Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Padaczka

Padaczka

Padaczka

Padaczka   (trąd) to stan wynikający z nadmiernego   aktywność elektryczna   w mózgu i układzie nerwowym. W zdrowym mózgu przekazywanie impulsów elektrycznych pomiędzy komórkami jest kontrolowane przez mechanizmy regulacyjne. Jednak w przypadku padaczki zdarzają się sytuacje, w których aktywowana jest jednocześnie duża liczba komórek mózgowych. Taka aktywność elektryczna, określana jako napad padaczkowy, objawia się na różne sposoby, najczęściej pustym spojrzeniem, utratą przytomności lub drgawkami.

Przyczyny tej choroby są w wielu przypadkach nieznane, ale czasami ataki takie były poprzedzone:

  • uraz głowy
  • zapalenie   mózg,
  • udar naczyniowo-mózgowy,
  • guz mózgu.

Dziedziczność może również odgrywać znaczącą rolę. Stwierdzono, że niski poziom cukru we krwi (hipoglikemia) i niski poziom niektórych składników odżywczych (kompleksu B, magnezu, choliny) mogą wywołać napad padaczkowy.

U osób, które nie chorują na padaczkę, napad może zostać wywołany np. przez:

  • brak snu,
  • duże ilości alkoholu
  • stres.

Wpływ diety na padaczkę

Okazuje się, że niektóre składniki odżywcze w diecie mogą korygować aktywność elektryczną mózgu. W praktyce zdarzają się sytuacje, gdy osoba dotknięta chorobą zamiast dostosować dietę rozwiązuje sytuację stosując wybrane suplementy diety zawierające preferowane substancje w standaryzowanych ilościach i o wyższej aktywności biologicznej. Ale ta sytuacja może być mieczem obosiecznym. Pacjenci przyjmujący leki przeciwpadaczkowe nigdy nie powinni przerywać leczenia ani zmniejszać ich dawek bez porady lekarza. Jednocześnie powinni mieć świadomość, że żadne naturalne środki w tym przypadku nie zastąpią przepisanych leków. Funkcja suplementów polega przede wszystkim na uzupełnianiu określonych substancji, których brak może przyczynić się do wystąpienia ataku lub ich zwiększone spożycie może pomóc w opanowaniu poszczególnych ataków.

W leczeniu wspomagającym grzybicy najczęściej polecane są witaminy z grupy B, które biorą udział w produkcji neuroprzekaźników. Najważniejszymi z całej grupy są kwas foliowy i witamina B6, jednak dla uzyskania lepszego efektu wskazane jest zastosowanie całego kompleksu B, gdyż te witaminy najlepiej działają razem.

Aby wzmocnić prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mózgu, zaleca się monitorowanie spożycia wapnia i magnezu w diecie.

Jedna z teorii pochodzenia wścieklizny głosi, że przyczyną ataku jest uszkodzenie błon tłuszczowych komórek nerwowych. Na tej podstawie zaleca się regularne stosowanie:

- Witamina E.
Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym może tłumić zmiany chemiczne prowadzące do takich uszkodzeń. Zawsze preferowane są jego naturalne formy.

- Lecytyna.
Poprawia wykorzystanie witaminy E w organizmie, a jednocześnie zawiera substancje stabilizujące pracę mózgu.

Ogólnie rzecz biorąc, osoby chore na padaczkę powinny unikać:
- Spożywanie alkoholu, który osłabia działanie leków przeciwpadaczkowych,
- Zwiększony wysiłek fizyczny (zmęczenie może zwiększać podatność na drgawki).

Często przedstawia się, że pacjenci powinni mieć to w czasie tej choroby   unikaj przyjmowania kwasów tłuszczowych omega-3. Istnieją jednak wyjątki, które należy omówić z lekarzem prowadzącym (ze względu na możliwe przeciwwskazania ze strony stosowanych leków i jednocześnie zdolność kwasów omega-3 do wspomagania pracy mózgu). Wskazane jest także unikanie stosowania preparatów zawierających miłorząb dwuklapowy.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Marek Machus

Jako szef kuchni kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji posunął mnie dalej w życiu zawodowym, otwierając nowe horyzonty w dziedzinie przygotowywania posiłków. Gorąco polecam kurs każdemu, kto lubi swoje ciało i pragnie lepszego i zdrowszego życia.

Mgr. Janka Blažejová

Zdrowym odżywianiem zainteresowałam się po zdiagnozowaniu u mnie nietolerancji histaminy. Początki były bardzo trudne, wręcz krytyczne. Sytuacja wymagała ponownej oceny nie tylko diety jako takiej, ale całego stylu życia. Wpadałam w błędne koło i co najgorsze nie widziałam rozwiązania, co też prowadziło do stanów lękowych i depresji. Podjęcie radykalnej i natychmiastowej zmiany przyniosło sukcesy, porażki i rozpacz. Stan ten bardzo utrudniał życie nie tylko mnie, ale i mojej rodzinie, a przede wszystkim był nie do zniesienia. W końcu zaakceptowałem tę chorobę jako część życia. Z pomocą najbliższych zrozumiałam, że „płacz” nie pomoże, że to nie jest właściwa droga, że jedyną drogą jest racjonalne myślenie i przede wszystkim działanie. Ponieważ nie było wówczas jeszcze wielu informacji na ten temat, zaczęłam zbierać informacje na temat wpływu diety na zdrowie. Pierwszą informacją o tym, czym właściwie jest HIT, była broszura MUDr. Hrubiszka. Przemyślałem treść i stopniowo zdałem sobie sprawę, że nie chodzi tylko o to, co spożywam, jakie surowce i żywność mogę, a czego nie mogę spożywać, ale także o to, w jaki sposób te surowce są uprawiane, jak są przetwarzane, skąd pochodzą, czy zawierają dodatki, różne aromaty, konserwanty itp. Stopniowo ten obszar żywienia tak mi przypadł do gustu, że zaczęłam szukać literatury, fachowych artykułów na różne tematy związane z jedzeniem, różnymi kierunkami leczenia alternatywnego. Aby lepiej zrozumieć i poszerzyć swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie człowieka zdecydowałam się na udział w kursie poświęconym zdrowemu odżywianiu i zdrowemu trybowi życia. Z oferty internetowej najbardziej zainteresował mnie 6-miesięczny kurs online Konsultant ds. żywienia i suplementacji instytutu ATAC, spol. z r. pod kierunkiem mgr. Martin Jelínek, który jest absolutnie najlepszy. Kurs jest na wysokim poziomie, treść poszczególnych zajęć jest przejrzysta, opisuje dane zagadnienie. Ważne są mapy mentalne i gra ZOF. Treść kursu zapewnia powiązanie wiedzy na temat zdrowego odżywiania i holistycznego postrzegania z kompleksowym spojrzeniem na byt jako taki, czego nie znalazłam na żadnym kursie. Doceniam podejście Pana Martina Jelínka, który jest prawdziwym profesjonalistą, zawsze chętnym do udzielenia porady. Cenię sobie możliwość dalszej współpracy nawet po ukończeniu kursu, możliwość zasiadania w radzie doradczej dla absolwentów oraz możliwość dalszej edukacji. Dzięki temu kursowi mogę przekazać zdobytą wiedzę i doświadczenie z własnej wiedzy tym, którzy tego potrzebują. Wielkie dzięki.

Mgr. Renata Míková

W ramach swojej pracy, która jest jednocześnie moim hobby, piszę głównie artykuły na temat odżywiania, ćwiczeń i rozwoju osobowości. Mam kontakt z różnymi trenerami fitness i dietetykami. Niestety oprócz prawdziwych ekspertów są też tacy, którzy ukończyli szkolenie w formie jednego lub dwóch weekendów, co przekłada się na ich wiedzę, podejście do klienta i monotonne plany żywieniowe, nie szanujące indywidualności klienta. To właściwie sprowokowało mnie do samodzielnego spojrzenia na odżywianie, ale w inny sposób. Postanowiłam znaleźć kurs, który pomógłby mi „uprzątnąć” pewne informacje w głowie i spojrzeć na żywienie bezstronnym spojrzeniem. Szukałem kursu, na którym nie chodziło tylko o zdobycie certyfikatu, ale o prawdziwą edukację i istotne informacje. Szukałem na Słowacji na próżno. Następnie dowiedziałam się o 6-miesięcznym kursie „DORADCA DOTYCZĄCY ŻYWIENIA I SUPLEMENTACJI” w Czechach, który prowadzi doświadczony ekspert ds. żywienia Mgr. Marcin Jelínek. Po przeczytaniu informacji o kursie i wypowiedziach absolwentów nie było się nad czym zastanawiać. Poszedłem na to i nie żałuję. Wręcz przeciwnie, po ukończeniu kursu pierwszą w życiu dietę ułożyłam w ramach pracy seminaryjnej, choć bardzo się tym martwiłam na miesiąc przed zakończeniem kursu. Tworzenie menu stało się moim hobby i w najbliższej przyszłości planuję podjąć kolejne kursy pod kierunkiem Mgr. Martina Jelínek, bo coś mi mówi, że to dopiero początek. Jestem przekonana, że jeśli ktoś chce być naprawdę dobrym dietetykiem, choćby na poziomie „hobbystycznym”, to musi się ciągle kształcić. Co najbardziej podobało mi się w kursie? Przede wszystkim holistyczne, czyli kompleksowe podejście do żywienia i wysiłek prowadzącego, aby przy układaniu planów żywieniowych kierować studentów swoją wiedzą, ale też zdrowym rozsądkiem i starać się dopasować jadłospis do każdego klienta – uwzględniając jego krew rodzaj, stan zdrowia, działanie termiczne lub kwasowo-zasadowe żywności na organizm człowieka itp. Doceniam także formę nauki, czyli wykorzystanie map myśli podczas przetwarzania lekcji. W ten sposób można się wiele nauczyć i są dobrymi pomocnikami w przygotowaniach do comiesięcznych testów. Jednocześnie osoba zmuszona jest regularnie uczęszczać na kurs. Podsumowując, nie mogę zapomnieć o możliwości nieograniczonego korzystania z poradni dla studentów, a później dla absolwentów, gdzie na pytania odpowiada Mgr. Jelínka, któremu bardzo dziękuję za świetne informacje i podejście do studentów.