Wstęp / Co się u nas studiuje / Zapalenie skóry
Zapalenie skóry to termin określający zapalenie skóry. Istnieje kilka różnych rodzajów zapalenia skóry, które objawiają się łuszczeniem się skóry, powstawaniem plam na skórze, pogrubieniem osłony skóry lub zmiany koloru i bardzo częste swędzenie. Mają różne przyczyny, najczęściej są skutkiem różnych alergii (pokarmowych, kosmetycznych – kontakt z perfumami, chemicznych – kosmetyki, metale, leki…) lub przejawem braku równowagi w przewodzie pokarmowym (dysbioza itp.). W przypadku przewlekłego zapalenia skóry stosuje się termin „ egzema ”.
Ogólnie stres może pogorszyć objawy zapalenia skóry.
- Atopowe.
Choroba dziedziczna, która zwykle objawia się w dzieciństwie. Najczęściej lokalizuje się na twarzy, w łokciach i kolanach.
- Numular (w kształcie grosza).
Przewlekła choroba, w której na kończynach pojawiają się okrągłe plamy. Zaburzenie to może być spowodowane uczuleniem na nikiel i często towarzyszy mu suchość skóry.
- Herpetiform.
Rodzaj zapalenia skóry, któremu towarzyszy swędzenie. Często kojarzona jest z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego i układu odpornościowego, może też być spowodowana spożywaniem produktów mlecznych czy glutenu.
- Łojotok.
Forma zapalenia skóry, która zwykle atakuje skórę głowy, gdzie tworzą się łuski (łupież). Często wiąże się to z infekcją drożdżakową.
- Pokrzywka.
Silnie swędząca wysypka wywołana alergenami (jaja, truskawki, jad pszczeli, acylopiryna, sierść zwierząt, preparaty chemiczne...) lub nadmierny stres, ciepło lub zimno może również ją powodować.
- Łuszczyca.
Nazywa się ją „ łuszczycą ”. Jest to przewlekła, niezakaźna choroba skóry charakteryzująca się ograniczonymi, czerwonymi, łuszczącymi się zmianami, zwykle pokrytymi białawymi lub srebrzystymi łuskami. Najczęściej lokalizują się na kończynach dolnych i górnych (łokcie, kolana, okolice lędźwiowe i pośladkowe) oraz we włosowej części skóry. Obszary te zwykle nie swędzą ani nie bolą zbyt mocno. Może to dotyczyć również paznokci u rąk i nóg, które często są żółte. Łuszczyca pojawia się zwykle między 10. a 30. rokiem życia, ale może pojawić się w dowolnym momencie. Około 15 procent pacjentów ma wysypkę tak rozległą i ciężką, że sprawia ona znaczne trudności i uniemożliwia normalne życie. W około pięciu procentach przypadków może również wystąpić obrzęk stawów i ból podobny do reumatoidalnego zapalenia stawów.
Jakość diety ma wpływ na powstawanie i rozwój zapalenia skóry, ale w nieco innym stopniu dla każdego rodzaju. Ponieważ jest to problem zdrowotny związany ze stanami zapalnymi, przy ustalaniu jadłospisu stosuje się zasady diety przeciwzapalnej.
W ostatnich latach wykazano, że stosunkowo duże znaczenie ma dbałość o utrzymanie prawidłowego zróżnicowania mikroflory jelitowej, co wiąże się przede wszystkim ze zwiększonym spożyciem błonnika.
Powszechnie słyszy się, aby unikać najczęstszych alergenów pokarmowych - produktów mlecznych i sojowych, jaj, źródeł glutenu, orzechów, truskawek, owoców południowych, czekolady...
Hana Vašíčková
Moim marzeniem jest cieszyć się zdrowym życiem. To był także jeden z powodów, dla których jestem zdecydowała się zapisać na kurs doradztwa żywieniowego. Kiedy odkryłem kursy ATAC, zdecydowano. I na pewno tego nie żałuję! Najbardziej cenię sobie opcję online badania i systemowe mapy myśli, które sprawiły, że nauka stała się grą , dalej zapewnione wykształcenie oraz możliwość kursów uzupełniających.
Ing. Zuzana Košařová
Panie Jelínek... ważny kamień milowy w moim życiu! Poprowadził mnie we właściwym kierunku i przy każdym swoim kursie maksymalnie motywował mnie do kontynuowania tego, co naprawdę mnie interesowało. A teraz przejdźmy do studiowania medycyny chińskiej.
Alena Rudolf Honolková, DiS.
Na kurs Konsultanta Żywieniowego trafiłam „przypadkiem” szukając w Internecie konsultanta żywieniowego w moim miejscu zamieszkania. Oferta kursu bardzo mnie zainteresowała, zarówno pod względem merytorycznym, jak i merytorycznym. Ukończenie kursu zyskało bardzo szerokie spojrzenie nie tylko w zakresie odżywiania, ale także funkcjonowania organizmu. Dzięki temu, że lubię i interesuje mnie ten temat, zdecydowałam się kontynuować tę dziedzinę na poziomie zawodowym. Doceniam profesjonalne prowadzenie kursu, wgląd w dziedzinę żywienia jest naprawdę kompleksowy z różnych punktów widzenia. Ciekawa jest także oferta innych kursów, z których na pewno skorzystam w przyszłości, poszerzając swoje umiejętności.