Wstęp / Co się u nas studiuje / Andropauza
Andropauza to termin oznaczający męską przemianę, czyli zasadniczo męski odpowiednik kobiecego klimakterium. Jest to okres, który ma tę samą przyczynę co u kobiet (= spadek produkcji hormonów), ale ma nieco inny początek i przebieg. U kobiet menopauza charakteryzuje się zanikiem miesiączki (jest to spowodowane zaprzestaniem produkcji hormonów płciowych), u mężczyzn następuje jedynie stopniowy spadek produkcji hormonów (ich produkcja nigdy nie ustaje całkowicie). Pierwszy spadek zaczyna pojawiać się około czterdziestego roku życia, ale jest stopniowy, typowe objawy andropauzy zaczynają pojawiać się dopiero około sześćdziesiątego roku życia.
Przyczyną przemiany męskiej jest stopniowy spadek poziomu męskiego hormonu płciowego testosteronu (hormonu steroidowego wytwarzanego przez komórki w jądrach). Hormon ten wpływa na rozwój plemników oraz rozwój wtórnych cech płciowych (wzrost masy mięśniowej, chrypka głosu, porost włosów). Spadek poziomu testosteronu powoduje u kobiet objawy podobne do menopauzy:
Tak jak leczenie okresu przejściowego u kobiet skupia się obecnie przede wszystkim na podawaniu hormonu estrogenu, tak też mężczyznom oferuje się tę samą opcję, czyli podawanie testosteronu. Ale jest to ryzykowne pod wieloma względami, bezpieczniejsza procedura to:
1. Zwiększenie aktywności fizycznej.
Ruch stymuluje produkcję własnego testosteronu.
2. Monitorowanie jakości menu.
3. Dobór odpowiednich suplementów diety.
Jeśli celem jest wsparcie własnej produkcji testosteronu, wówczas najskuteczniejszym preparatem jest Tribulius terrestris, który warto łączyć z adaptogenami (żeń-szeń itp.). Palma sabalowa przy problemach z prostatą.
Dostosowując dietę, zaleca się skupić głównie na treści:
A) Białko.
Ich ilość powinna wynosić około 15-20% całkowitego spożycia energii, ale celem jest także rozwiązanie bilansu aminokwasów (w praktyce oznacza to „rozsądny” stosunek źródeł roślinnych do zwierzęcych).
B) Włókna.
Celem jest wsparcie perystaltyki jelit w optymalnej aktywności i jednocześnie zwiększenie aktywności mikroflory jelitowej.
C) Witamina D i minerały wpływające na metabolizm kości (wapń, magnez, fosfor, fluor).
Miroslav Mrkva
Wraz ze zmianami w moim życiu postanowiłam zacząć dokształcać się w zakresie odżywiania, zawsze było mi to bliskie. Przecież zdrową dietę też mam w swoim imieniu :). Po pewnym czasie zdecydowałem się na sześciomiesięczne studia online Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji na kursach ATAC. Kurs jest bardzo precyzyjnie przemyślany, z każdą lekcją człowiek ma świadomość rosnącej wiedzy i nie przestaje go to bawić. Kurs zapewnia głębszy wgląd w odżywianie i gorąco polecam go każdemu. Praca w aplikacji ZOF jest bardzo łatwa do zrozumienia. Kurs jest również bardzo wartościowy ze względu na profesjonalną koncentrację, a nawet tylko dla siebie. Zdecydowałem się zakończyć moją półroczną próbę egzaminem państwowym, spotkałem się z bardzo życzliwym przyjęciem. Komunikacja z panem Jelínkiem i panią Jelínkovą jest doskonała, zawsze bardzo pomocna i miła. Przygotowuję się do zawodowego poświęcenia się odżywianiu i coachingowi.
Jiří Šorm, DiS.
Kurs zdecydowanie mnie wzbogacił i popchnął do przodu. Doszło do słów pana Jelínka i wszystko tzw. „sat”. Dzięki bogatym i wyważonym informacjom jestem zyskał większy dystans czy perspektywę, jak w obszarze żywności i zdrowia lepiej zorientuj swój styl życia i realistycznie wykorzystaj te informacje dla siebie i Twoje otoczenie.
Ing. Lýdia Pokorná
Jak opisać kursy lektora Martina Jelínka – śmiem twierdzić, że tutaj, w Czechach, buduje on zupełnie unikalne podejście do żywienia. Łączy w sobie wiedzę zachodnich badań z zakresu żywienia, ale jednocześnie opiera się także na znajomości starożytnych filozofii Wschodu. Patrzy na żywienie całościowo i niezależnie od celu w żywieniu stara się, aby wybrane podejście było zrównoważone w dłuższej perspektywie. Myślę, że prawdziwego eksperta można poznać po pokorze, z jaką podchodzi do swojej dziedziny. U Martina widać, że głębia jego wiedzy i szerokość różnych punktów widzenia, które stara się zastosować do jakiegoś zagadnienia, po prostu nie pozwalają mu widzieć czarno-biało. Myślę, że zdaje sobie sprawę, że nawet w dziedzinie żywienia nasza wiedza jest bardzo ograniczona i trzeba myśleć kontekstowo, uważnie oceniać, cierpliwie próbować i obserwować. Bardzo podoba mi się sposób, w jaki uczą nas myśleć - podkreślę słowo myśl :-), bo na pewno nie oczekuję instrukcji w stylu "odżywiaj się szybko i łatwo" :-). Nauczysz się myśleć w znacznie szerszych kontekstach niż miało to miejsce do tej pory. Zyskujesz także szacunek do odżywiania. Nie będzie już dobra ani zła, odtąd wszystko będzie oceniane w kontekście. Bardzo inspirująca, satysfakcjonująca i nieco uzależniająca. Jednocześnie chciałbym pochwalić także zespół sprzedażowy, co tylko podkreśla opisane podejście - wszystko bez problemów, z pełnym profesjonalizmem i człowieczeństwem, wszystkim bardzo dziękuję!