Kurzy ATAC

Wstęp / Jak uczyć się u nas / Co powinien wiedzieć dietetyk

Co powinien wiedzieć dietetyk

Co powinien wiedzieć dietetyk

Etykietą „Konsultant żywieniowy” chwalą się obecnie wszyscy. Nie ma się co dziwić, gdyż żyjemy w okresie rosnącego zainteresowania zdrowym trybem życia, który w sposób naturalny uwzględnia racjonalne odżywianie. Z tego punktu widzenia jest naprawdę zrozumiałe, że coraz większa liczba osób jest zainteresowana kształceniem się w tym zakresie, a ponadto przekazywaniem swojego doświadczenia.

Jeśli zignorujemy istotną statystycznie, a jednocześnie niemożliwą do wykorzenienia grupę osób, które mają upartą tendencję do mówienia o wszystkim, nie mając zielonego pojęcia o problemie, pozostaje nam tzw. „zdrowy rdzeń”. Oznacza to, że są to osoby zainteresowane, studiujące i przede wszystkim nie leniwe w poszukiwaniu sposobów poprzez siebie lub swoje otoczenie, aby poprzez odżywianie wpłynąć optymalnie na metabolizm.

I tu pojawia się zasadnicze pytanie co do jego znaczenia: Co taki człowiek powinien wiedzieć, aby móc z pozycji wiedzy naprawdę twierdzić, że wie, jak poprzez dietę wpływać na przebieg procesów metabolicznych w organizmie?

Na pierwszy rzut oka odpowiedź jest prosta:

1. Musi posiadać podstawową wiedzę z anatomii.

Nie da się modyfikować diety w celu oddziaływania na zdrowie, nie wiedząc nic o tym, jak poszczególne składniki zachowują się w konkretnym odcinku przewodu pokarmowego. I wcale nie musi to być żadna dogłębna i ekspercka wiedza.

Jako typowy przykład przytoczmy stale powtarzany i papugowany nonsens, że połączenie owoców i zbóż fermentuje w żołądku i dlatego nie nadaje się do normalnego spożycia.

Przewód pokarmowy zdrowego człowieka bez problemu poradzi sobie z omawianymi kombinacjami pokarmowymi. Zalecenie unikania tych pokarmów jest zatem całkowicie niepotrzebne, a także niebezpieczne – powodują one niepokój i stres na poziomie psychosomatycznym, które następnie szkodzą nam na wiele różnych sposobów.

2. Muszą znać podstawowe cechy żywności.

Nie chodzi tu tylko o skład żywieniowy, ilość energii czy wartość indeksu glikemicznego i ładunek. Choć jest to bardzo ważna informacja, która wiele mówi o właściwościach żywności, nie jest ona wyczerpująca. Aby móc manipulować dietą w kierunku kontrolowania zachowania organizmu, należy przynajmniej poznać jej wpływ na stale występujące w organizmie tendencje kwasowo-zasadowe, poziom ich strawności, wpływ termiczny czy tendencje energetyczne w organizmie. sens chińskich koncepcji yin i yang. Każda z tych cech w określony sposób wpływa na zachowanie poszczególnych komórek naszego organizmu. Bez tej wiedzy nigdy nie stworzymy naprawdę funkcjonalnego i elastycznego systemu żywnościowego.

3. Powinien orientować się, jak każdy składnik diety wpływa na zachowanie poszczególnych części organizmu, jak i jego całości.

Ludzie mają absolutnie „niesamowitą” zdolność i skłonność do manipulowania opiniami, które mają całkowicie irracjonalne podstawy. Jest to podwójnie prawdziwe w dziedzinie cateringu. Istnieje niezliczona ilość różnych diet, które w zdecydowanej większości przypadków wymyślane są przez ludzi dążących do jednego celu – zarobienia na tym pieniędzy. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją trzy podstawowe rodzaje diet – wysokowęglowodanowa, wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa. Różnią się jedynie zawartością podstawowych makroskładników w diecie – białek, węglowodanów i tłuszczów. W zależności od proporcji tych składników odżywczych będziemy wpływać na zachowanie komórek w określonym kierunku i sposób. To absolutny fundament, od którego zależy każdy sposób odżywiania, na jaki się zdecydujemy. Wszystko inne – czyli zawartość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy czy fitochemikaliów, które są naturalnym i integralnym składnikiem pożywienia – jest na drugim miejscu.

Z tej pozycji konieczna jest wiedza, w jaki sposób białka są przetwarzane podczas trawienia, jak metabolizowane są węglowodany i jak zachowują się tłuszcze. Dodatkowo warto poznać znaczenie poszczególnych witamin, wpływ minerałów na metabolizm oraz wpływ przeciwutleniaczy i fitochemikaliów na objawy metaboliczne.

Niektórzy mogą uznać to za zbyt skomplikowane i wymagające dużej zawartości treści. W rzeczywistości są to niezbędne podstawy. Podobnie jak sytuacja, gdy uczymy się prowadzić pojazd i okazuje się, że trzeba wiedzieć, że jest kierownica, pedały i znaki drogowe.

4. Powinien interesować się związkami emocji i preferencji smakowych w różnych sytuacjach.

Stosunkowo łatwo jest stworzyć projekt menu, tak aby wszystkie znane cechy i właściwości były „technicznie” poprawne. Jednak wprowadzenie takiej teorii w praktykę wymaga czegoś, co potocznie nazywamy empatią. Czyli poprzez wczuwanie się w potrzeby ciała i umysłu, które często mają zdolność do zachowywania się niezgodnie z założeniami czy planami.

Ciało ludzkie (i dotyczy to wszystkich układów biologicznych) nie zachowuje się jak programowalna maszyna. Cechuje się elastycznością i możliwością adaptacji. Emocje, które nieustannie powstają w umyśle, w zasadniczy sposób wpływają na zachowanie całego organizmu. Rezultatem są na przykład sytuacje, w których mamy niekontrolowaną ochotę na słodkie lub słone potrawy. Jeśli nie potrafimy rozszyfrować takich zachowań, a następnie nauczyć się im zapobiegać, nawet najlepiej ułożony sposób odżywiania na dłuższą metę nie będzie działał prawidłowo.

Im lepiej będziemy zorientowani w tych obszarach, tym więcej horyzontów nowej wiedzy odkryje przed nami przestrzeń gastronomiczna. Jednocześnie przekonamy się, że nasze poglądy opierają się na solidnych podstawach i nie damy się zwieść żadnym manipulacjom w zakresie komercyjnych diet. I jest to stan, w którym możemy pozwolić sobie na doradzanie także innym ludziom.

Mgr. Martin Jelínek

Mgr. Martin Jelínek

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Dana Švestková

Pragnę podziękować Panu Martinowi Jelínkowi za profesjonalną i wszechstronną metodę nauczania. Od 23 lat zajmuję się holistycznym zdrowiem i czułam, że w opiece nad klientami wciąż brakuje mi informacji na temat żywienia. Jako eksperymentatorka odżywiania RAW odkryłam, że skrajności nie są odpowiednie dla ludzkiego organizmu, nawet jeśli niektóre sposoby odżywiania wydają się jedynymi najzdrowszymi. Najważniejsze jest indywidualne podejście do człowieka (klienta). Na kursie ATAC zrozumiałem powiązania pewnych rzeczy, które znałem, ale także nowych faktów, które mnie zaskoczyły. Od kilku lat jestem wegetarianką, a ważne sugestie i rady dotyczące zbilansowanej diety otrzymałam od znakomitego nauczyciela Pana Jelínka. Kiedy zapytano nas, dlaczego wybraliśmy właśnie ten ośrodek szkoleniowy, moja odpowiedź brzmiała: zgodnie z intuicją. Poszukując odpowiedniego kursu, Konsultant ds. Żywienia kierował się faktem, że kursy ATAC łączą zachodnie podejście medyczne ze starymi, wschodnimi naukami. Jestem terapeutą TCM i psychologii energetycznej. Zatem treść kursu była bezpośrednio związana z moimi zainteresowaniami, to wspaniale, a studia sprawiały mi przyjemność. Znajomy, którego przekonałem do studiowania ze mną, wielokrotnie powtarzał mi: „dokonałeś dobrego wyboru”. I jestem o tym przekonany w 100%. Jeszcze raz dziękuję za życzliwą postawę i pomocne zachowanie. Mogę jedynie polecić kurs wszystkim zainteresowanym. Myślę, że w Czechach nie znajdziesz lepszego.

Ing. Martin Škába

Jestem bardzo wdzięczny za możliwość uczenia się od mgr. Marcin Jelínek. Kursy, seminaria i konsultacje osobiste bardzo mi pomagają w rozwoju zawodowym i dzięki temu mogę aby być coraz bardziej pomocnym dla swoich klientów. Kształcenie jest bardzo szerokie, dzięki czemu absolwent kursów może zajmować się żywieniem dzieci, dorosłych, seniorów aż po czołowych sportowców.

Iveta Janoušková

Kursami ATAC zainteresowałam się po tym, jak moja była dietetyczka przestała pracować ze względu na macierzyństwo i pomyślałam w tamtym momencie:,, Co ja teraz bez niej zrobię??? Czy nie będę już miała nade mną mocnej ręki?”? W zasadzie nikomu innemu nie ufałam, dlatego nawet nie szukałam nowego specjalisty. Nie pamiętam dokładnie, gdzie rzuciła mi się reklama z nazwiskiem Martin Jelínek (niedawno temu), ale wiem, że zacząłem szukać na Waszej stronie i przeczytałem pierwszego ebooka Prawda o odchudzaniu. Teoria przypadła mi do gustu, bo w 100% przypominała mi zasady i opinie mojego byłego doradcy. I zapadła decyzja: ,, Mam kolejną osobę, której mogę zaufać. '' :-) Zapisałem się na kurs Konsultanta ds. Żywienia i Suplementacji oraz na inne kursy, które oferujecie i uzyskałem tyle informacji, że nie potrzebuję już osobistego eksperta. Wreszcie ma dla mnie sens, jak i dlaczego ułożono mój pierwotny plan posiłków. Stopniowo zacząłem rozumieć całą dietę, a nieznana zagadka powoli z każdym dniem układała się w coraz bardziej obrazowy obraz. Chciałabym pewnego dnia pomóc ludziom, którzy być może niepotrzebnie cierpią tak jak ja kiedyś. Dziś rozumiem, że jedzenie to radość i przyjemność, którą można czerpać, jeśli potrafi się ją podawać na talerzu w ciągu dnia. Nie mogę się doczekać zakupu kolejnych kursów i zdobycia nowych informacji. Lubię czytać artykuły, które regularnie przychodzą na mój e-mail, a książki od Was zdobią oczywiście moją bibliotekę. Życzę Ci wielu sukcesów i dziękuję, że jesteś online, bo ja też mogę studiować w Londynie. Jesteś BOGIEM!