Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zapalenie ozębnej

Zapalenie ozębnej

Zapalenie ozębnej

Zapalenie przyzębia to choroba zapalna dziąseł i aparatu podporowego zęba. Najczęstsze objawy to:

  • obrzęk i zaczerwienienie dziąseł,
  • krwawiące dziąsła
  • ból podczas czyszczenia,
  • cuchnący oddech choroba.

Zapalenie powstaje na skutek wzmożonej aktywności bakterii w jamie ustnej, dzięki którym tworzy się płytka nazębna i kamień nazębny. Zapalenie to może być nie tylko miejscowe, ale może rozprzestrzeniać się po całym organizmie. Często zdarza się, że zła higiena jamy ustnej, która stoi za namnażaniem się niepożądanych bakterii, jest przyczyną szeregu chorób, o których do niedawna sądzono, że nie mają ze sobą żadnego związku. Obecnie najczęściej przywoływane są choroby układu krążenia, w których stwierdzono, że u osób dotkniętych zapaleniem przyzębia ryzyko zachorowania na miażdżycę jest nawet dwukrotnie większe, a ryzyko zawału serca nawet czterokrotnie większe niż u osoby zdrowej. Mogą mieć także wpływ na rozwój cukrzycy czy przewlekłego zapalenia przewodu pokarmowego.

Warunki powstawania środowiska zapalnego powstają stosunkowo łatwo:

  • palenie (periodontoza występuje 5 razy częściej u palaczy),
  • jedzenie słodyczy
  • stosowanie antybiotyków,
  • brak naturalnej (niemodyfikowanej technologicznie i chemicznie) żywności,
  • niewystarczająca higiena zębów.

Wpływ diety na choroby przyzębia

Występowanie zapalenia przyzębia jest bezpośrednio związane ze zróżnicowaniem mikroflory (jamy ustnej), gdy w wyniku zmiany warunków występuje znaczna przewaga mikroorganizmów chorobotwórczych. Układ odpornościowy przestaje panować nad ich wpływem i pojawia się stan zapalny. Jednocześnie jego rozwiązanie jest proste – oprócz regularnej higieny jamy ustnej i unikania palenia, jest to prosty system dostosowania diety, na który składają się:

  • ograniczenie spożycia alkoholu, kawy i słodkich napojów,
  • zmniejszenie udziału cukrów w diecie,
  • starając się unikać żywności przetworzonej przemysłowo,
  • możliwość stosowania niektórych suplementów diety – działają korzystnie bakteriobójczo, nowością na rynku są także probiotyki doustne.

Jednak długoterminowo obserwowany stosunek spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6 ma również wpływ, gdzie wyższa zawartość omega-6 sprzyja rozwojowi stanu zapalnego.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Kateřina Horváthová

Wybrałam kurs Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji ATAC oraz mgr Martina Jelínka jako wykładowcę tego 6-miesięcznego kursu online po dokładnym rozważeniu i możliwości wyboru różnych kursów dostępnych na rynku. I był to doskonały wybór. Pan mgr Martin Jelínek, jako prawdziwy ekspert i ekspert w dziedzinie żywienia, skłania do myślenia, tworzenia map myśli i prezentuje holistyczne spojrzenie na żywienie oraz perspektywy różnych kierunków żywieniowych, a także porusza tematykę Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i Ajurwedy. Całe studium jest precyzyjnie opracowane w najdrobniejszych szczegółach, a aplikacja ZOF nie ma sobie równych.

Ing. Renáta Robková

Muszę przyznać, że kurs był naprawdę świetny. Doskonale przygotowane tematy i comiesięczne spotkania, które były bardzo wzbogacające, a dla tych, którzy czegoś nie zrozumieli, było jak należy wyjaśnione. Zdecydowanie polecam ten kurs wszystkim osobom zastanawiającym się co jedzą, a także dbają o zdrowy tryb życia. Wciąż planuję przyszłość na inne wasze kursy, co będzie dla mnie bardzo pożyteczne. I w końcu naprawdę nie spotkałam takiego eksperta jak to Ty :), który wie, jak znaleźć odpowiedź na wszystko.

Marek Machus

Jako szef kuchni kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji posunął mnie dalej w życiu zawodowym, otwierając nowe horyzonty w dziedzinie przygotowywania posiłków. Gorąco polecam kurs każdemu, kto lubi swoje ciało i pragnie lepszego i zdrowszego życia.