Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zalecane dzienne spożycie składników odżywczych

Zalecane dzienne spożycie składników odżywczych

Zalecane dzienne spożycie składników odżywczych

Zalecana dzienna porcja ( DDD, ang. GDA – Guideline Daily Amounts, RDI – Reference Daily Intake, dawniej RDA – Zalecana porcja dietetyczna) to oznaczenie ilości danego składnika odżywczego   (witaminy, minerały lub inne substancje), które zgodnie z ideą legislacyjną powinniśmy dostarczać z pożywieniem, aby zaspokoić specyficzne zapotrzebowanie organizmu na ilość tej substancji. Dane te są powszechnie spotykane na poziomie konsumentów w przypadku suplementów diety lub żywności funkcjonalnej.

Wszystkie te wartości wywodzą się z badań naukowych nad fizjologicznym zapotrzebowaniem substancji aktywnych u osób zdrowych. Przykładowo podstawą DDD danej witaminy jest ilość tej substancji, która jest niezbędna do utrzymania jej prawidłowego poziomu we krwi osoby badanej. Jeżeli nie ma wystarczających informacji do określenia DDD, zaleca się maksymalną bezpieczną dawkę. Opiera się to na ilości substancji uważanej za niezbędną do utrzymania korzystnego stanu zdrowia (np. molibden, wit. B5, biotyna, chrom, witamina E i K).

Wartości te można różnie interpretować, dlatego w większości przypadków poszczególne dane w poszczególnych krajach różnią się od siebie (najbardziej uderzająca różnica występuje pomiędzy rynkiem amerykańskim i europejskim). Liczby te są jednak pod wieloma względami problematyczne, ponieważ są uśrednione, czyli odnoszące się do przeciętnego dorosłego człowieka w dzisiejszym społeczeństwie. Wynika z tego, że DDD nie są   wartości zalecane dla optymalnego żywienia dla indywidualności. Powszechnie podawane zalecane dzienne dawki poszczególnych substancji nie uwzględniają różnic między płcią, masą ciała, poziomem aktywności fizycznej (pracownicy fizyczni, sportowcy) czy obciążeniem emocjonalnym i stresowym.

Przyjmowanie suplementów diety opartych wyłącznie na DDD może w wielu przypadkach w ogóle nie działać, gdyż zawartość przyjmowanych składników odżywczych jest po prostu zbyt niska, aby pokryć potrzeby metaboliczne jednostki. Wręcz przeciwnie, w praktyce zdarza się, że rodzice chcąc zapewnić swoim dzieciom to, co najlepsze, nie respektują DDD wobec populacji dziecięcej i niepotrzebnie po prostu przedawkują swoim dzieciom określone składniki odżywcze. Często spotykamy się z przypadkami przedawkowania u sportowców, którzy w dążeniu do maksymalnych wyników nie myślą racjonalnie.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Marek Smetana

Patrząc wstecz, bardzo się cieszę, że dołączył do kursu, którego uczył mistrz żywienia, mistrz Martin Jelínek. Dowiedziałem się, co twierdzi tysiące lat nauki Wschodu, ale także szeroki zakres wiadomości z zakresu nauk o żywności. Przebieg był urozmaicony, nie było chyba teorii dietetycznych. Ci, którzy uważali i przygotowywali się do lekcji, z pewnością podejrzewają, że w ich diecie obecne są pszczoły bije... Pomimo tego, że pan Jelínek jest weganem, ma obiektywne poglądy dietetyczne. Wielkie dzięki, mistrzu, że zechciałeś udzielić mi wszystkich informacji i radzę przekazać darowiznę! Podziękowania i pochwały należą także do Twoich kursów na temat mleka, cukrzycy i tego, jak powinny odżywiać się dzieci!

Slávka Čabalová

Kilka miesięcy przed podjęciem decyzji o wzięciu udziału w tym kursie sprawdzałem możliwości na Słowacji i w Czechach. Były to przeważnie kursy trwające 3-5 dni. Chciałem jednak czegoś bardziej złożonego, co naprawdę dałoby mi wiele perspektyw na odżywianie jako takie. Jestem bardzo zadowolony z informacji zawartych w tym kursie, ale nie tylko. Już jako absolwent mogę uzyskać poradę w Poradni Absolwentów, mogę też kontynuować naukę. Sposób, w jaki pan. Mgr. Martin Jelínek wychowuje ludzi, jest wyjątkowy. Wierzę, że na wiosnę znajdę czas i przyjadę z Dalekiego Wschodu (Koszyce) na weekend detoksykacyjny i będę mógł osobiście poznać Pana Jelínka.

Ing. Martin Škába

Jestem bardzo wdzięczny za możliwość uczenia się od mgr. Marcin Jelínek. Kursy, seminaria i konsultacje osobiste bardzo mi pomagają w rozwoju zawodowym i dzięki temu mogę aby być coraz bardziej pomocnym dla swoich klientów. Kształcenie jest bardzo szerokie, dzięki czemu absolwent kursów może zajmować się żywieniem dzieci, dorosłych, seniorów aż po czołowych sportowców.