Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Poliol

Poliole to grupa substancji słodzących często stosowanych jako substytut cukru w żywności i napojach. Nazywa się je również alkoholami cukrowymi, ale w przeciwieństwie do zwykłego cukru nie zawierają etanolu. Poliole są mniej kaloryczne niż cukier, ale nadal zapewniają słodki smak. Typowe poliole obejmują ksylitol, sorbitol, maltitol i erytrytol.

Pod względem zdrowotnym i żywieniowym poliole uznawane są za zdrowszą alternatywę cukru. Mają niższy indeks glikemiczny niż cukier, co oznacza, że nie powodują skoku poziomu cukru we krwi. Jest to ważne dla osób chorych na cukrzycę lub osób próbujących kontrolować poziom cukru we krwi. Poliole również nie przyczyniają się do próchnicy zębów, ponieważ bakterie w jamie ustnej nie rozkładają ich na kwasy powodujące próchnicę. Jednak spożywane w nadmiarze poliole mogą powodować problemy trawienne, takie jak wzdęcia, biegunka lub skurcze.

Chciałbym zapytać o erytrytol. Niektóre produkty wskazują wartość kaloryczną na poziomie 0 kcal/100 g, gdzieś może 20 kcal/100 g. Poliole mają średnio 2,4 kcal na gram, więc informacja o wartości 0 kalorii wydaje mi się nierealna. Czy to w ogóle możliwe?

W przypadku erytrytolu sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Ogólnie zalicza się je do polioli, które w jelicie grubym są metabolizowane do niższych kwasów tłuszczowych, dlatego mają niską wartość energetyczną. Wyjątkiem jest erytrytol, który wchłania się już w jelicie cienkim i w większości wydalany jest z moczem, dlatego też ma zerową wartość energetyczną, bądź w UE jest przedstawiany jako substancja o zerowej wartości energetycznej, w W USA podaje się, że jest to 0,2 kcal/1 gram.