Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Zaburzenia regulacji hormonalnej są trudne do skorygowania poprzez modyfikację diety i suplementację. Są sytuacje, w których mogą znacząco pomóc, ale bez znalezienia przyczyny problemu prawdopodobieństwo sukcesu znacznie spada. Wzrost produkcji prolaktyny może być również spowodowany stresem lub głodem. Często zdarza się, że wegetarianie nie przestrzegający wartości odżywczych swojej diety mają znaczny deficyt energetyczny, co może być powiązane. Należy jednak traktować to jako teoretyczne spekulacje, ponieważ stosowanie antykoncepcji, leków psychotropowych, leków przeciwnadciśnieniowych również przyczynia się do wzrostu poziomu prolaktyny, ma to miejsce w przypadku nieprawidłowej pracy przysadki mózgowej lub niektórych chorób nowotworowych. Zwiększone spożycie soi zwiększy spożycie fitoestrogenów – jeśli przyczyną schorzenia jest zwiększona produkcja estrogenów, większe spożycie fitoestrogenów może działać antyestrogenowo. Z drugiej strony ogólnie prawdą jest, że wegetarianie spożywają stosunkowo wystarczającą ilość fitoestrogenów w porównaniu z populacją wszystkożerną. Suplementacja drmku ma sens, inne wymienione suplementy nie zaszkodzą Ci.
Soja jest żywnością specyficzną przede wszystkim z dwóch powodów: 1. Zawiera wysoki udział substancji antyżywieniowych, w tym fitoestrogenów, 2. Jest przetwarzana na całą gamę produktów pochodnych, z których znaczna część zalicza się do kategorii produktów znacząco przemysłowych obrobiony. Połączenie tych czynników jest niefortunne, zwłaszcza dla dzieci, gdy pojawia się pytanie, czy ważniejsze jest uwzględnienie jakości produktów, czy częstotliwości ich spożycia. Zaletą produktów fermentowanych jest znacznie niższy udział substancji antyżywieniowych, z drugiej strony większość z nich zawiera większą ilość soli. Jeśli masz zamiar wybierać produkty niesolone (mąka, tofu, napoje, jogurty...), pracuj z soją tak samo jak z innymi roślinami strączkowymi (czyli dodaj ją do koszyka jako jeden z przedstawicieli roślin strączkowych od pierwszego roku życia) ). W przypadku solonych potraw (przyprawiony tempeh, miso, sosy...) należy zachować ostrożność - choć są one ciekawe jakościowo, zwiększenie spożycia soli stanowi ryzyko dla zdrowia dzieci.
BCAA syntetyzowane są w celach komercyjnych, co jest terminem związanym z pozyskiwaniem AMK w wyniku aktywności fermentacyjnej niektórych mikroorganizmów na substratach organicznych, z których najpowszechniejszą jest soja. Nie jest to jedyna możliwość produkcji tych AMK, ale w zdecydowanej większości przypadków producenci wybierają procedury, które są najbardziej korzystne finansowo, co jest całkiem logiczne. Stężenie potrzebnych składników w oryginalnym surowcu nie ma znaczenia, liczy się „wydajność”.
Kompletność aminokwasów białka w źródłach roślinnych podano w przypadku soi, komosy ryżowej, nasion konopi, chlorelli i spiruliny. Jeśli pominąć glony, które stanowią znaczną część kategorii zielonej żywności, spektrum AMK dla produktów z kiełków jest bliskie teoretycznie prezentowanej pełni. Tutaj jednak należy rozróżnić, w jakiej fazie wzrostu roślina jest przetwarzana przez jej producenta – od początku procesu kiełkowania, poprzez poszczególne etapy rozwojowe rośliny, nie tylko proporcja makroskładników (a więc i procent białek), ale także ilość poszczególnych aminokwasów zmienia się dość dynamicznie. W przeciwieństwie do alg, gdzie reprezentacja i struktura makroskładników są stosunkowo stałe, profil białkowy innych zielonych produktów spożywczych jest zmienny - ale ogólnie możemy powiedzieć, że kategoria zielonej żywności dostarcza pełnowartościowe białka.