Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, od kiedy należy włączyć soję i jej przetwory do diety dziecka? Interesują mnie głównie produkty z fermentowanej soi. Dziękuję za odpowiedź

Soja jest żywnością specyficzną przede wszystkim z dwóch powodów: 1. Zawiera wysoki udział substancji antyżywieniowych, w tym fitoestrogenów, 2. Jest przetwarzana na całą gamę produktów pochodnych, z których znaczna część zalicza się do kategorii produktów znacząco przemysłowych obrobiony. Połączenie tych czynników jest niefortunne, zwłaszcza dla dzieci, gdy pojawia się pytanie, czy ważniejsze jest uwzględnienie jakości produktów, czy częstotliwości ich spożycia. Zaletą produktów fermentowanych jest znacznie niższy udział substancji antyżywieniowych, z drugiej strony większość z nich zawiera większą ilość soli. Jeśli masz zamiar wybierać produkty niesolone (mąka, tofu, napoje, jogurty...), pracuj z soją tak samo jak z innymi roślinami strączkowymi (czyli dodaj ją do koszyka jako jeden z przedstawicieli roślin strączkowych od pierwszego roku życia) ). W przypadku solonych potraw (przyprawiony tempeh, miso, sosy...) należy zachować ostrożność - choć są one ciekawe jakościowo, zwiększenie spożycia soli stanowi ryzyko dla zdrowia dzieci.

Tematy:  Soja