Witam, mam pytanie dotyczące białka w zielonej żywności. Nigdy nie słyszałem o zielonych roślinach zawierających kompletne białko. Czytałem tylko o soi i zasadniczo o konopiach indyjskich. Czy rzeczywiście mają pełne spektrum? Dzięki
Kompletność aminokwasów białka w źródłach roślinnych podano w przypadku soi, komosy ryżowej, nasion konopi, chlorelli i spiruliny. Jeśli pominąć glony, które stanowią znaczną część kategorii zielonej żywności, spektrum AMK dla produktów z kiełków jest bliskie teoretycznie prezentowanej pełni. Tutaj jednak należy rozróżnić, w jakiej fazie wzrostu roślina jest przetwarzana przez jej producenta – od początku procesu kiełkowania, poprzez poszczególne etapy rozwojowe rośliny, nie tylko proporcja makroskładników (a więc i procent białek), ale także ilość poszczególnych aminokwasów zmienia się dość dynamicznie. W przeciwieństwie do alg, gdzie reprezentacja i struktura makroskładników są stosunkowo stałe, profil białkowy innych zielonych produktów spożywczych jest zmienny - ale ogólnie możemy powiedzieć, że kategoria zielonej żywności dostarcza pełnowartościowe białka.
Tematy: Zielone jedzenie Bilkoviny Soja