Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zapalenie ozębnej

Zapalenie ozębnej

Zapalenie ozębnej

Zapalenie przyzębia to choroba zapalna dziąseł i aparatu podporowego zęba. Najczęstsze objawy to:

  • obrzęk i zaczerwienienie dziąseł,
  • krwawiące dziąsła
  • ból podczas czyszczenia,
  • cuchnący oddech choroba.

Zapalenie powstaje na skutek wzmożonej aktywności bakterii w jamie ustnej, dzięki którym tworzy się płytka nazębna i kamień nazębny. Zapalenie to może być nie tylko miejscowe, ale może rozprzestrzeniać się po całym organizmie. Często zdarza się, że zła higiena jamy ustnej, która stoi za namnażaniem się niepożądanych bakterii, jest przyczyną szeregu chorób, o których do niedawna sądzono, że nie mają ze sobą żadnego związku. Obecnie najczęściej przywoływane są choroby układu krążenia, w których stwierdzono, że u osób dotkniętych zapaleniem przyzębia ryzyko zachorowania na miażdżycę jest nawet dwukrotnie większe, a ryzyko zawału serca nawet czterokrotnie większe niż u osoby zdrowej. Mogą mieć także wpływ na rozwój cukrzycy czy przewlekłego zapalenia przewodu pokarmowego.

Warunki powstawania środowiska zapalnego powstają stosunkowo łatwo:

  • palenie (periodontoza występuje 5 razy częściej u palaczy),
  • jedzenie słodyczy
  • stosowanie antybiotyków,
  • brak naturalnej (niemodyfikowanej technologicznie i chemicznie) żywności,
  • niewystarczająca higiena zębów.

Wpływ diety na choroby przyzębia

Występowanie zapalenia przyzębia jest bezpośrednio związane ze zróżnicowaniem mikroflory (jamy ustnej), gdy w wyniku zmiany warunków występuje znaczna przewaga mikroorganizmów chorobotwórczych. Układ odpornościowy przestaje panować nad ich wpływem i pojawia się stan zapalny. Jednocześnie jego rozwiązanie jest proste – oprócz regularnej higieny jamy ustnej i unikania palenia, jest to prosty system dostosowania diety, na który składają się:

  • ograniczenie spożycia alkoholu, kawy i słodkich napojów,
  • zmniejszenie udziału cukrów w diecie,
  • starając się unikać żywności przetworzonej przemysłowo,
  • możliwość stosowania niektórych suplementów diety – działają korzystnie bakteriobójczo, nowością na rynku są także probiotyki doustne.

Jednak długoterminowo obserwowany stosunek spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6 ma również wpływ, gdzie wyższa zawartość omega-6 sprzyja rozwojowi stanu zapalnego.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Kateřina Ondračková, DiS.

Cieszę się, że na rynku czeskim istnieje taka forma kursu o tak kompleksowym charakterze patrząc na całokształt zagadnienia żywienia i indywidualności człowieka. Przyjemny całości dodaje odległa atmosfera i twarz mgr Jelínka na szkoleniach wideo oczywiście odpowiednią i bardzo pozytywną energię. Jestem zachwycony treścią kursu, wiedza, holistyczne spojrzenie, podejście do ucznia i późniejsze dla absolwentów – poradnia dla absolwentów jest idealnym wsparciem na start. Człowiek jest pewniejszy siebie, gdy ma za sobą wsparcie. Pełne, półroczne badanie online dotyczące poradnictwa żywieniowego i suplementacji było idealnie. Miałem czas na zdobywanie informacji stopniowo i bez stresu proces. Muszę zgodzić się z mgr. Jelínek, że na koniec kursu w coś klika w głowie i wszystko pięknie się łączy. I to jest bezcenne uczucie. Czekam na to z niecierpliwością na więcej kursów, to zdecydowanie nie był mój ostatni. Chciałbym podziękować mgr. Jelínek i cały zespół ATACU ds jaką świetną robotę wykonują. Życzę wielu wdzięcznych absolwentów Jestem.

RNDr. Markéta Rezková

Przy wyborze kursów oferowanych przez różne organizacje miarodajna była dla mnie akredytacja Ministerstwa Oświaty i Kultury, elastyczność czasowa, a przede wszystkim większa ilość informacji w porównaniu do kursów standardowych. Mimo że sześciomiesięczny kurs „Konsultant Żywienia i Suplementacji” nie posiada akredytacji, z pozostałych punktów byłem niezwykle zadowolony. Forma, przejrzystość i struktura informacji na codziennych lekcjach zostały napisane w sposób zrozumiały i bardzo ciekawy, a ważne informacje zostały wyróżnione, tak aby można było łatwo się w nich odnaleźć. Oprócz samych lekcji na szczególną uwagę zasługuje gra ZOF, w której załadowaną wiedzę wykorzystano w „praktyce” i jest to nieoceniona pomoc w trakcie nauki. Jeszcze raz dziękuję i jestem bardzo szczęśliwy, że mogę skorzystać z kolejnego z oferowanych kursów!

Markéta Rožanská

Kilka lat temu osiągnęłam wiek średni, kiedy ciało się zmienia, a zmiana ta często wiąże się z niekontrolowanym przyrostem masy tłuszczowej. To samo przydarzyło się mojemu organizmowi i choć zawsze dużo ćwiczyłam i myślałam, że odżywiam się „zdrowo”, to przyrostu tkanki tłuszczowej nie dało się zatrzymać. Po kilku miesiącach poszukiwań sposobów na rozsądne dostosowanie diety bez konieczności przechodzenia na dietę, natknęłam się na określenie „dieta zbilansowana”, które brzmiało wiarygodnie. Zacząłem praktykować zasady zbilansowanej diety i tworzenie się masy tłuszczowej nie tylko ustało, ale nawet cały nadmiar tłuszczu stopniowo znikał z mojego organizmu. Byłem tak zaintrygowany wglądem w niesamowity wszechświat naszej mikroflory jelitowej, że postanowiłem zająć się tym tematem profesjonalnie i zacząłem szukać odpowiednich kursów, na których mógłbym potwierdzić zdobytą wiedzę. Dziękuję losowi, że trafiłem na kursy ATAC Pana Martina Jelínka, na których nie tylko potwierdziłem swoją wiedzę, ale także w niesamowity sposób ją poszerzyłem. Z wykształcenia jestem chemikiem analitycznym i od ponad 20 lat pracuję w branży farmaceutycznej. Na organizmy klientów patrzę podobnie jak na fabrykę farmaceutyczną – aby wyprodukować leki wysokiej jakości, trzeba stale dostarczać do fabryki różne, wysokiej jakości surowce, w odpowiednich ilościach. I tak samo jest z ludzkim organizmem – my też musimy dostarczać mu wysokiej jakości składników odżywczych w odpowiednich ilościach, bo inaczej nie będzie on mógł prawidłowo i zdrowo funkcjonować. Bardzo lubię wykorzystywać aplikację ZOFapp do analizy jadłospisów moich klientów, dzięki czemu mogę bardzo szczegółowo przyjrzeć się ilości i rodzajom przyjmowanych składników odżywczych, a następnie bardzo konkretnie polecić klientom to, czego brakuje w ich diecie lub wręcz przeciwnie, w nadmiarze. Kolejną dużą zaletą jest to, że zawsze mogę wrócić do indywidualnych lekcji na kursach ATAC i czerpać z nich informacje. Współpraca z klientami indywidualnymi i często powtarzające się te same problemy i te same pytania doprowadziły mnie do decyzji o napisaniu e-booka „Podstawy zbilansowanej diety, czyli 8 jasnych wskazówek, jak na dobre dostosować dietę (słuchając swojego ciała) „. Następnie rozszerzyłam swoje wykształcenie o kwalifikację zawodową „Wykładowca kształcenia ustawicznego” – poprzez różnorodne kursy i seminaria przekazuję także sensowne i logiczne zasady zbilansowanej diety i jej bezpośredniego wpływu na zdrowie.