Wstęp / Co się u nas studiuje / Zapalenie skóry
Zapalenie skóry to termin określający zapalenie skóry. Istnieje kilka różnych rodzajów zapalenia skóry, które objawiają się łuszczeniem się skóry, powstawaniem plam na skórze, pogrubieniem osłony skóry lub zmiany koloru i bardzo częste swędzenie. Mają różne przyczyny, najczęściej są skutkiem różnych alergii (pokarmowych, kosmetycznych – kontakt z perfumami, chemicznych – kosmetyki, metale, leki…) lub przejawem braku równowagi w przewodzie pokarmowym (dysbioza itp.). W przypadku przewlekłego zapalenia skóry stosuje się termin „ egzema ”.
Ogólnie stres może pogorszyć objawy zapalenia skóry.
- Atopowe.
Choroba dziedziczna, która zwykle objawia się w dzieciństwie. Najczęściej lokalizuje się na twarzy, w łokciach i kolanach.
- Numular (w kształcie grosza).
Przewlekła choroba, w której na kończynach pojawiają się okrągłe plamy. Zaburzenie to może być spowodowane uczuleniem na nikiel i często towarzyszy mu suchość skóry.
- Herpetiform.
Rodzaj zapalenia skóry, któremu towarzyszy swędzenie. Często kojarzona jest z zaburzeniami pracy przewodu pokarmowego i układu odpornościowego, może też być spowodowana spożywaniem produktów mlecznych czy glutenu.
- Łojotok.
Forma zapalenia skóry, która zwykle atakuje skórę głowy, gdzie tworzą się łuski (łupież). Często wiąże się to z infekcją drożdżakową.
- Pokrzywka.
Silnie swędząca wysypka wywołana alergenami (jaja, truskawki, jad pszczeli, acylopiryna, sierść zwierząt, preparaty chemiczne...) lub nadmierny stres, ciepło lub zimno może również ją powodować.
- Łuszczyca.
Nazywa się ją „ łuszczycą ”. Jest to przewlekła, niezakaźna choroba skóry charakteryzująca się ograniczonymi, czerwonymi, łuszczącymi się zmianami, zwykle pokrytymi białawymi lub srebrzystymi łuskami. Najczęściej lokalizują się na kończynach dolnych i górnych (łokcie, kolana, okolice lędźwiowe i pośladkowe) oraz we włosowej części skóry. Obszary te zwykle nie swędzą ani nie bolą zbyt mocno. Może to dotyczyć również paznokci u rąk i nóg, które często są żółte. Łuszczyca pojawia się zwykle między 10. a 30. rokiem życia, ale może pojawić się w dowolnym momencie. Około 15 procent pacjentów ma wysypkę tak rozległą i ciężką, że sprawia ona znaczne trudności i uniemożliwia normalne życie. W około pięciu procentach przypadków może również wystąpić obrzęk stawów i ból podobny do reumatoidalnego zapalenia stawów.
Jakość diety ma wpływ na powstawanie i rozwój zapalenia skóry, ale w nieco innym stopniu dla każdego rodzaju. Ponieważ jest to problem zdrowotny związany ze stanami zapalnymi, przy ustalaniu jadłospisu stosuje się zasady diety przeciwzapalnej.
W ostatnich latach wykazano, że stosunkowo duże znaczenie ma dbałość o utrzymanie prawidłowego zróżnicowania mikroflory jelitowej, co wiąże się przede wszystkim ze zwiększonym spożyciem błonnika.
Powszechnie słyszy się, aby unikać najczęstszych alergenów pokarmowych - produktów mlecznych i sojowych, jaj, źródeł glutenu, orzechów, truskawek, owoców południowych, czekolady...
Marie Holeňová
Decydując się na studia nad żywieniem, kurs ATAC był dla mnie oczywistym wyborem. Wśród ofert kursów dostępnych na rynku śmiem twierdzić, że nie ma konkurencji. Treść kursu i indywidualne podejście potwierdziły moją słuszność decyzji. Mówiąc ściślej, największą korzyścią dla mnie było postrzeganie zdrowia jako kompleksu. Przez kompleksową mam na myśli wiedzę nie tylko z zakresu medycyny zachodniej, ale i wschodniej. Dla mnie właśnie ta wiedza jest największą korzyścią do wykorzystania w praktyce. Nie mogę też zapomnieć o dostępie do części studenckiej, która pozostaje dla studentów nawet po ukończeniu studiów. Tę zaletę dostrzegam dopiero dzisiaj, gdy w pracy z klientami wykorzystuję materiały z kursu. Po prostu wyszukuję po imieniu temat, którym aktualnie się zajmujemy i pracuję z informacjami zarówno przy układaniu osobistych planów żywieniowych, jak i podczas konsultacji. Nie znam nic lepszego niż aplikacja ZOF do tworzenia menu, przepisów i planowania posiłków. Ci, którzy tego spróbują, nie będą zadowoleni z samych tabel kalorii. ZOF żartobliwie chowa do kieszeni „KALORYCZNE WYKRESY". Skończyłam też kwalifikację zawodową z żywienia w ATAC i zdecydowanie tego nie żałuję. Pierwotnie chciałam przejść kurs tylko po to, żeby zdobyć informacje, bez zdawania egzaminu państwowego jak większość studentów. Ale z czasem odkryłam, że chcę zarabiać na życie robiąc to, co daje mi satysfakcję. Chcę wspierać tych, którzy zastanawiają się nad ukończeniem kursu egzaminem państwowym..czyli kwalifikacją zawodową z zakresu żywienia. Nigdy nie wiadomo kiedy ten certyfikat się przyda.. Na zakończenie muszę powiedzieć, że zwykle nie jestem stronniczy w opiniach, jednak to doświadczenie zasługuje na pozytywną ocenę.
Alena Václavíková
Wybierając kurs doradztwa żywieniowego, przejrzałem je wszystkie możliwe oferty. Jednak kurs mistrza Jelínka przypadł mi do gustu już za pierwszym razem, Miałem przeczucie, że to jest dokładnie to, czego szukałem. Zaintrygował mnie metoda nauki – mapy myśli (choć nigdy wcześniej z tym nie pracowałam, ale chciałem to wiedzieć i dla mnie zadziałało, jest jasne i dobre niezapomniany). Podobała mi się także możliwość nauki w domu i mimo to szkolenia odbywały się raz w miesiącu, byliśmy w stałym kontakcie z wykładowcą. Codziennie otrzymywaliśmy tematy do pracy i tym samym zbliżaliśmy się do celu. Nauczyliśmy się patrzeć na człowieka całościowo, choć na początku uważałam to za coś oczywistego jako dodatek do mojej pracy, więc całkowicie mnie zaskoczyło, gdy zobaczyłem, jak daleko zaszło Na zdrowie człowieka można wpływać przede wszystkim poprzez dietę i odpowiedni tryb życia oczywiście w parze z tym idzie dostosowanie masy ciała. Dzięki temu wprowadziłem go do obiegu własne produkty przygotowane na zdrowych zasadach. Bardzo doceniam też m.in dalszy stały kontakt z absolwentami, możliwość konsultacji i dalszego kształcenia i rozwój. Intuicja znów mnie nie zawiodła... :-)
Monika Patrmanová
Bardzo podobają mi się kursy Pana Jelínka. Muszę przyznać, że studia na kierunku Doradca Żywieniowy rozpocząłem jako zupełny laik. Od kilku lat żyję z odchudzających koktajli „w proszku”, bo nie umiem gotować i nie wiem, co jeść. Po kilku miesiącach kursu uzyskałem taki przegląd, że po pierwsze codziennie gotuję wszystkie posiłki, a po drugie schudłem wymaganą wagę, którą też udaje mi się utrzymać. Mam wspaniałe poczucie, że moja dieta jest zdrowa i zbilansowana. Nie jestem ograniczona w palecie potraw i smaków, jednak nauczyłam się, jak duże porcje mi wystarczą, co jeść, żeby na dłużej pozostać sytym, jak pozbyć się ochoty na słodycze, jak odkwasić organizm i utrzymać go w dobrej kondycji. równowaga kwasowo-zasadowa, jakie jedzenie przed i po wysiłku fizycznym i wiele innych „magii”. Od kilku lat pracuję w Australii jako pielęgniarka i kursy Pana Jelínka tak mnie zafascynowały, że zdecydowałam się otworzyć własną poradnię żywieniową i przekazywać te cenne informacje moim klientom. Dziękuję bardzo Panie Jelínek i z niecierpliwością czekam na kolejne Państwa kursy.