Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół chronicznego zmęczenia
Coraz większa liczba ludzi na całym świecie cierpi na zespół zmęczenia. W przeszłości objawy tej choroby określano jako „zespół przewlekłej dysfunkcji neuroendokrynno-immunologicznej” lub „myalgiczne zapalenie mózgu i rdzenia”, ale najczęstszym objawem jest „zespół chronicznego zmęczenia”.
Najczęściej charakteryzuje się:
Nadal toczy się debata, czy zespół zmęczenia jest konkretną chorobą, czy tylko zbiorem niepowiązanych objawów.
Konkretna przyczyna zespołu chronicznego zmęczenia jest nadal nieznana. Jednak eksperci w większości są zgodni, że osłabiony układ odpornościowy odgrywa tutaj znaczącą rolę układu w połączeniu z przeciążeniem fizycznym i psychicznym (około 60 procent osób cierpiących na alergię ). Niektóre osoby niepełnosprawne cierpią również na różne schorzenia autoimmunologiczne choroby (toczeń itp.).
Inny możliwy i częsty podanymi przyczynami mogą być:
Co gorsza, na zespół chronicznego zmęczenia przypisuje się także wpływ:
W odniesieniu do diety chroniczne zmęczenie może być spowodowane brakiem jakichkolwiek substancji odżywczych. Próbując wspomóc ustąpienie syndromu poprzez modyfikację menu, należy wykonać następujące czynności:
1. Przede wszystkim warto przeanalizować dotychczasową dietę.
Obejmuje to szczegółowe spojrzenie na:
A) Skład menu (tj. jakość potraw i różnorodność ich wyboru).
B) Jakość żywienia (monitorowana jest zawartość wszystkich możliwych do analizy składników odżywczych).
Ponieważ zespół chronicznego zmęczenia nazywany jest chronicznym, oznacza to, że nie powstał sam z dnia na dzień, ale metabolizm musiał zostać wytrącony z równowagi na długi czas. Wynika z tego, że analiza jedzenia powinna koncentrować się na dłuższym okresie czasu.
2. Następnie dostosuj menu tak, aby pokazywało:
A) Wystarczająca różnorodność w doborze żywności,
B) Odpowiednia jakość spożywanej żywności,
C) Bilans żywieniowy wszystkich monitorowanych parametrów.
Jeżeli analiza żywieniowa jadłospisu wykaże, że od dłuższego czasu występują niedobory niektórych mikroelementów (przede wszystkim witamin i minerałów ), warto ustawić ich spożycie na nieco wyższym poziomie ze względu na wysiłek nasycenia organizmu.
3. Z suplementacji najbardziej preferowane są:
A) Preparaty immunomodulujące – np. echinacea,
C) Adaptogeny.
Kiedy mamy do czynienia z zespołem chronicznego zmęczenia, pojawiają się dwa problemy:
- Jest to zaburzenie przewlekłe, dlatego należy spodziewać się bardziej czasochłonnego procesu (rzędu miesięcy).
- To jest syndrom, więc nie rozwiązuje się jednego problemu, ale cały ich zestaw. Zasadniczo oznacza to, że równowaga ciała i umysłu została zachwiana na kilku poziomach (homeostatyczne mechanizmy samoregulacji przestały działać w wielu systemach).
Veronika Novotná
Interesuję się żywieniem i zdrowym trybem życia na potrzeby własne i innych bliskich przez wiele lat. Moment, w którym zdecydowałem się na swoje hobby aby wykonać swoją pracę, uznałem za przydatne dodanie informacji, że Nie rozwiązałem tego wcześniej. Pomimo szerokiej oferty kursów żywieniowych dostępnych na rynku, nie było łatwo wybrać taki, który odpowiadałby moim ugruntowanym poglądom często na najnowszej wiedzy z zakresu żywienia. Referencje były jedyną opcją, jak dostać się na taki kurs, który nie tylko dałby mi upragniony certyfikat, ale jednocześnie uzupełnił informacyjnie moje słabe punkty pasującym stylem z moją wiedzą. W Panu Jelínku spotkałam osobę, która odchodzi informacji w trzeźwy sposób, pomaga w tworzeniu własnych opiniami i bezinteresownie wspiera absolwentów ich kierunków na nowej drodze. Niewielu trenerów potrafi traktować swoich uczniów w równy sposób i docenić ich mocne strony. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji może być przydatne do poszerzania horyzontów każdej osoby zainteresowanej zdrowa dieta i zdrowy tryb życia. Możliwość nauczania na odległość z pewnością zostanie doceniona przez wielu zapracowanych kandydatów.
Jan Pokorný
Po trzydziestu latach pracy w bankowości zdecydowałem się zmienić dziedzinę i zacząć bardziej skupiać się na dziedzinie odżywczej żywności, zwłaszcza sportowej. Ponieważ nie chciałam studiować na żadnej innej uczelni, szukałam kierunku, który nie byłby tylko „szybkim kursem”, ale dałby mi wystarczająco szerokie podstawy do tej niezwykle interesującej dziedziny. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji w pełni spełnił moje oczekiwania i w pełni spełnił wymóg zdobycia szerokiej, podstawowej wiedzy z tego zakresu. Uzupełnieniem zajęć indywidualnych jest poradnictwo on-line, które umożliwiło interakcję z innymi uczniami i uzyskanie odpowiedzi na pytania głównie praktyczne. Ogólne miesięczne podsumowanie online przygotowane przez pana Jelínka pomogło uporządkować przegląd najważniejszych momentów i powiązań. Comiesięczne testy dostarczały następnie informacji zwrotnej na temat bieżącego poziomu wiedzy. Praca końcowa seminaryjna i test były z pewnością dobrym sprawdzianem ogólnej zdobytej wiedzy. Myślę, że ten kurs jest jednym z najlepszych w ofercie studiów nad żywieniem, zapewnia doskonałą podstawę w szerokim obszarze z potencjałem przyszłej specjalizacji. Serdeczne podziękowania należą się panu Jelínkowi i całemu zespołowi zaangażowanemu w przygotowania. Cieszę się, że dokonałem właściwego wyboru!
Jarmila Hokrová
W momencie gdy kończyłem kurs Doradcy Żywienia i Suplementacji u Pana Mgr. Jelínka, ukończyłam już szereg innych kursów o specjalności żywieniowej doradztwo. Pracowałam już jako dietetyk i prowadziłam własną poradnię. Może sam wiesz, że na temat żywienia krąży wiele często sprzecznych informacji i opinii i nie jest łatwo je poznać. Dzięki kursowi Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji Nauczyłem się sortować te informacje i wybierać poprawnie. Bardzo mi to pomogło pracę z klientami i dalszy rozwój zawodowy. Dziękuję bardzo, Panie Jelínek.