Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Jeśli chodzi o potencjalne obciążenie słodzikami poszczególnych układów organizmu, najlepiej sprawdzają się źródła inuliny (np. syrop z cykorii), ponieważ jest to zasadniczo skoncentrowany rozpuszczalny błonnik (prebiotyk) o minimalnej energii i prawie zerowym wpływie na produkcję insuliny. Wybierając odpowiedni słodzik, zawsze kieruj się najpierw jego smakiem (nie ma sensu spożywać czegoś, czego nie lubisz przez długi czas), następnie jego wpływem na poziom cukru we krwi, następnie wartością energetyczną i wreszcie wartością wpływ na mikroflorę jamy ustnej i jelit (słodzik może działać prozapalnie i odwrotnie przeciwzapalnie). Jeżeli słodzik zawiera cukry, warto kontrolować ich ilość w stosunku do zalecanych dawek (np. udowodniono, że nadmiar fruktozy sprzyja niealkoholowemu stłuszczeniu wątroby).