Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Padaczka

Padaczka

Padaczka

Padaczka   (trąd) to stan wynikający z nadmiernego   aktywność elektryczna   w mózgu i układzie nerwowym. W zdrowym mózgu przekazywanie impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami jest kontrolowane przez mechanizmy regulacyjne. Jednak w przypadku padaczki zdarzają się sytuacje, w których aktywowana jest jednocześnie duża liczba komórek mózgowych. Taka aktywność elektryczna, określana jako napad padaczkowy, objawia się na różne sposoby, najczęściej pustym spojrzeniem, utratą przytomności lub drgawkami.

Przyczyny tej choroby są w wielu przypadkach nieznane, ale czasami ataki takie były poprzedzone:

  • uraz głowy
  • zapalenie   mózg,
  • udar naczyniowo-mózgowy,
  • guz mózgu.

Dziedziczność może również odgrywać znaczącą rolę. Stwierdzono, że niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia) i niski poziom niektórych składników odżywczych (kompleksu B, magnezu, choliny) mogą wywołać napad padaczkowy.

U osób, które nie chorują na padaczkę, napad może zostać wywołany np. przez:

  • brak snu,
  • duże ilości alkoholu
  • stres.

Wpływ diety na padaczkę

Okazuje się, że niektóre składniki odżywcze w diecie mogą korygować aktywność elektryczną mózgu. W praktyce zdarzają się sytuacje, gdy osoba dotknięta chorobą zamiast dostosować dietę rozwiązuje sytuację stosując wybrane suplementy diety zawierające preferowane substancje w standaryzowanych ilościach i o wyższej aktywności biologicznej. Ale ta sytuacja może być mieczem obosiecznym. Pacjenci przyjmujący leki przeciwpadaczkowe nigdy nie powinni przerywać leczenia ani zmniejszać ich dawek bez porady lekarza. Jednocześnie powinni mieć świadomość, że żadne naturalne środki w tym przypadku nie zastąpią przepisanych leków. Funkcja suplementów polega przede wszystkim na uzupełnianiu określonych substancji, których brak może przyczynić się do wystąpienia ataku lub ich zwiększone spożycie może pomóc w opanowaniu poszczególnych ataków.

W leczeniu wspomagającym grzybicy najczęściej polecane są witaminy z grupy B, które biorą udział w produkcji neuroprzekaźników. Najważniejszymi z całej grupy są kwas foliowy i witamina B6, jednak dla uzyskania lepszego efektu wskazane jest zastosowanie całego kompleksu B, gdyż te witaminy najlepiej działają razem.

Aby wzmocnić prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mózgu, zaleca się monitorowanie spożycia wapnia i magnezu w diecie.

Jedna z teorii pochodzenia wścieklizny głosi, że przyczyną ataku jest uszkodzenie błon tłuszczowych komórek nerwowych. Na tej podstawie zaleca się regularne stosowanie:

- Witamina E.
Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym może tłumić zmiany chemiczne prowadzące do takich uszkodzeń. Zawsze preferowane są jego naturalne formy.

- Lecytyna.
Poprawia wykorzystanie witaminy E w organizmie, a jednocześnie zawiera substancje stabilizujące pracę mózgu.

Ogólnie rzecz biorąc, osoby chore na padaczkę powinny unikać:
- Spożywanie alkoholu, który osłabia działanie leków przeciwpadaczkowych,
- Zwiększony wysiłek fizyczny (zmęczenie może zwiększać podatność na drgawki).

Często przedstawia się, że pacjenci powinni mieć to w czasie tej choroby   unikaj przyjmowania kwasów tłuszczowych omega-3. Istnieją jednak wyjątki, które należy omówić z lekarzem prowadzącym (ze względu na możliwe przeciwwskazania ze strony stosowanych leków i jednocześnie zdolność kwasów omega-3 do wspomagania pracy mózgu). Wskazane jest także unikanie stosowania preparatów zawierających miłorząb dwuklapowy.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Mgr. et Mgr. Bohuslav Sedláček

Kiedy zdecydowałam się zapisać na kurs Doradcy Żywieniowego i suplementacji u Martina Jelínka spodziewałem się, że otworzy to przede mną nowe możliwości drzwi wiedzy. Ale wydarzyło się znacznie więcej, bo za tymi drzwiami była cała szereg innych drzwi prowadzących do różnych zakątków dziedziny żywienia. W trakcie studiów poznaje się różnorodność różnych podejść do kwestii żywienia i żywienia faktycznie dowiaduje się tego, czego nie wie. Ta różnorodność to coś, co cenię oczywiście jak najbardziej. Rodzi więcej pytań i dosłownie motywuje do dalszych, własne badania, poszukiwania i odkrycia. Z praktycznego punktu widzenia jestem bardzo docenili jednak zdalną formę kursu, a co za tym idzie możliwość studiowania online uzupełnione o możliwość zadawania pytań prowadzącemu w przypadku jakichkolwiek niejasności.

Martin Linda

Pan Mgr. Martin Jelínek postawił poprzeczkę naprawdę wysoko w dziedzinie edukacji. Jest to wysokiej jakości i wyrafinowany system edukacyjny, który będzie angażował i uczył podstawowych informacji z zakresu zdrowia i żywienia. Bardzo się cieszę, że mogłem wziąć udział w tym kursie, ponieważ było to wspaniałe doświadczenie od początku do końca. Impuls do edukacji w tym kierunku miałam kilka lat temu, jednak ten kurs wyniósł mnie na nowy poziom w podróży po wiedzę o żywieniu i odżywianiu. zdrowie. Kwant wiedzy mógłby zostać przetworzony mentalnie przez mniejszą liczbę osób, jeśli nie było map myśli i sumiennie przygotowanych dokumentów z okazjonalnymi zabawnymi prezentacjami informacji. Można było połączyć formę obróbki, wysoką jakość źródło informacji, otwarte na różne kierunki i interesujące ucznia. Można by napisać wiele pozytywnych informacji na temat tego kursu, ale ja uważam, że najlepsze to osobiste doświadczenie. Jeszcze raz dziękuję mgr. Martinowi Jelínkowi za ten kurs i jego przyjazne, cierpliwe podejście do studentów.

Petra Fenclová

Kurs Konsultanta Żywienia i Suplementacji pod okiem Mgr. Wybrałem Martina Jelínka po bardzo szczegółowych poszukiwaniach w Internecie. I muszę powiedzieć, a właściwie napisać, że udało mi się wybrać najlepszy jakościowo i najbardziej kompleksowy kurs żywienia na naszym rynku. Kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji od razu mnie zachwycił kursy, które wybrałem i które ze sobą porównałem. Dla mnie była aktualna, z nowoczesnym rozwiązaniem: wersja online przypadła mi do gustu, bo Przez cały kurs nie musiałem nigdzie dojeżdżać i tak to rozwiązałem opiekę nad moimi dziećmi i czas, który musiałbym przeznaczyć na podróże oczywiście, więc mogłem go w pełni wykorzystać na studiach. To naprawdę duża zaleta, a w dzisiejszej dobie komunikacji internetowej wręcz za zwykłego użytkownika komputera, całkiem prosta sprawa. Nawet w przypadku dodatkowych konsultacji istnieje także możliwość kontaktu z Mgr. Martin Jelínek, który zawsze szybko i uprzejmie odpowiadał na wszystkie moje pytania odpowiedział doskonale. Cały kurs jest zrozumiały nawet dla zupełnych laików w dziedzinie żywienia i żywienia holistyczne spojrzenie na odżywianie jest całkowicie wyjątkowe. Dodatkowo poprzez ukończenie kursu nic się nie kończy! mgr inż. Jelínek oferuje także inne kursy i opcje kontynuowane lub dodatkowe. Bardzo dziękuję w moim imieniu, jako panu Mgr. Jelínek, a także wszyscy, którzy wzięli udział i nadal zaangażowani są w tworzenie i rozwój kursu Doradca Żywieniowy oraz suplementacja...teraz także z akredytacją. Jestem szczęśliwy, że zdecydowałem się na ten kurs i że zrobiłem to z sukcesem ukończyła szkołę Kurs Doradca Żywienia i Suplementacji pomógł mi zdobyć informacje nt odżywiania, z którego obecnie korzystam, zarówno w życiu osobistym, jak i w swoim doradztwo. Dla wszystkich, którzy jeszcze się wahają, czy na to pójść, mam krótkie i na temat dobra rada… Zrób to, a nie pożałujesz!