Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Kandydoza

Kandydoza

Kandydoza

Kandydoza to nazwa nadmiernej aktywności drożdżaków Candida albicans. w jelitach, krwi i narządach. Pasożytniczy drożdżak bytujący w normalnych warunkach w jelitach, narządach płciowych, jamie ustnej, przełyku i gardle w równowadze z innymi bakteriami, do jego przerostu dochodzi głównie w sytuacjach osłabienia układu odpornościowego (stres, zażywanie narkotyków, spożywanie większych ilości alkoholu, nadmierne cukier w diecie, choroba itp.).

Objawy tej choroby są ogólne, zwykle trudno jest ustalić dokładną diagnozę bez szczegółowego badania. Zwykle jednak objawia się to następująco:

  • Bóle głowy i stawów,
  • Przewlekła infekcja,
  • Zły oddech,
  • Tworząc afty,
  • Problemy trawienne (odbijanie, wzdęcia, biegunka, zaparcia),
  • Swędząca skóra
  • Przez powstawanie pęcherzy i trądziku,
  • choroba grzybicza skóry i paznokci,
  • Pieczenie, swędzenie i łzawienie oczu,
  • Nadwrażliwość na światło,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • Zapalenie układu moczowo-płciowego.

Kandydoza dotyka ludzi w każdym pokoleniu, a jej leczenie jest często czasochłonne ze względu na niewłaściwą diagnozę. Współczesna medycyna skupia się najczęściej na podawaniu antybiotyków oraz leków przeciwgrzybiczych i przeciwdrożdżakowych.

Wpływ diety na kandydozę

Aby leczenie kandydozy było skuteczne, powinno być kompleksowe i obejmować wiele terapii. Jeśli chodzi o stosowanie antybiotyków, ważne jest przywrócenie naturalnej mikroflory jelitowej i wzmocnienie układu odpornościowego. Procedury te są dobrze znane w diecie:

- Zwiększenie spożycia prebiotyków,

- Regularne spożywanie żywności fermentowanej jako źródła probiotyków (z wyjątkiem żywności zawierającej cukry, w tym laktozę, którymi żeruje Candida),

- Wspomagająca suplementacja probiotykami i prebiotykami.

Przedstawiono także tzw. dietę przeciwdrożdżową, której ogólne zasady są następujące:

1. Wykluczenie problematycznych (= prozapalnych) pokarmów:
- Źródła cukru,
- Alkohol,
- Biała mąka,
- Drożdże,
- Źródła skrobi (ziemniaki, słodkie ziemniaki, zboża).

2. Zwiększenie spożycia pokarmów o działaniu przeciwdrożdżakowym lub wspierającym układ odpornościowy:

- Warzywa liściaste i zielona żywność.
Podwyższają pH (= hamują nadmierne zakwaszenie spowodowane przerostem drożdży).

- Produkty fermentowane.
Z wyjątkiem słodzonych (kombucha, niektóre słodkie produkty mleczne). Wspomagają aktywność mikroflory jelitowej, są źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które wspomagają układ odpornościowy i równoważą procesy kwasowo-zasadowe w przewodzie pokarmowym.

- Czosnek, cebula.
Zawierają substancje o dużej zawartości siarki o działaniu antybiotykowym. Jednocześnie są bogatym źródłem prebiotyków (inuliny), które odżywiają kultury probiotyczne w jelitach (które mają wówczas zdolność tłumienia aktywności Candida).

- Olej kokosowy.
Ma działanie antybakteryjne (kwas laurynowy i kaprylowy zabijają drożdże).

- Ocet jabłkowy.
Kwasy i enzymy zawarte w tym occie pomagają zabić drożdże.

- Nasiona lnu i chia.
Zawierają polifenole, które wspomagają rozwój probiotyków w przewodzie pokarmowym. Należy je spożywać dokładnie zmielone.

- Kurkuma.
Zawiera kurkuminę, która hamuje rozmnażanie Candida.

- Buliony mięsno-kostne.
Są źródłem białka i minerałów w formie stanowiącej doskonałe źródło pożywienia dla niektórych mikroorganizmów jelitowych.

- Niefiltrowane oleje tłoczone na zimno.
Zawierają gorycz i przeciwutleniacze, które hamują reakcje kwasotwórcze w organizmie i wspierają układ odpornościowy.

Suplementacja wspomagająca obejmuje spektrum produktów zawierających substancje o działaniu antybiotycznym. Do bardzo korzystnych należą:

  • ekstrakt z nasion grejpfruta,
  • produkty czosnkowe,
  • produkty z echinaceą.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Markéta Rožanská

Kilka lat temu osiągnęłam wiek średni, kiedy ciało się zmienia, a zmiana ta często wiąże się z niekontrolowanym przyrostem masy tłuszczowej. To samo przydarzyło się mojemu organizmowi i choć zawsze dużo ćwiczyłam i myślałam, że odżywiam się „zdrowo”, to przyrostu tkanki tłuszczowej nie dało się zatrzymać. Po kilku miesiącach poszukiwań sposobów na rozsądne dostosowanie diety bez konieczności przechodzenia na dietę, natknęłam się na określenie „dieta zbilansowana”, które brzmiało wiarygodnie. Zacząłem praktykować zasady zbilansowanej diety i tworzenie się masy tłuszczowej nie tylko ustało, ale nawet cały nadmiar tłuszczu stopniowo znikał z mojego organizmu. Byłem tak zaintrygowany wglądem w niesamowity wszechświat naszej mikroflory jelitowej, że postanowiłem zająć się tym tematem profesjonalnie i zacząłem szukać odpowiednich kursów, na których mógłbym potwierdzić zdobytą wiedzę. Dziękuję losowi, że trafiłem na kursy ATAC Pana Martina Jelínka, na których nie tylko potwierdziłem swoją wiedzę, ale także w niesamowity sposób ją poszerzyłem. Z wykształcenia jestem chemikiem analitycznym i od ponad 20 lat pracuję w branży farmaceutycznej. Na organizmy klientów patrzę podobnie jak na fabrykę farmaceutyczną – aby wyprodukować leki wysokiej jakości, trzeba stale dostarczać do fabryki różne, wysokiej jakości surowce, w odpowiednich ilościach. I tak samo jest z ludzkim organizmem – my też musimy dostarczać mu wysokiej jakości składników odżywczych w odpowiednich ilościach, bo inaczej nie będzie on mógł prawidłowo i zdrowo funkcjonować. Bardzo lubię wykorzystywać aplikację ZOFapp do analizy jadłospisów moich klientów, dzięki czemu mogę bardzo szczegółowo przyjrzeć się ilości i rodzajom przyjmowanych składników odżywczych, a następnie bardzo konkretnie polecić klientom to, czego brakuje w ich diecie lub wręcz przeciwnie, w nadmiarze. Kolejną dużą zaletą jest to, że zawsze mogę wrócić do indywidualnych lekcji na kursach ATAC i czerpać z nich informacje. Współpraca z klientami indywidualnymi i często powtarzające się te same problemy i te same pytania doprowadziły mnie do decyzji o napisaniu e-booka „Podstawy zbilansowanej diety, czyli 8 jasnych wskazówek, jak na dobre dostosować dietę (słuchając swojego ciała) „. Następnie rozszerzyłam swoje wykształcenie o kwalifikację zawodową „Wykładowca kształcenia ustawicznego” – poprzez różnorodne kursy i seminaria przekazuję także sensowne i logiczne zasady zbilansowanej diety i jej bezpośredniego wpływu na zdrowie.

Ing. Irena Kašpárková, PhD.

Ukończenie kursu Doradca Żywienia i Suplementacji zdobyłam wiele szczegółowych informacji. Szczególnie spodobało mi się to, że wreszcie wyjaśniono kwestię od strony chemicznej, co znalazłem w szeregu publikacji, które poznałem przeczytała, brakowało. Wreszcie ktoś mi wyjaśnił dlaczego tak jest. Naprawdę każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno ekspert, jak i laik. Dzięki dobrze skonstruowanym testom i metodzie map myśli udało mi się trwale zapamiętać wiele rzeczy. W dalszym ciągu będę udzielać porad jako dietetyk na siłowni dla kobiet. Myślę, że dokonałem dobrego wyboru – ten kurs cieszy się dużym zainteresowaniem i mam nadzieję, że będzie dobrze wypromowany.

Jakub Kořenek

Kurs mgr. Konsultantka ds. żywienia i suplementacji Jelínka dała mi wiele satysfakcji nie tylko pod względem odżywiania, ale także zmieniła moje spojrzenie na ogólną jakość życia. Jego wysiłki, aby podczas studiów kłaść nacisk na podejście holistyczne, bardzo pomogły mi w praktyce terapeutycznej odkryć lub chociaż zbliżyć się do prawdziwej przyczyny części problemów moich klientów (np. wyeliminowania bólu stawów spowodowanego długotrwałym zakwaszeniem organizmu). organizm). Jednocześnie kurs otworzył przede mną inne możliwości studiowania i zainspirował mnie do dalszego kształcenia się w dziedzinie stylu życia. Pozytywnie wypowiadam się również na temat uwzględnienia niektórych wschodnich trendów, a konkretnie Tradycyjnej Medycyny Chińskiej, Ajurwedy czy makrobiotyki, które doskonale uzupełniają kurs i pozwalają nam zyskać pełniejszy obraz jakości naszego zdrowia. Kolejnym pozytywem jest możliwość pracy w programie edukacyjnym ZOF, gdzie można zastosować zdobytą wiedzę i stworzyć plany posiłków na konkretne sytuacje. W ten sposób polecam kurs Pana Jelínka każdemu, kto chce wzbogacić swoją wiedzę z zakresu żywienia, która moim zdaniem nie ma sobie równych. Chciałbym mu serdecznie podziękować i z radością uczestniczyć w kolejnych kursach edukacyjnych pod jego okiem.