Wstęp / Co się u nas studiuje / Kandydoza
Kandydoza to nazwa nadmiernej aktywności drożdżaków Candida albicans. w jelitach, krwi i narządach. Pasożytniczy drożdżak bytujący w normalnych warunkach w jelitach, narządach płciowych, jamie ustnej, przełyku i gardle w równowadze z innymi bakteriami, do jego przerostu dochodzi głównie w sytuacjach osłabienia układu odpornościowego (stres, zażywanie narkotyków, spożywanie większych ilości alkoholu, nadmierne cukier w diecie, choroba itp.).
Objawy tej choroby są ogólne, zwykle trudno jest ustalić dokładną diagnozę bez szczegółowego badania. Zwykle jednak objawia się to następująco:
Kandydoza dotyka ludzi w każdym pokoleniu, a jej leczenie jest często czasochłonne ze względu na niewłaściwą diagnozę. Współczesna medycyna skupia się najczęściej na podawaniu antybiotyków oraz leków przeciwgrzybiczych i przeciwdrożdżakowych.
Aby leczenie kandydozy było skuteczne, powinno być kompleksowe i obejmować wiele terapii. Jeśli chodzi o stosowanie antybiotyków, ważne jest przywrócenie naturalnej mikroflory jelitowej i wzmocnienie układu odpornościowego. Procedury te są dobrze znane w diecie:
- Zwiększenie spożycia prebiotyków,
- Regularne spożywanie żywności fermentowanej jako źródła probiotyków (z wyjątkiem żywności zawierającej cukry, w tym laktozę, którymi żeruje Candida),
- Wspomagająca suplementacja probiotykami i prebiotykami.
Przedstawiono także tzw. dietę przeciwdrożdżową, której ogólne zasady są następujące:
1. Wykluczenie problematycznych (= prozapalnych) pokarmów:
- Źródła cukru,
- Alkohol,
- Biała mąka,
- Drożdże,
- Źródła skrobi (ziemniaki, słodkie ziemniaki, zboża).
2. Zwiększenie spożycia pokarmów o działaniu przeciwdrożdżakowym lub wspierającym układ odpornościowy:
- Warzywa liściaste i zielona żywność.
Podwyższają pH (= hamują nadmierne zakwaszenie spowodowane przerostem drożdży).
- Produkty fermentowane.
Z wyjątkiem słodzonych (kombucha, niektóre słodkie produkty mleczne). Wspomagają aktywność mikroflory jelitowej, są źródłem krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA), które wspomagają układ odpornościowy i równoważą procesy kwasowo-zasadowe w przewodzie pokarmowym.
- Czosnek, cebula.
Zawierają substancje o dużej zawartości siarki o działaniu antybiotykowym. Jednocześnie są bogatym źródłem prebiotyków (inuliny), które odżywiają kultury probiotyczne w jelitach (które mają wówczas zdolność tłumienia aktywności Candida).
- Olej kokosowy.
Ma działanie antybakteryjne (kwas laurynowy i kaprylowy zabijają drożdże).
- Ocet jabłkowy.
Kwasy i enzymy zawarte w tym occie pomagają zabić drożdże.
- Nasiona lnu i chia.
Zawierają polifenole, które wspomagają rozwój probiotyków w przewodzie pokarmowym. Należy je spożywać dokładnie zmielone.
- Kurkuma.
Zawiera kurkuminę, która hamuje rozmnażanie Candida.
- Buliony mięsno-kostne.
Są źródłem białka i minerałów w formie stanowiącej doskonałe źródło pożywienia dla niektórych mikroorganizmów jelitowych.
- Niefiltrowane oleje tłoczone na zimno.
Zawierają gorycz i przeciwutleniacze, które hamują reakcje kwasotwórcze w organizmie i wspierają układ odpornościowy.
Suplementacja wspomagająca obejmuje spektrum produktów zawierających substancje o działaniu antybiotycznym. Do bardzo korzystnych należą:
PharmDr. Lenka Svobodová
Kurs Doradca Żywienia i Suplementacji był świetnym uzupełnieniem mozaiki wiedzy, którą zdobyłem podczas ponad 20-letniego doświadczenia w doradztwie z zakresu zdrowia. Kontekst, który został nam przedstawiony podczas kursu w formie zrozumiałej dla każdego, pomógł mi w pracy doradczej. Różne punkty widzenia na człowieka jako jednostkę (Ajurweda, medycyna chińska, grupy krwi) nie były dla mnie zupełnie nowe, ale w ich znakomitych komentarzach widzę ogromny pozytyw. Płowy. Udział w kursie pomógł mi uświadomić sobie wszystkie powiązania i zainspirował mnie do dalszych zmian w swoim stylu życia. Ze względu na obciążenie pracą i dużą rodzinę forma nauki online w domu bardzo mi odpowiadała. Na pewno będę kontynuować kolejne kursy cząstkowe, nie mogę się ich doczekać i polecam każdemu, kto chce zrobić coś dla swojego zdrowia.
Veronika Zajíčková
Dla mnie wybór tego kursu był oczywisty. Znałam już Pana Jelínka z podcastów o odżywianiu, korzystałam też z jego aplikacji ZOF. Kurs naprawdę mi się podobał — był kompleksowy, wszechstronny i dobrze napisany. Zdecydowanie polecam każdemu, kto chce dogłębnie zgłębić temat odżywiania. Doceniam również możliwość zadawania pytań panu Jelínkowi nawet po zakończeniu kursu oraz fakt, że wszystkie materiały dydaktyczne są nadal dostępne. Również praca nad pracą seminaryjną sprawiała mi przyjemność, a testy śródokresowe były świetnie przygotowane. W końcu uzyskałem całościowy pogląd na tę kwestię. Wszystko było naprawdę bardzo pomocne i profesjonalne. Jestem podekscytowany!
Ing. Marcela Krejčířová
Szukając odpowiedniego kursu z zakresu zdrowego odżywiania doceniłam możliwość studia online, które umożliwiły mi ukończenie kursu, jednocześnie opiekując się dwójką małych dzieci – zasada ciągłych testów zmuszała osobę do ciągłej nauki. Tematem zdrowego odżywiania interesuję się już od dawna, ale dopiero później po ukończeniu kursu uporządkowałem w głowie zdobyte informacje i uzyskałem je niezbędny przegląd. Naprawdę doceniam możliwość poznania różnych ludzi alternatywne sposoby odżywiania, a także możliwość konsultacji z lektorem. Teraz Zastanawiam się, jaki kurs wybiorę jako następny.