Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół chronicznego zmęczenia

Zespół chronicznego zmęczenia

Coraz większa liczba ludzi na całym świecie cierpi na zespół zmęczenia. W przeszłości objawy tej choroby określano jako „zespół przewlekłej dysfunkcji neuroendokrynno-immunologicznej” lub „myalgiczne zapalenie mózgu i rdzenia”, ale najczęstszym objawem jest „zespół chronicznego zmęczenia”.

Najczęściej charakteryzuje się:

  • uczucie głębokiego i długotrwałego wyczerpania,
  • awarie   spać,
  • słaba koncentracja,
  • depresja,
  • bóle stawów i mięśni,
  • ból gardła,
  • podwyższona temperatura...

Nadal toczy się debata, czy zespół zmęczenia jest konkretną chorobą, czy tylko zbiorem niepowiązanych objawów.

Konkretna przyczyna zespołu chronicznego zmęczenia jest nadal nieznana. Jednak eksperci w większości są zgodni, że osłabiony układ odpornościowy odgrywa tutaj znaczącą rolę   układu w połączeniu z przeciążeniem fizycznym i psychicznym (około 60 procent osób cierpiących na alergię ). Niektóre osoby niepełnosprawne cierpią również na różne schorzenia   autoimmunologiczne   choroby (toczeń itp.).

Inny możliwy i częsty   podanymi przyczynami mogą być:

  • stres,
  • zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego,
  • zaburzenia metabolizmu mięśni,
  • zaburzenia snu itp.

Co gorsza, na zespół chronicznego zmęczenia przypisuje się także wpływ:

  • toksyny z zanieczyszczonego środowiska,
  • niskie ciśnienie krwi,
  • nieprawidłowe hormony   zajęcia.

Wpływ diety na zespół chronicznego zmęczenia

W odniesieniu do diety chroniczne zmęczenie może być spowodowane brakiem jakichkolwiek substancji odżywczych. Próbując wspomóc ustąpienie syndromu poprzez modyfikację menu, należy wykonać następujące czynności:

1. Przede wszystkim warto przeanalizować dotychczasową dietę.
Obejmuje to szczegółowe spojrzenie na:

A) Skład menu (tj. jakość potraw i różnorodność ich wyboru).

B) Jakość żywienia (monitorowana jest zawartość wszystkich możliwych do analizy składników odżywczych).

Ponieważ zespół chronicznego zmęczenia nazywany jest chronicznym, oznacza to, że nie powstał sam z dnia na dzień, ale metabolizm musiał zostać wytrącony z równowagi na długi czas. Wynika z tego, że analiza jedzenia powinna koncentrować się na dłuższym okresie czasu.

2. Następnie dostosuj menu tak, aby pokazywało:

A) Wystarczająca różnorodność w doborze żywności,

B) Odpowiednia jakość spożywanej żywności,

C) Bilans żywieniowy wszystkich monitorowanych parametrów.

Jeżeli analiza żywieniowa jadłospisu wykaże, że od dłuższego czasu występują niedobory niektórych mikroelementów (przede wszystkim witamin i minerałów ), warto ustawić ich spożycie na nieco wyższym poziomie ze względu na wysiłek nasycenia organizmu.

3. Z suplementacji najbardziej preferowane są:

A) Preparaty immunomodulujące – np. echinacea,

B) Przeciwutleniacze,

C) Adaptogeny.

Kiedy mamy do czynienia z zespołem chronicznego zmęczenia, pojawiają się dwa problemy:

- Jest to zaburzenie przewlekłe, dlatego należy spodziewać się bardziej czasochłonnego procesu (rzędu miesięcy).
- To jest syndrom, więc nie rozwiązuje się jednego problemu, ale cały ich zestaw. Zasadniczo oznacza to, że równowaga ciała i umysłu została zachwiana na kilku poziomach (homeostatyczne mechanizmy samoregulacji przestały działać w wielu systemach).

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Ing. Jarmila Štěrbová

Dziękujemy za możliwość uczestniczenia w półrocznym kursie na Konsultanta Żywieniowego. Było to wejrzenie w świat, w którym prosta logika ukazuje swoje łagodne oblicze. Zrozumienie kontekstu, jaki oferuje Twój kurs i osobiste podejście, daje możliwość wolności w parze z odpowiedzialnością za wszystkie własne decyzje. Chociaż mówię o ruchach ciała, znaczenie przekazu przenika sferę nieuchwytną i to była dla mnie najciekawsza część kursu. Dziękuję, to był zaszczyt Cię poznać.

Světlana Darvašová

Zdrowym odżywianiem interesuję się nie tylko z punktu widzenia zawodowego, ale także osobistego. Kurs online Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji bardzo mi odpowiadał, choćby dlatego, że nie musiałam nigdzie wyjeżdżać. Mnie też bardzo zaintrygowały webinary, w zasadzie wszystkie były powiązane z kursem i bardzo mi się podobały :-) Mogę tylko polecić, było super :-)

Kateřina Balášová

Choroby cywilizacyjne i choroby żywieniowe stanowią obecnie ogromne zagrożenie. Zdrową żywnością zajmuję się od kilku lat, jednak ostatnio zdecydowałam się poszerzyć horyzonty swojej wiedzy i ukończyć studia Mgr. Marcin Jelínek. I mogę powiedzieć, że była to jedna z najlepszych decyzji! Kurs jest dobrze opracowany, dostarcza wyczerpujących i szczegółowych informacji. Jako student medycyny doceniłem (między innymi) informacje biochemiczne i lekcje na temat chorób związanych z niedoborami żywieniowymi. Wierzę, że nowo nabyte informacje wykorzystam nie tylko w życiu codziennym, ale także w przyszłej praktyce.