Kurzy ATAC

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Zaburzenia trawienia i wchłaniania niektórych składników odżywczych są powszechnym problemem. Najczęściej objawia się wzdęciami, wzdęciami, uczuciem niestrawności, biegunką, skurczami brzucha, co może skutkować stopniową utratą wagi. Do najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń należy nietolerancja laktozy, która w niektórych krajach dotyka nawet kilkadziesiąt procent całej populacji.

Nietolerancja laktozy (nietolerancja laktozy, niedobór laktazy)   to stan, w którym dotknięty   chybić   lub produkcja laktazy jest ograniczona. Enzym ten wytwarzany jest przez komórki błony śluzowej jelita cienkiego i jego zadaniem jest rozkład cukru mlecznego (laktozy) . Jeśli tak się nie stanie,   spożycie źródeł laktozy (mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych) będzie objawiać się całą gamą problemów trawiennych.
Najwięcej laktazy produkujemy w okresie niemowlęcym, następnie jej aktywność stopniowo maleje. Zmniejszenie jego produkcji często występuje u pacjentów z chorobami jelita cienkiego, ale nierzadko także po chorobie biegunkowej, gdy przyczyna nie została jeszcze całkowicie przywrócona , mikroflora jelitowa. Ogólnie można powiedzieć, że choroba nasila się z wiekiem.

Wpływ diety na nietolerancję laktozy

Objawy tego problemu powinny ustąpić po wyeliminowaniu pokarmów powodujących opisane problemy, czyli mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych zawierających laktozę. Jednakże laktoza jest bardzo często stosowana jako dodatek (wypełniacz) w wielu produktach spożywczych, suplementach diety i lekach, co komplikuje sytuację osób cierpiących na tę nietolerancję. Oprócz próby dostosowania menu, konieczne jest zatem dokładne czytanie etykiet produktów.

Niektórzy chorzy są w stanie trawić niektóre rodzaje produktów mlecznych (np. sery czy jogurty) bez większych trudności, gdyż zawartość laktozy w nich jest minimalna, co wynika z procesu ich dojrzewania ( fermentacji ). Im dłużej produkt mleczny jest fermentowany (przechodzi proces fermentacji, w którym mikroorganizmy żywią się laktozą), tym mniej zawiera cukru mlecznego. Dlatego w niektórych sytuacjach nie jest absolutnie konieczne unikanie wszystkich produktów mlecznych, ale jest to kwestia wysoce indywidualna.

Ponieważ stosunkowo częstą przyczyną nietolerancji laktozy jest brak równowagi w biomie jelitowym, wskazane jest wspieranie różnorodności (odmiany gatunkowej) w przewodzie pokarmowym, aby złagodzić wzdęcia i wzdęcia będące częścią nietolerancji laktozy. Należy do nich zapewnienie spożycia czynników probiotycznych i prebiotycznych, czyli m.in. spożywanie produktów fermentowanych, błonnika i wreszcie źródeł wybranych mikroorganizmów wchodzących w skład mikroflory jelitowej (warto stosować także określone suplementy diety zawierające drobnoustroje). Aby naprawić taką sytuację, należy poświęcić odpowiednią ilość czasu, rzędu tygodni.

Jeśli osoba dotknięta nietolerancją laktozy chce spożywać produkty mleczne (o obniżonej zawartości laktozy), ma możliwość skorzystania z powszechnie dostępnych obecnie preparatów zawierających enzym laktazę.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Petra Ponocná

Jako osoba świecka od kilku lat interesuję się alternatywnymi stylami odżywiania i zdrowiem człowieka. Po tym jak kilku znajomych zaczęło się do mnie kontaktować z pytaniami dotyczącymi odżywiania, zdecydowałam, że nie będzie złym pomysłem przejść jak najlepsze szkolenie zawodowe i zapisać się na kurs konsultanta żywieniowego, aby dowiedzieć się czegoś nowego zarówno w dziedzinie żywienia, jak i żywienia i zdrowie ludzkie. Ponieważ podchodzę holistycznie do zdrowia człowieka i nie lubię widzieć świata w czerni i bieli, moim celem był wybór kursu, który choć w części będzie zgodny z duchem mojego myślenia, a jednocześnie będzie wystarczająco krytyczny, kompleksowy i profesjonalny. Kurs Mgr. Wszystkie te wymagania ku mojej radości spełniła Martina Jelínka. Nie tylko znacznie lepiej znam się na odżywianiu i suplementacji. Dowiedziałam się także wielu nowych i bardzo przydatnych informacji, a sam kurs wzbogacił mnie pod względem rozwoju osobistego. Kurs jest dosłownie wypełniony informacjami i obejmuje lekcje ajurwedy i medycyny chińskiej. Wykorzystując materiały edukacyjne i filmy, Pan Jelínek skłonił nas do kompleksowego przemyślenia danego problemu, czy jest to choroba, żywność, czy może kwestia suplementów witaminowych. Bardzo doceniam także jego wyjątkowe podejście, zaangażowanie i chęć doradzenia i pomocy we wszystkim. W związku z tym chciałbym, aby pan Mgr. Chciałbym podziękować Jelínkowi i liczyć na dalszą współpracę.

Mgr. Kamila Bažan Závodská

Ten kurs całkowicie zmienił moje spojrzenie na jedzenie, nauczyłam się, że ważne jest, aby jeść głębiej i badać przyczyny i skutki. Dlatego w naszych gabinetach dużo czasu spędzamy na rozmowach z klientami, analizując ich dietę i monitorując nie tylko ilość pobieranej energii, ale także makro i mikroelementów. Informacje z kursu dostarczyły mi także inspiracji, jak skuteczniej przewodzić klientom i uczestniczyć w ich życiowej transformacji. Jestem bardzo wdzięczna, że ​​mogę przekazywać swoją wiedzę i pomagać moim Klientom w poprawie ich zdrowia.

JUDr. Martina Mikolajczyková

Chcąc pozyskać informacje na temat zdrowego sposobu odżywiania i jego ewentualnego włączenia w życie naszej rodziny, zdobywałam wiele informacji z różnych źródeł, jednak nie były one wyczerpujące, a czasem nie miały sensu. Rozwiązanie znalazłem w tym kursie. Bardzo sobie cenię dodatkowe kursy uzupełniające, które znacząco pogłębiają edukację.