Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Spożycie energii w przedziale 1700-1800 kcal przy masie ciała 140 kg może wydawać się zbyt niskie, ale nie oznacza to, że dieta jest źle ułożona. Ustalając bilans energetyczny, należy opierać się przede wszystkim na zmierzonych wartościach podstawowej przemiany materii (BMR), proporcji masy mięśniowej oraz poziomie aktywności fizycznej. Nie jest do końca idealnie, aby spożycie energii spadało poniżej wartości BMR, ale w praktyce możliwe jest wprowadzenie takich diet w krótkim okresie, przynosi to same sukcesy. Kluczem jest ustawienie odpowiednich proporcji makroskładników, warunkiem jest odpowiednia ilość białka (w takich sytuacjach nie należy się obawiać nieco powyżej średniej w przedziale 20-25% całkowitego spożycia energii, gdyż przy niższym spożyciu energii potrzeba w celu wsparcia aktywności metabolizmu mięśni i jednocześnie zwiększenia stopnia nasycenia). Ze względu na konieczność unikania niepotrzebnych wahań poziomu cukru we krwi, skup się na preferowaniu źródeł węglowodanów złożonych (najlepiej w postaci pełnych ziaren, unikając jednocześnie produktów mącznych). Na koniec zwiększ spożycie błonnika (głównie pochodzącego z roślin strączkowych i warzyw), który zwiększa stopień sytości. Jeśli klient przejdzie z diety powodującej przyrost masy ciała na dietę redukcyjną, naturalnym jest, że będzie się zmagał z uczuciem głodu i wahaniami poziomu cukru we krwi, tego nigdy całkowicie nie da się uniknąć. To podstawowe ramy, z którymi można pracować w takich sytuacjach. Choć nie ma 100% gwarancji, że zadziała na każdego, to w przypadku niektórych zaburzeń metabolicznych powodujących przyrost masy ciała (dysfunkcja tarczycy itp.) konieczne jest dostosowanie diety do indywidualności danej osoby.