Wstęp / Co się u nas studiuje / Artroza
Artroza jest zwyrodnieniowy choroba stawy występujący najczęściej u ludzi powyżej 50 roku życia. Choroba ta atakuje głównie duże stawy nośne kończyn dolnych (kolana, biodra) oraz stawy palców.
Najbardziej znane objawy i objawy to ból stawów na początku ruchu, podczas wysiłku, ograniczenie ruchomości i sztywność stawów, trzeszczenie (pękanie stawów). Stawy osób cierpiących na artrozę stopniowo tracą chrząstkę. W związku z tym procesem dochodzi również do reumatoidalnego zapalenia stawów, czyli choroby przewlekłej, w przebiegu której dochodzi do stanu zapalnego do uszkodzenia chrząstki i tkanek włóknistych wokół stawu.
Powoduje Występowanie tych problemów jest różne, najczęściej są one skutkiem długotrwałym zużycie stawów ( nadwaga, intensywne aktywność sportowa, ciężka praca Lub osoby z nieprawidłowym przeciążeniem stawów).
Częstą przyczyną są także wrodzone nieprawidłowości ustawienia stawu, urazy czy niezdolność organizmu do regeneracji tkanki chrzęstnej.
W reumatoidalnym zapaleniu stawów układ odpornościowy atakuje własne stawy oraz otaczające je tkanki i dochodzi do tzw. reakcji autoimmunologicznej (u wielu osób schorzenie to wynika z predyspozycji genetycznych).
Klasyczne leczenie schorzeń aparatu stawowego skupia się głównie na stosowaniu leków przeciwbólowych (przeciwbólowe), przeciwzapalny (niesteroidowe leki przeciwzapalne) i różne procedury medyczne (hydroterapia, bandaże, obróbka cieplna).
Chociaż choroba zwyrodnieniowa stawów i reumatoidalne zapalenie stawów mają różne przyczyny, modyfikacja diety ma wspólny mianownik. W obu przypadkach należy dążyć do prawidłowego odżywienia chrząstki stawowej, do którego zalicza się:
1. Zapewnienie wystarczającej ilości substancji potrzebnych do tworzenia tkanki chrzęstnej.
Białko, witamina C.
2. Przyjmowanie substancji tłumiących stany zapalne.
Przeciwutleniacze, błonnik, niektóre fitochemikalia.
3. Eliminacja pokarmów powodujących procesy zapalne.
Ich podstawowa lista jest w zasadzie uniwersalna – źródła cukru, większość dodatków (= żywność przetworzona przemysłowo), nadmiar mięsa i białej mąki.
Te dostosowania warto wspierać suplementacją wspomagającą:
Lucie Čapková
Jestem bardzo zadowolona z kursu Doradca Żywienia i Suplementacji, przemawia do mnie holistyczne podejście Panu Jelínkowi swoją próbę pokazania, że odpowiednio dobranym odżywianiem jesteśmy w stanie wpłynąć zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne stan psychiczny osoby. Podczas tego kursu nauczysz się myśleć w szerszych kontekstach, osobno i indywidualnie. Jako były zawodnik fitness przestrzegałem diet, które były dobre dla mojego zdrowia na pewno nie przyniosły korzyści, a pan Jelínek pokazał mi, jak można tak dostosować te diety, aby nie szkodziły. szkodliwy wpływ na organizm. Mogę jedynie polecić uzasadnione i humanitarne podejście pana Jelínka.
Katalin Mikus
Jestem pielęgniarką. W swojej pracy często spotykam się z ograniczeniami dietetycznymi i zaburzeniami przewodu pokarmowego. Jestem mamą dwójki dzieci i jestem bardzo pozytywnie nastawiona do zdrowego stylu życia. Aktywnie uprawiam sport. W moim otoczeniu często spotykam kobiety, które borykają się z nadwagą, które nie mogą odnaleźć się w wielu informacjach na temat diety, które ostatecznie prowadzą donikąd. Okoliczności te skłoniły mnie do głębszego zainteresowania zdrowym żywieniem. - Z radością przyjęłam możliwość skorzystania z internetowego kursu konsultanta ds. żywienia i suplementacji -Zainteresowała mnie także możliwość kształcenia na innych kierunkach Dziękuję za cenne informacje, które staram się przekazywać. Cieszę się, że wybrałem Twój kurs
Daniel Lupienski
Kiedy zaczynałam szukać kursu z zakresu żywienia, liczyłam na to, że będzie on akredytowany. Po pewnym czasie odkryłam kurs Doradca Żywienia i Suplementacji, który nie był akredytowany, więc w pierwszej chwili go przeoczyłam. Inne akredytowane kursy, które znalazłem, wydawały mi się zbyt krótkie, więc zacząłem zastanawiać się, dlaczego kurs Doradca ds. Żywienia i suplementacji nie był akredytowany. Po chwili zrozumiałem i zarejestrowałem się. Tak wielu rzeczy, których nauczył mnie ten kurs, z pewnością nie mógłby zaoferować inny akredytowany kurs. Forma online bardzo mi odpowiadała (mogłam uczyć się, kiedy miałam czas i ochotę). Bardzo cenię sobie pokój konsultacyjny przy każdej lekcji, gdzie można zapytać o wszystko na temat danej lekcji, a lektor odpowie w możliwie najkrótszym czasie. Gra edukacyjna jest bardzo ładnie wykonana i od razu widać, gdzie masz braki w wyglądzie menu. Jeśli interesujesz się światem żywienia, weź udział w tym kursie. Nie pożałujesz.