Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Nazwa witamina pochodzi z początku ubiegłego wieku, zaproponowano ją jako związek łacińskich słów „witalny” i „amina” (w tłumaczeniu „aminy witalne”). Obecnie do grupy witamin B kompleks zaliczają się następujące substancje: Witamina B1 (tiamina), Witamina B2 (ryboflawina), Witamina B3 (niacyna), Witamina B4 (adenina), Witamina B5 (kwas pantotenowy), Witamina B6 (pirydoksal, pirydoksol , pirydoksamina), Witamina B7 (biotyna = witamina H), Witamina B8 (inozytol), Witamina B9 – kwas foliowy (folicyna, kwas foliowy), Witamina B10 (kwas paraamino-benzoesowy – PABA), Witamina B11 (cholina), Witamina B12 (kobalamina), witamina B13 (kwas orotowy = kwas liponowy), witamina B14, witamina B15 (kwas pangamowy), witamina B16, witamina B17 (amigdalina). Termin witamina był stopniowo rozszerzany na inne odkryte substancje, jednak nie wszystkie z nich były reprezentowane w budowie chemicznej przez grupę aminową – kategoryzacja nie uległa zmianie, dziś mówimy o witaminach jako substancjach niezbędnych (niezbędnych do życia, których organizm nie może stworzyć samodzielnie i dlatego musimy dostarczać im codzienną dietę). W pewnym sensie termin „witamina” jest przestarzały i nie odpowiada pierwotnemu znaczeniu tego terminu.