Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy

Zaburzenia trawienia i wchłaniania niektórych składników odżywczych są powszechnym problemem. Najczęściej objawia się wzdęciami, wzdęciami, uczuciem niestrawności, biegunką, skurczami brzucha, co może skutkować stopniową utratą wagi. Do najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń należy nietolerancja laktozy, która w niektórych krajach dotyka nawet kilkadziesiąt procent całej populacji.

Nietolerancja laktozy (nietolerancja laktozy, niedobór laktazy)   to stan, w którym dotknięty   chybić   lub produkcja laktazy jest ograniczona. Enzym ten wytwarzany jest przez komórki błony śluzowej jelita cienkiego i jego zadaniem jest rozkład cukru mlecznego (laktozy) . Jeśli tak się nie stanie,   spożycie źródeł laktozy (mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych) będzie objawiać się całą gamą problemów trawiennych.
Najwięcej laktazy produkujemy w okresie niemowlęcym, następnie jej aktywność stopniowo maleje. Zmniejszenie jego produkcji często występuje u pacjentów z chorobami jelita cienkiego, ale nierzadko także po chorobie biegunkowej, gdy przyczyna nie została jeszcze całkowicie przywrócona , mikroflora jelitowa. Ogólnie można powiedzieć, że choroba nasila się z wiekiem.

Wpływ diety na nietolerancję laktozy

Objawy tego problemu powinny ustąpić po wyeliminowaniu pokarmów powodujących opisane problemy, czyli mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych zawierających laktozę. Jednakże laktoza jest bardzo często stosowana jako dodatek (wypełniacz) w wielu produktach spożywczych, suplementach diety i lekach, co komplikuje sytuację osób cierpiących na tę nietolerancję. Oprócz próby dostosowania menu, konieczne jest zatem dokładne czytanie etykiet produktów.

Niektórzy chorzy są w stanie trawić niektóre rodzaje produktów mlecznych (np. sery czy jogurty) bez większych trudności, gdyż zawartość laktozy w nich jest minimalna, co wynika z procesu ich dojrzewania ( fermentacji ). Im dłużej produkt mleczny jest fermentowany (przechodzi proces fermentacji, w którym mikroorganizmy żywią się laktozą), tym mniej zawiera cukru mlecznego. Dlatego w niektórych sytuacjach nie jest absolutnie konieczne unikanie wszystkich produktów mlecznych, ale jest to kwestia wysoce indywidualna.

Ponieważ stosunkowo częstą przyczyną nietolerancji laktozy jest brak równowagi w biomie jelitowym, wskazane jest wspieranie różnorodności (odmiany gatunkowej) w przewodzie pokarmowym, aby złagodzić wzdęcia i wzdęcia będące częścią nietolerancji laktozy. Należy do nich zapewnienie spożycia czynników probiotycznych i prebiotycznych, czyli m.in. spożywanie produktów fermentowanych, błonnika i wreszcie źródeł wybranych mikroorganizmów wchodzących w skład mikroflory jelitowej (warto stosować także określone suplementy diety zawierające drobnoustroje). Aby naprawić taką sytuację, należy poświęcić odpowiednią ilość czasu, rzędu tygodni.

Jeśli osoba dotknięta nietolerancją laktozy chce spożywać produkty mleczne (o obniżonej zawartości laktozy), ma możliwość skorzystania z powszechnie dostępnych obecnie preparatów zawierających enzym laktazę.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. Barbora Součková

Zajmuję się wpływem stylu życia na zdrowie od czasów liceum, gdzie się poznałam łącząc sposób, w jaki dana osoba żyje i jak wpływa na nią niezdrowy tryb życia manifestuje się. Szukałem kursu, który pomoże mi podsumować i ujednolicić fragmentaryczne informacje, które docierają do nas ze wszystkich stron. Odkryłam Kursy Martina Jelínka, które są bardzo przejrzyście zaprojektowane, w konteksty i powiązania logiczne. Naprawdę doceniam całą koncepcję badanie skupiające się na żywieniu mającym wpływ na zdrowie z wielu perspektyw. X Łączenie kursu podstawowego Konsultant ds. żywienia i suplementacji Jestem si uzupełnione kursem żywienia dziecka. Wiedzę zdobytą na obu kursach wykorzystuję w życiu zawodowym oraz w roli matki trójki małych chłopców.

Dušan Benák

Dla mnie Kurzy ATAC = Martin Jelínek = pozytywna zmiana :-). Na kurs konsultanta żywieniowego prowadzonego przez Martina Jelínka zapisałem się z kilku powodów: 1. Rekomendacja wykładowcy Martina Jelínka, 2. Kształcenie na odległość, 3. Wykorzystanie map myśli w nauczaniu. Dziś z radością stwierdzam, że wszystkie przerosły moje oczekiwania, ale pierwszy powód był zdecydowanie najkorzystniejszy, bo dzięki Martinowi zrozumiałam, jak działają nasze ciała i umysły, a co najważniejsze, nauczyłam się używać i stosować moją wiedzę w sposób pozbawiony przemocy. Moją pierwszą myślą było poszerzenie moich umiejętności trenerskich i zaoferowanie moim zawodnikom pełniejszego spojrzenia na grę. Jednak Martin zainspirował mnie na tyle, że zaczęłam całkowicie poświęcać się doradztwu i prezentacji zdrowej żywności. Wierzę, że bogata oferta kursów przypadnie Ci do gustu i pozytywnie odmieni Twoje życie.

Ing. Marta Veselá

Po ukończeniu kursu przekwalifikacyjnego „Poradnictwo żywieniowe” poszukiwałem oczywiście, za pomocą którego uzupełniłbym brakującą wiedzę. Główne kryterium dla mnie patrzenie na żywienie człowieka w sposób holistyczny, z szacunkiem indywidualność człowieka i wykorzystanie doświadczenia Tradycyjna Medycyna Chińska a Ajurweda. Wszystko to znalazłem na lekcjach kursu. Zarejestruj się na odległość uczestnictwo w kursie „Porady żywieniowe i suplementacyjne” organizowanym przez p Renifer był jedną z najlepszych rzeczy, jakie zrobiłem w tym roku. Niektóre Chciałem, żeby lekcje były bardziej rozbudowane i szczegółowe, a brakowało mi więcej praktyki, ale ogólnie oceniam kurs jako doskonały. Podejście pana Jelínka, jego wiedza i umiejętność wyjaśnienia wszystkiego, czego potrzebowaliśmy, są absolutne niesamowity Z poradnictwa on-line można skorzystać także po zakończeniu kursu brak płatności. Kurs dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem Polecam.