Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Zielone jedzenie

Zielona żywność to żywność bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, dzięki czemu jest zdrowa dla naszego organizmu. Termin ten zwykle odnosi się do zielonych warzyw, takich jak szpinak, brokuły, awokado, zielony groszek, zielona papryka, kiwi i wiele innych. Produkty te znane są ze swoich wartości odżywczych i korzyści zdrowotnych, takich jak wspieranie układu odpornościowego, poprawianie trawienia i zmniejszanie ryzyka chorób przewlekłych.

Zielone produkty są również bogate w błonnik, który pomaga regulować poziom cukru we krwi i wspiera zdrowie jelit. Wiele zielonej żywności zawiera również zdrowe tłuszcze, które są ważne dla zdrowia serca i mózgu. Ponadto zielona żywność ma zazwyczaj niską zawartość kalorii i może pomóc w utracie wagi. Wysoka zawartość wody i błonnika może pomóc zwiększyć uczucie sytości i zmniejszyć spożycie kalorii.

Witam, czy wskazane jest stosowanie zielonej żywności w chorobach autoimmunologicznych, szczególnie przy stwardnieniu rozsianym? W Internecie pełno jest bardzo sprzecznych opinii, połowa osób twierdzi, że w takim przypadku wspomaganie odporności jest dosłownie niepożądane, druga połowa, że odporność u tych pacjentów jest po prostu osłabiona (wytrącona z równowagi) i te pokarmy są ważne. Dziękuję za odpowiedź.

Wśród profesjonalistów nie ma jednolitej opinii na ten temat. Gdybym miała przedstawić swój, nie bałabym się polecić tych produktów w podstawowych dawkach w takich sytuacjach, ponieważ wykazują działanie przeciwzapalne, a stwardnieniu rozsianemu towarzyszą procesy prozapalne. Biorąc pod uwagę fakt, że niektóre algi zawierają specyficzne substancje immunomodulujące, rozsądne jest nie zwiększanie niepotrzebnej dawki, gdyż może to przynieść efekt przeciwny do zamierzonego.

Witam, mam pytanie dotyczące białka w zielonej żywności. Nigdy nie słyszałem o zielonych roślinach zawierających kompletne białko. Czytałem tylko o soi i zasadniczo o konopiach indyjskich. Czy rzeczywiście mają pełne spektrum? Dzięki

Kompletność aminokwasów białka w źródłach roślinnych podano w przypadku soi, komosy ryżowej, nasion konopi, chlorelli i spiruliny. Jeśli pominąć glony, które stanowią znaczną część kategorii zielonej żywności, spektrum AMK dla produktów z kiełków jest bliskie teoretycznie prezentowanej pełni. Tutaj jednak należy rozróżnić, w jakiej fazie wzrostu roślina jest przetwarzana przez jej producenta – od początku procesu kiełkowania, poprzez poszczególne etapy rozwojowe rośliny, nie tylko proporcja makroskładników (a więc i procent białek), ale także ilość poszczególnych aminokwasów zmienia się dość dynamicznie. W przeciwieństwie do alg, gdzie reprezentacja i struktura makroskładników są stosunkowo stałe, profil białkowy innych zielonych produktów spożywczych jest zmienny - ale ogólnie możemy powiedzieć, że kategoria zielonej żywności dostarcza pełnowartościowe białka.