Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Wodorost

Wodorosty są ważnym źródłem wielu składników odżywczych niezbędnych dla zdrowia człowieka. Zawierają dużą ilość witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które mogą przyczynić się do ogólnego stanu zdrowia i zapobiegania niektórym chorobom. Do tych składników zaliczają się np. witaminy z grupy B, witamina C, witamina E, jod, cynk, żelazo, wapń i inne. Wodorosty są również bogate w błonnik, który wspomaga zdrowie układu trawiennego.

Ponadto wodorosty są znaczącym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca i mózgu. Niektóre badania sugerują również, że wodorosty mogą pomóc zmniejszyć ryzyko niektórych rodzajów nowotworów, takich jak rak piersi. Mogą również wspierać zdrowie tarczycy ze względu na wysoką zawartość jodu. Ponadto wodorosty są niskokaloryczne i dlatego mogą przyczyniać się do utrzymania prawidłowej masy ciała.

Witam, jaka jest Wasza opinia na temat spożycia maku jako źródła wapnia w przypadku nietolerancji białka mleka... W źródłach czytam, że jego wykorzystanie wynosi tylko około 10%, więc nawet jeśli zawartość wapnia w maku jest wysoka, jego wykorzystanie jest niskie... Proszę również o opinię na temat napojów roślinnych wzbogacanych wapniem na bazie wodorostów

Chociaż mak jest jednym z najbogatszych źródeł wapnia w historii, jego przydatność jest znacznie ograniczona przez obecność alkaloidów (opiatów). Ich udział maleje wraz ze wzrostem stopnia dojrzałości maku, dlatego często podawane 10% jest wartością względną. Ponadto obróbka cieplna znacznie zmniejsza ilość tych alkaloidów, dlatego należy spodziewać się znacznie wyższej wartości np. w przemysłowo przetworzonej żywności zawierającej mak. Wodorosty są skoncentrowanym źródłem szerokiej gamy składników mineralnych (nie tylko wapnia), coraz częściej znajdują zastosowanie w przemyśle spożywczym. Ze względu na walory odżywcze i możliwości wykorzystania można je nazwać „superfoodem”, w przyszłości będziemy je coraz częściej spotykać w diecie. Jedyną potencjalną „wadą piękna” jest ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi lub pochodnymi przemysłu naftowego, ponieważ znaczna część światowej produkcji uprawiana jest w gospodarstwach znajdujących się na otwartym morzu, z dala od każdej partii produkcyjnej jest kontrolowane, jak próbuje to przedstawić ustawodawstwo. Przydatność biologiczna minerałów z wodorostów jest bardzo dobra, algi zawierają minimalną ilość substancji antyżywieniowych (głównie błonnika), jednak ze względu na swoją atrakcyjność nieproporcjonalnie podnoszą cenę produktu.