Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Żywność funkcjonalna

Żywność funkcjonalna

Smak jedzenia

W ciągu ostatnich kilkudziesięciu lat tradycją stało się wzbogacanie żywności o różnorodne składniki. Jest przez to celowo zwiększany treść niezbędne składniki odżywcze – najczęściej witaminy, minerały, przeciwutleniacze, błonnik lub białka. Powody są różne, najczęstsze to brak tych składników odżywczych w żywności lub wysiłki mające na celu zwiększenie ich spożycia w populacji. Tak narodziła się koncepcja „ żywności funkcjonalnej ”, czyli takiej, która została wzbogacona o większą ilość substancji biologicznie czynnych, niż występuje w jej standardowej formie.

Celem ich spożycia jest próba zapobiegania występowaniu niektórych chorób związanych z niedoborami składników odżywczych w diecie. Przykładami mogą być przydatne bakterie jelitowe, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie jelita grubego, sterole roślinne w margarynach, które mają wpływ na metabolizm cholesterolu, czy zwiększony udział niektórych rodzajów błonnika (prebiotyków) w celu wsparcia odżywienia mikroflory jelitowej.

Do najczęściej spotykanych na rynku żywności funkcjonalnej należą:

Ciasto
Jest na przykład wzbogacony kwasem foliowym.

Jogurty
Zawierają bakterie kwasu mlekowego (tzw. probiotyki), ewentualnie rozpuszczalne rodzaje błonnika (tzw. prebiotyki), a czasami dodaje się witaminy (D) i minerały (wapń).

Smarowanie tłuszczów (nie tylko margaryn)
Dodawane są tłuszcze omega-3 i omega-6, różne witaminy (beta karoten, wit. D, E).

Mieszanka masła
Oprócz witamin i minerałów, jako substancje słodzące stosuje się także różnego rodzaju węglowodany.

Wzbogacanie żywności można przeprowadzić na kilka sposobów, zawsze w określonym celu:

Fortyfikacja
Dodanie niezbędnych składników odżywczych do wartości wyższej niż pierwotnie zawarta w żywności (na przykład witaminy E do oleju ).

Odżywienie
Dodawanie składników odżywczych w celu poprawy wartości odżywczej żywności (na przykład witaminy C w owocowej żywności dla dzieci ).

Restytucja
Dodawanie składników odżywczych w celu uzupełnienia strat spowodowanych produkcją, przechowywaniem i dystrybucją (na przykład witamin z grupy B do mąki ).

Normalizacja
Dodanie składników odżywczych jako uzupełnienie naturalnie występującego poziomu w danej grupie żywności (np . wzbogacenie soku jabłkowego witaminą C do wartości zawartej w soku pomarańczowym ).

Suplementacja
Podawanie mikroelementów w preparatach farmaceutycznych i suplementach diety zwykle w sytuacjach wymagających większych ilości niż normalnie pokrywane w diecie (wszystkie suplementy diety ).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Jan Shejbal

Dość długo próbowałem znaleźć kurs, który byłby możliwy poradzić sobie z moją pracą. Od czasu dojazdów do pracy kurs dla mnie nie wchodził w grę, próbowałem znaleźć coś, co mogłem uczyć się zdalnie z domu. Kiedy natknąłem się na kurs Internetowego Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji, to było to dla mnie oczywisty wybór. Chociaż na początku kurs był dla mnie trudny, z biegiem czasu Znalazłam system i zainteresowałam się żywieniem poza treścią kursu. Z Nie miałem wtedy żadnych problemów z nauką. Musiałem wyjść w trakcie kursu wyjechał na miesiąc do Londynu i dlatego nie miał czasu na naukę. Tyle dla mnie Byłem zadowolony, że czas trwania moich studiów został przedłużony bez żadnych problemów i Po powrocie mogłem kontynuować od miejsca, w którym przerwałem. Ten kurs mnie znacznie wzbogacone i poszerzone horyzonty, zwłaszcza w dziedzinie alternatyw sposoby jedzenia. Dlatego chciałbym podziękować za możliwość ukończenia studiów Twój kurs i gorąco polecam go wszystkim.

Radka Hazuchová

Zawodowo zajmuję się żywieniem od ponad dwudziestu lat lot. Jestem dietetykiem i kucharzem zajmującym się żywnością naturalną. Osobiście Nie propaguję żadnego kierunku żywieniowego, zawsze powinien chodzić o równowagę życiową każdą osobę we wszystkich kierunkach. Jako wykładowca i regionalista koordynatorka Szkoły Naprawdę Zdrowej, ukończyłam kurs internetowy Odżywianie dzieci, które pomogły mi w zebraniu dotychczasowych informacji dotyczących dzieci, które są naszą wspólną przyszłością. Dziękuję Martinowi Jelínkowi za wartościowy, dobrze przygotowany kurs, który gorąco polecam każdemu. Terapia żywieniowa ma tylko jeden skutek uboczny, a jest nim Zdrowie, które zyskujesz wszyscy musimy zarabiać swoim zachowaniem i podejściem do życia. Pozwalam Ci posmakuj życia!

Dušan Benák

Dla mnie Kurzy ATAC = Martin Jelínek = pozytywna zmiana :-). Na kurs konsultanta żywieniowego prowadzonego przez Martina Jelínka zapisałem się z kilku powodów: 1. Rekomendacja wykładowcy Martina Jelínka, 2. Kształcenie na odległość, 3. Wykorzystanie map myśli w nauczaniu. Dziś z radością stwierdzam, że wszystkie przerosły moje oczekiwania, ale pierwszy powód był zdecydowanie najkorzystniejszy, bo dzięki Martinowi zrozumiałam, jak działają nasze ciała i umysły, a co najważniejsze, nauczyłam się używać i stosować moją wiedzę w sposób pozbawiony przemocy. Moją pierwszą myślą było poszerzenie moich umiejętności trenerskich i zaoferowanie moim zawodnikom pełniejszego spojrzenia na grę. Jednak Martin zainspirował mnie na tyle, że zaczęłam całkowicie poświęcać się doradztwu i prezentacji zdrowej żywności. Wierzę, że bogata oferta kursów przypadnie Ci do gustu i pozytywnie odmieni Twoje życie.