Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Artroza

Artroza

Artroza

Artroza   jest zwyrodnieniowy   choroba   stawy   występujący najczęściej u ludzi   powyżej 50 roku życia. Choroba ta atakuje głównie duże stawy nośne kończyn dolnych (kolana, biodra) oraz stawy palców.

Najbardziej znane objawy i objawy to ból stawów na początku ruchu, podczas wysiłku, ograniczenie ruchomości i sztywność stawów, trzeszczenie (pękanie stawów). Stawy osób cierpiących na artrozę stopniowo tracą chrząstkę. W związku z tym procesem dochodzi również do reumatoidalnego zapalenia stawów, czyli choroby przewlekłej, w przebiegu której dochodzi do stanu zapalnego   do uszkodzenia chrząstki i tkanek włóknistych wokół stawu.

Powoduje   Występowanie tych problemów jest różne, najczęściej są one skutkiem długotrwałym   zużycie stawów ( nadwaga, intensywne   aktywność sportowa, ciężka praca   Lub osoby z nieprawidłowym przeciążeniem stawów).
Częstą przyczyną są także wrodzone nieprawidłowości ustawienia stawu, urazy czy niezdolność organizmu do regeneracji tkanki chrzęstnej.
W reumatoidalnym zapaleniu stawów układ odpornościowy atakuje własne stawy oraz otaczające je tkanki i dochodzi do tzw. reakcji autoimmunologicznej (u wielu osób schorzenie to wynika z predyspozycji genetycznych).

Klasyczne leczenie schorzeń aparatu stawowego skupia się głównie na stosowaniu leków przeciwbólowych   (przeciwbólowe),   przeciwzapalny   (niesteroidowe leki przeciwzapalne) i różne   procedury medyczne (hydroterapia, bandaże, obróbka cieplna).

Wpływ diety na chorobę zwyrodnieniową stawów

Chociaż choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów mają różne przyczyny, modyfikacja diety ma wspólny mianownik. W obu przypadkach należy dążyć do prawidłowego odżywienia chrząstki stawowej, do którego zalicza się:

1. Zapewnienie wystarczającej ilości substancji potrzebnych do tworzenia tkanki chrzęstnej.
Białko, witamina C.

2. Przyjmowanie substancji tłumiących stany zapalne.
Przeciwutleniacze, błonnik, niektóre fitochemikalia.

3. Eliminacja pokarmów powodujących procesy zapalne.
Ich podstawowa lista jest w zasadzie uniwersalna – źródła cukru, większość dodatków (= żywność przetworzona przemysłowo), nadmiar mięsa i białej mąki.

Te dostosowania warto wspierać suplementacją wspomagającą:

  • Witamina C,
  • witamina E,
  • glukozamina,
  • chondroityna,
  • MSM,
  • Ekstrakty z Boswellii – zawierają kwas bosweliowy, który ma znaczące działanie   przeciwzapalne i   działanie i wsparcie przeciwreumatyczne   budowę chrząstki.
  • Tłuszcze Omega-3.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Iva Brožovičová

Na kurs organizowany przez Państwa wybrałam się z polecenia znajomego wspomniała o nim na kursie instruktora fitness. Po zapisaniu się na siłownię Odkryłam, że ćwiczenia i odżywianie idą w parze, że mogę pomóc klientom zalecają aktywność fizyczną, ale jeśli nie jest ona połączona ze zdrową dietą, to tylko pół rozwiązania. Wiele się nauczyłem na kursie, pasowało mi to online Oczywiście, czasochłonne dojazdy do pracy już minęły. Kurs był doskonały i mam nadzieję, że tak będzie dalej bazując na zdobytej wiedzy odniosę sukces również jako dietetyk. Cieszę się, że praca pana Jelínka nie kończy się na ukończeniu kursu i że on także oferuje prowadzi poradnię dla absolwentów i nadal się nimi opiekuje. Mogę tylko ten kurs polecić.

Petra Šináklová

Kurs „Doradca ds. żywienia i suplementacji” jest całkowicie wyjątkowy z wielu powodów. Dla mnie pierwszym jest możliwość nauki online w domu tak jak mi odpowiada, drugim jest holistyczne spojrzenie na zdrowie, odżywianie i naszą „psychikę”. Przede wszystkim złożone połączenie odżywiania, ciała fizycznego i umysłu jest tym, czego do tej pory na próżno poszukiwałem. Kolejnym powodem mojej decyzji o przystąpieniu do kursu była jego długość, gra edukacyjna ZOF oraz stworzenie edukacyjnych menu, w których zastosujesz dany temat w praktyce (z mojego punktu widzenia dowiesz się znacznie więcej). Ostatnim powodem, dla którego warto studiować ten kurs, jest podejście pana Martina Jelínka, który wszystko doskonale wyjaśnia z różnych punktów widzenia, tak aby każdy mógł zrozumieć. Na pewno skorzystam z pozostałych oferowanych kursów. Dziękuję mu z całego serca i życzę wielu pięknych rzeczy w życiu.

Jana Chalupná

Dziękuję bardzo za kurs, był cudowny, wiele wiedzy już wdrażam w swoją wiem o tym, ponieważ prowadzę firmę zajmującą się zdrową żywnością Swoją wiedzę będę mógł wykorzystać także w kontaktach z klientami. To wspaniale, że to robisz możemy wrócić do programu nauczania i powtórzyć i pogłębić zdobytą wiedzę. Jestem bardzo szczęśliwy skorzystałem z okazji i jeszcze raz bardzo dziękuję za wspaniałe i pożyteczne badanie. Życzę wielu kolejnych zadowolonych absolwentów Państwa kursów.