Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Glutation

Glutation to silny przeciwutleniacz, który naturalnie występuje w naszym organizmie. Jest to tripeptyd składający się z aminokwasów: cysteiny, glicyny i glutaminy. Odgrywa kluczową rolę w wielu funkcjach organizmu, w tym w detoksykacji, wspomaganiu układu odpornościowego, neutralizacji wolnych rodników i regeneracji witamin C i E. Jego poziom w organizmie zmniejsza się przede wszystkim pod wpływem stresu, chorób i starzenia się.
Do produktów bogatych w składniki potrzebne do produkcji glutationu zalicza się czosnek, cebulę, brokuły, kapustę, awokado i orzechy. Jest także wytwarzana w żywieniu suplementacyjnym w postaci samego glutationu lub w postaci jego prekursora N-acetylocysteiny.

Witam, jaka jest różnica (dla osoby chcącej kupić ten suplement diety ze względu na działanie antyoksydacyjne przy oczekiwanym efekcie zmniejszenia aktywności zapalnej organizmu) pomiędzy glutationem a acetylo-glutationem? Jest tam dość duża różnica cenowa.

Sam glutation ma niską dostępność, ponieważ kwas solny szybko rozpuszcza go w żołądku. Acetylowana forma glutationu charakteryzuje się znacznie większą stabilnością, dzięki czemu do komórek dociera znacznie większa ilość tego przeciwutleniacza.