Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Czekolada

Czekolada to popularny produkt spożywczy wytwarzany z ziaren kakaowca, będących owocami drzewa kakaowego. Ziarna kakaowe są zbierane, poddawane fermentacji, suszone, prażone, a następnie wyciskane z nich masło kakaowe i proszek kakaowy. Te dwa składniki są następnie mieszane z innymi składnikami, takimi jak cukier, mleko i wanilia, aby stworzyć czekoladę. Istnieją różne rodzaje czekolady, najczęstsza to gorzka, mleczna i biała, które różnią się zawartością proszku kakaowego i masła kakaowego.
Zawiera przeciwutleniacze, które mogą pomóc chronić organizm przed uszkodzeniem komórek. Ze względu na zawartość fenyloetyloaminy może pomóc poprawić nastrój. Czekolada często ma wyższą zawartość cukru, dlatego należy ją spożywać z umiarem, w ramach zbilansowanej diety.

Witam, chciałbym zapytać o wybór jedzenia przed wyścigiem (kolarstwo szosowe). Czy owsianka z suszonymi owocami lub gorzką czekoladą będzie odpowiednią opcją? A może wybrać coś innego? Czy w tym przypadku, ze względu na wymagający charakter, stosuje się także suplementy diety? Dziękuję

Koncepcja posiłku wstępnego powinna być zawsze zgodna z długoterminowym planem żywieniowym. Przede wszystkim rozwiąż proporcję makroskładników (dieta wysokowęglowodanowa vs dieta niskowęglowodanowa) dla posiłku wstępnego oraz wybór posiłku słodkiego vs. danie słone (ze względu na spożycie sodu). Na podstawie tej procedury profilowane są również odpowiednie receptury. Jeżeli strategia żywieniowa podczas kolarstwa szosowego opiera się na większej zawartości tłuszczów, to skład ostatniego posiłku przed wysiłkiem powinien także odpowiadać temu. Owsianka z owocami jest zazwyczaj posiłkiem wysokowęglowodanowym, ale faktem jest, że zmniejszając ilość samej owsianki i włączając odpowiednie źródło tłuszczu (orzechy i nasiona, ewentualnie wolne formy tłuszczu), ten przepis będzie zmierzał w stronę niskowęglowodanowej . Pozostaje tylko kwestia słodkiego charakteru karmy, czyli (względnego) braku sodu.