Wstęp / Co się u nas studiuje / Zespół chronicznego zmęczenia
Coraz większa liczba ludzi na całym świecie cierpi na zespół zmęczenia. W przeszłości objawy tej choroby określano jako „zespół przewlekłej dysfunkcji neuroendokrynno-immunologicznej” lub „myalgiczne zapalenie mózgu i rdzenia”, ale najczęstszym objawem jest „zespół chronicznego zmęczenia”.
Najczęściej charakteryzuje się:
Nadal toczy się debata, czy zespół zmęczenia jest konkretną chorobą, czy tylko zbiorem niepowiązanych objawów.
Konkretna przyczyna zespołu chronicznego zmęczenia jest nadal nieznana. Jednak eksperci w większości są zgodni, że osłabiony układ odpornościowy odgrywa tutaj znaczącą rolę układu w połączeniu z przeciążeniem fizycznym i psychicznym (około 60 procent osób cierpiących na alergię ). Niektóre osoby niepełnosprawne cierpią również na różne schorzenia autoimmunologiczne choroby (toczeń itp.).
Inny możliwy i częsty podanymi przyczynami mogą być:
Co gorsza, na zespół chronicznego zmęczenia przypisuje się także wpływ:
W odniesieniu do diety chroniczne zmęczenie może być spowodowane brakiem jakichkolwiek substancji odżywczych. Próbując wspomóc ustąpienie syndromu poprzez modyfikację menu, należy wykonać następujące czynności:
1. Przede wszystkim warto przeanalizować dotychczasową dietę.
Obejmuje to szczegółowe spojrzenie na:
A) Skład menu (tj. jakość potraw i różnorodność ich wyboru).
B) Jakość żywienia (monitorowana jest zawartość wszystkich możliwych do analizy składników odżywczych).
Ponieważ zespół chronicznego zmęczenia nazywany jest chronicznym, oznacza to, że nie powstał sam z dnia na dzień, ale metabolizm musiał zostać wytrącony z równowagi na długi czas. Wynika z tego, że analiza jedzenia powinna koncentrować się na dłuższym okresie czasu.
2. Następnie dostosuj menu tak, aby pokazywało:
A) Wystarczająca różnorodność w doborze żywności,
B) Odpowiednia jakość spożywanej żywności,
C) Bilans żywieniowy wszystkich monitorowanych parametrów.
Jeżeli analiza żywieniowa jadłospisu wykaże, że od dłuższego czasu występują niedobory niektórych mikroelementów (przede wszystkim witamin i minerałów ), warto ustawić ich spożycie na nieco wyższym poziomie ze względu na wysiłek nasycenia organizmu.
3. Z suplementacji najbardziej preferowane są:
A) Preparaty immunomodulujące – np. echinacea,
C) Adaptogeny.
Kiedy mamy do czynienia z zespołem chronicznego zmęczenia, pojawiają się dwa problemy:
- Jest to zaburzenie przewlekłe, dlatego należy spodziewać się bardziej czasochłonnego procesu (rzędu miesięcy).
- To jest syndrom, więc nie rozwiązuje się jednego problemu, ale cały ich zestaw. Zasadniczo oznacza to, że równowaga ciała i umysłu została zachwiana na kilku poziomach (homeostatyczne mechanizmy samoregulacji przestały działać w wielu systemach).
Mgr. Martin Jelínek
Ing. Jarmila Štěrbová
Dziękujemy za możliwość uczestniczenia w półrocznym kursie na Konsultanta Żywieniowego. Było to wejrzenie w świat, w którym prosta logika ukazuje swoje łagodne oblicze. Zrozumienie kontekstu, jaki oferuje Twój kurs i osobiste podejście, daje możliwość wolności w parze z odpowiedzialnością za wszystkie własne decyzje. Chociaż mówię o ruchach ciała, znaczenie przekazu przenika sferę nieuchwytną i to była dla mnie najciekawsza część kursu. Dziękuję, to był zaszczyt Cię poznać.
Světlana Darvašová
Zdrowym odżywianiem interesuję się nie tylko z punktu widzenia zawodowego, ale także osobistego. Kurs online Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji bardzo mi odpowiadał, choćby dlatego, że nie musiałam nigdzie wyjeżdżać. Mnie też bardzo zaintrygowały webinary, w zasadzie wszystkie były powiązane z kursem i bardzo mi się podobały :-) Mogę tylko polecić, było super :-)
Kateřina Balášová
Choroby cywilizacyjne i choroby żywieniowe stanowią obecnie ogromne zagrożenie. Zdrową żywnością zajmuję się od kilku lat, jednak ostatnio zdecydowałam się poszerzyć horyzonty swojej wiedzy i ukończyć studia Mgr. Marcin Jelínek. I mogę powiedzieć, że była to jedna z najlepszych decyzji! Kurs jest dobrze opracowany, dostarcza wyczerpujących i szczegółowych informacji. Jako student medycyny doceniłem (między innymi) informacje biochemiczne i lekcje na temat chorób związanych z niedoborami żywieniowymi. Wierzę, że nowo nabyte informacje wykorzystam nie tylko w życiu codziennym, ale także w przyszłej praktyce.