Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Jeśli są to niskokaloryczne substytuty słodzików (a praktycznie wszystkie takie są), nie ma ryzyka nieproporcjonalnego wzrostu poziomu glukozy we krwi nawet w połączeniu z kawą. Czy kawa jest korzystna dla zdrowia jest kwestią dyskusyjną, gdyż prezentowane na jej temat korzyści zdrowotne dotyczą głównie zdrowej populacji, a jednocześnie u osób z zaburzeniami metabolicznymi wykazano, że jej skutki uboczne w dużym stopniu wpływają na zdrowie. większym stopniu. Ponadto należy wziąć pod uwagę indywidualność jednostki, ponieważ metabolizm kofeiny jest kontrolowany przede wszystkim przez genetykę, od której zależy ogólny wpływ spożycia kawy na każdego z nas. W przypadku diabetyków nie jestem zwolennikiem stosowania zastępczych słodzików nie tylko dlatego, że są one niepotrzebne (= słodziki nie są konieczne), ale także dlatego, że same w sobie przynoszą efekt przeciwny do zamierzonego. Jeśli chcesz zrobić wyjątek, sięgnij po źródła inuliny (np. syrop z cykorii), która działa również jako prebiotyk.