Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Dna

Dna

Dna

Dna jest formą zapalenia stawów (choroba zapalna stawów) spowodowaną przez kryształy kwasu moczowego odkładające się w tkance stawowej. Kwas moczowy jest końcowym produktem metabolizmu puryn, które występują w większych ilościach w niektórych rodzajach żywności, a najbogatszym jego źródłem są podroby, dziczyzna, sardele, sardynki, drób, owoce morza i rośliny strączkowe.

To jest zwykle problem   Uszkodzeniu ulega pojedynczy staw, najczęściej w dużym palcu, ale problem może dotyczyć również stawów skokowych, kolanowych, nadgarstkowych i palców. Ponieważ ludzie nie wytwarzają enzymu urykazy, który ma zdolność rozpuszczania kryształów kwasu moczowego, są zmuszeni ograniczać spożycie puryn w swojej diecie, gdy rozwija się dna moczanowa.

Do najczęstszych przyczyn dny moczanowej zalicza się skłonność dziedziczna. Istnieją jednak czynniki sprzyjające jego powstaniu, do najważniejszych należą:

  • nadmiar jedzenia i alkoholu (w przeszłości dna moczanowa nazywana była chorobą bogaci lub choroba od dobrego jedzenia),
  • stres,
  • w wyniku operacji lub urazu stawu.

Najczęściej (80-90% przypadków) chorują mężczyźni w wieku 40-50 lat. Choroba objawia się bolesnymi atakami, którym towarzyszy obrzęk stawu,   i gorący zaczerwieniona skóra. Czasami może im towarzyszyć gorączka (często problemy te pojawiają się po nadmiernym wysiłku fizycznym, spożyciu mięsa i alkoholu). W zaawansowanym stadium dny moczanowej w niektórych częściach ciała tworzą się tzw. tophi (osady kwasu moczowego, które zwykle objawiają się dużymi guzkami na dłoniach). Ciężka dna moczanowa może powodować na przykład tworzenie się kamieni nerkowych.

Dna moczanowa występuje wtedy, gdy badania krwi wykazują wysoki poziom kwasu moczowego i uszkodzenie stawu. Zwykle przepisywane są leki, które wspomagają wydalanie kwasu moczowego, co spowalnia tworzenie się kryształów kwasu moczowego.

Wpływ diety na dnę moczanową

Pojęcie diety ma fundamentalne znaczenie dla powstania, rozwoju i przebiegu dnia. Menu należy zmodyfikować w celu:

1. Zmniejszanie zawartości puryn w żywności.
Generalnie zaleca się wykluczenie z diety pokarmów zawierających więcej niż 150 mg puryn (w 100 gramach danego pokarmu) na rzecz preferowania tych zawierających mniej niż 50 mg puryn.

2. Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej.
Wskazane jest wyeliminowanie z diety pokarmów obciążających równowagę kwasowo-zasadową reakcjami kwasowymi. Są to kawa, alkohol, źródła cukru czy nadmiar mąki mięsnej i zbożowej.

3. Korekta masy ciała.
Nadwaga jest częstą przyczyną ataków dny moczanowej. W sytuacjach prób redukcji masy ciała wskazane jest unikanie drastycznych diet w sensie zbyt szybkiego odchudzania, gdyż nagłe ograniczenie przyjmowania pokarmów powoduje już po kilku dniach wzmożone wytwarzanie kwasu moczowego we krwi.

4. Zapewnienie dostaw składników odżywczych, które mają zdolność zapobiegania napadom.
Dotyczy to szczególnie źródeł kwasu pantotenowego (witaminy B5) i witaminy E, których brak zwiększa poziom kwasu moczowego we krwi. Podobny efekt daje jedzenie truskawek i wiśni. Ciekawą opcją jest apiterapia, w której stosuje się jad pszczeli, który działa przeciwzapalnie i wspomagająco odporny system.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Eva Šulcová

Udział w kursie Atac Nutrition Consultant był świetną decyzją. Kurs oferuje niesamowitą ilość informacji związanych z weryfikacją wiedzy w postaci testów, które zmusiły mnie do dokładnego zapoznania się z tematami i spróbowania zrozumienia, a także świetną grę, która daje wspaniałą możliwość wprowadzenia zdobytych informacji prosto do jadalni pokój. Chciałbym podziękować panu Jelínkowi i całemu jego zespołowi oraz życzyć wielu zadowolonych uczniów.

Mgr. Margita Mikátová

Pracuję jako pielęgniarka w klinice kardiologicznej i spotykam ludzi, którzy mają wiele problemów zdrowotnych. Oprócz nadwagi występuje również podwyższone ciśnienie krwi, cukrzyca, podwyższony cholesterol, różne problemy trawienne, zaburzenia snu i problemy psychiczne. Niewielu z nich zdaje sobie sprawę, że większość problemów może być spowodowana złym stylem życia. Wolą brać pigułki na każdy problem, niż zmienić swój dotychczasowy sposób życia. Zdecydowałam się na studiowanie prawidłowego odżywiania również po to, aby móc jak najlepiej doradzić tym, którzy chcą zrobić coś dla swojego zdrowia. Informacji na temat odżywiania jest obecnie mnóstwo i bardzo trudno wybrać, na których można polegać w praktyce. Nie znalazłem kursu na Słowacji, który odpowiadałby mi pod względem merytorycznym i czasowym, więc zacząłem szukać czeskich stron internetowych. Kurs str. Mgr. Jelínka odpowiadała mi pod każdym względem. Przede wszystkim doceniam formę studiów online i ilość informacji na różne tematy. Muszę przyznać, że zarządzanie tak dużą ilością informacji było dość trudne. Napływ nowej wiedzy i opracowanie map myśli wymagało dużo czasu i codziennej nauki (co czasami było trudne w codziennych obowiązkach), ale było warto. Doceniam podejście p. Jelínek i współpracownicy, którzy szybko odpowiedzieli na każde pytanie. Podoba mi się strona internetowa, którą lubię otwierać i czytać aktualności, najnowsza ulubiona „Szkoła zdrowego gotowania”. Będę nadal korzystać z oferowanych kursów i na pewno wybiorę się na kolejny.

Symůnková Miloslava

Kurs „Konsultant Żywienia i Suplementacji” był dla mnie naprawdę świetny i przyniósł mi ogromną korzyść zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym. Następnie odbył się kurs „Żywienie dzieci”. Za to kompleksowe, wszechstronne i holistyczne podejście obu kursów dziękuję panu Mgr. Bardzo wdzięczny Jelínkowi. Zainteresowała mnie unikalna metoda nauczania – wykorzystanie map myśli. Dzięki świetnemu lektorowi nauczyłam się patrzeć na człowieka całościowo i jak można wpływać na zdrowie człowieka poprzez dietę i odpowiedni tryb życia. Pan Mgr. Jelínek jest świetnym profesjonalistą, prowadzi swoje kursy z bardzo przemyślanym, zrozumiałym i osobistym podejściem. Nawet w wieku 58 lat ukończyłem kurs pomyślnie, co prawda kurs był dla mnie dość wymagający na początku, ale wszystko da się opanować przy pomocy systemu edukacyjnego „ATAC Courses” i przyjaznego lektora. Zdecydowanie polecam wszystkie kursy Pana Jelínka każdemu zainteresowanemu zdrowym, zbilansowanym i wyjątkowym odżywianiem!