Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Kandydoza

Kandydoza

Kandydoza

Kandydoza to nazwa nadmiernej aktywności drożdżaków Candida albicans. w jelitach, krwi i narządach. Pasożytniczy drożdżak bytujący w normalnych warunkach w jelitach, narządach płciowych, jamie ustnej, przełyku i gardle w równowadze z innymi bakteriami, do jego przerostu dochodzi głównie w sytuacjach osłabienia układu odpornościowego (stres, zażywanie narkotyków, spożywanie większych ilości alkoholu, nadmierne cukier w diecie, choroba itp.).

Objawy tej choroby są ogólne, zwykle trudno jest ustalić dokładną diagnozę bez szczegółowego badania. Zwykle jednak objawia się to następująco:

  • Bóle głowy i stawów,
  • Przewlekła infekcja,
  • Zły oddech,
  • Tworząc afty,
  • Problemy trawienne (odbijanie, wzdęcia, biegunka, zaparcia),
  • Swędząca skóra
  • Przez powstawanie pęcherzy i trądziku,
  • choroba grzybicza skóry i paznokci,
  • Pieczenie, swędzenie i łzawienie oczu,
  • Nadwrażliwość na światło,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • Zapalenie układu moczowo-płciowego.

Kandydoza dotyka ludzi w każdym pokoleniu, a jej leczenie jest często czasochłonne ze względu na niewłaściwą diagnozę. Współczesna medycyna skupia się najczęściej na podawaniu antybiotyków oraz leków przeciwgrzybiczych i przeciwdrożdżakowych.

Wpływ diety na kandydozę

Aby leczenie kandydozy było skuteczne, powinno być kompleksowe i obejmować wiele terapii. Jeśli chodzi o stosowanie antybiotyków, ważne jest przywrócenie naturalnej mikroflory jelitowej i wzmocnienie układu odpornościowego. Procedury te są dobrze znane w diecie:

- Zwiększenie spożycia prebiotyków,

- Regularne spożywanie żywności fermentowanej jako źródła probiotyków (z wyjątkiem żywności zawierającej cukry, w tym laktozę, którymi żeruje Candida),

- Wspomagająca suplementacja probiotykami i prebiotykami.

Przedstawiono także tzw. dietę przeciwdrożdżową, której ogólne zasady są następujące:

1. Wykluczenie problematycznych (= prozapalnych) pokarmów:
- Źródła cukru,
- Alkohol,
- Biała mąka,
- Drożdże,
- Źródła skrobi (ziemniaki, słodkie ziemniaki, zboża).

2. Zwiększenie spożycia pokarmów o działaniu przeciwdrożdżakowym lub wspierającym układ odpornościowy:

- Warzywa liściaste i zielona żywność.
Podwyższają pH (= hamują nadmierne zakwaszenie spowodowane przerostem drożdży).

- Produkty fermentowane.
Z wyjątkiem słodzonych (kombucha, niektóre słodkie produkty mleczne). Wspomagają aktywność mikroflory jelitowej, są źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które wspomagają układ odpornościowy i równoważą procesy kwasowo-zasadowe w przewodzie pokarmowym.

- Czosnek, cebula.
Zawierają substancje o dużej zawartości siarki o działaniu antybiotykowym. Jednocześnie są bogatym źródłem prebiotyków (inuliny), które odżywiają kultury probiotyczne w jelitach (które mają wówczas zdolność tłumienia aktywności Candida).

- Olej kokosowy.
Ma działanie antybakteryjne (kwas laurynowy i kaprylowy zabijają drożdże).

- Ocet jabłkowy.
Kwasy i enzymy zawarte w tym occie pomagają zabić drożdże.

- Nasiona lnu i chia.
Zawierają polifenole, które wspomagają rozwój probiotyków w przewodzie pokarmowym. Należy je spożywać dokładnie zmielone.

- Kurkuma.
Zawiera kurkuminę, która hamuje rozmnażanie Candida.

- Buliony mięsno-kostne.
Są źródłem białka i minerałów w formie stanowiącej doskonałe źródło pożywienia dla niektórych mikroorganizmów jelitowych.

- Niefiltrowane oleje tłoczone na zimno.
Zawierają gorycz i przeciwutleniacze, które hamują reakcje kwasotwórcze w organizmie i wspierają układ odpornościowy.

Suplementacja wspomagająca obejmuje spektrum produktów zawierających substancje o działaniu antybiotycznym. Do bardzo korzystnych należą:

  • ekstrakt z nasion grejpfruta,
  • produkty czosnkowe,
  • produkty z echinaceą.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Výživové centrum Prima hubnutí

W ciągu 8 lat pełnego zaangażowania w doradztwo żywieniowe, klienci pod naszymi wskazówkami schudli już ponad 62 000 kg. Kiedy rekrutujemy do naszego zespołu dietetyka, który ma pracować z klientami w naszym imieniu, jest to bardzo ważne abyśmy mieli pewność, że wybieramy odpowiedniego profesjonalistę, posiadającego wiedzę, a najlepiej także doświadczenie. W przeszłości rekomendowaliśmy naszym doradcom kursy ATAC, obecnie są one warunkiem koniecznym współpracy. Oprócz cennej wiedzy doradcy dowiedzą się przede wszystkim, jak poszczególne informacje są ze sobą powiązane i jednocześnie jak je odpowiednio uzupełniać. Na kursach ATAC Mgr. Jelínek, wiemy, że podejście jest bezstronne i jako właściciele firmy doradczej możemy ich polecić w 100%.

Pavel Škůrek

Praca z Tobą była przyjemnością. W dzisiejszych czasach najbardziej interesuje mnie Wasze holistyczne podejście i, z mojego punktu widzenia, zdrowe spojrzenie na obecną sytuację żywienia populacji. Bardzo spodobało mi się Twoje profesjonalne podejście do informacji, które do nas docierały. Biorę też pod uwagę, że wiem, że jesteś wegetarianinem i przyznam, że obawiałem się, że ten fakt „przesiąknie” do interpretacji merytorycznej. Jak się okazało, obawy były bezpodstawne. Dzięki temu zdobyliście u mnie największe zaufanie w tej dziedzinie. Rzeczywiście, czapki z głów!

Rudolf Novák

Ponieważ aktywnie trenuję, musiałem zacząć od nowa bardziej interesuje mnie to, co wkładam do swojego ciała i jak to wpływa na jego funkcjonowanie. I tu zaczęła się moja przygoda ze zdrowym stylem życia. Zdał sobie sprawę Dieta ma zasadniczy wpływ na nasze zdrowie. Słyszałem wiele opinii, Przeczytałem setki teorii i obejrzałem wiele dokumentów. Z biegiem czasu jestem jednak doszło do momentu, w którym zdałem sobie sprawę, że chcę zajmować się swoimi badaniami idź dalej i przede wszystkim porządnie uporządkuj wszystkie sprawy w głowie, bo Po prostu byłem naprawdę zdezorientowany tymi wszystkimi opiniami. Dla mnie wyzwolenie dopiero po ukończeniu kursu Doradca Żywienia i Suplementacji, gdzie I zdał sobie sprawę ze znaczenia holistycznego spojrzenia na jedzenie i rozważenia indywidualność, a także poszanowanie wschodnich filozofii TČM i Ajurweda. Od początku obawiałam się, że jeśli chodzi o zakres kursu, informacji będzie za dużo i nie będę w stanie wszystkiego dostatecznie przyswoić. Przeciwnie ale to była prawda i pod koniec kursu wszystko mi się zgadzało i dostałem to kompleksowe spojrzenie na żywienie. Pan Mgr. Jelínek to świetny profesjonalista i potrafi spojrzeć kompleksowo na każde jedzenie, sytuację i opinię sposób i z otwartym umysłem. Bardzo doceniam też jego przyjazność podejście i chęć odpowiedzi na wszelkie niejasności. ATAC kursuje ciepło Polecam każdemu, komu nie jest obojętne zdrowie.