Kurzy ATAC

Padaczka

Padaczka

Padaczka   (trąd) to stan wynikający z nadmiernego   aktywność elektryczna   w mózgu i układzie nerwowym. W zdrowym mózgu przekazywanie impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami jest kontrolowane przez mechanizmy regulacyjne. Jednak w przypadku padaczki zdarzają się sytuacje, w których aktywowana jest jednocześnie duża liczba komórek mózgowych. Taka aktywność elektryczna, określana jako napad padaczkowy, objawia się na różne sposoby, najczęściej pustym spojrzeniem, utratą przytomności lub drgawkami.

Przyczyny tej choroby są w wielu przypadkach nieznane, ale czasami ataki takie były poprzedzone:

  • uraz głowy
  • zapalenie   mózg,
  • udar naczyniowo-mózgowy,
  • guz mózgu.

Dziedziczność może również odgrywać znaczącą rolę. Stwierdzono, że niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia) i niski poziom niektórych składników odżywczych (kompleksu B, magnezu, choliny) mogą wywołać napad padaczkowy.

U osób, które nie chorują na padaczkę, napad może zostać wywołany np. przez:

  • brak snu,
  • duże ilości alkoholu
  • stres.

Wpływ diety na padaczkę

Okazuje się, że niektóre składniki odżywcze w diecie mogą korygować aktywność elektryczną mózgu. W praktyce zdarzają się sytuacje, gdy osoba dotknięta chorobą zamiast dostosować dietę rozwiązuje sytuację stosując wybrane suplementy diety zawierające preferowane substancje w standaryzowanych ilościach i o wyższej aktywności biologicznej. Ale ta sytuacja może być mieczem obosiecznym. Pacjenci przyjmujący leki przeciwpadaczkowe nigdy nie powinni przerywać leczenia ani zmniejszać ich dawek bez porady lekarza. Jednocześnie powinni mieć świadomość, że żadne naturalne środki w tym przypadku nie zastąpią przepisanych leków. Funkcja suplementów polega przede wszystkim na uzupełnianiu określonych substancji, których brak może przyczynić się do wystąpienia ataku lub ich zwiększone spożycie może pomóc w opanowaniu poszczególnych ataków.

W leczeniu wspomagającym grzybicy najczęściej polecane są witaminy z grupy B, które biorą udział w produkcji neuroprzekaźników. Najważniejszymi z całej grupy są kwas foliowy i witamina B6, jednak dla uzyskania lepszego efektu wskazane jest zastosowanie całego kompleksu B, gdyż te witaminy najlepiej działają razem.

Aby wzmocnić prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mózgu, zaleca się monitorowanie spożycia wapnia i magnezu w diecie.

Jedna z teorii pochodzenia wścieklizny głosi, że przyczyną ataku jest uszkodzenie błon tłuszczowych komórek nerwowych. Na tej podstawie zaleca się regularne stosowanie:

- Witamina E.
Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym może tłumić zmiany chemiczne prowadzące do takich uszkodzeń. Zawsze preferowane są jego naturalne formy.

- Lecytyna.
Poprawia wykorzystanie witaminy E w organizmie, a jednocześnie zawiera substancje stabilizujące pracę mózgu.

Ogólnie rzecz biorąc, osoby chore na padaczkę powinny unikać:
- Spożywanie alkoholu, który osłabia działanie leków przeciwpadaczkowych,
- Zwiększony wysiłek fizyczny (zmęczenie może zwiększać podatność na drgawki).

Często przedstawia się, że pacjenci powinni mieć to w czasie tej choroby   unikaj przyjmowania kwasów tłuszczowych omega-3. Istnieją jednak wyjątki, które należy omówić z lekarzem prowadzącym (ze względu na możliwe przeciwwskazania ze strony stosowanych leków i jednocześnie zdolność kwasów omega-3 do wspomagania pracy mózgu). Wskazane jest także unikanie stosowania preparatów zawierających miłorząb dwuklapowy.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Stefania Zanconato

5 lat temu wybrałem kursy ATAC, które miały i nadal mają doskonałe rekomendacje. Jako że ukończyłem 4 lata studiów na Wydziale Farmaceutycznym muszę stwierdzić, że informacje jakie otrzymałem na szkoleniu były na wysokim poziomie. Dziś całkowicie poświęcam się doradztwu żywieniowemu. W związku z chorobą autoimmunologiczną, z którą się wówczas zmagałam i zdobyłam wiele doświadczeń praktycznych, które staram się wykorzystywać wraz z wiedzą teoretyczną zdobytą na studiach i to wszystko wykorzystuję w pracy z klientami. Razem z holistycznie zorientowanym lekarzem MUDr. Założyłyśmy z Teresą Feltoni klinikę Pontina, będącą pomostem pomiędzy medycyną klasyczną a holistyczną, w której pracuję jako dietetyk. W 2021 roku założyliśmy e-sklep NaturaPura, który zalicza się do nietoksycznych e-sklepów. Koncentrujemy się na suplementach diety najwyższej jakości bez dodatków, czystej żywności, nietoksycznych kosmetykach i drogeriach. Ponieważ prowadzę taki tryb życia, staram się także przekazywać swoje doświadczenie i wiedzę moim klientom. W tym roku przystąpiłam do egzaminu stałego na dietetyka, który zdałam pomyślnie. Bazując na tym wspaniałym doświadczeniu oraz w związku z tym czym się na co dzień zajmuję w swojej pracy, zdecydowałam się uzupełnić dotychczasowe kwalifikacje o studia z zakresu terapii żywieniowej. Swoją wiedzę poszerzam także uczestnicząc w kursach z zakresu żywienia funkcjonalnego. Dieta to znacznie większy element układanki, na który składają się wybory dotyczące stylu życia, ćwiczenia, rytmy dobowe, przyjaźnie, rodzina, praca, wakacje, odpoczynek, sen, emocje – każdy element do siebie pasuje. Za każdym razem, gdy jemy, nasze ciała otrzymują niezliczone sygnały, które modulują ekspresję genów, równowagę hormonalną, nastrój, koncentrację, funkcje poznawcze, reakcję immunologiczną i zapalną. Dieta nie jest statyczna, ale dynamiczna i dostosowuje się do różnych sytuacji. Dieta nie jest jedna i nie jest na zawsze, dieta to styl życia.

Jiří Řehák

Internetowy kurs konsultanta ds. żywienia i suplementacji prowadzony przez Mgr. Martina Jelínka to świetna inwestycja dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem i optymalną suplementacją. mgr inż. Martin Jelínek jest świetnym wykładowcą i posiada głęboką wiedzę w tej dziedzinie. Jego wykłady są bardzo jasne, dobrze zorganizowane i pełne cennych informacji. Interpretacja jest zrozumiała dla każdego, niezależnie od wcześniejszej znajomości tematu. Forma kursu online jest bardzo wygodna, ponieważ pozwala mi uczyć się we własnym tempie i kiedy mi pasuje. Materiały są dostępne w każdej chwili i mogę je przeglądać i powtarzać w dowolnej chwili. Dostęp do innych zasobów i linków jest również bardzo przydatny do dalszej samodzielnej nauki. Kurs jest bardzo kompleksowy i obejmuje różne obszary żywienia i suplementacji, takie jak makro i mikroelementy, dobór odpowiedniej żywności, suplementy diety i ich działanie. Po ukończeniu kursu zyskałam silną świadomość dotyczącą prawidłowego odżywiania i suplementacji, którą mogę zastosować zarówno w sobie, jak i w swojej pracy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z kursu. Polecam każdemu, kto chce mieć głęboki wpływ na swoje zdrowie i styl życia.

Mgr. Věra Stádníková

Kurs doradztwa żywieniowego u pana Martina Jelínka to nie tylko kwestia jedzenia, ale o ogólnym podejściu do ciała, umysłu i naszego stylu życia. Zawiera m.in Wschodnia koncepcja żywienia z punktu widzenia Ajurwedy i Tradycyjnej Medycyny Chińskiej funkcjonalnie łączy je z naszym zachodnim stylem życia. Podkreśla potrzebę stworzyć harmonię między jedzeniem a naszym życiem w ogóle, aby tak było jednocześnie przyjemny i znośny. Jakże to przemawia do mojej duszy! Nawet z głośnością tematyka, która przerosła moje oczekiwania, podczas nauki czułam się swobodnie. Jesteś bardzo Doceniam wsparcie Martina Jelínka podczas studiów i po ukończeniu kursu.