Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zapalenie ozębnej

Zapalenie ozębnej

Zapalenie ozębnej

Zapalenie przyzębia to choroba zapalna dziąseł i aparatu podporowego zęba. Najczęstsze objawy to:

  • obrzęk i zaczerwienienie dziąseł,
  • krwawiące dziąsła
  • ból podczas czyszczenia,
  • cuchnący oddech choroba.

Zapalenie powstaje na skutek wzmożonej aktywności bakterii w jamie ustnej, dzięki którym tworzy się płytka nazębna i kamień nazębny. Zapalenie to może być nie tylko miejscowe, ale może rozprzestrzeniać się po całym organizmie. Często zdarza się, że zła higiena jamy ustnej, która stoi za namnażaniem się niepożądanych bakterii, jest przyczyną szeregu chorób, o których do niedawna sądzono, że nie mają ze sobą żadnego związku. Obecnie najczęściej przywoływane są choroby układu krążenia, w których stwierdzono, że u osób dotkniętych zapaleniem przyzębia ryzyko zachorowania na miażdżycę jest nawet dwukrotnie większe, a ryzyko zawału serca nawet czterokrotnie większe niż u osoby zdrowej. Mogą mieć także wpływ na rozwój cukrzycy czy przewlekłego zapalenia przewodu pokarmowego.

Warunki powstawania środowiska zapalnego powstają stosunkowo łatwo:

  • palenie (periodontoza występuje 5 razy częściej u palaczy),
  • jedzenie słodyczy
  • stosowanie antybiotyków,
  • brak naturalnej (niemodyfikowanej technologicznie i chemicznie) żywności,
  • niewystarczająca higiena zębów.

Wpływ diety na choroby przyzębia

Występowanie zapalenia przyzębia jest bezpośrednio związane ze zróżnicowaniem mikroflory (jamy ustnej), gdy w wyniku zmiany warunków występuje znaczna przewaga mikroorganizmów chorobotwórczych. Układ odpornościowy przestaje panować nad ich wpływem i pojawia się stan zapalny. Jednocześnie jego rozwiązanie jest proste – oprócz regularnej higieny jamy ustnej i unikania palenia, jest to prosty system dostosowania diety, na który składają się:

  • ograniczenie spożycia alkoholu, kawy i słodkich napojów,
  • zmniejszenie udziału cukrów w diecie,
  • starając się unikać żywności przetworzonej przemysłowo,
  • możliwość stosowania niektórych suplementów diety – działają korzystnie bakteriobójczo, nowością na rynku są także probiotyki doustne.

Jednak długoterminowo obserwowany stosunek spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6 ma również wpływ, gdzie wyższa zawartość omega-6 sprzyja rozwojowi stanu zapalnego.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Linda Vykouková

Kurs przyniósł mi ogromne korzyści nie tylko w pracy, ale także w życiu. Od mojego Początkowe obawy, jak poradzę sobie z trzema lekcjami dziennie, pracą i rodziną, stały się oczywistością i przyjemnym nawykiem. Kurs pana Jelínka jest naprawdę dobra jakość, cieszę się, że ją ukończyłem.

Ľubica Majerová

Kurs Martina Jelínka jest najlepszym, jaki mogłem wybrać, ponieważ uważam, że jest to najlepszy kurs z zakresu żywienia i doradztwa. Lubiłem uczyć się online, praca ze stroną jest prosta i przejrzysta, a gra ZOF jest bardzo pouczająca. Wiedzę zdobytą na kursie wykorzystam przez całe życie, są to bardzo dobre podstawy do dalszego rozwoju w dziedzinie zdrowego odżywiania. Dziękuję panu Jelínkowi za chęć podzielenia się z nami swoją cenną wiedzą i doświadczeniem.

Lucie Uldrychová

Specjalnie z polecenia jednego z jego absolwentów poszukiwałam kursu „Konsultant ds. żywienia i suplementacji”. Biorąc pod uwagę moje miejsce zamieszkania, nauka online była dla mnie dużą zaletą. Kurs przerósł moje oczekiwania - doskonały system nauczania i przyjazne podejście firmy Atac spol. w połączeniu z niezwykle zrozumiałym i angażującym wystąpieniem lektora mgr. Płowy. Z pewnością każdemu Polecam.