Wstęp / Co się u nas studiuje / Syndrom metabliczny
Zespół metaboliczny to termin, o którym mówi się coraz częściej. Powodem jest nie tylko fakt, że dotyka ona coraz większej części populacji, ale także fakt, że jest to syndrom. Oznacza to, że nie jest to jeden konkretny problem zdrowotny, ale zbiór kilku podproblemów, które są również powiązane metabolicznie. Medycyna zachodnia, która z dużym sukcesem potrafi tłumić objawy poszczególnych chorób (głównie dzięki nowoczesnym lekom), nie jest w stanie uporać się z problemem zespołów z punktu widzenia swoich standaryzowanych procedur leczniczych, gdyż po prostu „nie ma lekarstwo” na nie. Jednocześnie rozwiązanie zwłaszcza zespołu metabolicznego jest stosunkowo proste, polega na przestrzeganiu zasad tzw. zdrowego stylu życia.
Zespół metaboliczny (lub zespół X lub zespół Reavena ) dotyka nawet jedną czwartą czeskiej populacji i stanowi bezpośrednie zagrożenie dla życia. Z punktu widzenia współczesnej medycyny definiuje ją spektrum specyficznych zaburzeń i dysfunkcji w organizmie (jest ich ponad 35), do najważniejszych należą:
otyłość brzuszna (otyłość jabłkowa lub męska),
podwyższony poziom trójglicerydów,
obniżone stężenie cholesterolu HDL,
nadciśnienie (wysokie ciśnienie krwi),
hiperglikemia na czczo.
Zespół ten stanowi zatem jakościową podstawę pojawienia się i rozwoju miażdżycy i inni choroby układu krążenia, insulinooporność lub cukrzycę typu 2.
Ogólnie rzecz biorąc, zespół metaboliczny występuje częściej u osób starszych, ale może nie być to podstawową zasadą. Ponieważ zespołowi towarzyszy otyłość, odsetek osób nim dotkniętych z młodszego pokolenia stale rośnie.
Często dyskutuje się, czy zespół metaboliczny jest dziedziczny. Stwierdzono, że zespół ten częściej występuje w rodzinach, które preferują w swojej diecie śmieciowe jedzenie, czyli system odżywiania się z nadmiarem węglowodanów prostych i tłuszczów, o wysokim indeksie glikemicznym i niedoborze białka, a jednocześnie nie mają zbyt ciepłego stosunku do ćwiczeń.
Pavel Škůrek
Praca z Tobą była przyjemnością. W dzisiejszych czasach najbardziej interesuje mnie Wasze holistyczne podejście i, z mojego punktu widzenia, zdrowe spojrzenie na obecną sytuację żywienia populacji. Bardzo spodobało mi się Twoje profesjonalne podejście do informacji, które do nas docierały. Biorę też pod uwagę, że wiem, że jesteś wegetarianinem i przyznam, że obawiałem się, że ten fakt „przesiąknie” do interpretacji merytorycznej. Jak się okazało, obawy były bezpodstawne. Dzięki temu zdobyliście u mnie największe zaufanie w tej dziedzinie. Rzeczywiście, czapki z głów!
Mgr. Veronika Mičianová, PhD.
Jeśli ktoś się czegoś boi, powinien dowiedzieć się o tym jak najwięcej. To był mój pierwszy krok w kierunku profilaktyki zdrowotnej. Jako celiakia usłyszałam ze wszystkich stron o raku przewodu pokarmowego i zaczął pojawiać się we mnie strach... wtedy zaczęłam się zastanawiać jak zdrowo się odżywiać na diecie bezglutenowej i czy to w ogóle ma sens. Z drugiej strony, jako doktorantka biologii, szukałam wysokiej jakości informacji, które zaoferowałyby mi coś, czego do tej pory nie wiem, a zwłaszcza całościowe spojrzenie na żywienie, w którym ludzie w dzisiejszych czasach łatwo się pogubić. Z czystym sumieniem mogę stwierdzić, że kurs Konsultant ds. Żywienia i Suplementacji jest absolutnie bezkonkurencyjny. Przede wszystkim polecam kurs w formie zdalnej, gdzie zawsze jest miejsce na dyskusję i naukę praktycznych rzeczy z zakresu żywienia. Program nauczania jest bardzo obszerny, a ogólna treść kursu obejmuje wszystkie aspekty żywienia. Bardzo podobała mi się systematyczność i szczegółowość zajęć. Osobiste podziękowania i wyrazy szacunku kieruję do wykładowcy Mgr. Martinowi Jelínkowi za ciągłe odpowiadanie na wszelkiego rodzaju pytania i za podejście, jakie ma do każdego bez wyjątku.
Ivan Rajkó
Długo szukałam kursu idealnego dla mnie, ale na Słowacji nie znalazłam nic tak wszechstronnego jak ten kurs. Kurs przerósł moje oczekiwania i będzie mi go naprawdę brakować. Wiedzę o Ajurwedzie wykorzystuję w życiu osobistym i na pewno wykorzystam ją także u moich klientów. Po ukończeniu kursu mam zupełnie inne spojrzenie na odżywianie i jestem bardzo się z tego cieszę.Dziękuję panu Jelínkowi i jego zespołowi za wszystko.