Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół chronicznego zmęczenia

Zespół chronicznego zmęczenia

Coraz większa liczba ludzi na całym świecie cierpi na zespół zmęczenia. W przeszłości objawy tej choroby określano jako „zespół przewlekłej dysfunkcji neuroendokrynno-immunologicznej” lub „myalgiczne zapalenie mózgu i rdzenia”, ale najczęstszym objawem jest „zespół chronicznego zmęczenia”.

Najczęściej charakteryzuje się:

  • uczucie głębokiego i długotrwałego wyczerpania,
  • awarie   spać,
  • słaba koncentracja,
  • depresja,
  • bóle stawów i mięśni,
  • ból gardła,
  • podwyższona temperatura...

Nadal toczy się debata, czy zespół zmęczenia jest konkretną chorobą, czy tylko zbiorem niepowiązanych objawów.

Konkretna przyczyna zespołu chronicznego zmęczenia jest nadal nieznana. Jednak eksperci w większości są zgodni, że osłabiony układ odpornościowy odgrywa tutaj znaczącą rolę   układu w połączeniu z przeciążeniem fizycznym i psychicznym (około 60 procent osób cierpiących na alergię ). Niektóre osoby niepełnosprawne cierpią również na różne schorzenia   autoimmunologiczne   choroby (toczeń itp.).

Inny możliwy i częsty   podanymi przyczynami mogą być:

  • stres,
  • zaburzenia ośrodkowego układu nerwowego,
  • zaburzenia metabolizmu mięśni,
  • zaburzenia snu itp.

Co gorsza, na zespół chronicznego zmęczenia przypisuje się także wpływ:

  • toksyny z zanieczyszczonego środowiska,
  • niskie ciśnienie krwi,
  • nieprawidłowe hormony   zajęcia.

Wpływ diety na zespół chronicznego zmęczenia

W odniesieniu do diety chroniczne zmęczenie może być spowodowane brakiem jakichkolwiek substancji odżywczych. Próbując wspomóc ustąpienie syndromu poprzez modyfikację menu, należy wykonać następujące czynności:

1. Przede wszystkim warto przeanalizować dotychczasową dietę.
Obejmuje to szczegółowe spojrzenie na:

A) Skład menu (tj. jakość potraw i różnorodność ich wyboru).

B) Jakość żywienia (monitorowana jest zawartość wszystkich możliwych do analizy składników odżywczych).

Ponieważ zespół chronicznego zmęczenia nazywany jest chronicznym, oznacza to, że nie powstał sam z dnia na dzień, ale metabolizm musiał zostać wytrącony z równowagi na długi czas. Wynika z tego, że analiza jedzenia powinna koncentrować się na dłuższym okresie czasu.

2. Następnie dostosuj menu tak, aby pokazywało:

A) Wystarczająca różnorodność w doborze żywności,

B) Odpowiednia jakość spożywanej żywności,

C) Bilans żywieniowy wszystkich monitorowanych parametrów.

Jeżeli analiza żywieniowa jadłospisu wykaże, że od dłuższego czasu występują niedobory niektórych mikroelementów (przede wszystkim witamin i minerałów ), warto ustawić ich spożycie na nieco wyższym poziomie ze względu na wysiłek nasycenia organizmu.

3. Z suplementacji najbardziej preferowane są:

A) Preparaty immunomodulujące – np. echinacea,

B) Przeciwutleniacze,

C) Adaptogeny.

Kiedy mamy do czynienia z zespołem chronicznego zmęczenia, pojawiają się dwa problemy:

- Jest to zaburzenie przewlekłe, dlatego należy spodziewać się bardziej czasochłonnego procesu (rzędu miesięcy).
- To jest syndrom, więc nie rozwiązuje się jednego problemu, ale cały ich zestaw. Zasadniczo oznacza to, że równowaga ciała i umysłu została zachwiana na kilku poziomach (homeostatyczne mechanizmy samoregulacji przestały działać w wielu systemach).

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Slávka Čabalová

Kilka miesięcy przed podjęciem decyzji o wzięciu udziału w tym kursie sprawdzałem możliwości na Słowacji i w Czechach. Były to przeważnie kursy trwające 3-5 dni. Chciałem jednak czegoś bardziej złożonego, co naprawdę dałoby mi wiele perspektyw na odżywianie jako takie. Jestem bardzo zadowolony z informacji zawartych w tym kursie, ale nie tylko. Już jako absolwent mogę uzyskać poradę w Poradni Absolwentów, mogę też kontynuować naukę. Sposób, w jaki pan. Mgr. Martin Jelínek wychowuje ludzi, jest wyjątkowy. Wierzę, że na wiosnę znajdę czas i przyjadę z Dalekiego Wschodu (Koszyce) na weekend detoksykacyjny i będę mógł osobiście poznać Pana Jelínka.

Bc. Vendula Marešová

Obszar odżywiania i zdrowego trybu życia przemawia do mnie z kilku osobistych powodów Bardzo atrakcyjne. Zacząłem szukać czegoś, co wzbogaciłoby mnie pod tym względem i nadało spójną strukturę informacjom, które posiadam na przestrzeni lat i osobistym doświadczenia, które zebrała. Jestem wdzięczny, że trafiłem na Doradcę na kurs odżywianie i suplementacja, które nie tylko mnie wzbogaciły, ale wniosły więcej do mojego życia kierunek. Dzięki kursowi Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji czuję i mam możliwość to zrobić co ma dla mnie sens Kurs prowadził mgr inż. Martin Jelínek skutecznie i z zaangażowaniem dążenie do całościowego przeglądu. Forma nauki online była dla mnie idealna zadowalający. Bardzo podoba mi się również to, że dostępne są lekcje i porady online nawet po ukończeniu kursu. I na koniec, był to dobry początek zawód poradnictwa żywieniowego i dalsze samokształcenie w zakresie żywienia.

Bc. Vojtěch Meier

Na kurs Konsultanta Żywienia i Suplementacji zdecydowałam się głównie z dwóch powodów. Pierwszym powodem było to, że na dzisiejszym rynku żywienia i doradztwa żywieniowego panuje zamieszanie w postaci nadmiaru często nieistotne informacje, a także dietetycy rodzą się jak na bieżni. Z tego powodu zależało mi na takim posortowaniu i porównaniu informacji, abym mógł zrozumieć kontekst i połączyć wszystko w jedną całość. Drugi chodziło o to, żeby celowo połączyć swoje dotychczasowe usługi z wiedzą z zakresu żywienia i zdrowego stylu życia. Kurs całkowicie spełnił moje oczekiwania, choć jego nauka była dość wymagająca. Ostatecznie ten krok był naprzód z właściwym. Gorąco polecam ten kurs potencjalnym kandydatom.