Wstęp / Co się u nas studiuje / Dna
Dna jest formą zapalenia stawów (choroba zapalna stawów) spowodowaną przez kryształy kwasu moczowego odkładające się w tkance stawowej. Kwas moczowy jest końcowym produktem metabolizmu puryn, które występują w większych ilościach w niektórych rodzajach żywności, a najbogatszym jego źródłem są podroby, dziczyzna, sardele, sardynki, drób, owoce morza i rośliny strączkowe.
To jest zwykle problem Uszkodzeniu ulega pojedynczy staw, najczęściej w dużym palcu, ale problem może dotyczyć również stawów skokowych, kolanowych, nadgarstkowych i palców. Ponieważ ludzie nie wytwarzają enzymu urykazy, który ma zdolność rozpuszczania kryształów kwasu moczowego, są zmuszeni ograniczać spożycie puryn w swojej diecie, gdy rozwija się dna moczanowa.
Do najczęstszych przyczyn dny moczanowej zalicza się skłonność dziedziczna. Istnieją jednak czynniki sprzyjające jego powstaniu, do najważniejszych należą:
Najczęściej (80-90% przypadków) chorują mężczyźni w wieku 40-50 lat. Choroba objawia się bolesnymi atakami, którym towarzyszy obrzęk stawu, i gorący zaczerwieniona skóra. Czasami może im towarzyszyć gorączka (często problemy te pojawiają się po nadmiernym wysiłku fizycznym, spożyciu mięsa i alkoholu). W zaawansowanym stadium dny moczanowej w niektórych częściach ciała tworzą się tzw. tophi (osady kwasu moczowego, które zwykle objawiają się dużymi guzkami na dłoniach). Ciężka dna moczanowa może powodować na przykład tworzenie się kamieni nerkowych.
Dna moczanowa występuje wtedy, gdy badania krwi wykazują wysoki poziom kwasu moczowego i uszkodzenie stawu. Zwykle przepisywane są leki, które wspomagają wydalanie kwasu moczowego, co spowalnia tworzenie się kryształów kwasu moczowego.
Pojęcie diety ma fundamentalne znaczenie dla powstania, rozwoju i przebiegu dnia. Menu należy zmodyfikować w celu:
1. Zmniejszanie zawartości puryn w żywności.
Generalnie zaleca się wykluczenie z diety pokarmów zawierających więcej niż 150 mg puryn (w 100 gramach danego pokarmu) na rzecz preferowania tych zawierających mniej niż 50 mg puryn.
2. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej.
Wskazane jest wyeliminowanie z diety pokarmów obciążających równowagę kwasowo-zasadową reakcjami kwasowymi. Są to kawa, alkohol, źródła cukru czy nadmiar mąki mięsnej i zbożowej.
3. Korekta masy ciała.
Nadwaga jest częstą przyczyną ataków dny moczanowej. W sytuacjach prób redukcji masy ciała wskazane jest unikanie drastycznych diet w sensie zbyt szybkiego odchudzania, gdyż nagłe ograniczenie przyjmowania pokarmów powoduje już po kilku dniach wzmożone wytwarzanie kwasu moczowego we krwi.
4. Zapewnienie dostaw składników odżywczych, które mają zdolność zapobiegania napadom.
Dotyczy to szczególnie źródeł kwasu pantotenowego (witaminy B5) i witaminy E, których brak zwiększa poziom kwasu moczowego we krwi. Podobny efekt daje jedzenie truskawek i wiśni. Ciekawą opcją jest apiterapia, w której stosuje się jad pszczeli, który działa przeciwzapalnie i wspomagająco odporny system.
Ing. Hana Murphy
W naszej rodzinie od wielu lat mamy do czynienia z tym, co może, a raczej nie powinno trafić na nasz talerz. To samo dotyczy naszych dzieci, dla których jest to niewątpliwie ważny temat. Wcześniej miałam okazję uczestniczyć w kilku seminariach poświęconych tej tematyce, jednak kompleksowy kurs Żywienia Dziecka prowadzony przez Pana Martina Jelínka poszerzył wiedzę i praktyczne doświadczenie znacznie dalej. Kurs zawiera wszystko, co rodzice dzieci w każdym wieku powinni wiedzieć na temat odżywiania i tego, czym się kierować. Mogę tylko polecić!
Ludmila Koplíková
Program kursu jest tak skonstruowany, że nawet ja, po 70. roku życia, poradzę sobie z nim bez większych problemów dała radę i udowodniła, że na naukę nigdy nie jest za późno. Porównałbym jego ukończenie szkoły do przyjemnego sportu pełnego adrenaliny – pracy, ekscytacji i strachu przed wynikami badań a potem radość z dobrego wyniku. Szczególnie doceniam „Biuro Doradztwa Studenckiego”, które służy także jako źródło bardzo cennych informacji.
Jakub Kořenek
Kurs mgr. Konsultantka ds. żywienia i suplementacji Jelínka dała mi wiele satysfakcji nie tylko pod względem odżywiania, ale także zmieniła moje spojrzenie na ogólną jakość życia. Jego wysiłki, aby podczas studiów kłaść nacisk na podejście holistyczne, bardzo pomogły mi w praktyce terapeutycznej odkryć lub chociaż zbliżyć się do prawdziwej przyczyny części problemów moich klientów (np. wyeliminowania bólu stawów spowodowanego długotrwałym zakwaszeniem organizmu). organizm). Jednocześnie kurs otworzył przede mną inne możliwości studiowania i zainspirował mnie do dalszego kształcenia się w dziedzinie stylu życia. Pozytywnie wypowiadam się również na temat uwzględnienia niektórych wschodnich trendów, a konkretnie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Ajurwedy czy makrobiotyki, które doskonale uzupełniają kurs i pozwalają nam zyskać pełniejszy obraz jakości naszego zdrowia. Kolejnym pozytywem jest możliwość pracy w programie edukacyjnym ZOF, gdzie można zastosować zdobytą wiedzę i stworzyć plany posiłków na konkretne sytuacje. W ten sposób polecam kurs Pana Jelínka każdemu, kto chce wzbogacić swoją wiedzę z zakresu żywienia, która moim zdaniem nie ma sobie równych. Chciałbym mu serdecznie podziękować i z radością uczestniczyć w kolejnych kursach edukacyjnych pod jego okiem.