Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Stwardnienie rozsiane

Stwardnienie rozsiane (SM) to przewlekła choroba autoimmunologiczna atakująca ośrodkowy układ nerwowy, w szczególności mózg i rdzeń kręgowy. W stwardnieniu rozsianym układ odpornościowy atakuje mielinę, czyli warstwę ochronną pokrywającą włókna nerwowe, co prowadzi do ich uszkodzenia i powstania blizn (stwardnienia rozsianego). Uszkodzenie to powoduje przerwanie lub spowolnienie przekazywania sygnałów nerwowych, co objawia się szeroką gamą objawów neurologicznych, takich jak zaburzenia ruchu, równowagi, wrażliwości, ale także zmęczenie czy zaburzenia układu moczowego.

Z odżywczego punktu widzenia u pacjentów ze stwardnieniem rozsianym ważne jest przestrzeganie zbilansowanej diety bogatej w witaminy i minerały. Niektóre badania sugerują, że duże spożycie tłuszczów nasyconych może pogorszyć przebieg choroby, natomiast dieta bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę D i przeciwutleniacze może mieć potencjalnie korzystny wpływ. Ważne jest również utrzymanie optymalnej masy ciała i regularna aktywność fizyczna, aby zapobiec innym powikłaniom zdrowotnym, takim jak otyłość czy choroby układu krążenia.

Witam, czy wskazane jest stosowanie zielonej żywności w chorobach autoimmunologicznych, szczególnie przy stwardnieniu rozsianym? W Internecie pełno jest bardzo sprzecznych opinii, połowa osób twierdzi, że w takim przypadku wspomaganie odporności jest dosłownie niepożądane, druga połowa, że odporność u tych pacjentów jest po prostu osłabiona (wytrącona z równowagi) i te pokarmy są ważne. Dziękuję za odpowiedź.

Wśród profesjonalistów nie ma jednolitej opinii na ten temat. Gdybym miała przedstawić swój, nie bałabym się polecić tych produktów w podstawowych dawkach w takich sytuacjach, ponieważ wykazują działanie przeciwzapalne, a stwardnieniu rozsianemu towarzyszą procesy prozapalne. Biorąc pod uwagę fakt, że niektóre algi zawierają specyficzne substancje immunomodulujące, rozsądne jest nie zwiększanie niepotrzebnej dawki, gdyż może to przynieść efekt przeciwny do zamierzonego.