Witam, czy wskazane jest stosowanie zielonej żywności w chorobach autoimmunologicznych, szczególnie przy stwardnieniu rozsianym? W Internecie pełno jest bardzo sprzecznych opinii, połowa osób twierdzi, że w takim przypadku wspomaganie odporności jest dosłownie niepożądane, druga połowa, że odporność u tych pacjentów jest po prostu osłabiona (wytrącona z równowagi) i te pokarmy są ważne. Dziękuję za odpowiedź.
Wśród profesjonalistów nie ma jednolitej opinii na ten temat. Gdybym miała przedstawić swój, nie bałabym się polecić tych produktów w podstawowych dawkach w takich sytuacjach, ponieważ wykazują działanie przeciwzapalne, a stwardnieniu rozsianemu towarzyszą procesy prozapalne. Biorąc pod uwagę fakt, że niektóre algi zawierają specyficzne substancje immunomodulujące, rozsądne jest nie zwiększanie niepotrzebnej dawki, gdyż może to przynieść efekt przeciwny do zamierzonego.
Tematy: Zielone jedzenie Choroby autoimmunologiczne Stwardnienie rozsiane Układ odpornościowy