Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Wpływ diety na pracę mózgu

Wpływ diety na pracę mózgu

Wpływ diety na pracę mózgu

Wiele osób jest przekonanych, że osoby „pracujące głową” nie mają tak wysokich wymagań co do wartości odżywczych swojej diety w porównaniu do osób aktywnych fizycznie. Ale jest odwrotnie.

Mózg jest największym konsumentem energii ze wszystkich narządów ciała. Stanowi około 2% masy ciała   (1300–1400 g), ale na swoją aktywność zużywa jedną piątą (20%) energii otrzymywanej przez człowieka. Ponieważ zdecydowana większość komórek mózgowych odżywia się glukozą, właściwsze wydaje się, aby koncepcja diety opierała się na zasadach żywienia wysokowęglowodanowego. Wraz ze wzrostem aktywności mózgu wzrasta oczywiście także zużycie energii (po aktywacji wybranych ośrodków mózgowych rozszerzają się znajdujące się w nich naczynia krwionośne, zwiększa się przepływ krwi, a co za tym idzie – podaż glukozy).

Ponieważ 20% całkowitego dziennego zapotrzebowania na energię to naprawdę duża wartość, rozsądnym rozwiązaniem jest rozpoczęcie rozwiązywania bilansu energetycznego w pierwszej kolejności podczas dostosowywania koncepcji odżywiania. Ogólnie rzecz biorąc, przy ograniczeniu kalorii organizm jest zmuszony czerpać energię z własnych rezerw, więc istnieje ryzyko, że mózgowi będzie brakować wystarczającej ilości cukrów, gdy będzie próbował pracować na wyższym poziomie. Chociaż organizm może rozłożyć glikogen w mięśniach i wątrobie na cukier prosty, większość osób poruszających się z ujemnym bilansem energetycznym odczuje zmniejszoną aktywność mózgu.

Manipulacja dietą obejmuje również dostosowanie proporcji makroskładników. W przypadku diety wysokowęglowodanowej prezentowana ilość wynosi:

W tym miejscu należy zwrócić uwagę na jedną bardzo ważną i często rozwiązywaną w praktyce sytuację: choć mózg potrzebuje cukru do funkcjonowania, to jego nadmierne spożycie powoduje silną formę uzależnienia. Wyższy poziom glukozy prowadzi do aktywacji tych samych obszarów mózgu, które aktywują się po dawce alkoholu lub twardych narkotyków. Mózg jest bardzo wrażliwy na spadek jego głównego źródła energii (glukozy), jednak spadek poziomu cukru we krwi najczęściej następuje po nadmiernym spożyciu cukru lub przy częstym i wielokrotnym jego spożywaniu. W przypadku nagłego, dużego bezpośredniego spożycia cukrów nastąpi gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi, po którym następuje gwałtowny spadek (naprzemienność hiperglikemii z hipoglikemią). Ta fluktuacja poziomu glukozy we krwi prowadzi do typowych objawów uzależnienia - spadku wydajności, złego nastroju, zmęczenia, braku koncentracji i senności.

Ciekawą zaletą są niektóre diety niskowęglowodanowe, które prowadzą metabolizm do zwiększonego wykorzystania ketonów (produktów przemiany tłuszczów) jako głównego źródła energii. Eliminują w ten sposób wahania poziomu cukru we krwi i związane z tym zwiększone zmęczenie i utratę koncentracji. Procedury te są jednak trudniejsze do wdrożenia w praktyce, nie każdemu udaje się je wdrożyć w swoim życiu na dłuższą metę.

Istnieje również szereg składników odżywczych, które mają udowodniony wpływ na funkcjonowanie mózgu:

- Tłuszcze Omega-3.
Te kwasy tłuszczowe stanowią kluczową część struktury mózgu. Ich odpowiednie spożycie zwiększa zdolności poznawcze, w tym odporność na sytuacje stresowe.

- Lecytyna.
Składa się głównie z choliny i inozytolu. Cholina przekształca się w organizmie w acetylocholinę, która przekazuje impulsy nerwowe w mózgu. Wystarczającą ilość choliny jesteśmy w stanie zapewnić spożywając orzechy i nasiona lub niefiltrowane, tłoczone na zimno z nich oleje.

- Witaminy z grupy B.
Są to głównie B1, B2, B6, B9 i B12. Są niezbędne jako czynnik wspomagający syntezę neuroprzekaźników oraz powstawanie projekcji neuronalnych i ich osłony ochronnej.

- Adaptogeny.
Ich znaczenie polega przede wszystkim na możliwości podniesienia sprawności umysłowej powyżej przeciętnego poziomu oraz na zapobieganiu większym wahaniom w trakcie ich stosowania.

- Serotonina.
Nazywa się go „hormonem szczęścia”. Pełni funkcję neuroprzekaźnika, tj. przekaźnik impulsów nerwowych. Jego wystarczające stężenie jest istotne dla utrzymania stanu alarmowego. Nie otrzymujemy tej substancji poprzez pożywienie, organizm musi ją wytworzyć. Wymaga szeregu innych substancji (prekursorów) – kluczowy jest aminokwas tryptofan, w jego skład wchodzą także minerały wapń i magnez. Dla osób zainteresowanych holistycznym podejściem do odżywiania i zdrowia, prawdopodobnie najważniejszą informacją będzie fakt, że około 80% serotoniny w organizmie powstaje w wyniku działania mikroflory jelitowej. Zamiast próbować zwiększać spożycie pokarmów bogatych w prekursor serotoniny, tryptofan (mięso, ryby...), co w ostatecznym rozrachunku może prowadzić do odchylenia od równowagi metabolicznej, o wiele rozsądniej jest postawić na prawidłowe odżywianie mikroorganizmów jelitowych, w celu wspierania jego różnorodności. Zasadniczo oznacza to dążenie do zapewnienia większej zawartości nie tylko rozpuszczalnych form błonnika, ale także nierozpuszczalnych (np. w postaci skrobi opornej).

- Stymulatory.
Należy obchodzić się z nimi bardzo ostrożnie, ponieważ:
- działa tylko przez krótki czas,
- powoduje uzależnienie,
- po ich odstawieniu następuje załamanie w postaci spadku aktywności układu nerwowego.
Najbardziej popularna jest kofeina i jej pochodne. Ogólnie rzecz biorąc, jeśli za wszelką cenę nie jest absolutnie konieczne wybudzanie mózgu z kopii zapasowej na krótki czas, rozsądniej jest ich unikać.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Jitka Růžičková

Kurs Doradca Żywienia i Suplementacji obfitował w niespodzianki, muszę dodać, bardzo przyjemne. Pierwszą niespodzianką była ilość materiału, którą przerobiliśmy w ciągu zaledwie sześciu miesięcy. Nie spodziewałem się tak kompleksowego opracowania. Pan Jelínek naprawdę przygotował wiele ciekawych tematów, które otwierały przede mną coraz więcej drzwi w dziedzinie zdrowego odżywiania. Kolejnym zaskoczeniem było holistyczne spojrzenie na nasze ciało i zrozumienie, że jeśli nie znamy przyczyny problemu, nie będziemy się ruszać. Tym, co pragnę najbardziej podziękować Panu Jelínkowi, jest jego humanitarne podejście, proste wyjaśnienie całego złożonego systemu zdrowego odżywiania, a przede wszystkim chęć wyciągnięcia pomocnej dłoni w każdej chwili. Po ukończeniu tego kursu wszystkie informacje zostały ze mną powiązane, pogłębione i utwierdziły mnie w przekonaniu, że podążam we właściwym kierunku.

Mgr. Vendula Ptáčková

Od dawna interesuję się zdrową żywnością. W swoim zawodzie – farmaceuta Spotykam wielu pacjentów, którzy chcą rozwiązać swój problem w inny sposób, niż za pomocą tego ilość leku. Decydujący moment i motywacja do studiowania Doradcy odżywianie i suplementacja to narodziny córki i nieskomplikowane spojrzenie na żywienie. Dopiero w trakcie kursu uświadomiłem sobie wiele powiązań i uzyskałem pełny obraz tych powiązań catering także z innego punktu widzenia. Dziękuję panu Jelínkowi za podejście i pozytywną energię, jaką wnosi do dalszej nauki i myślenia o różnych rzeczach, tj z innego punktu widzenia.

Martina Bečkeiová

Chcę osobiście podziękować za wszystko, za doskonałe wyjaśnienie lekcji, za szybkie odpowiedzi i pomoc... Bardzo się cieszę, że studiowałam właśnie ten kurs żywienia. Są też na Słowacji, ale nie udało mi się znaleźć odpowiedniego, który byłby tego wart, przeważnie były to kursy weekendowe lub tygodniowe. Naprawdę zadbałeś o ten kurs i wiele się nauczyłem. Bardzo lubię tworzyć menu. Aplikacja ZOF jest dobrze zaprojektowana i łatwa w obsłudze. Wierzę, że teraz będę w stanie lepiej pomagać swoim klientom i nadal będę się kształcić! :) Jeszcze raz dziękuję i cieszę się, że jestem kolejną absolwentką z sukcesem :)