Zapalenie skóry to termin określający zapalenie skóry. Istnieje kilka różnych rodzajów zapalenia skóry, które objawiają się łuszczeniem się skóry, powstawaniem plam na skórze, pogrubieniem osłony skóry lub zmiany koloru i bardzo częste swędzenie. Mają różne przyczyny, najczęściej są skutkiem różnych alergii (pokarmowych, kosmetycznych – kontakt z perfumami, chemicznych – kosmetyki, metale, leki…) lub przejawem braku równowagi w przewodzie pokarmowym (dysbioza itp.). W przypadku przewlekłego zapalenia skóry stosuje się termin „ egzema ”.
Ogólnie stres może pogorszyć objawy zapalenia skóry.
- Atopowe.
Choroba dziedziczna, która zwykle objawia się w dzieciństwie. Najczęściej lokalizuje się na twarzy, w łokciach i kolanach.
- Numular (w kształcie grosza).
Przewlekła choroba, w której na kończynach pojawiają się okrągłe plamy. Zaburzenie to może być spowodowane uczuleniem na nikiel i często towarzyszy mu suchość skóry.
- Herpetiform.
Rodzaj zapalenia skóry, któremu towarzyszy swędzenie. Często kojarzona jest z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego i układu odpornościowego, może też być spowodowana spożywaniem produktów mlecznych czy glutenu.
- Łojotok.
Forma zapalenia skóry, która zwykle atakuje skórę głowy, gdzie tworzą się łuski (łupież). Często wiąże się to z infekcją drożdżakową.
- Pokrzywka.
Silnie swędząca wysypka wywołana alergenami (jaja, truskawki, jad pszczeli, acylopiryna, sierść zwierząt, preparaty chemiczne...) lub nadmierny stres, ciepło lub zimno może również ją powodować.
- Łuszczyca.
Nazywa się ją „ łuszczycą ”. Jest to przewlekła, niezakaźna choroba skóry charakteryzująca się ograniczonymi, czerwonymi, łuszczącymi się zmianami, zwykle pokrytymi białawymi lub srebrzystymi łuskami. Najczęściej lokalizują się na kończynach dolnych i górnych (łokcie, kolana, okolice lędźwiowe i pośladkowe) oraz we włosowej części skóry. Obszary te zwykle nie swędzą ani nie bolą zbyt mocno. Może to dotyczyć również paznokci u rąk i nóg, które często są żółte. Łuszczyca pojawia się zwykle między 10. a 30. rokiem życia, ale może pojawić się w dowolnym momencie. Około 15 procent pacjentów ma wysypkę tak rozległą i ciężką, że sprawia ona znaczne trudności i uniemożliwia normalne życie. W około pięciu procentach przypadków może również wystąpić obrzęk stawów i ból podobny do reumatoidalnego zapalenia stawów.
Jakość diety ma wpływ na powstawanie i rozwój zapalenia skóry, ale w nieco innym stopniu dla każdego rodzaju. Ponieważ jest to problem zdrowotny związany ze stanami zapalnymi, przy ustalaniu jadłospisu stosuje się zasady diety przeciwzapalnej.
W ostatnich latach wykazano, że stosunkowo duże znaczenie ma dbałość o utrzymanie prawidłowego zróżnicowania mikroflory jelitowej, co wiąże się przede wszystkim ze zwiększonym spożyciem błonnika.
Powszechnie słyszy się, aby unikać najczęstszych alergenów pokarmowych - produktów mlecznych i sojowych, jaj, źródeł glutenu, orzechów, truskawek, owoców południowych, czekolady...
Dušan Benák
Dla mnie Kurzy ATAC = Martin Jelínek = pozytywna zmiana :-). Na kurs konsultanta żywieniowego prowadzonego przez Martina Jelínka zapisałem się z kilku powodów: 1. Rekomendacja wykładowcy Martina Jelínka, 2. Kształcenie na odległość, 3. Wykorzystanie map myśli w nauczaniu. Dziś z radością stwierdzam, że wszystkie przerosły moje oczekiwania, ale pierwszy powód był zdecydowanie najkorzystniejszy, bo dzięki Martinowi zrozumiałam, jak działają nasze ciała i umysły, a co najważniejsze, nauczyłam się używać i stosować moją wiedzę w sposób pozbawiony przemocy. Moją pierwszą myślą było poszerzenie moich umiejętności trenerskich i zaoferowanie moim zawodnikom pełniejszego spojrzenia na grę. Jednak Martin zainspirował mnie na tyle, że zaczęłam całkowicie poświęcać się doradztwu i prezentacji zdrowej żywności. Wierzę, że bogata oferta kursów przypadnie Ci do gustu i pozytywnie odmieni Twoje życie.
MUDr. Renáta Hluchníková
Jako lekarz zdobywałem już kilkukrotnie wiedzę z zakresu żywienia na poziomie teoretycznym – jako student medycyny, a następnie do certyfikatów z chorób wewnętrznych i wychowania fizycznego. Po ukończeniu kursu „Żywienie dzieci” muszę stwierdzić, że teoria i praktyka to dwie zupełnie różne rzeczy. Dzięki aplikacji edukacyjnej ZOF doświadczyłam, jak trudno czasami zastosować wiedzę teoretyczną w praktyce, czyli ułożyć jadłospis dla konkretnej osoby, mając z góry założone wymagania żywieniowe. Aplikacja ZOF dostarczyła mi wielu informacji na temat żywności – zarówno z punktu widzenia reprezentacji makro i mikroelementów, jak i wyobrażenia o bilansie energetycznym, a konkretnie np. o tym, jak łatwo jest je przekroczyć. dziennego zalecanego spożycia soli, mimo że unika się żywności przetworzonej przemysłowo. Dzięki temu kursowi uświadomiłam sobie, jakie rezerwy mam we własnej diecie i choć wydawało mi się, że odżywiam się zdrowo i racjonalnie, zawsze jest miejsce na poprawę. Serdecznie dziękujemy panu Jelínkowi i jego zespołowi, którzy zaangażowani są w cały projekt. Ich praca ma dla mnie ogromny sens.
Martin Cidlinský
Ten kurs pomógł mi nie tylko w rozwoju zawodowym, ale myślę, że w moim stylu uczenia się jest jednym z najskuteczniejszych, jakie miałem okazję widzieć. Cała ta koncepcja jest świetna możliwość wszechstronnego rozwoju w obszarze doradztwa żywieniowego.