelínka. Zacząłem go odwiedzać jednodniowych kursów i seminariów, a zdobytą na nich wiedzę zaczęli wykorzystywać w praktyce. Po pewnym czasie zdecydowałam się na kurs Doradca Żywieniowy i suplementacja w celu wyjaśnienia kroków i błędów, które ludzie popełniają, kiedy nie wiedzą. Kurs jest bardzo kompleksowy i wskazuje właściwy i zdrowy kierunek, których każdy bez wyjątku powinien przestrzegać. W zasadzie dzięki temu oczywiście mogę nadal pracować jako konsultant i tym samym wypełniać swoją misję w tym zakresie świat. Spróbuj i Ty :).