Kurzy ATAC

Wstęp / Co się u nas studiuje / Jakość jedzenia

Jakość jedzenia

Jakość jedzenia

Jakość żywności powinna interesować każdego konsumenta, gdyż to on decyduje o:

Faktem jest, że jest to pojęcie nieuchwytne i przez to trudne do zdefiniowania, gdyż od niego zależy:

1. Jakie kryteria wybierzemy do oceny jakości.
Kryteria te powinny być mierzalne, co stanowi podstawę do debaty o tym, czy żywność jest dobrej jakości, czy też nie. Najczęściej poruszane są właściwości sensoryczne, skład chemiczny, właściwości fizyczne, ilość zanieczyszczeń mikrobiologicznych i toksykologicznych, okres przydatności do spożycia, pakowanie i etykietowanie.

2. Jakie znaczenie i wagę przypisujemy poszczególnym kryteriom.
Każdy produkt ma cechy, które interesują konsumenta bardziej niż inne. Przykładowo opakowanie i etykietowanie żywności czy jej smak odgrywają dla większości społeczeństwa znacznie większą rolę w wyborze produktu niż wartości odżywcze czy monitorowanie zawartości dodatków. Legislacja ma także różne preferencje, dla których najważniejsze jest bezpieczeństwo i higiena, przy czym dla znacznej części społeczeństwa za ważniejsze kryterium uważa się zawartość składników odżywczych, jeszcze inni zaś za czynnik świeżości.

Termin jakość jest czasami mylony z terminem jakość, często używa się go jako synonimów. Jakość to zespół właściwości, które produkt posiada (lub powinien posiadać), aby spełniać funkcje, do jakich jest przeznaczony (jakość opiera się zatem bardziej na kryteriach określonych przez prawodawstwo i podlega nadzorowi legislacyjnemu).
Jakość żywności to ogół wymagań, jakie musi spełnić konsument. Znaczenie tego terminu jest bardziej w kierunku subiektywnej oceny.

W praktyce wciąż możemy spotkać się z określeniem „ bezpieczna żywność”, które bardziej wiąże się z higieną i bezpieczeństwem zdrowotnym. Bezpieczna żywność musi spełniać wymagania chemiczne, fizyczne i mikrobiologiczne określone przepisami prawa, czyli nie może szkodzić zdrowiu konsumenta. Faktem jest, że gotowe produkty zanim trafią do sieci dystrybucji, przechodzą szereg kontroli, a ich bezpieczeństwo monitorowane jest także na etapie dystrybucji i sprzedaży klientowi końcowemu.

Przyjrzyjmy się bliżej ogólnym wymaganiom dotyczącym postrzegania i oceny jakości żywności.

1. Opakowanie

Pełni trzy funkcje:
1. Będą chronić.
2. Handlowy (marketing).
3. Informacyjne.

Istnieją zasady określone w przepisach, których producenci muszą przestrzegać. Oznacza to, że na opakowaniu produktu musi znaleźć się określone spektrum informacji, które w zasadzie jest jedynym poważnym źródłem informacji dostępnym dla konsumenta o danym produkcie:

- Pochodzenie – informacja o pochodzeniu żywności nie zawsze musi być podawana, jest ona obowiązkowa jedynie w przypadku niektórych produktów spożywczych (mięso, oliwa z oliwek, miód...).

- Nazwa rodzaju, grupy lub podgrupy żywności – na przykład trwałe wypieki.

- Dane dotyczące ilości produktu – w jednostkach objętości, wagi lub liczby sztuk. W przypadku pokarmów stałych w marynatach należy podać całkowitą wagę oraz wagę stałego pokarmu.

- Okres przydatności do spożycia – jest to oznaczenie terminu przydatności do spożycia, do którego żywność jest bezpieczna.

- Partia – to liczba identycznych jednostek, które zostały wyprodukowane w tych samych warunkach (z tego samego surowca, w tym samym czasie).

- Skład – odnosi się do składu żywności, wykorzystania wszystkich surowców i substancji dodanych, suplementów diety, alergenów itp.

- Dane o sposobie przechowywania – podawane są w przypadku, gdy żywność może ulec zepsuciu na skutek niewłaściwego przechowywania.

- Dane o sposobie użycia - podawane są w przypadku, gdy istnieje ryzyko naruszenia bezpieczeństwa zdrowotnego lub żywność może ulec zepsuciu na skutek nieprawidłowego użycia.

- Dane o przeznaczeniu środka spożywczego do specjalnego żywienia – jest to oznaczenie np. do żywienia bezglutenowego, żywienia niemowląt, dla diabetyków itp.

- Informacja o możliwości wystąpienia niekorzystnego wpływu na zdrowie – podawana jest w sytuacji, gdy środek spożywczy zawiera substancje mogące stanowić zagrożenie dla osób z określoną niepełnosprawnością lub spożyty w nadmiernych ilościach (np. ostrzeżenie, że spożycie może wywołać efekt przeczyszczający). nadmiernie).

- Dane dotyczące leczenia promieniowaniem jonizującym.

Mimo że dla wielu konsumentów jest to bardzo dużo informacji lub odbierają je jako suche i pozbawione życia, warto kierować się nimi w praktyce. Dla osoby, która choć trochę poważnie podchodzi do odżywiania, jest to ważna informacja. Dobra wiadomość w tym zakresie jest taka, że wraz z rozwojem cywilizowanego społeczeństwa ich spektrum stopniowo się poszerza, dzięki czemu świadomość jakości żywności stale się zwiększa. Z drugiej strony nie oznacza to, że tak łatwo dostępne informacje przetworzy każdy, gdyż ogromna liczba osób nie „marnuje czasu” na studiowanie tych informacji przy wyborze odpowiedniej żywności.

Istotna jest informacja o składzie, gdzie dostępna jest lista surowców, z których wykonany jest produkt, w kolejności malejącej. W ten sposób konsument może np. sprawdzić, czy żywność zawiera dodatek cukru, czy poznać spektrum zastosowanych dodatków.

2. Wartość odżywcza

Wartość odżywcza zależy od składu żywności. Dla każdego konsumenta ważne jest inne spektrum danych – jedne mają na celu wartość energetyczną, inne przedstawienie makroskładników, soli czy jakichś konkretnych substancji (przeciwutleniaczy itp.).

3. Jakość sensoryczna

Ocenia się go na podstawie wyglądu, zapachu, smaku i konsystencji. Konsument najczęściej podejmuje decyzję kierując się smakiem i zapachem, z którego wynikają najsilniejsze odczucia.

4. Trwałość

Stosowane są dwa terminy:

A) Data przydatności do spożycia.
Jest to minimalny czas, przez jaki żywność jest bezpieczna dla zdrowia. Po tym okresie żywność może być nadal sprzedawana, jednak musi być wystawiona w sklepie oddzielnie z informacją o upływie minimalnego terminu przydatności do spożycia i musi być nadal zdrowa.

B) Data ważności.
Jest on wskazany na łatwo psującej się żywności z etykietą „zużyj do”. Po tym okresie żywność nie może być sprzedawana.

5. Dodatki

Są pochodzenia naturalnego i chemicznego w ramach nowoczesnych technologii przetwarzania żywności. Stosowane są w celu przedłużenia przydatności do spożycia, poprawy wyglądu, smaku, zapachu, konsystencji itp. Substancje te oznaczone są literą E i kodem numerycznym, oznaczenie to ma charakter międzynarodowy.

6. Nagła sytuacja konsumencka

Wiele osób postrzega wygodę obchodzenia się z żywnością jako element kryteriów jakości, dotyczy to głównie żywności wstępnie przygotowanej (półproduktu itp.). Chociaż produkty te oszczędzają czas i energię konsumenta wydatkowanego na przygotowanie żywności, zwykle są one uboższe pod względem odżywczym ze względu na modyfikacje technologiczne.

I to właśnie ich potencjał żywieniowy jest czynnikiem wysoce problematycznym, gdyż nawet badania naukowe wskazują, że spożywanie żywności ultraprzetworzonej może w zasadniczy sposób przyczynić się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. Niestety, obecnie nie ma jednolitej i ogólnie przyjętej klasyfikacji tego terminu. Mówiąc prościej, są to produkty przetworzone przemysłowo, które zawierają 5 lub więcej różnych składników. Spożywanie takich pokarmów zwiększa spożycie kalorii. Niektórzy eksperci są nawet przekonani, że żywność ta spełnia warunki definicji substancji uzależniających lub toksycznych (zawartość cukrów, dodatków, kwasów tłuszczowych trans...).
W praktyce oznacza to, że ograniczenie spożycia żywności wysoko przetworzonej przemysłowo, a najlepiej jej całkowite wyeliminowanie z diety, to absolutna podstawa skutecznej profilaktyki całego szeregu chorób cywilizacyjnych – najczęściej wymienianej cukrzycy typu II, w dalszej kolejności przez choroby układu krążenia oraz w ujęciu ogólnym choroby związane ze środowiskiem prozapalnym organizmu.

W praktyce instytucje i firmy starają się wprowadzić (chcąc być przejrzystym) system, który miałby służyć jako prosty wskaźnik jakości żywności. Takie wysiłki są z jednej strony godne pochwały, ponieważ ich celem jest ułatwienie konsumentom wyboru (zakupu) odpowiedniej żywności. Z drugiej strony okazuje się, że bardzo trudne, jeśli nie niemożliwe, jest znalezienie uniwersalnego klucza, który służyłby jako powszechnie obowiązujące narzędzie ewaluacyjne.

Typowym przykładem jest stosowany na całym świecie „ Nutri-score ”. System ten przelicza wartość odżywczą produktu na kod składający się z 5 liter ( A - B - C - D - E ), z których każda ma swój własny kolor (ciemnozielony, jasnozielony, żółty, pomarańczowy, czerwony). Kod wyliczany jest na podstawie oceny składu i wartości odżywczych w 100 g/ml żywności/napoju.
Stosowana jest skala od -15 (najlepsza) do +40 (najgorsza).

Punkty są dodawane wraz ze wzrostem zawartości:
- energia,
- tłuszcze nasycone,
- cukier,
- sól.

Punkty są odejmowane za procentowo wyższą zawartość:
- owoc,
- warzywa,
- rośliny strączkowe,
- orzechy,
- olej z orzechów włoskich, oliwek i rzepaku,
- białka,
- błonnik.

Na pierwszy rzut oka jest to naprawdę prosty i przejrzysty system, jednak głębsza analiza ujawnia stosunkowo zasadnicze słabości:
System opiera się na bardzo prostym algorytmie, dzięki czemu nie uwzględnia np. zawartości witamin i minerałów, która jest stosunkowo ważnym czynnikiem oceny jakości odżywienia.
Daje to zatem kontrowersyjne rezultaty, gdy np. oliwa z oliwek, wędzony łosoś czy niektóre rodzaje serów oznaczane są literą D (drugie najgorsze), natomiast frytki czy chipsy zaliczają się do kategorii AB.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Markéta Matyášová

W świecie żywienia jako laik-samouk jestem już ponad 6 lat, kiedy w końcu zdecydowałam się przenieść gdzieś ze swoim stylem życia, będąc w domu z dziećmi na urlopie macierzyńskim, aby nauczyć się zdrowiej odżywiać i schudnąć. Poprzez samodzielną naukę książek o żywieniu, artykułów w Internecie i różnych publikacji fachowych skupiłam się na jedzeniu wysokowęglowodanowym ze złożoną zmianą nawyków żywieniowych, z pomiarem spożycia pokarmów o niższym IG. Sama schudłam 35 kg i udowodniłam sobie, że naprawdę jest to możliwe i organizm zaczyna pięknie pracować. Udowodniłam też sobie, że pod wpływem wszelkich wydarzeń życiowych i największego udziału „psychologii i stresującego trybu życia” wszelkie wysiłki na rzecz zdrowszego odżywiania mogą zostać „zniszczone”. Po problemach zdrowotnych postanowiłem więc przyjrzeć się całemu zagadnieniu naprawdę kompleksowo. Zdecydowałem się rozpocząć studia od poszukiwania kursu zawodowego. Albo w przyszłości zostać „nie tylko” dietetykiem, ale „coachem”, który pokaże ludziom możliwości zmiany diety z kompleksowym spojrzeniem na całość w duchu całkowitej indywidualności klienta, jak dzieje się tak przede wszystkim w związku ze skupieniem się na innych punktach widzenia, takich jak wpływ naszej diety na nasze zdrowie i życie emocjonalne. Kurs Pana Martina Jelínka „Doradca ds. żywienia i suplementacji online" przypadł mi do gustu przede wszystkim kompleksowym spojrzeniem na całe zagadnienie odżywiania i zmiany nawyków żywieniowych. Kurs jest całkowicie wyjątkowy z dwóch powodów. Pierwszym jest możliwość studiowania online , co bardzo cenię jako mama małych dzieci, drugim powodem jest, jak już wspomniałam, holistyczne spojrzenie na odżywianie i zdrowie.Szczerze polecam kurs Martina Jelínka każdemu, kto stara się znaleźć niezbędne odpowiedzi w ramach zdrowsze odżywianie, przy zmianie nawyków żywieniowych i łączeniu odżywiania ze zdrowiem w powiązaniu z kompleksowym spojrzeniem na zdrowie i naszą dietę, w związku z osobą jako indywidualnością, w związku z poziomem emocjonalnym i nie mniej, czynnikami stresowymi, które otaczają nas na co dzień. Kurs jest dostępny dla każdego, zrozumiały nawet dla zupełnego laika, a z pewnością wzbogaci tych, którzy zajmują się już żywieniem i potrzebują poszerzenia swoich horyzontów i spojrzenia na żywienie w powiązaniu ze wszystkimi możliwymi trendami żywieniowymi i nowoczesnymi metodami żywienia . Pomoże każdemu znaleźć niezbędną granicę pomiędzy wszystkimi kierunkami żywieniowymi a jasnym spojrzeniem na odżywianie w powiązaniu ze zdrowiem. Gorąco polecam ten kurs całej publiczności i uważam, że każdy absolwent nie może go zostawić „zimno” wobec siebie, swojego zdrowia i skupić się na zmianie nawyków żywieniowych, dążąc do całkowitego usunięcia czynników stresogennych ze swojego życia. Kurs dostarczy Ci informacji niezbędnych do pomyślnego rozpoczęcia nowej podróży życiowej. Wierzę, że studiowanie w obecności osobistej musi być jeszcze intensywniejszym doświadczeniem. Dziękujemy za tak wiele pomocnych informacji dotyczących prawdziwie holistycznego i trzeźwego spojrzenia na odżywianie i zdrowie dla nas wszystkich, którzy próbują pracować nad sobą lub pomagać innym odkryć nową i znaczącą ścieżkę. Kurs dostarczył mi niezbędnych informacji, które przekładam na kontekst poprzez praktykę na sobie i swoich bliskich. Lubię patrzeć, jak ciało rośnie i wielokrotnie zwraca nam całą inwestycję w siebie. Życzę każdemu, aby znalazł kurs Martina Jelínka dotyczący bliskiego mu celu i drogi do nowego siebie.

Miroslav Vondrovský

Wybierając kurs stawiam na lektora Martina Jelínka. Początkowym impulsem było obejrzenie jego wykładów tematycznych w Internecie. To była pierwsza z nim znajomość. Interesowało mnie również studiowanie online w zaciszu własnego domu. Już w trakcie kursu opuściłam ciepło domu i osobiście uczestniczyłam w jego wykładzie w Pradze. Teraz przygotowuję się do kolejnego kursu – Magicznego Postu. Nie mogę się doczekać ponownego poszerzenia swoich horyzontów, które będę mogła przekazać innym. I mam nadzieję, że nasze ścieżki skrzyżują się jeszcze kilka razy na mojej „pożywnej” drodze edukacyjnej przez całe życie. Bardzo uważam ten kurs za fundamentalny element w dziedzinie żywienia.

Bc. Zuzana Kušniráková

Żywieniem zajmuję się od 17 roku życia, kiedy to zaczęłam rozwiązywać swoje problemy z wagą. Mam wykształcenie medyczne i ze smutkiem widzę kierunek, w jakim zmierza branża opieki zdrowotnej w obszarze żywienia, profilaktyki i edukacji w tym obszarze. Zauważam związek żywienia i stylu życia na zdrowie człowieka. Potrzebowałem informacji i edukacji z zakresu żywienia i znalazłem je w kursie ATAC „Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji”. Wybrałam formę kursu na odległość i jestem bardzo zadowolona. Kurs Pana Jelínka przypadł mi do gustu ze względu na jego złożoność, ogólny przegląd, prawdomówność i bezstronność wobec różnych kierunków żywieniowych, gdzie wciąż rezonuje połączenie ciała fizycznego człowieka z jego umysłem, emocjami i odżywianiem. Jestem wdzięczny Panu Jelínkowi za ludzkie i profesjonalne podejście, podobała mi się atmosfera na naszych spotkaniach raz w miesiącu. Dziękuję.