Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Choroba Bechterewa

Choroba Bechterewa

Choroba Bechterewa

Choroba Bechterewa   (zesztywniające zapalenie stawów kręgosłupa)   to przewlekłe zapalenie tkanki chrzęstnej. Najczęściej atakuje kręgi kręgosłupa i tęczówkę, ale atakuje także stawy lub płuca (zwłóknienie płuc). Przyczyna choroby nie jest w pełni poznana. Wiemy, że jest to choroba autoimmunologiczna, czyli stan, w którym układ odpornościowy atakuje sam siebie. Jest to impuls do stanu zapalnego, który stopniowo rozszerza się i pogłębia.
Choroba pojawia się najczęściej między 15. a 30. rokiem życia, znacznie częściej u mężczyzn i rozpoczyna się bólem okolicy krzyżowej, który może promieniować do kończyn dolnych. Później stale narastające zmiany zapalne powodują zwapnienie przyczepów, ścięgien i więzadeł i stawy międzykręgowe prowadzą do bolesnych ograniczeń ruchu. W zaawansowanym stadium dochodzi do sztywności i deformacji kręgosłupa. Rezultatem są zwykle poważne i bolesne trudności w poruszaniu się oraz ograniczenia mechaniki oddychania.

Choroby Bechterewa nie da się całkowicie wyleczyć przy zastosowaniu współczesnych metod leczenia. Leczenie wymaga długoterminowego, profesjonalnego podejścia, medycyna zachodnia koncentruje się głównie na podawaniu leków w celu wygaszenia stanu zapalnego za pomocą niesteroidowych leków przeciwreumatycznych, kortykoidów, leków immunosupresyjnych lub leczenia biologicznego.
Absolutnie fundamentalny wpływ mają regularne ćwiczenia i rehabilitacja, które zapobiegają zrostom stawów i utrzymują ich ruchomość. Dzięki odpowiedniej rehabilitacji możliwe jest spowolnienie rozwoju choroby i jej dalszego przebiegu.
Ważne jest również odpowiednie dostosowanie pozycji długoterminowych, czyli pozycji podczas pracy i snu.

Wpływ diety na chorobę Bechterewa

Jakość diety wpływa na przebieg tej choroby, konieczne jest monitorowanie kilku ważnych parametrów:

1. Utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w jej „strefie optymalnego funkcjonowania”.
Oznacza to przede wszystkim zapewnienie odpowiedniego spożycia białka, rozsądnych proporcji kluczowych minerałów (wapń, magnez, potas, sód, fosfor, chlor, jod...) lub wystarczającej ilości błonnika, a jednocześnie unikanie żywności typowo zakwaszającej i jej zawartości. metody przetwarzania.

2. Staraj się wspierać różnorodność biomu jelitowego.
Współczesne badania potwierdzają, że poziom funkcjonowania (nie tylko) układu odpornościowego zależy od spektrum mikroorganizmów zamieszkujących przewód pokarmowy (przede wszystkim jelito grube). To w jadłospisie polega przede wszystkim na zapewnieniu wystarczających źródeł błonnika (rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego) oraz regularnym stosowaniu przedstawicieli żywności fermentowanej.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Jan Trávníček

Chylę czoła przed panem Jelínkiem za jego ogromną wiedzę, za jego sztuczki (pchnął nas do logicznego rozwiązania / bez złośliwego papugowania) i co mnie rozwaliło, ten odnoszący sukcesy człowiek traktował mnie przyjacielsko, jak równego sobie. Kursy ATAC dają możliwość zrozumienia naturalnego funkcjonowania organizmu jako całości (procesy metaboliczne, wpływ i znaczenie aktywności ruchowej, a także naszego myślenia, emocji) oraz zasad żywienia z całego świata, z uwzględnieniem płci, wieku, sezon, zaangażowanie w pracę itp. Jaki inny kurs może to dla Ciebie zrobić? Nic. Cierpiałam na chroniczne zmęczenie i depresję, nie mogłam już chodzić do pracy, lekarze nazywali mnie hipochondryczką i pretendentką. Na szczęście trafiłam na kursy online Atac, dzięki zmianom w diecie mam coraz więcej energii i dobry nastrój. Posiadam różne certyfikaty i akredytacje Ministerstwa Zdrowia Republiki Czeskiej oraz Ministerstwa Edukacji i Kultury Republiki Czeskiej, ale najbardziej korzystny dla mojej kariery zawodowej jest Certyfikat od Mgr. Płowy. Najbardziej cenię w nim przyjazne podejście i fakt, że doradza swoim studentom także po zakończeniu kursu.

Jaroslav Řeřábek

Ukończyłam w życiu wiele kursów, seminariów i zawsze wiązało się to z lepszą jakością życia. Jednak kurs na konsultanta żywieniowego pochłonął mnie całkowicie! ;-) Każdego roboczego dnia otrzymywaliśmy przez pół roku coraz to nowe lekcje pełne informacji o żywności, jej właściwościach i zastosowaniu. Było to dla mnie coś zupełnie nowego, kompleksowego z pełnym wsparciem w poradni na stronie internetowej, ale także mailowo czy telefonicznie. Wszystkie informacje będę przeżywać i przetwarzać jeszcze przez kilka tygodni (a było tego naprawdę sporo! :-) Najbardziej mnie poruszył fakt, że dzięki informacjom zawartym w kursie poprawiłam swoją cukrzycę z 15 do 7, a Jeszcze nie skończyłem! Byłoby wspaniale, gdyby ta informacja dotarła do szkół i to w sposób miły i uczciwy, jak w przypadku Mistrza Jelínka! Gorąco polecam każdemu ten kurs, to prawdziwa skarbnica informacji i porad! ;-)

Renáta Havlová

Nie przez przypadek wybrałem kurs Pana Jelínka. Chciałem dostać komplet przegląd nie tylko jedzenia i zdrowych produktów spożywczych, ale także tego, jak to zrobić jak funkcjonuje nasz organizm i jak postrzega go nie tylko medycyna klasyczna, ale także tradycyjnej medycyny chińskiej i ajurwedy. Kurs jest pełen informacji i to prawda, że na jakiś czas je wchłonę, jednak przerosło to moje oczekiwania.