Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Jaka jest optymalna utrata wagi, ile kg/tydzień, aby nie była stresująca? Dziękuję.
Standardowo zaleca się redukcję maksymalnie 0,5 kg tłuszczu tygodniowo. Przy wyższych wartościach wzrasta ryzyko wzrostu wartości tłuszczów we krwi, w tym cholesterolu, a wraz z nimi także ich utlenienia, co ma negatywny wpływ na zdrowie (obciążenie układu sercowo-naczyniowego, wątroby).
W tym przypadku mamy na myśli proces przyspieszania metabolizmu jako całości, a nie skupiania się na jego podzespołach. Aktywacja układu współczulnego hamuje aktywność układu przywspółczulnego, co koryguje trawienie. Zwiększy to aktywność układu sercowo-naczyniowego, a w przypadku wysiłku fizycznego także aktywność tkanki mięśniowej. Wspomaga to metabolizm składników odżywczych, które utrzymują funkcjonowanie tych systemów. Wzmożona aktywność poszczególnych części metabolizmu prowadzi zatem zawsze do przyspieszenia całości. Jednocześnie dobrze jest spojrzeć na tę zasadę z punktu widzenia wpływu czasu. Na krótką metę stres (i ruch) przyspiesza reakcje metaboliczne, jeśli jednak nie są one zbilansowane z dietą (typowym przykładem jest długotrwały deficyt białka), to połączenie czynników doprowadzi do ogólnego spowolnienia metabolizmu zdarzenia (= przewaga reakcji katabolicznych prowadzi do spowolnienia aktywności metabolicznej).