Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kukurydza

Kukurydza jest zbożem bezglutenowym. Jest ważnym źródłem wielu składników odżywczych – błonnika, witamin i minerałów. Zawiera stosunkowo dużą ilość węglowodanów, co może stanowić problem dla osób chorych na cukrzycę lub mających nadwagę. Przemysłowo przetwarza się go na produkty określane jako ultraprzetworzone – typowymi przykładami są płatki kukurydziane czy chipsy.

Witam, chciałbym zapytać o sól ukrytą w konserwach, a konkretnie w kukurydzy. Przeczytałem etykietę. Sól zazwyczaj zawarta jest bezpośrednio w kukurydzy lub można ją przynajmniej częściowo wypłukać poprzez płukanie. Dziękuję

Część soli zawartej w tych produktach zostaje wchłonięta przez żywność, dlatego należy wziąć pod uwagę, że nawet dokładne czyszczenie produktu nie usunie wszystkiego. Jeśli jednak w skład takiej konserwy wchodzi woda, to znaczna część soli jest w niej rozpuszczona – spożywając samą żywność (bez płynu) nie zawsze trzeba spożywać taką ilość soli, jaka jest podana na etykiecie.