Kurzy ATAC

Wstęp / Jak uczyć się u nas / Co powinien wiedzieć dietetyk

Co powinien wiedzieć dietetyk

Co powinien wiedzieć dietetyk

Etykietą „Konsultant żywieniowy” chwalą się obecnie wszyscy. Nie ma się co dziwić, gdyż żyjemy w okresie rosnącego zainteresowania zdrowym trybem życia, który w sposób naturalny uwzględnia racjonalne odżywianie. Z tego punktu widzenia jest naprawdę zrozumiałe, że coraz większa liczba osób jest zainteresowana kształceniem się w tym zakresie, a ponadto przekazywaniem swojego doświadczenia.

Jeśli zignorujemy istotną statystycznie, a jednocześnie niemożliwą do wykorzenienia grupę osób, które mają upartą tendencję do mówienia o wszystkim, nie mając zielonego pojęcia o problemie, pozostaje nam tzw. „zdrowy rdzeń”. Oznacza to, że są to osoby zainteresowane, studiujące i przede wszystkim nie leniwe w poszukiwaniu sposobów poprzez siebie lub swoje otoczenie, aby poprzez odżywianie wpłynąć optymalnie na metabolizm.

I tu pojawia się zasadnicze pytanie co do jego znaczenia: Co taki człowiek powinien wiedzieć, aby móc z pozycji wiedzy naprawdę twierdzić, że wie, jak poprzez dietę wpływać na przebieg procesów metabolicznych w organizmie?

Na pierwszy rzut oka odpowiedź jest prosta:

1. Musi posiadać podstawową wiedzę z anatomii.

Nie da się modyfikować diety w celu oddziaływania na zdrowie, nie wiedząc nic o tym, jak poszczególne składniki zachowują się w konkretnym odcinku przewodu pokarmowego. I wcale nie musi to być żadna dogłębna i ekspercka wiedza.

Jako typowy przykład przytoczmy stale powtarzany i papugowany nonsens, że połączenie owoców i zbóż fermentuje w żołądku i dlatego nie nadaje się do normalnego spożycia.

Przewód pokarmowy zdrowego człowieka bez problemu poradzi sobie z omawianymi kombinacjami pokarmowymi. Zalecenie unikania tych pokarmów jest zatem całkowicie niepotrzebne, a także niebezpieczne – powodują one niepokój i stres na poziomie psychosomatycznym, które następnie szkodzą nam na wiele różnych sposobów.

2. Muszą znać podstawowe cechy żywności.

Nie chodzi tu tylko o skład żywieniowy, ilość energii czy wartość indeksu glikemicznego i ładunek. Choć jest to bardzo ważna informacja, która wiele mówi o właściwościach żywności, nie jest ona wyczerpująca. Aby móc manipulować dietą w kierunku kontrolowania zachowania organizmu, należy przynajmniej poznać jej wpływ na stale występujące w organizmie tendencje kwasowo-zasadowe, poziom ich strawności, wpływ termiczny czy tendencje energetyczne w organizmie. sens chińskich koncepcji yin i yang. Każda z tych cech w określony sposób wpływa na zachowanie poszczególnych komórek naszego organizmu. Bez tej wiedzy nigdy nie stworzymy naprawdę funkcjonalnego i elastycznego systemu żywnościowego.

3. Powinien orientować się, jak każdy składnik diety wpływa na zachowanie poszczególnych części organizmu, jak i jego całości.

Ludzie mają absolutnie „niesamowitą” zdolność i skłonność do manipulowania opiniami, które mają całkowicie irracjonalne podstawy. Jest to podwójnie prawdziwe w dziedzinie cateringu. Istnieje niezliczona ilość różnych diet, które w zdecydowanej większości przypadków wymyślane są przez ludzi dążących do jednego celu – zarobienia na tym pieniędzy. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją trzy podstawowe rodzaje diet – wysokowęglowodanowa, wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa. Różnią się jedynie zawartością podstawowych makroskładników w diecie – białek, węglowodanów i tłuszczów. W zależności od proporcji tych składników odżywczych będziemy wpływać na zachowanie komórek w określonym kierunku i sposób. To absolutny fundament, od którego zależy każdy sposób odżywiania, na jaki się zdecydujemy. Wszystko inne – czyli zawartość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy czy fitochemikaliów, które są naturalnym i integralnym składnikiem pożywienia – jest na drugim miejscu.

Z tej pozycji konieczna jest wiedza, w jaki sposób białka są przetwarzane podczas trawienia, jak metabolizowane są węglowodany i jak zachowują się tłuszcze. Dodatkowo warto poznać znaczenie poszczególnych witamin, wpływ minerałów na metabolizm oraz wpływ przeciwutleniaczy i fitochemikaliów na objawy metaboliczne.

Niektórzy mogą uznać to za zbyt skomplikowane i wymagające dużej zawartości treści. W rzeczywistości są to niezbędne podstawy. Podobnie jak sytuacja, gdy uczymy się prowadzić pojazd i okazuje się, że trzeba wiedzieć, że jest kierownica, pedały i znaki drogowe.

4. Powinien interesować się związkami emocji i preferencji smakowych w różnych sytuacjach.

Stosunkowo łatwo jest stworzyć projekt menu, tak aby wszystkie znane cechy i właściwości były „technicznie” poprawne. Jednak wprowadzenie takiej teorii w praktykę wymaga czegoś, co potocznie nazywamy empatią. Czyli poprzez wczuwanie się w potrzeby ciała i umysłu, które często mają zdolność do zachowywania się niezgodnie z założeniami czy planami.

Ciało ludzkie (i dotyczy to wszystkich układów biologicznych) nie zachowuje się jak programowalna maszyna. Cechuje się elastycznością i możliwością adaptacji. Emocje, które nieustannie powstają w umyśle, w zasadniczy sposób wpływają na zachowanie całego organizmu. Rezultatem są na przykład sytuacje, w których mamy niekontrolowaną ochotę na słodkie lub słone potrawy. Jeśli nie potrafimy rozszyfrować takich zachowań, a następnie nauczyć się im zapobiegać, nawet najlepiej ułożony sposób odżywiania na dłuższą metę nie będzie działał prawidłowo.

Im lepiej będziemy zorientowani w tych obszarach, tym więcej horyzontów nowej wiedzy odkryje przed nami przestrzeń gastronomiczna. Jednocześnie przekonamy się, że nasze poglądy opierają się na solidnych podstawach i nie damy się zwieść żadnym manipulacjom w zakresie komercyjnych diet. I jest to stan, w którym możemy pozwolić sobie na doradzanie także innym ludziom.

Co o badaniu mówią nasi absolwenci

Tomáš Muczka

Szukałem kursu, który można by połączyć z innymi obowiązkami zawodowymi, tj. Oczywiście bez długich dojazdów. Dowiedziałam się, że można także brać udział w kursach online. Obawiałem się jednak, że w ten sposób stracę wartość informacyjną, jaką zapewniają kursy bezpośrednie. Kurzatac przekonał mnie na tyle, że zaryzykowałem i nie żałuję ani sekundy, ani korony. Nie uczestniczyłem jeszcze w innym kursie, więc nie mam porównania. Jednocześnie nie mam na co narzekać. Kurs był systematycznie zorganizowany, zawierał dużą ilość ważnych informacji, można go było połączyć z życiem i realizować go w zaciszu domu. Tym z Was, którzy się wahają, odważę się powiedzieć, że nie można przegrać :).

Bc. Shanti Šimková

Kurs Konsultanta Żywienia i Suplementacji to kolejny z wielu kamieni milowych na ścieżce samorozwoju osoba, która dba o to, co wkłada w swoje ciało. Jestem wegetarianinem od 17 lat, zdrowym odżywianiem interesuję się od dawna i poza kilkoma kierunkami studiów (w moim przypadku naprawdę nieciekawe - ale kto może wszystkim podziękować) Dowiedziałem się wielu przydatnych informacji. Biorąc pod uwagę, że ludzie chętniej udzielają porad wykwalifikowanemu ekspertowi niż osoba z „tylko” 17-letnim doświadczeniem, dzięki temu kursowi mogę „profesjonalnie” wgłębić się w otaczających mnie ludzi :). A to z perspektywą innych kursów tematycznych...

Kateřina Pešatová

Pracuję jako trener fitness i często ludzie przychodzą do mnie po porady dotyczące odżywiania. Dzięki kierunkowi miałam pewną wiedzę na temat żywienia, ale były to informacje naprawdę podstawowe i niewystarczające. Wybierając kurs, jedna z moich klientek medycznych poleciła mi ATAC, o którym słyszała dobre opinie, więc się na niego zdecydowałam i muszę powiedzieć wielkie wow :). Wybrałam opcję Doradca Żywienia i Suplementacji online prowadzoną przez pół roku, informacje i tematyka kursu całkowicie przerosła moje oczekiwania, wcześniej naprawdę nie zastanawiałam się w jakim stopniu dieta może wpływać na nasze zdrowie, nasze codzienne funkcjonowanie, w tym sen i emocje . Treść informacji sprawia, że ten kurs jest dla mnie naprawdę wyjątkowy - domyślnie kursy na ten temat trwają znacznie krócej. Bardzo doceniam sposób, w jaki Pan Jelínek udziela informacji, w trakcie kursu przeprowadza Cię przez różne podejścia i rodzaje odżywiania, ale nie narzuca niczego na siłę, jak to ma miejsce w przypadku niektórych ekspertów. Pozostawia Tobie wybór ścieżki :) Komunikacja również była zawsze doskonała. Dziękuję Panu Jelínkowi za to, że otworzył mi drogę do tej wspaniałej dziedziny, a co więcej, zmotywował mnie do kontynuowania nauki – ten kurs był dla mnie dopiero początkiem.