Wstęp / Jak uczyć się u nas / Jaki nacisk kładziemy na alternatywne trendy żywieniowe?
Po prostu świetnie. Z jednego prostego powodu, który kryje się w zasadach Strefy Optymalnego Funkcjonowania (ZOF).
Każda osoba ma własną indywidualność metaboliczną i znaczne zdolności adaptacyjne. Z ludzkiego punktu widzenia oznacza to, że potrafimy dostosować się do wielu sytuacji. Dotyczy to również jedzenia.
Człowiek został stworzony przez naturę jako wszystkożerca.
Oznacza to, że nasz przewód pokarmowy jest w stanie wchłonąć wszystko, co jest jadalne, a następnie to przetworzyć.
Jako istota złożona z ciała i umysłu, mamy także zdolność do rozwoju. Ludzka świadomość ma wolną wolę, która w przeciwieństwie do zwierząt daje nam wybór.
Wybory w wyborze tego, co i jak jemy.
Co więcej, żyjemy w czasach, które pozwalają na to z dużo większym potencjałem, niż mogli sobie na przykład wyobrazić nasi rodzice.
Czy wiesz, co mają wspólnego Eskimos żyjący na Grenlandii i mongolski pasący bydło na szerokich równinach?
Odpowiedź tutaj jest prosta – ograniczony wybór w obszarze cateringu. Dopóki nie zmienią środowiska, w którym do tej pory żyli, nigdy nie zaznają wolności w postaci innej formy pożywienia niż ta, jaką oferują im warunki, w jakich żyją. Nie mają szans, bo w ich rzeczywistości nie ma dostępu do niezbędnej żywności, na której można zbudować nową dietę, która jednocześnie nie będzie sobie szkodzić.
Ale większość z nas ma taką opcję i wielu chętnie z niej korzysta. Problem w tym, że tylko niewielki procent z nich faktycznie wie, co robi. Znają więc możliwe konsekwencje swoich działań.
Ogólnie rzecz biorąc, gdy tylko dokonamy jakiejkolwiek zmiany (nawet w diecie), musimy spodziewać się reakcji. Kiedy przestajemy jeść cokolwiek, w diecie zostaje „pusta przestrzeń”, którą należy wypełnić. Jeśli nie zrobimy tego świadomie (celowo), zawsze stanie się to automatycznie w oparciu o reakcje uwarunkowanych potrzeb metabolizmu i wywołanych emocji.
Niezależnie od tego, czy mówimy o różnych formach wegetarianizmu, dietach paleo czy innych dietach niskowęglowodanowych, zawsze należy świadomie skierować te wysiłki we właściwym kierunku. Przystosowalność metaboliczna, która jest dana każdemu człowiekowi, to bilet do świata nieograniczonych możliwości form i sposobów odżywiania.
MUDr. Pavel Dvorský
Jako chirurg z niepokojem obserwuję stale rosnącą tendencję zachorowań na choroby śmiertelne. Któregoś dnia uświadomiłam sobie, że dotyczy to także nas, lekarzy, i w statystykach odkryłam, że umieramy jeszcze wcześniej niż nasi pacjenci. Tego dnia zrozumiałam, że nawet my, lekarze, od dawna robimy „coś” źle i jeśli ja nic z tym nie zrobię, to już niedługo ja i moja rodzina powiemy komuś – „dlaczego ja”, jak często słyszę. My, lekarze intuicyjnie czujemy, że najwięcej długoterminowych i fatalnych w skutkach błędów tkwi w obszarze żywienia i stylu życia, jednak nasza duma i brak pokory nie pozwolą nam przyznać, że nie wiemy praktycznie nic na ten temat, bo nikt nauczył nas. Cały system edukacji medycznej całkowicie ignoruje tę kwestię. Postanowiłem to zmienić; dla siebie, swojej rodziny i „nowych”, nieoślepionych pacjentów. Instytut Edukacyjny ATAC Sp. s.r.o. za moją edukację w tym zakresie, gdyż należy ona do absolutnej czołówki tu i w Europie w zakresie praktycznego nauczania kompleksowo pojętego zdrowego stylu życia. Co więcej, w swoim „know-how” najlepiej łączy fakty wiarygodnych badań naukowych medycyny zachodniej z niezapomnianą mądrością medyczną starożytnych kultur Wschodu. Treść i poziom studiów znacznie przekroczył moje oczekiwania, a status „kursu” wynika z pewnością ze względów legislacyjnych, ponieważ znacznie bardziej przypomina studia uniwersyteckie. Lekcje są angażujące, edukacyjne, łatwe w obsłudze dla każdego, niezależnie od zawodu, wykształcenia, zajęcia. A to jest niezwykle ważne. Życzę każdemu, aby doświadczył radości z „własnego” odkrycia zdrowego sposobu życia, jaki ten instytut przynosi absolwentom. Jeśli odpowiedź miałaby także nieść przesłanie, zacząłbym od cytatów: „Jeśli człowiek jest zdrowy, pragnie wielu rzeczy, jeśli jest chory, pragnie tylko jednego. Zdrowie.” „Nierozsądnie jest kopać studnię tylko wtedy, gdy gardło ściska pragnienie”. I dodałabym: nigdy nie jest za późno, żeby zacząć kształcić się w tym obszarze. Zróbmy to dla siebie, swojej rodziny, a jeśli to możliwe, pomóżmy także innym. Swoją drogą to świetny sposób na zmianę świata na lepsze!
Jan Pokorný
Po trzydziestu latach pracy w bankowości zdecydowałem się zmienić dziedzinę i zacząć bardziej skupiać się na dziedzinie odżywczej żywności, zwłaszcza sportowej. Ponieważ nie chciałam studiować na żadnej innej uczelni, szukałam kierunku, który nie byłby tylko „szybkim kursem”, ale dałby mi wystarczająco szerokie podstawy do tej niezwykle interesującej dziedziny. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji w pełni spełnił moje oczekiwania i w pełni spełnił wymóg zdobycia szerokiej, podstawowej wiedzy z tego zakresu. Uzupełnieniem zajęć indywidualnych jest poradnictwo on-line, które umożliwiło interakcję z innymi uczniami i uzyskanie odpowiedzi na pytania głównie praktyczne. Ogólne miesięczne podsumowanie online przygotowane przez pana Jelínka pomogło uporządkować przegląd najważniejszych momentów i powiązań. Comiesięczne testy dostarczały następnie informacji zwrotnej na temat bieżącego poziomu wiedzy. Praca końcowa seminaryjna i test były z pewnością dobrym sprawdzianem ogólnej zdobytej wiedzy. Myślę, że ten kurs jest jednym z najlepszych w ofercie studiów nad żywieniem, zapewnia doskonałą podstawę w szerokim obszarze z potencjałem przyszłej specjalizacji. Serdeczne podziękowania należą się panu Jelínkowi i całemu zespołowi zaangażowanemu w przygotowania. Cieszę się, że dokonałem właściwego wyboru!
Ludmila Koplíková
Program kursu jest tak skonstruowany, że nawet ja, po 70. roku życia, poradzę sobie z nim bez większych problemów dała radę i udowodniła, że na naukę nigdy nie jest za późno. Porównałbym jego ukończenie szkoły do przyjemnego sportu pełnego adrenaliny – pracy, ekscytacji i strachu przed wynikami badań a potem radość z dobrego wyniku. Szczególnie doceniam „Biuro Doradztwa Studenckiego”, które służy także jako źródło bardzo cennych informacji.