Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi w sensie ściśle określonego limitu dochodów. Ogólnie rzecz biorąc, wraz ze wzrostem aktywności fizycznej metabolizm również przyspiesza, a wraz z nim wzrasta aktywność przewodu pokarmowego. Sportowiec będzie dzięki temu w stanie przetworzyć większą dawkę białka przyjętą w błyskawicznym tempie niż osoby nieaktywne fizycznie. Nawet tutaj jednak występują różnice, a mianowicie pomiędzy sportowcami wytrzymałościowymi i siłowymi, ponadto konieczne jest rozróżnienie kobiet i mężczyzn, ważną rolę odgrywa także masa ciała (proporcja masy mięśniowej). Sportowiec beztlenowy może sobie pozwolić na umieszczenie 50-60 g białka w jednej porcji nie powodując przy tym większych problemów, dla niesportowych kobiet podaje się np. przedział 20-30 g. Jednak wszystkie te liczby należy przyjmować z pewną rezerwą , każdy osobnik reaguje samodzielnie (między innymi przetwarzanie białek zależy również od różnorodności mikroflory jelitowej).
Dostosowując naszą dietę mamy możliwość manipulowania zachowaniem metabolizmu, dotyczy to również ilości porcji w ciągu dnia. Jeśli np. metabolizm danej osoby jest zbyt wolny, warto go wspomóc włączając większą liczbę porcji w ciągu dnia, w tym zmniejszając udział tłuszczów i dostosowując proporcje Ca:Mg i Ca:P, po prostu mamy tych opcji i od nas zależy, czy z nich skorzystamy. Zajmij się złożonością białek przede wszystkim w określonych sytuacjach, które tego wymagają. Typowymi przykładami są diety wegańskie czy elitarni sportowcy, gdzie wymagania dotyczące ilości i jakości białka znacznie rosną w porównaniu do przeciętnej populacji. Nie oznacza to, że za wszelką cenę każda porcja zawierająca białko musi wykazywać kompletność aminokwasów, celem jest jedynie zwiększenie uwagi i wysiłku skierowanego w tym kierunku. Każde menu należy przede wszystkim wdrożyć w praktyce, zawsze na tym opieraj swoje rozumowanie, przekładając teorię na praktykę.