Kurzy ATAC

Doradztwo

Chciałbym zapytać o erytrytol. Niektóre produkty wskazują wartość kaloryczną na poziomie 0 kcal/100 g, gdzieś może 20 kcal/100 g. Poliole mają średnio 2,4 kcal na gram, więc informacja o wartości 0 kalorii wydaje mi się nierealna. Czy to w ogóle możliwe?

W przypadku erytrytolu sytuacja jest nieco bardziej skomplikowana. Ogólnie zalicza się je do polioli, które w jelicie grubym są metabolizowane do niższych kwasów tłuszczowych, dlatego mają niską wartość energetyczną. Wyjątkiem jest erytrytol, który wchłania się już w jelicie cienkim i w większości wydalany jest z moczem, dlatego też ma zerową wartość energetyczną, bądź w UE jest przedstawiany jako substancja o zerowej wartości energetycznej, w W USA podaje się, że jest to 0,2 kcal/1 gram.

Tematy:  Erytrytol   Poliol