Kurzy ATAC

Efekt termiczny diety

Efekt termiczny diety

Jedną z ciekawych właściwości żywności, z którą niektóre kultury Wschodu pracują od wielu tysiącleci i która bardzo powoli zwraca uwagę współczesnej nauki, jest ich termiczne działanie na organizm. Opiera się na fakcie, że większość żywności ma zdolność wywoływania uczucia ciepła lub zimna w organizmie po spożyciu. Ta cecha diety wpływająca na zachowanie metabolizmu to piąta zasada Strefy Optymalnego Funkcjonowania, w oparciu o zasady której uczymy zainteresowanych holistycznego podejścia do odżywiania i zdrowia.

Po bliższym zbadaniu tej cechy stwierdzono, że za uzyskanym wynikiem kryje się całe spektrum czynników. W większości roślin są to przede wszystkim różne substancje fitochemiczne, ogólnie skład białek, struktura węglowodanów, stopień strawności pokarmu, przy którym uwalniana jest energia potrzebna do wywołania tego efektu, i wreszcie charakterystyka energetyczna (yin i yang).

Efekt termiczny diety

Większość ekspertów zajmujących się żywieniem nie szanuje tej cechy i w ogóle jej nie bierze pod uwagę. Często nawet je lekceważą argumentując, że to nonsens i parametr niemierzalny. Jak w większości innych przypadków, mają rację tylko częściowo, a mianowicie w drugim stwierdzeniu. Mówimy więc o parametrze niemierzalnym. To, w jaki sposób żywność po spożyciu wywoła uczucie ciepła lub zimna lub czy będzie neutralna termicznie, zależy od wielu czynników i nie da się jej wyrazić w konkretnej ilości. Jedyną informacją zwrotną jest Twoje własne odczucie po spożyciu danego pokarmu.

Zdolność jedzenia do wpływania na odczucia ciepła i zimna poprzez układ współczulny i przywspółczulny autonomicznego układu nerwowego jest w pewnym stopniu odczuwana przez każdego. Typowym przykładem jest uczucie chłodu po wypiciu piwa w środku zimy (orzeźwiające latem) lub ciepło po zjedzeniu papryczek chili. Pomimo tego, że mówimy o skrajnościach, zdecydowana większość pokarmów (z wyjątkiem tych neutralnych) ma podobne zdolności, ale w mniejszym stopniu.

Przy pewnym stopniu rozproszenia możemy zatem zdefiniować żywność o działaniu rozgrzewającym lub rozgrzewającym, natomiast na przeciwnym biegunie znajdziemy grupy orzeźwiające i chłodzące. Reszta wynika z działania neutralnego, gdy żywność po spożyciu nie objawia się termicznie w organizmie.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Nicole Lukášková, Ph. D.

Bardzo cenię sobie wyjątkowe podejście Pana Jelínka i sposób prowadzenia kursów, ich własny systematyczność i powiązane z nią wzajemne powiązania. Wszystkie jego kolejne i wartościowe są specjalistyczne kursy i seminaria edukacyjne wkład w zakresie mojego doradztwa.

Alena Václavíková

Wybierając kurs doradztwa żywieniowego, przejrzałem je wszystkie możliwe oferty. Jednak kurs mistrza Jelínka przypadł mi do gustu już za pierwszym razem, Miałem przeczucie, że to jest dokładnie to, czego szukałem. Zaintrygował mnie metoda nauki – mapy myśli (choć nigdy wcześniej z tym nie pracowałam, ale chciałem to wiedzieć i dla mnie zadziałało, jest jasne i dobre niezapomniany). Podobała mi się także możliwość nauki w domu i mimo to szkolenia odbywały się raz w miesiącu, byliśmy w stałym kontakcie z wykładowcą. Codziennie otrzymywaliśmy tematy do pracy i tym samym zbliżaliśmy się do celu. Nauczyliśmy się patrzeć na człowieka całościowo, choć na początku uważałam to za coś oczywistego jako dodatek do mojej pracy, więc całkowicie mnie zaskoczyło, gdy zobaczyłem, jak daleko zaszło Na zdrowie człowieka można wpływać przede wszystkim poprzez dietę i odpowiedni tryb życia oczywiście w parze z tym idzie dostosowanie masy ciała. Dzięki temu wprowadziłem go do obiegu własne produkty przygotowane na zdrowych zasadach. Bardzo doceniam też m.in dalszy stały kontakt z absolwentami, możliwość konsultacji i dalszego kształcenia i rozwój. Intuicja znów mnie nie zawiodła... :-)

Symůnková Miloslava

Kurs „Konsultant Żywienia i Suplementacji” był dla mnie naprawdę świetny i przyniósł mi ogromną korzyść zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym. Następnie odbył się kurs „Żywienie dzieci”. Za to kompleksowe, wszechstronne i holistyczne podejście obu kursów dziękuję panu Mgr. Bardzo wdzięczny Jelínkowi. Zainteresowała mnie unikalna metoda nauczania – wykorzystanie map myśli. Dzięki świetnemu lektorowi nauczyłam się patrzeć na człowieka całościowo i jak można wpływać na zdrowie człowieka poprzez dietę i odpowiedni tryb życia. Pan Mgr. Jelínek jest świetnym profesjonalistą, prowadzi swoje kursy z bardzo przemyślanym, zrozumiałym i osobistym podejściem. Nawet w wieku 58 lat ukończyłem kurs pomyślnie, co prawda kurs był dla mnie dość wymagający na początku, ale wszystko da się opanować przy pomocy systemu edukacyjnego „ATAC Courses” i przyjaznego lektora. Zdecydowanie polecam wszystkie kursy Pana Jelínka każdemu zainteresowanemu zdrowym, zbilansowanym i wyjątkowym odżywianiem!