Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kompleks B

Kompleks B to grupa ośmiu niezbędnych witamin, które odgrywają kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu. Witaminy te obejmują B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B7 (biotyna), B9 (folian lub kwas foliowy) i B12 (kobalamina). Każda z tych witamin ma określone funkcje, ale wszystkie współdziałają, aby wspierać ogólny stan zdrowia organizmu. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, wytwarzania energii, utrzymania zdrowego układu nerwowego i tworzenia czerwonych krwinek.
Witaminy z grupy B znajdują się w wielu produktach spożywczych, zwłaszcza w pełnych ziarnach, roślinach strączkowych, mięsie, podrobach, jajach, produktach mlecznych i warzywach liściastych. Ponieważ organizm nie jest w stanie magazynować tych witamin (z wyjątkiem witaminy B12), ważne jest ich regularne uzupełnianie żywnością lub suplementami diety. Brak witamin z grupy B może prowadzić do zmęczenia, anemii, utraty apetytu, depresji, skurczów mięśni, wypadania włosów itp.

Witam, mam pytanie. Według czego niektóre substancje zaliczane są do grupy B kompleksu? Ostatnio wydaje mi się, że każda inna substancja ma oznaczenie B. Ile więc B jest w sklepie? Dzięki :)

Nazwa witamina pochodzi z początku ubiegłego wieku, zaproponowano ją jako związek łacińskich słów „witalny” i „amina” (w tłumaczeniu „aminy witalne”). Obecnie do grupy witamin B kompleks zaliczają się następujące substancje: Witamina B1 (tiamina), Witamina B2 (ryboflawina), Witamina B3 (niacyna), Witamina B4 (adenina), Witamina B5 (kwas pantotenowy), Witamina B6 (pirydoksal, pirydoksol , pirydoksamina), Witamina B7 (biotyna = witamina H), Witamina B8 (inozytol), Witamina B9 – kwas foliowy (folicyna, kwas foliowy), Witamina B10 (kwas paraamino-benzoesowy – PABA), Witamina B11 (cholina), Witamina B12 (kobalamina), witamina B13 (kwas orotowy = kwas liponowy), witamina B14, witamina B15 (kwas pangamowy), witamina B16, witamina B17 (amigdalina). Termin witamina był stopniowo rozszerzany na inne odkryte substancje, jednak nie wszystkie z nich były reprezentowane w budowie chemicznej przez grupę aminową – kategoryzacja nie uległa zmianie, dziś mówimy o witaminach jako substancjach niezbędnych (niezbędnych do życia, których organizm nie może stworzyć samodzielnie i dlatego musimy dostarczać im codzienną dietę). W pewnym sensie termin „witamina” jest przestarzały i nie odpowiada pierwotnemu znaczeniu tego terminu.