Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałbym zapytać dlaczego do smażenia wolicie oliwę z oliwek (jeśli smażycie wyjątkowo :-), skoro olej rzepakowy często wymieniany jest jako najlepszy do smażenia ze względu na wysoką wartość SP, małą ilość sat.MK, dużo omega-9....? Czy zatem olej rzepakowy nie jest lepszy od oliwy z oliwek? A ja też chciałam zapytać, jakie jest Twoje zdanie na temat ghee? Dziękuję :-).

Twierdzenie to dominuje w naszym regionie, ze względu na intensywną promocję ze strony jego producentów. Technicznie rzecz biorąc, nie jest to prawdą, ponieważ jeśli porównać oliwę z oliwek i olej rzepakowy, oba w formie rafinowanej, oliwa z oliwek wyjdzie lepiej. Dzieje się tak dlatego, że zawiera więcej tłuszczów nasyconych i jednonienasyconych, które są bardziej stabilne temperaturowo niż tłuszcze wielonienasycone, w które bogatszy jest rzepak. Ghee jest tłuszczem korzystnym do manipulacji termicznej – zawiera przeważającą część tłuszczów nasyconych, dzięki czemu ma bardzo wysoki SP. Tyle, że należy zachować ostrożność w odniesieniu do jego całkowitej ilości właśnie ze względu na kwasy tłuszczowe nasycone w ramach monitorowania dziennej proporcji tłuszczów nasyconych do nienasyconych (powinna wynosić około 1:2).

Tematy:  Tracić na wadze   Oliwa z oliwek   Olej rzepakowy