Wstęp / Co się u nas studiuje / Zapalenie skóry
Zapalenie skóry to termin określający zapalenie skóry. Istnieje kilka różnych rodzajów zapalenia skóry, które objawiają się łuszczeniem się skóry, powstawaniem plam na skórze, pogrubieniem osłony skóry lub zmiany koloru i bardzo częste swędzenie. Mają różne przyczyny, najczęściej są skutkiem różnych alergii (pokarmowych, kosmetycznych – kontakt z perfumami, chemicznych – kosmetyki, metale, leki…) lub przejawem braku równowagi w przewodzie pokarmowym (dysbioza itp.). W przypadku przewlekłego zapalenia skóry stosuje się termin „ egzema ”.
Ogólnie stres może pogorszyć objawy zapalenia skóry.
- Atopowe.
Choroba dziedziczna, która zwykle objawia się w dzieciństwie. Najczęściej lokalizuje się na twarzy, w łokciach i kolanach.
- Numular (w kształcie grosza).
Przewlekła choroba, w której na kończynach pojawiają się okrągłe plamy. Zaburzenie to może być spowodowane uczuleniem na nikiel i często towarzyszy mu suchość skóry.
- Herpetiform.
Rodzaj zapalenia skóry, któremu towarzyszy swędzenie. Często kojarzona jest z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego i układu odpornościowego, może też być spowodowana spożywaniem produktów mlecznych czy glutenu.
- Łojotok.
Forma zapalenia skóry, która zwykle atakuje skórę głowy, gdzie tworzą się łuski (łupież). Często wiąże się to z infekcją drożdżakową.
- Pokrzywka.
Silnie swędząca wysypka wywołana alergenami (jaja, truskawki, jad pszczeli, acylopiryna, sierść zwierząt, preparaty chemiczne...) lub nadmierny stres, ciepło lub zimno może również ją powodować.
- Łuszczyca.
Nazywa się ją „ łuszczycą ”. Jest to przewlekła, niezakaźna choroba skóry charakteryzująca się ograniczonymi, czerwonymi, łuszczącymi się zmianami, zwykle pokrytymi białawymi lub srebrzystymi łuskami. Najczęściej lokalizują się na kończynach dolnych i górnych (łokcie, kolana, okolice lędźwiowe i pośladkowe) oraz we włosowej części skóry. Obszary te zwykle nie swędzą ani nie bolą zbyt mocno. Może to dotyczyć również paznokci u rąk i nóg, które często są żółte. Łuszczyca pojawia się zwykle między 10. a 30. rokiem życia, ale może pojawić się w dowolnym momencie. Około 15 procent pacjentów ma wysypkę tak rozległą i ciężką, że sprawia ona znaczne trudności i uniemożliwia normalne życie. W około pięciu procentach przypadków może również wystąpić obrzęk stawów i ból podobny do reumatoidalnego zapalenia stawów.
Jakość diety ma wpływ na powstawanie i rozwój zapalenia skóry, ale w nieco innym stopniu dla każdego rodzaju. Ponieważ jest to problem zdrowotny związany ze stanami zapalnymi, przy ustalaniu jadłospisu stosuje się zasady diety przeciwzapalnej.
W ostatnich latach wykazano, że stosunkowo duże znaczenie ma dbałość o utrzymanie prawidłowego zróżnicowania mikroflory jelitowej, co wiąże się przede wszystkim ze zwiększonym spożyciem błonnika.
Powszechnie słyszy się, aby unikać najczęstszych alergenów pokarmowych - produktów mlecznych i sojowych, jaj, źródeł glutenu, orzechów, truskawek, owoców południowych, czekolady...
Miriam Onyedumbi
Mogę powiedzieć, że kurs „Doradca ds. żywienia i suplementacji” uratował mi życie. Przez lata próbowałam wyjść z bardzo trudnej i agresywnej choroby, dużo czytałam, szukałam, miałam nadzieję, próbowałam na sobie, a gdy już zaczęłam tracić nadzieję, trafiłam na ten kurs. Jestem mu niezmiernie wdzięczny i zawsze będę go polecał. Dowiedziałem się wielu nowych informacji i potwierdziło się to, co już wiedziałem. Dzięki temu kursowi udało mi się spojrzeć na wszystko bardziej obiektywnie i dzięki temu wszystko stało się jaśniejsze. Bardzo mili i rzetelni ludzie. Dziękuję!
Mgr. et Mgr. Zdeňka Trummová
Około dziesiątej poruszam się wokół zdrowego stylu życia i wysokiej jakości odżywiania lot. W początkowej fazie tego okresu udało mi się pozbyć trzydziestu kilogramów, które przybrałam w szkole. Wiedziałem, że tak kawałek pracy za sobą, ale jeszcze większy kawałek przed sobą – nie po to, żeby znowu przybrać na wadze, ale żeby czuć czuć się dobrze, cieszyć się jedzeniem, nie obwiniać go, a przede wszystkim znaleźć jedno zrównoważony styl życia. Próbowałem wielu w przeszłości podejścia do jedzenia, ale zawsze brakowało mi jakiegoś znaczącego przełomu zgromadzone informacje. Rozpoczęłam kurs żywienia dzieci już na poziomie podstawowym z powodów zawodowych, ale obowiązek stał się radością, nową i przeszłością Informacje zaczęły do siebie pasować i już wiem, że to nie koniec tego kursu. Sposób prowadzenia kursu jest bardzo dobrze opracowany metodologicznie, pod warunkiem informacje i odpowiedzi na pytania są kompletne. Pan Jelínek chętnie wyjaśni wszystko, co jest zadawane na temat studiowanego przedmiotu. Duży pozytyw całego kursu stanowi wykonanie zadań cząstkowych w grze edukacyjnej ZOF. Jesteś teraz studentem może sprawdzić wiedzę teoretyczną w praktyce i dowiedzieć się, jaki ma ona wpływ przygotowana żywność dla różnych procesów zachodzących w organizmie człowieka.
Petra Attafová
Kurs dietetyka całkowicie zmienił nie tylko moje spojrzenie na jedzenie jako takie, ale także moje postrzeganie innych aspektów życia i naprawdę wzbogacił mnie o wiedzę, która ma odzwierciedlenie w moim codziennym funkcjonowaniu. Dziękuję bardzo za to.