Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Goji

Jagody Goji to małe, jaskrawoczerwone jagody krzewu goji. Pochodzi z Azji, jest bogata w pewne witaminy i przeciwutleniacze, dlatego często nazywana jest „superfoodem”.

Witam, Panie Jelínek, w dobrej wierze, jeśli chodzi o moje zdrowie, kupiłem żywność goji jako silny przeciwutleniacz, a następnie przeczytałem, że jako środek konserwujący zastosowano dwutlenek siarki E220, który jest de facto bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia, wręcz trujący, a nawet zakazany w USA. Stoję teraz przed dylematem, czy wyrzucić goji, czy dalej go używać. Kiedy szukałem innych produktów spożywczych w sklepie, odkryłem, że E220 jest dość powszechnym środkiem konserwującym żywność. Wiem, że to trudne pytanie, ale tak się zastanawiam, czy jest sens jeść takie goji „z puszki” i czy nadal zawiera przeciwutleniacze itp. Dziękuję bardzo

Dwutlenek siarki jest powszechnie stosowanym konserwantem, pełni także funkcję przeciwutleniacza. Konserwowane w ten sposób goji najprawdopodobniej będzie zawierało dużą ilość przeciwutleniaczy, zwłaszcza witaminy C, która jest chroniona przed utlenianiem dzięki działaniu E220. Jeśli spożyjesz jedno opakowanie produktu, nic dramatycznego Ci się nie stanie. Postrzegaj tę sytuację przede wszystkim jako cenne doświadczenie na przyszłość w sensie dokładnego czytania etykiet żywności, gdzie celem jest nie tylko własna edukacja, ale także oczywiście wybór produktu wysokiej jakości.