Wstęp / Co się u nas studiuje / Nietolerancja laktozy
Zaburzenia trawienia i wchłaniania niektórych składników odżywczych są powszechnym problemem. Najczęściej objawia się wzdęciami, wzdęciami, uczuciem niestrawności, biegunką, skurczami brzucha, co może skutkować stopniową utratą wagi. Do najbardziej rozpowszechnionych zaburzeń należy nietolerancja laktozy, która w niektórych krajach dotyka nawet kilkadziesiąt procent całej populacji.
Nietolerancja laktozy (nietolerancja laktozy, niedobór laktazy) to stan, w którym dotknięty chybić lub produkcja laktazy jest ograniczona. Enzym ten wytwarzany jest przez komórki błony śluzowej jelita cienkiego i jego zadaniem jest rozkład cukru mlecznego (laktozy) . Jeśli tak się nie stanie, spożycie źródeł laktozy (mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych) będzie objawiać się całą gamą problemów trawiennych.
Najwięcej laktazy produkujemy w okresie niemowlęcym, następnie jej aktywność stopniowo maleje. Zmniejszenie jego produkcji często występuje u pacjentów z chorobami jelita cienkiego, ale nierzadko także po chorobie biegunkowej, gdy przyczyna nie została jeszcze całkowicie przywrócona , mikroflora jelitowa. Ogólnie można powiedzieć, że choroba nasila się z wiekiem.
Objawy tego problemu powinny ustąpić po wyeliminowaniu pokarmów powodujących opisane problemy, czyli mleka zwierzęcego i przetworów mlecznych zawierających laktozę. Jednakże laktoza jest bardzo często stosowana jako dodatek (wypełniacz) w wielu produktach spożywczych, suplementach diety i lekach, co komplikuje sytuację osób cierpiących na tę nietolerancję. Oprócz próby dostosowania menu, konieczne jest zatem dokładne czytanie etykiet produktów.
Niektórzy chorzy są w stanie trawić niektóre rodzaje produktów mlecznych (np. sery czy jogurty) bez większych trudności, gdyż zawartość laktozy w nich jest minimalna, co wynika z procesu ich dojrzewania ( fermentacji ). Im dłużej produkt mleczny jest fermentowany (przechodzi proces fermentacji, w którym mikroorganizmy żywią się laktozą), tym mniej zawiera cukru mlecznego. Dlatego w niektórych sytuacjach nie jest absolutnie konieczne unikanie wszystkich produktów mlecznych, ale jest to kwestia wysoce indywidualna.
Ponieważ stosunkowo częstą przyczyną nietolerancji laktozy jest brak równowagi w biomie jelitowym, wskazane jest wspieranie różnorodności (odmiany gatunkowej) w przewodzie pokarmowym, aby złagodzić wzdęcia i wzdęcia będące częścią nietolerancji laktozy. Należy do nich zapewnienie spożycia czynników probiotycznych i prebiotycznych, czyli m.in. spożywanie produktów fermentowanych, błonnika i wreszcie źródeł wybranych mikroorganizmów wchodzących w skład mikroflory jelitowej (warto stosować także określone suplementy diety zawierające drobnoustroje). Aby naprawić taką sytuację, należy poświęcić odpowiednią ilość czasu, rzędu tygodni.
Jeśli osoba dotknięta nietolerancją laktozy chce spożywać produkty mleczne (o obniżonej zawartości laktozy), ma możliwość skorzystania z powszechnie dostępnych obecnie preparatów zawierających enzym laktazę.
Tatiana Benčeková
Od bardzo długiego czasu zajmuję się zagadnieniami związanymi z żywieniem i zdrowym trybem życia i zapragnęłam poszerzyć swoją wiedzę oraz uzupełnić informacje, co pomogło mi ukończyć kurs Pana Martina Jelínka: „Doradca ds. żywienia i suplementacji”. Kurs ten jest bardzo przydatny dla tych, którzy chcą spojrzeć na żywienie z kilku punktów widzenia i poszerzyć swoją wiedzę.Pan Jelínek jest wykładowcą, który poprowadzi Cię przez całą gamę zagadnień związanych z odżywianiem, zdrowiem, holistycznym spojrzeniem na suplementy diety, a także powiązanie odżywiania ze stroną psychiczną człowieka.Nie pominął żadnych obszarów TCM i Ajurwedy, co nie jest powszechne w naszym zachodnim świecie, sprawi, że zaczniesz myśleć w innym kierunku, do którego nie jesteśmy przyzwyczajeni. prostota we wszystkich aspektach życia, łącznie z odżywianiem. Z panem Jelínkiem można zobaczyć perspektywę i poczuć pasję do sprawy, czy to w formie szkoleń, książek, wykładów. Dużym plusem tego kursu jest możliwość studiowania online bezpośrednio w domu, a ogromną zaletą jest to, że możesz ukończyć studia także za granicą.
Jakub Kořenek
Kurs mgr. Konsultantka ds. żywienia i suplementacji Jelínka dała mi wiele satysfakcji nie tylko pod względem odżywiania, ale także zmieniła moje spojrzenie na ogólną jakość życia. Jego wysiłki, aby podczas studiów kłaść nacisk na podejście holistyczne, bardzo pomogły mi w praktyce terapeutycznej odkryć lub chociaż zbliżyć się do prawdziwej przyczyny części problemów moich klientów (np. wyeliminowania bólu stawów spowodowanego długotrwałym zakwaszeniem organizmu). organizm). Jednocześnie kurs otworzył przede mną inne możliwości studiowania i zainspirował mnie do dalszego kształcenia się w dziedzinie stylu życia. Pozytywnie wypowiadam się również na temat uwzględnienia niektórych wschodnich trendów, a konkretnie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Ajurwedy czy makrobiotyki, które doskonale uzupełniają kurs i pozwalają nam zyskać pełniejszy obraz jakości naszego zdrowia. Kolejnym pozytywem jest możliwość pracy w programie edukacyjnym ZOF, gdzie można zastosować zdobytą wiedzę i stworzyć plany posiłków na konkretne sytuacje. W ten sposób polecam kurs Pana Jelínka każdemu, kto chce wzbogacić swoją wiedzę z zakresu żywienia, która moim zdaniem nie ma sobie równych. Chciałbym mu serdecznie podziękować i z radością uczestniczyć w kolejnych kursach edukacyjnych pod jego okiem.
Veronika Novotná
Interesuję się żywieniem i zdrowym trybem życia na potrzeby własne i innych bliskich przez wiele lat. Moment, w którym zdecydowałem się na swoje hobby aby wykonać swoją pracę, uznałem za przydatne dodanie informacji, że Nie rozwiązałem tego wcześniej. Pomimo szerokiej oferty kursów żywieniowych dostępnych na rynku, nie było łatwo wybrać taki, który odpowiadałby moim ugruntowanym poglądom często na najnowszej wiedzy z zakresu żywienia. Referencje były jedyną opcją, jak dostać się na taki kurs, który nie tylko dałby mi upragniony certyfikat, ale jednocześnie uzupełnił informacyjnie moje słabe punkty pasującym stylem z moją wiedzą. W Panu Jelínku spotkałam osobę, która odchodzi informacji w trzeźwy sposób, pomaga w tworzeniu własnych opiniami i bezinteresownie wspiera absolwentów ich kierunków na nowej drodze. Niewielu trenerów potrafi traktować swoich uczniów w równy sposób i docenić ich mocne strony. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji może być przydatne do poszerzania horyzontów każdej osoby zainteresowanej zdrowa dieta i zdrowy tryb życia. Możliwość nauczania na odległość z pewnością zostanie doceniona przez wielu zapracowanych kandydatów.