Wstęp / Jak uczyć się u nas / Jaki nacisk kładziemy na alternatywne trendy żywieniowe?
Po prostu świetnie. Z jednego prostego powodu, który kryje się w zasadach Strefy Optymalnego Funkcjonowania (ZOF).
Każda osoba ma własną indywidualność metaboliczną i znaczne zdolności adaptacyjne. Z ludzkiego punktu widzenia oznacza to, że potrafimy dostosować się do wielu sytuacji. Dotyczy to również jedzenia.
Człowiek został stworzony przez naturę jako wszystkożerca.
Oznacza to, że nasz przewód pokarmowy jest w stanie wchłonąć wszystko, co jest jadalne, a następnie to przetworzyć.
Jako istota złożona z ciała i umysłu, mamy także zdolność do rozwoju. Ludzka świadomość ma wolną wolę, która w przeciwieństwie do zwierząt daje nam wybór.
Wybory w wyborze tego, co i jak jemy.
Co więcej, żyjemy w czasach, które pozwalają na to z dużo większym potencjałem, niż mogli sobie na przykład wyobrazić nasi rodzice.
Czy wiesz, co mają wspólnego Eskimos żyjący na Grenlandii i mongolski pasący bydło na szerokich równinach?
Odpowiedź tutaj jest prosta – ograniczony wybór w obszarze cateringu. Dopóki nie zmienią środowiska, w którym do tej pory żyli, nigdy nie zaznają wolności w postaci innej formy pożywienia niż ta, jaką oferują im warunki, w jakich żyją. Nie mają szans, bo w ich rzeczywistości nie ma dostępu do niezbędnej żywności, na której można zbudować nową dietę, która jednocześnie nie będzie sobie szkodzić.
Ale większość z nas ma taką opcję i wielu chętnie z niej korzysta. Problem w tym, że tylko niewielki procent z nich faktycznie wie, co robi. Znają więc możliwe konsekwencje swoich działań.
Ogólnie rzecz biorąc, gdy tylko dokonamy jakiejkolwiek zmiany (nawet w diecie), musimy spodziewać się reakcji. Kiedy przestajemy jeść cokolwiek, w diecie zostaje „pusta przestrzeń”, którą należy wypełnić. Jeśli nie zrobimy tego świadomie (celowo), zawsze stanie się to automatycznie w oparciu o reakcje uwarunkowanych potrzeb metabolizmu i wywołanych emocji.
Niezależnie od tego, czy mówimy o różnych formach wegetarianizmu, dietach paleo czy innych dietach niskowęglowodanowych, zawsze należy świadomie skierować te wysiłki we właściwym kierunku. Przystosowalność metaboliczna, która jest dana każdemu człowiekowi, to bilet do świata nieograniczonych możliwości form i sposobów odżywiania.
Ing. Jitka Růžičková
Kurs Doradca Żywienia i Suplementacji obfitował w niespodzianki, muszę dodać, bardzo przyjemne. Pierwszą niespodzianką była ilość materiału, którą przerobiliśmy w ciągu zaledwie sześciu miesięcy. Nie spodziewałem się tak kompleksowego opracowania. Pan Jelínek naprawdę przygotował wiele ciekawych tematów, które otwierały przede mną coraz więcej drzwi w dziedzinie zdrowego odżywiania. Kolejnym zaskoczeniem było holistyczne spojrzenie na nasze ciało i zrozumienie, że jeśli nie znamy przyczyny problemu, nie będziemy się ruszać. Tym, co pragnę najbardziej podziękować Panu Jelínkowi, jest jego humanitarne podejście, proste wyjaśnienie całego złożonego systemu zdrowego odżywiania, a przede wszystkim chęć wyciągnięcia pomocnej dłoni w każdej chwili. Po ukończeniu tego kursu wszystkie informacje zostały ze mną powiązane, pogłębione i utwierdziły mnie w przekonaniu, że podążam we właściwym kierunku.
Romana Prokopová
Bardzo dziękuję za wspaniały kurs online Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji prowadzony przez Mgr. Marcin Jelínek. Dzięki setkom stron materiałów, godzinom filmów i ponad 60 modelowym jadłospisom zdobyłam naprawdę obszerną wiedzę na temat odżywiania i suplementów diety. Bardzo doceniam, że mgr. Jelínek podchodzi do żywienia holistycznie, widzi wzajemne powiązania i uczy je dostrzegać także swoich uczniów. Wprowadził nas we wszystkie możliwe trendy żywieniowe, nie trzymając się żadnego z nich. Kurs dał mi naprawdę istotne i praktyczne informacje, których znajomość musiałam udowodnić w końcowym tekście i pracy seminaryjnej. Nie jest to więc weekendowy kurs przyspieszony, ale prawdziwa edukacja, która pomoże Ci zarabiać na życie w zakresie doradztwa żywieniowego.
Jana Chalupná
Dziękuję bardzo za kurs, był cudowny, wiele wiedzy już wdrażam w swoją wiem o tym, ponieważ prowadzę firmę zajmującą się zdrową żywnością Swoją wiedzę będę mógł wykorzystać także w kontaktach z klientami. To wspaniale, że to robisz możemy wrócić do programu nauczania i powtórzyć i pogłębić zdobytą wiedzę. Jestem bardzo szczęśliwy skorzystałem z okazji i jeszcze raz bardzo dziękuję za wspaniałe i pożyteczne badanie. Życzę wielu kolejnych zadowolonych absolwentów Państwa kursów.