Wstęp / Co się u nas studiuje / Kandydoza
Kandydoza to nazwa nadmiernej aktywności drożdżaków Candida albicans. w jelitach, krwi i narządach. Pasożytniczy drożdżak bytujący w normalnych warunkach w jelitach, narządach płciowych, jamie ustnej, przełyku i gardle w równowadze z innymi bakteriami, do jego przerostu dochodzi głównie w sytuacjach osłabienia układu odpornościowego (stres, zażywanie narkotyków, spożywanie większych ilości alkoholu, nadmierne cukier w diecie, choroba itp.).
Objawy tej choroby są ogólne, zwykle trudno jest ustalić dokładną diagnozę bez szczegółowego badania. Zwykle jednak objawia się to następująco:
Kandydoza dotyka ludzi w każdym pokoleniu, a jej leczenie jest często czasochłonne ze względu na niewłaściwą diagnozę. Współczesna medycyna skupia się najczęściej na podawaniu antybiotyków oraz leków przeciwgrzybiczych i przeciwdrożdżakowych.
Aby leczenie kandydozy było skuteczne, powinno być kompleksowe i obejmować wiele terapii. Jeśli chodzi o stosowanie antybiotyków, ważne jest przywrócenie naturalnej mikroflory jelitowej i wzmocnienie układu odpornościowego. Procedury te są dobrze znane w diecie:
- Zwiększenie spożycia prebiotyków,
- Regularne spożywanie żywności fermentowanej jako źródła probiotyków (z wyjątkiem żywności zawierającej cukry, w tym laktozę, którymi żeruje Candida),
- Wspomagająca suplementacja probiotykami i prebiotykami.
Przedstawiono także tzw. dietę przeciwdrożdżową, której ogólne zasady są następujące:
1. Wykluczenie problematycznych (= prozapalnych) pokarmów:
- Źródła cukru,
- Alkohol,
- Biała mąka,
- Drożdże,
- Źródła skrobi (ziemniaki, słodkie ziemniaki, zboża).
2. Zwiększenie spożycia pokarmów o działaniu przeciwdrożdżakowym lub wspierającym układ odpornościowy:
- Warzywa liściaste i zielona żywność.
Podwyższają pH (= hamują nadmierne zakwaszenie spowodowane przerostem drożdży).
- Produkty fermentowane.
Z wyjątkiem słodzonych (kombucha, niektóre słodkie produkty mleczne). Wspomagają aktywność mikroflory jelitowej, są źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które wspomagają układ odpornościowy i równoważą procesy kwasowo-zasadowe w przewodzie pokarmowym.
- Czosnek, cebula.
Zawierają substancje o dużej zawartości siarki o działaniu antybiotykowym. Jednocześnie są bogatym źródłem prebiotyków (inuliny), które odżywiają kultury probiotyczne w jelitach (które mają wówczas zdolność tłumienia aktywności Candida).
- Olej kokosowy.
Ma działanie antybakteryjne (kwas laurynowy i kaprylowy zabijają drożdże).
- Ocet jabłkowy.
Kwasy i enzymy zawarte w tym occie pomagają zabić drożdże.
- Nasiona lnu i chia.
Zawierają polifenole, które wspomagają rozwój probiotyków w przewodzie pokarmowym. Należy je spożywać dokładnie zmielone.
- Kurkuma.
Zawiera kurkuminę, która hamuje rozmnażanie Candida.
- Buliony mięsno-kostne.
Są źródłem białka i minerałów w formie stanowiącej doskonałe źródło pożywienia dla niektórych mikroorganizmów jelitowych.
- Niefiltrowane oleje tłoczone na zimno.
Zawierają gorycz i przeciwutleniacze, które hamują reakcje kwasotwórcze w organizmie i wspierają układ odpornościowy.
Suplementacja wspomagająca obejmuje spektrum produktów zawierających substancje o działaniu antybiotycznym. Do bardzo korzystnych należą:
Kateřina Spurná
Zajęcia prowadzone przez mgr. Mogę tylko polecić Martina Jelínka. Byłem bardzo zadowolony z tematu i podziału poszczególnych zajęć lekcyjnych. Wszystko ładnie i systematycznie wytłumaczone. To niewiarygodne, jak ważne jest całościowe spojrzenie na klienta i jego potrzeby. Sama zajmuję się psychologią i udowodniłam już, że psychologia odgrywa ważną rolę w redukcji masy ciała, bo jeśli my nie uwierzymy w siebie, to kto inny może w nas uwierzyć? Miłość do siebie i pewność siebie są ważne. A ja dziękuję mgr Martinowi Jelínkowi, ponieważ pomógł mi zrozumieć problematykę żywienia. Wybrałam internetowy kurs doradcy żywieniowego, który mogłam studiować pracując. Zdecydowałem się na kurs, ponieważ czuję, że misją mojego życia jest pomaganie ludziom w drodze do dobrego życia, moja praca przestała mnie spełniać i nie widziałem w niej przyszłości, więc wyruszyłem na drogę, którą czuję jest właściwy i poprawny. Największą przyjemność sprawia mi odkrywanie i badanie wpływu diety na nasze życie, a największą radość czerpię z postępów klientów. Nauka w formie map myśli jest świetna, nauka przebiega niemal automatycznie. :-) Jestem wdzięczny, że ukończyłem kurs ze świetnym wykładowcą Panem Mgr. Marcin Jelínek. :-)
Gabriela Maršálková
W młodości nigdy nie zajmowałam się dietą, ale jako mama zainteresowałam się nią jak prawidłowo się odżywiać i co podawać dzieciom, aby miały wszystko, czego potrzebują - zwłaszcza w dzisiejszym świecie pełnym wygodnej żywności, cukrów i sztucznych składników. Kiedy zaczęliśmy pracować nad suplementami diety, ta ciekawość uległa zmianie w pragnieniu dowiedzenia się jak najwięcej o podstawowej potrzebie człowieka. Dziękuję panu Jelínkowi Nie tylko uzyskałem suche fakty na temat jedzenia, ale całościowy i kompleksowy obraz tego zagadnienia jedzenie i wpływ tego, co jemy lub czego nie jemy, na nasze istnienie. Jego jego podejście do edukacji jest wyjątkowe i gorąco polecam wszystkim jego kursy!
Ing. Jan Štěpán
Muszę przyznać, że pierwsze spotkanie z Mgr. Martin Jelínek był dla mnie wejściem do zupełnie nowego świata. Udział w kursie „Doradca ds. żywienia i suplementacji” otworzył mi oczy i pozwolił przede wszystkim zadbać o prawidłową dietę i zdrowie mojej rodziny. Ciągle słyszę o umierających wokół mnie ludziach, często poniżej 50. roku życia. Zawały serca, nowotwory, udary... Dzięki kursom ATAC wiemy dziś, jak zapobiegać tym problemom i tym samym eliminować nawet do 80% ryzyka przedwczesnej śmierci. Cenię sobie możliwość dalszej współpracy z wykładowcą Panem Mgr. Martin Jelínek, moim zdaniem wiodący ekspert w dziedzinie zdrowia nie tylko w Republice Czeskiej, ale także w Europie.