Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Kandydoza

Kandydoza

Kandydoza

Kandydoza to nazwa nadmiernej aktywności drożdżaków Candida albicans. w jelitach, krwi i narządach. Pasożytniczy drożdżak bytujący w normalnych warunkach w jelitach, narządach płciowych, jamie ustnej, przełyku i gardle w równowadze z innymi bakteriami, do jego przerostu dochodzi głównie w sytuacjach osłabienia układu odpornościowego (stres, zażywanie narkotyków, spożywanie większych ilości alkoholu, nadmierne cukier w diecie, choroba itp.).

Objawy tej choroby są ogólne, zwykle trudno jest ustalić dokładną diagnozę bez szczegółowego badania. Zwykle jednak objawia się to następująco:

  • Bóle głowy i stawów,
  • Przewlekła infekcja,
  • Zły oddech,
  • Tworząc afty,
  • Problemy trawienne (odbijanie, wzdęcia, biegunka, zaparcia),
  • Swędząca skóra
  • Przez powstawanie pęcherzy i trądziku,
  • choroba grzybicza skóry i paznokci,
  • Pieczenie, swędzenie i łzawienie oczu,
  • Nadwrażliwość na światło,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • Zapalenie układu moczowo-płciowego.

Kandydoza dotyka ludzi w każdym pokoleniu, a jej leczenie jest często czasochłonne ze względu na niewłaściwą diagnozę. Współczesna medycyna skupia się najczęściej na podawaniu antybiotyków oraz leków przeciwgrzybiczych i przeciwdrożdżakowych.

Wpływ diety na kandydozę

Aby leczenie kandydozy było skuteczne, powinno być kompleksowe i obejmować wiele terapii. Jeśli chodzi o stosowanie antybiotyków, ważne jest przywrócenie naturalnej mikroflory jelitowej i wzmocnienie układu odpornościowego. Procedury te są dobrze znane w diecie:

- Zwiększenie spożycia prebiotyków,

- Regularne spożywanie żywności fermentowanej jako źródła probiotyków (z wyjątkiem żywności zawierającej cukry, w tym laktozę, którymi żeruje Candida),

- Wspomagająca suplementacja probiotykami i prebiotykami.

Przedstawiono także tzw. dietę przeciwdrożdżową, której ogólne zasady są następujące:

1. Wykluczenie problematycznych (= prozapalnych) pokarmów:
- Źródła cukru,
- Alkohol,
- Biała mąka,
- Drożdże,
- Źródła skrobi (ziemniaki, słodkie ziemniaki, zboża).

2. Zwiększenie spożycia pokarmów o działaniu przeciwdrożdżakowym lub wspierającym układ odpornościowy:

- Warzywa liściaste i zielona żywność.
Podwyższają pH (= hamują nadmierne zakwaszenie spowodowane przerostem drożdży).

- Produkty fermentowane.
Z wyjątkiem słodzonych (kombucha, niektóre słodkie produkty mleczne). Wspomagają aktywność mikroflory jelitowej, są źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które wspomagają układ odpornościowy i równoważą procesy kwasowo-zasadowe w przewodzie pokarmowym.

- Czosnek, cebula.
Zawierają substancje o dużej zawartości siarki o działaniu antybiotykowym. Jednocześnie są bogatym źródłem prebiotyków (inuliny), które odżywiają kultury probiotyczne w jelitach (które mają wówczas zdolność tłumienia aktywności Candida).

- Olej kokosowy.
Ma działanie antybakteryjne (kwas laurynowy i kaprylowy zabijają drożdże).

- Ocet jabłkowy.
Kwasy i enzymy zawarte w tym occie pomagają zabić drożdże.

- Nasiona lnu i chia.
Zawierają polifenole, które wspomagają rozwój probiotyków w przewodzie pokarmowym. Należy je spożywać dokładnie zmielone.

- Kurkuma.
Zawiera kurkuminę, która hamuje rozmnażanie Candida.

- Buliony mięsno-kostne.
Są źródłem białka i minerałów w formie stanowiącej doskonałe źródło pożywienia dla niektórych mikroorganizmów jelitowych.

- Niefiltrowane oleje tłoczone na zimno.
Zawierają gorycz i przeciwutleniacze, które hamują reakcje kwasotwórcze w organizmie i wspierają układ odpornościowy.

Suplementacja wspomagająca obejmuje spektrum produktów zawierających substancje o działaniu antybiotycznym. Do bardzo korzystnych należą:

  • ekstrakt z nasion grejpfruta,
  • produkty czosnkowe,
  • produkty z echinaceą.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Václav Solanský

Długo szukałam kursu, który ujednolici i uporządkuje to, co dotychczas zdobyłam wiedzę o zdrowiu i żywieniu. W dzisiejszych czasach dzieje się wiele do paraliżu decyzyjnego – Internet i inne źródła wyrzucają ogromne ilości informacji, m.in które trudno poznać pragmatycznie. Ale szukałem nie tylko całościowo informacji, poszukiwałem głównie odpowiedniej osoby, osoby z wieloletnim stażem praktyki, wykładowcy, który również robi to, co mówi. Pan Mgr. Martin Jelínek, osoba, która osobiście prowadzi kurs, to właśnie osoba spełniająca te parametry. Spotkanie z nim wykracza daleko poza ramy tego kursu, bo dobiega końca kurs się nie kończy, ale współpraca na drodze do lepszego i zdrowsze życie dla nas wszystkich. Jeśli zdecydujesz się pójść tą drogą, oni to zrobią jedna z najlepszych inwestycji w Twoim życiu.

Martina Rubínová

Patrząc wstecz kilka lat temu, z perspektywy czasu chciałbym bardzo podziękować całym sercem Mgr. Martinowi Jelínkowi za pokierowanie mnie na nowe życie droga. Po ukończeniu kursu Doradca Żywienia i Suplementacji otworzyło się to przede mną zupełnie nową ścieżkę zawodową, kiedy to moje hobby stopniowo stało się głównym zawód. Uważam to za ogromne zwycięstwo w życiu, dla którego nigdy się nie zatrzymam bądź wdzięczny Prowadzę własną poradnię zdrowego stylu życia, jestem sobą Panowie. A wszystko to potęguje nieopisana radość z efektów mojej „pracy”. DZIĘKI ZA TO, MARCIN! Nie podoba mi się nawet nowoczesny sposób nauki online połączony z mapami myśli W wieku czterdziestu lat, kiedy mózg nie jest już przyzwyczajony do uczenia się, nie wydawało się to wyzwaniem. Przed 2 lata temu do doradztwa żywieniowego dodałam pracę z biorezonansem przez urządzenie Bicom. Lata doświadczeń w zakresie skutków zdrowotnych moich klientów potwierdziło, że przy połączeniu 3 zasad - modyfikacja menu + ulga od problemów zdrowotnych za pomocą fal kwantowych + zrozumienie przekazu ciała poprzez choroby i bólu, ludzie zaczynają swoje życie na nowych fundamentach i doświadczeniach „cudowne” uzdrowienia.

Mgr. Renata Míková

W ramach swojej pracy, która jest jednocześnie moim hobby, piszę głównie artykuły na temat odżywiania, ćwiczeń i rozwoju osobowości. Mam kontakt z różnymi trenerami fitness i dietetykami. Niestety oprócz prawdziwych ekspertów są też tacy, którzy ukończyli szkolenie w formie jednego lub dwóch weekendów, co przekłada się na ich wiedzę, podejście do klienta i monotonne plany żywieniowe, nie szanujące indywidualności klienta. To właściwie sprowokowało mnie do samodzielnego spojrzenia na odżywianie, ale w inny sposób. Postanowiłam znaleźć kurs, który pomógłby mi „uprzątnąć” pewne informacje w głowie i spojrzeć na żywienie bezstronnym spojrzeniem. Szukałem kursu, na którym nie chodziło tylko o zdobycie certyfikatu, ale o prawdziwą edukację i istotne informacje. Szukałem na Słowacji na próżno. Następnie dowiedziałam się o 6-miesięcznym kursie „DORADCA DOTYCZĄCY ŻYWIENIA I SUPLEMENTACJI” w Czechach, który prowadzi doświadczony ekspert ds. żywienia Mgr. Marcin Jelínek. Po przeczytaniu informacji o kursie i wypowiedziach absolwentów nie było się nad czym zastanawiać. Poszedłem na to i nie żałuję. Wręcz przeciwnie, po ukończeniu kursu pierwszą w życiu dietę ułożyłam w ramach pracy seminaryjnej, choć bardzo się tym martwiłam na miesiąc przed zakończeniem kursu. Tworzenie menu stało się moim hobby i w najbliższej przyszłości planuję podjąć kolejne kursy pod kierunkiem Mgr. Martina Jelínek, bo coś mi mówi, że to dopiero początek. Jestem przekonana, że jeśli ktoś chce być naprawdę dobrym dietetykiem, choćby na poziomie „hobbystycznym”, to musi się ciągle kształcić. Co najbardziej podobało mi się w kursie? Przede wszystkim holistyczne, czyli kompleksowe podejście do żywienia i wysiłek prowadzącego, aby przy układaniu planów żywieniowych kierować studentów swoją wiedzą, ale też zdrowym rozsądkiem i starać się dopasować jadłospis do każdego klienta – uwzględniając jego krew rodzaj, stan zdrowia, działanie termiczne lub kwasowo-zasadowe żywności na organizm człowieka itp. Doceniam także formę nauki, czyli wykorzystanie map myśli podczas przetwarzania lekcji. W ten sposób można się wiele nauczyć i są dobrymi pomocnikami w przygotowaniach do comiesięcznych testów. Jednocześnie osoba zmuszona jest regularnie uczęszczać na kurs. Podsumowując, nie mogę zapomnieć o możliwości nieograniczonego korzystania z poradni dla studentów, a później dla absolwentów, gdzie na pytania odpowiada Mgr. Jelínka, któremu bardzo dziękuję za świetne informacje i podejście do studentów.