Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Wśród profesjonalistów nie ma jednolitej opinii na ten temat. Gdybym miała przedstawić swój, nie bałabym się polecić tych produktów w podstawowych dawkach w takich sytuacjach, ponieważ wykazują działanie przeciwzapalne, a stwardnieniu rozsianemu towarzyszą procesy prozapalne. Biorąc pod uwagę fakt, że niektóre algi zawierają specyficzne substancje immunomodulujące, rozsądne jest nie zwiększanie niepotrzebnej dawki, gdyż może to przynieść efekt przeciwny do zamierzonego.
Kompletność aminokwasów białka w źródłach roślinnych podano w przypadku soi, komosy ryżowej, nasion konopi, chlorelli i spiruliny. Jeśli pominąć glony, które stanowią znaczną część kategorii zielonej żywności, spektrum AMK dla produktów z kiełków jest bliskie teoretycznie prezentowanej pełni. Tutaj jednak należy rozróżnić, w jakiej fazie wzrostu roślina jest przetwarzana przez jej producenta – od początku procesu kiełkowania, poprzez poszczególne etapy rozwojowe rośliny, nie tylko proporcja makroskładników (a więc i procent białek), ale także ilość poszczególnych aminokwasów zmienia się dość dynamicznie. W przeciwieństwie do alg, gdzie reprezentacja i struktura makroskładników są stosunkowo stałe, profil białkowy innych zielonych produktów spożywczych jest zmienny - ale ogólnie możemy powiedzieć, że kategoria zielonej żywności dostarcza pełnowartościowe białka.