Wstęp / Jak uczyć się u nas / Co powinien wiedzieć dietetyk
Etykietą „Konsultant żywieniowy” chwalą się obecnie wszyscy. Nie ma się co dziwić, gdyż żyjemy w okresie rosnącego zainteresowania zdrowym trybem życia, który w sposób naturalny uwzględnia racjonalne odżywianie. Z tego punktu widzenia jest naprawdę zrozumiałe, że coraz większa liczba osób jest zainteresowana kształceniem się w tym zakresie, a ponadto przekazywaniem swojego doświadczenia.
Jeśli zignorujemy istotną statystycznie, a jednocześnie niemożliwą do wykorzenienia grupę osób, które mają upartą tendencję do mówienia o wszystkim, nie mając zielonego pojęcia o problemie, pozostaje nam tzw. „zdrowy rdzeń”. Oznacza to, że są to osoby zainteresowane, studiujące i przede wszystkim nie leniwe w poszukiwaniu sposobów poprzez siebie lub swoje otoczenie, aby poprzez odżywianie wpłynąć optymalnie na metabolizm.
I tu pojawia się zasadnicze pytanie co do jego znaczenia: Co taki człowiek powinien wiedzieć, aby móc z pozycji wiedzy naprawdę twierdzić, że wie, jak poprzez dietę wpływać na przebieg procesów metabolicznych w organizmie?
Na pierwszy rzut oka odpowiedź jest prosta:
Nie da się modyfikować diety w celu oddziaływania na zdrowie, nie wiedząc nic o tym, jak poszczególne składniki zachowują się w konkretnym odcinku przewodu pokarmowego. I wcale nie musi to być żadna dogłębna i ekspercka wiedza.
Jako typowy przykład przytoczmy stale powtarzany i papugowany nonsens, że połączenie owoców i zbóż fermentuje w żołądku i dlatego nie nadaje się do normalnego spożycia.
Przewód pokarmowy zdrowego człowieka bez problemu poradzi sobie z omawianymi kombinacjami pokarmowymi. Zalecenie unikania tych pokarmów jest zatem całkowicie niepotrzebne, a także niebezpieczne – powodują one niepokój i stres na poziomie psychosomatycznym, które następnie szkodzą nam na wiele różnych sposobów.
Nie chodzi tu tylko o skład żywieniowy, ilość energii czy wartość indeksu glikemicznego i ładunek. Choć jest to bardzo ważna informacja, która wiele mówi o właściwościach żywności, nie jest ona wyczerpująca. Aby móc manipulować dietą w kierunku kontrolowania zachowania organizmu, należy przynajmniej poznać jej wpływ na stale występujące w organizmie tendencje kwasowo-zasadowe, poziom ich strawności, wpływ termiczny czy tendencje energetyczne w organizmie. sens chińskich koncepcji yin i yang. Każda z tych cech w określony sposób wpływa na zachowanie poszczególnych komórek naszego organizmu. Bez tej wiedzy nigdy nie stworzymy naprawdę funkcjonalnego i elastycznego systemu żywnościowego.
Ludzie mają absolutnie „niesamowitą” zdolność i skłonność do manipulowania opiniami, które mają całkowicie irracjonalne podstawy. Jest to podwójnie prawdziwe w dziedzinie cateringu. Istnieje niezliczona ilość różnych diet, które w zdecydowanej większości przypadków wymyślane są przez ludzi dążących do jednego celu – zarobienia na tym pieniędzy. Ogólnie rzecz biorąc, istnieją trzy podstawowe rodzaje diet – wysokowęglowodanowa, wysokotłuszczowa i wysokobiałkowa. Różnią się jedynie zawartością podstawowych makroskładników w diecie – białek, węglowodanów i tłuszczów. W zależności od proporcji tych składników odżywczych będziemy wpływać na zachowanie komórek w określonym kierunku i sposób. To absolutny fundament, od którego zależy każdy sposób odżywiania, na jaki się zdecydujemy. Wszystko inne – czyli zawartość witamin, minerałów, przeciwutleniaczy czy fitochemikaliów, które są naturalnym i integralnym składnikiem pożywienia – jest na drugim miejscu.
Z tej pozycji konieczna jest wiedza, w jaki sposób białka są przetwarzane podczas trawienia, jak metabolizowane są węglowodany i jak zachowują się tłuszcze. Dodatkowo warto poznać znaczenie poszczególnych witamin, wpływ minerałów na metabolizm oraz wpływ przeciwutleniaczy i fitochemikaliów na objawy metaboliczne.
Niektórzy mogą uznać to za zbyt skomplikowane i wymagające dużej zawartości treści. W rzeczywistości są to niezbędne podstawy. Podobnie jak sytuacja, gdy uczymy się prowadzić pojazd i okazuje się, że trzeba wiedzieć, że jest kierownica, pedały i znaki drogowe.
Stosunkowo łatwo jest stworzyć projekt menu, tak aby wszystkie znane cechy i właściwości były „technicznie” poprawne. Jednak wprowadzenie takiej teorii w praktykę wymaga czegoś, co potocznie nazywamy empatią. Czyli poprzez wczuwanie się w potrzeby ciała i umysłu, które często mają zdolność do zachowywania się niezgodnie z założeniami czy planami.
Ciało ludzkie (i dotyczy to wszystkich układów biologicznych) nie zachowuje się jak programowalna maszyna. Cechuje się elastycznością i możliwością adaptacji. Emocje, które nieustannie powstają w umyśle, w zasadniczy sposób wpływają na zachowanie całego organizmu. Rezultatem są na przykład sytuacje, w których mamy niekontrolowaną ochotę na słodkie lub słone potrawy. Jeśli nie potrafimy rozszyfrować takich zachowań, a następnie nauczyć się im zapobiegać, nawet najlepiej ułożony sposób odżywiania na dłuższą metę nie będzie działał prawidłowo.
Im lepiej będziemy zorientowani w tych obszarach, tym więcej horyzontów nowej wiedzy odkryje przed nami przestrzeń gastronomiczna. Jednocześnie przekonamy się, że nasze poglądy opierają się na solidnych podstawach i nie damy się zwieść żadnym manipulacjom w zakresie komercyjnych diet. I jest to stan, w którym możemy pozwolić sobie na doradzanie także innym ludziom.
Věra Michlíková
Z kursu byłam bardzo zadowolona, choć preferuję konsultacje „na żywo”, to jednak przyzwyczaiłam się do formy on-line. Bardzo mi się podoba, że nie wolisz tylko wegetarianizmu, wegetarianizmu itp., ale myślisz o ludziach, którzy chcą się zdrowo odżywiać „normalnie”. Nie jestem fanem ekstremizmu i dlatego Twoje podejście zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Z dodatkiem odrobiny humoru nauka była bardzo przyjemna. Chcę kontynuować naukę, bardzo pociąga mnie post weekendowy lub sen charakteru, ale teraz nie mam czasu... może w przyszłym roku. Chciałbym serdecznie podziękować za te sześć owocnych miesięcy i z niecierpliwością czekam na kolejne.
MUDr. Lucie Tomíčková
Od ponad 10 lat jestem związana ze światem żywienia i wellness, a kiedy znalazłam się w domu z dziećmi, znów zapragnęłam spełnić swoje marzenie – zostać dietetykiem. Kurs pana Martina Jelínka „Doradca ds. żywienia i suplementacji” jest całkowicie wyjątkowy z dwóch powodów. Po pierwsze, możliwość studiowania online, co bardzo cenię jako mama małych dzieci, po drugie, holistyczne spojrzenie na odżywianie i zdrowie. Właśnie kompleksowego postrzegania związku odżywiania nie tylko z ciałem fizycznym, ale także umysłem i emocjami, na próżno szukałam na innych dostępnych kursach. Jeżeli aktywnie podchodzisz do siebie i swojego zdrowia to zdecydowanie polecam kurs. Jeśli uda Ci się zintegrować wiedzę zdobytą na kursie w swoim życiu, możliwe, że już nigdy nie będziesz potrzebować lekarza :) Życzę Ci zdrowego i szczęśliwego życia. PS Trzecim powodem, dla którego warto studiować ten konkretny kierunek, jest osobowość pana Martina Jelínka. Dziękuję mu z całego serca i życzę mu także wielu pięknych rzeczy w życiu.
Mgr. Viera Krčmáriková
Dziękuję bardzo za możliwość dowiedzenia się tak wiele na temat odżywiania i otwarcia się drzwi do innego obszaru, który mnie interesuje. Oprócz pracy zajmuję się także pracą jako instruktor zajęć grupowych. Spotykałem się z klientami coraz częściej interesuję się poradnictwem żywieniowym, więc postanowiłam połączyć oba w jedno to była słuszna decyzja. Możliwość wzięcia udziału w tym kursie online był dla mnie najlepszym wyborem, aby móc zarządzać nauką podczas pracy i działalność drugorzędna, w którą jestem zaangażowany. Kurs bardzo mi pomógł w zrozumieniu jak faktycznie działa nasz organizm, ale przede wszystkim metabolizm i to, jak się masz poprzez dietę możemy znaleźć właściwą drogę i w ten sposób rozwiązać wiele spraw problemy zdrowotne i dobre samopoczucie. Program nauczania został wystarczająco wyjaśniony i skonsolidowane poprzez zastosowanie teorii poprzez tworzenie menu konkretnych problemów, z którymi spotkamy się w praktyce. Naprawdę doceniam wysiłek wyjaśnienie podstaw żywienia i kilku sposobów odżywiania się lub z punktu widzenia filozofia tradycyjnej medycyny chińskiej, czyli ajurweda. Chociaż jestem podstawowy pomyślnie ukończyła studia i już je przetworzyła, nie mogę się doczekać dalszej edukacji w tej dziedzinie i wierzę, że wszystkie informacje, które pomogły nie tylko mnie, pomogą także moim przyszłym klientom.