Wstęp / Jak uczyć się u nas / Jaki nacisk kładziemy na alternatywne trendy żywieniowe?
Po prostu świetnie. Z jednego prostego powodu, który kryje się w zasadach Strefy Optymalnego Funkcjonowania (ZOF).
Każda osoba ma własną indywidualność metaboliczną i znaczne zdolności adaptacyjne. Z ludzkiego punktu widzenia oznacza to, że potrafimy dostosować się do wielu sytuacji. Dotyczy to również jedzenia.
Człowiek został stworzony przez naturę jako wszystkożerca.
Oznacza to, że nasz przewód pokarmowy jest w stanie wchłonąć wszystko, co jest jadalne, a następnie to przetworzyć.
Jako istota złożona z ciała i umysłu, mamy także zdolność do rozwoju. Ludzka świadomość ma wolną wolę, która w przeciwieństwie do zwierząt daje nam wybór.
Wybory w wyborze tego, co i jak jemy.
Co więcej, żyjemy w czasach, które pozwalają na to z dużo większym potencjałem, niż mogli sobie na przykład wyobrazić nasi rodzice.
Czy wiesz, co mają wspólnego Eskimos żyjący na Grenlandii i mongolski pasący bydło na szerokich równinach?
Odpowiedź tutaj jest prosta – ograniczony wybór w obszarze cateringu. Dopóki nie zmienią środowiska, w którym do tej pory żyli, nigdy nie zaznają wolności w postaci innej formy pożywienia niż ta, jaką oferują im warunki, w jakich żyją. Nie mają szans, bo w ich rzeczywistości nie ma dostępu do niezbędnej żywności, na której można zbudować nową dietę, która jednocześnie nie będzie sobie szkodzić.
Ale większość z nas ma taką opcję i wielu chętnie z niej korzysta. Problem w tym, że tylko niewielki procent z nich faktycznie wie, co robi. Znają więc możliwe konsekwencje swoich działań.
Ogólnie rzecz biorąc, gdy tylko dokonamy jakiejkolwiek zmiany (nawet w diecie), musimy spodziewać się reakcji. Kiedy przestajemy jeść cokolwiek, w diecie zostaje „pusta przestrzeń”, którą należy wypełnić. Jeśli nie zrobimy tego świadomie (celowo), zawsze stanie się to automatycznie w oparciu o reakcje uwarunkowanych potrzeb metabolizmu i wywołanych emocji.
Niezależnie od tego, czy mówimy o różnych formach wegetarianizmu, dietach paleo czy innych dietach niskowęglowodanowych, zawsze należy świadomie skierować te wysiłki we właściwym kierunku. Przystosowalność metaboliczna, która jest dana każdemu człowiekowi, to bilet do świata nieograniczonych możliwości form i sposobów odżywiania.
Zdeňka Prušáková Řepová, Dis.
Jestem szczęśliwa i niezwykle wdzięczna, że otrzymałam dar i możliwość szerzenia wśród społeczeństwa zdrowia, urody i odżywiania - jako wsparcie dla wysokiej jakości i satysfakcjonującego życia. Na kursy Mgr. Martina Jelínka poznałem dzięki jego książkom i wykładom, które są NAJLEPSZE, profesjonalne, ciekawe, praktyczne, angażujące i w prostej formie dające się przenieść na codzienne życie zwykłych ludzi. Po przeczytaniu książki „Odżywianie w chorobach złośliwych” zapragnęłam więcej, dlatego sprawnie trafiłam na kursy online ATAC. WOW – właśnie tego potrzebowałem. W zaciszu własnego domu, w godzinach i czasie, które Ci odpowiadają, bez stresu i dojazdów. Polecam kursy każdemu bez wyjątku. Zaliczyłbym je do obowiązku szkolnego i przedmiotu obowiązkowego. Jestem zadowolony z zakresu programu, wiedzy merytorycznej, części praktycznej kursów (gra edukacyjna), części testowej, filmów, ale także poradni dla studentów, co jest bardzo korzystnym elementem. Sposób jedzenia, który sam preferuję i który jednocześnie przekazuję, pięknie współgra z całym daniem i esencją Pana Jelínka. Kursy budowane są na bardzo solidnych i stabilnych fundamentach – czyli na RÓŻNORODNOŚCI, RÓWNOWAGI, JAKOŚCI ŻYWNOŚCI, gdy wszystko musi być w zgodzie ze specyficznymi potrzebami jednostki. Pracuję z osobami cierpiącymi na nietolerancję histaminy (sam mam tę naklejkę HIT), alergie pokarmowe, egzemę, problemy trawienne itp.. i w tym ooru naprawdę dużym wyzwaniem jest ułożenie jadłospisu tak, aby dieta była zbilansowana i smaczna . Jakie pokarmy preferować, a jakich powinna unikać osoba dotknięta chorobą. Jaki styl odżywiania zastosować w profilaktyce i powstaniu różnych problemów... Osobiste i negatywne doświadczenia z zakresu medycyny, przemysłu farmaceutycznego i konsultantów żywieniowych pomogły mi otworzyć własną praktykę i Pan Mgr. Martin Jelínek przekazał mi dodatkową niezbędną wiedzę i know-how w postaci niesamowitych kursów ATAC.
Pavla Brožová
Podjęłam krótką decyzję o kursie zdalnym Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji po urodzeniu trzeciej córki. Wcześniej pracowałem w firmie zajmujących się redukcją wagi. Poczułem, że czegoś mi brakuje w systemie indywidualną opiekę i spojrzenie na osobę jako całość. Jako mój pierwszy łyk były książki Martina Jelínka poświęcone żywieniu dzieci, postowi i diecie choroby nowotworowe. Spojrzenie na zdrowie przedstawione mi przez Martina Jelínka Spodobało mi się na tyle, że nie wahałam się ani chwili i zapisałam się na kurs. Kurs przekroczył moje oczekiwania we wszystkich parametrach - rzetelności, wiedzy specjalistycznej i zwłaszcza podejście samego wykładowcy. Jedna z największych zalet tego kursu Widzę to w grze edukacyjnej ZOF, która ukazuje nas w indywidualnych kreacjach menu, wszystkie możliwe parametry, które ma menu że na rynku czeskim nie znajdziesz niczego podobnego w tej jakości. Po ukończeniu kursu postanowiłem stopniowo ukończyć inne kursy, które oferty kurzyatac.cz Myślę, że nie mają tu konkurencji.
Bc. Hana Brabec
Bardzo podobał mi się kurs Wegetarianizm i weganizm w praktyce usatysfakcjonowany, omówiliśmy wszystkie interesujące mnie tematy. Zajęliśmy się „gorącymi publicznie tematami”, takimi jak odżywianie dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz sportowcy. Tylko dzięki kursowi I uświadomiła sobie, jak istotne (i niestety powszechnie zaniedbywane w miejscach publicznych). tematem) jest kwestia nadmiaru błonnika i substancji antyodżywczych. Inne istotne tematy dla wegetarian to także termika i tendencje energetyczne – z którymi sam miałem osobiste doświadczenia przeziębienie, które stopniowo ustępuje dzięki wyborowi pożywienia. Dzięki grze edukacyjnej ZOF ćwiczyłam wszystko, często wstawałam problem, o którym nawet bym nie wiedział, czytając teorię i Musiałem to rozwiązać. To z pewnością dało mi najwięcej – regularność zaszły mi za skórę, mogłam zapoznać się z właściwościami każdego z nich jedzenie i związek z poruszanym tematem.