Wstęp / Co się u nas studiuje / Choroba Bechterewa
Choroba Bechterewa (zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa) to przewlekłe zapalenie tkanki chrzęstnej. Najczęściej atakuje kręgi kręgosłupa i tęczówkę, ale atakuje także stawy lub płuca (zwłóknienie płuc). Przyczyna choroby nie jest w pełni poznana. Wiemy, że jest to choroba autoimmunologiczna, czyli stan, w którym układ odpornościowy atakuje sam siebie. Jest to impuls do stanu zapalnego, który stopniowo rozszerza się i pogłębia.
Choroba pojawia się najczęściej między 15. a 30. rokiem życia, znacznie częściej u mężczyzn i rozpoczyna się bólem okolicy krzyżowej, który może promieniować do kończyn dolnych. Później stale narastające zmiany zapalne powodują zwapnienie przyczepów, ścięgien i więzadeł i stawy międzykręgowe prowadzą do bolesnych ograniczeń ruchu. W zaawansowanym stadium dochodzi do sztywności i deformacji kręgosłupa. Rezultatem są zwykle poważne i bolesne trudności w poruszaniu się oraz ograniczenia mechaniki oddychania.
Choroby Bechterewa nie da się całkowicie wyleczyć przy zastosowaniu współczesnych metod leczenia. Leczenie wymaga długoterminowego, profesjonalnego podejścia, medycyna zachodnia koncentruje się głównie na podawaniu leków w celu wygaszenia stanu zapalnego za pomocą niesteroidowych leków przeciwreumatycznych, kortykoidów, leków immunosupresyjnych lub leczenia biologicznego.
Absolutnie fundamentalny wpływ mają regularne ćwiczenia i rehabilitacja, które zapobiegają zrostom stawów i utrzymują ich ruchomość. Dzięki odpowiedniej rehabilitacji możliwe jest spowolnienie rozwoju choroby i jej dalszego przebiegu.
Ważne jest również odpowiednie dostosowanie pozycji długoterminowych, czyli pozycji podczas pracy i snu.
Jakość diety wpływa na przebieg tej choroby, konieczne jest monitorowanie kilku ważnych parametrów:
1. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w jej „strefie optymalnego funkcjonowania”.
Oznacza to przede wszystkim zapewnienie odpowiedniego spożycia białka, rozsądnych proporcji kluczowych minerałów (wapń, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, jod...) lub wystarczającej ilości błonnika, a jednocześnie unikanie żywności typowo zakwaszającej i jej zawartości. metody przetwarzania.
2. Staraj się wspierać różnorodność biomu jelitowego.
Współczesne badania potwierdzają, że poziom funkcjonowania (nie tylko) układu odpornościowego zależy od spektrum mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy (przede wszystkim jelito grube). To w jadłospisie polega przede wszystkim na zapewnieniu wystarczających źródeł błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) oraz regularnym stosowaniu przedstawicieli żywności fermentowanej.
Petr Pleschinger
Myślę, że po ukończeniu tego kursu nie sposób powstrzymać się od zmiany zdania na temat tego, co zwykle jesz. Codzienny zalew reklamami bardzo wypacza opinię o tym, co jest korzystne dla danej osoby. Działają w oparciu o zasadę, że kłamstwo powtórzone sto razy staje się prawdą. Po 6 miesiącach kursu każdy uczestnik na pewno choć trochę zmieni swoją dietę. Jednocześnie każda lekcja kursu przynosi coraz więcej pytań. Dlatego z uśmiechem patrzę na kursy, które obiecują opanować to zagadnienie w tydzień, a nawet w weekend. Zdecydowanie istnieje potrzeba dalszego rozwijania zdobytej tutaj wiedzy. Jest zupełnie obojętne, czy ktoś po ukończeniu tego kursu będzie zarabiał na doradztwie, czy nie. Zdecydowanie warto zainwestować w przedłużanie życia i unikanie chorób wynikających ze złej diety.
Veronika Novotná
Interesuję się żywieniem i zdrowym trybem życia na potrzeby własne i innych bliskich przez wiele lat. Moment, w którym zdecydowałem się na swoje hobby aby wykonać swoją pracę, uznałem za przydatne dodanie informacji, że Nie rozwiązałem tego wcześniej. Pomimo szerokiej oferty kursów żywieniowych dostępnych na rynku, nie było łatwo wybrać taki, który odpowiadałby moim ugruntowanym poglądom często na najnowszej wiedzy z zakresu żywienia. Referencje były jedyną opcją, jak dostać się na taki kurs, który nie tylko dałby mi upragniony certyfikat, ale jednocześnie uzupełnił informacyjnie moje słabe punkty pasującym stylem z moją wiedzą. W Panu Jelínku spotkałam osobę, która odchodzi informacji w trzeźwy sposób, pomaga w tworzeniu własnych opiniami i bezinteresownie wspiera absolwentów ich kierunków na nowej drodze. Niewielu trenerów potrafi traktować swoich uczniów w równy sposób i docenić ich mocne strony. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji może być przydatne do poszerzania horyzontów każdej osoby zainteresowanej zdrowa dieta i zdrowy tryb życia. Możliwość nauczania na odległość z pewnością zostanie doceniona przez wielu zapracowanych kandydatów.
Taťána Kovářová
Na kurs zapisałam się zachęcona rekomendacjami i pozytywnymi opiniami nt internetu i zdecydowanie nie żałuję. Na początku kursu miałem dużo informacji i jeszcze więcej pytań, teraz mam wielokrotnie więcej informacji i nieco mniej pytań :-) Kurs był doskonały! Kompleksowe informacje, formularz Byłem zachwycony nauczaniem i studiami, a także podejściem i entuzjazmem wykładowcy Martina Jelínka, którego uważam za jednego z naszych najlepszych znawców odżywianie. Mogę polecić kurs każdemu, kto interesuje się zdrowym trybem życia i chce uzyskać całościowe spojrzenie na problematykę żywienia.