Wstęp / Jak uczyć się u nas / Jaki nacisk kładziemy na alternatywne trendy żywieniowe?
Po prostu świetnie. Z jednego prostego powodu, który kryje się w zasadach Strefy Optymalnego Funkcjonowania (ZOF).
Każda osoba ma własną indywidualność metaboliczną i znaczne zdolności adaptacyjne. Z ludzkiego punktu widzenia oznacza to, że potrafimy dostosować się do wielu sytuacji. Dotyczy to również jedzenia.
Człowiek został stworzony przez naturę jako wszystkożerca.
Oznacza to, że nasz przewód pokarmowy jest w stanie wchłonąć wszystko, co jest jadalne, a następnie to przetworzyć.
Jako istota złożona z ciała i umysłu, mamy także zdolność do rozwoju. Ludzka świadomość ma wolną wolę, która w przeciwieństwie do zwierząt daje nam wybór.
Wybory w wyborze tego, co i jak jemy.
Co więcej, żyjemy w czasach, które pozwalają na to z dużo większym potencjałem, niż mogli sobie na przykład wyobrazić nasi rodzice.
Czy wiesz, co mają wspólnego Eskimos żyjący na Grenlandii i mongolski pasący bydło na szerokich równinach?
Odpowiedź tutaj jest prosta – ograniczony wybór w obszarze cateringu. Dopóki nie zmienią środowiska, w którym do tej pory żyli, nigdy nie zaznają wolności w postaci innej formy pożywienia niż ta, jaką oferują im warunki, w jakich żyją. Nie mają szans, bo w ich rzeczywistości nie ma dostępu do niezbędnej żywności, na której można zbudować nową dietę, która jednocześnie nie będzie sobie szkodzić.
Ale większość z nas ma taką opcję i wielu chętnie z niej korzysta. Problem w tym, że tylko niewielki procent z nich faktycznie wie, co robi. Znają więc możliwe konsekwencje swoich działań.
Ogólnie rzecz biorąc, gdy tylko dokonamy jakiejkolwiek zmiany (nawet w diecie), musimy spodziewać się reakcji. Kiedy przestajemy jeść cokolwiek, w diecie zostaje „pusta przestrzeń”, którą należy wypełnić. Jeśli nie zrobimy tego świadomie (celowo), zawsze stanie się to automatycznie w oparciu o reakcje uwarunkowanych potrzeb metabolizmu i wywołanych emocji.
Niezależnie od tego, czy mówimy o różnych formach wegetarianizmu, dietach paleo czy innych dietach niskowęglowodanowych, zawsze należy świadomie skierować te wysiłki we właściwym kierunku. Przystosowalność metaboliczna, która jest dana każdemu człowiekowi, to bilet do świata nieograniczonych możliwości form i sposobów odżywiania.
Jana Schlosserová
Żywieniem zainteresowałam się już na studiach, kiedy miałam nadwagę, zaczęłam ćwiczyć i schudłam 10 kg, i tak jest do dziś. Próbowałem wszystkiego, co możliwe, ale czasami metodą prób i błędów. Nie odżywiałam się wtedy najlepiej, co było przyczyną częstych chorób, które wyleczyłam lekami, a nie modyfikacją diety, i ogólnie przez długi czas nie czułam się najlepiej. A kiedy w naszej okolicy otwarto sklep ze zdrową żywnością, w którym czasami odbywały się wykłady na temat zdrowia i odżywiania, poszłam na kilka i coraz bardziej mnie to przyciągało. To był początek zmian w mojej diecie. Potem urodziła się moja córka i w wieku 7 lat zdiagnozowano u niej chorobę Leśniowskiego-Crohna – ma 5 lat i jak dotąd żadne leczenie nie pomogło. Dlatego w zeszłym roku zdecydowałam się na kurs na konsultanta żywieniowego. Szukałam kompleksowego podejścia do żywienia i to znalazłam u Pana Jelínka. Nie forsuje własnego podejścia, ale patrzy na żywienie kompleksowo i przekazuje je innym. Oczywiście nie zabrakło też zajęć zawodowych i nie wszystko udało mi się przyswoić w 100%. Cóż, jest jeszcze nad czym pracować i szukać najbardziej optymalnego rozwiązania. Wszyscy jesteśmy oryginalni i każdy nadaje się do czegoś innego. Pozostało tylko ćwiczyć i oceniać, dlatego podobała mi się także końcowa praca seminaryjna, na której mogliśmy sprawdzić zdobytą wiedzę (a nie było to do końca łatwe), ale naprawdę przyniosła mi ona naprawdę wiele korzyści. Dziękuję bardzo za ten kurs, który wzbogacił wiedzę, którą dotychczas zdobyłam i gorąco polecam go innym, którzy nie patrzą na sprawy tylko z jednego punktu widzenia. Dziękuję Panie Jelínek za zaszczyt studiowania u Państwa.
Iveta Glončáková
Punktem zwrotnym był dla mnie udział w kursie na konsultanta żywienia i suplementacji oraz zdanie egzaminu państwowego pod okiem Martina Jelínka. Ten kompleksowy i praktyczny kurs pomógł mi utrwalić i pogłębić całą moją dotychczasową wiedzę na temat żywienia, którą zdobyłem podczas studiów biochemicznych. Przede wszystkim doceniam profesjonalne, a jednocześnie bardzo ludzkie podejście Martina Jelínka, umiejętność przekazywania obszernej wiedzy w zrozumiałej formie oraz nieustanne wsparcie nawet po zakończeniu kursu. Dzięki tej edukacji mogę teraz skuteczniej pomagać moim klientom w drodze do zdrowszego stylu życia. Jako dietetyk pomagam kobietom osiągnąć wymarzoną sylwetkę w naturalny sposób, bez drastycznych diet i zaprzeczeń. Sama przeszłam długi okres wiecznej diety, ciągłych ograniczeń i frustracji wywołanej efektem jo-jo. Znam to uczucie beznadziei, gdy igła na skali nie porusza się we właściwym kierunku, mimo że myślisz, że robisz „wszystko dobrze”. Dzięki własnemu doświadczeniu wiem dziś, że diety i skrajne ograniczenia w jedzeniu nigdy nie przyniosą trwałych rezultatów. Wręcz przeciwnie – przynoszą tylko kolejne rozczarowania, żale i utratę pewności siebie. Wierzę, że utrata wagi może być przyjemna i trwała bez głodu i ciągłego pragnienia niezdrowego jedzenia. Moją misją jest pokazanie, że zdrowy tryb życia to nie cierpienie i ograniczenia, ale radość, harmonijna relacja z jedzeniem, napływ nowej energii, lepszy sen i przede wszystkim droga do szczęśliwszego życia. Chcę pomóc Ci znaleźć sposób, aby czuć się świetnie w swoim ciele, mieć energię do robienia wszystkiego, co kochasz i naprawdę cieszyć się życiem. Każda kobieta zasługuje na to, by czuć się dobrze w swoim ciele, być sobą i żyć pełnią życia – bez żalu i bez ograniczeń.
Gabriela Žídková
5 lat temu bardziej zainteresowałam się zdrowym stylem życia i fitnessem. Cały czas szukałem informacji głównie w internecie i czytając różne artykuły. Rok temu chciałam pogłębić swoją wiedzę i zyskać szerszą perspektywę. Trafiłam na kursy pana Jelínka, które były bardzo niekonwencjonalnie opracowane. Ogólnie bardzo dobrze współpracowało mi się z aplikacją ZOF, stworzenie menu było korzystne dla poniższej praktyki. Bardzo interesowało mnie podejście holistyczne, które pomogło mi spojrzeć na wszystko inaczej i poszukać przyczyny w psychologicznej stronie człowieka. Bardzo ucieszyła mnie również merytoryczna informacja dotycząca działalności w zakresie doradztwa żywieniowego. W przypadku niejasności lub pytań pan Jelínek był szybki i zawsze wszystko wyjaśniał i wyjaśniał. Dziękuję za możliwość wzięcia udziału w kursie i zdobycia wielu informacji.