Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Tak, owoce morza ulegają stosunkowo szybkiemu rozkładowi, podczas którego następuje wzmożona produkcja histaminy. Dlatego też zaleca się zapobiegawcze unikanie takich pokarmów. W praktyce takie sytuacje rozwiązuje się eliminując w pierwszej kolejności wszystkie potencjalnie ryzykowne pokarmy, a następnie stopniowo próbując ponownie włączyć je do jadłospisu i obserwując reakcję organizmu. Często zdarza się, że niektóre osoby dotknięte HIT mogą bezpiecznie spożywać żywność, która zwykle jest przedstawiana jako nieodpowiednia.
Dobre pytanie :-) Ponieważ jest to stosunkowo nowa rzecz w badaniach nad żywieniem, odpowiedź nie jest do końca jednoznaczna i dotyczy to także HIT, który wymaga indywidualnego podejścia w sensie testowania poszczególnych opcji i monitorowania wydolność organizmu reakcja. Poza tym ciągle pojawiają się nowe badania, które pogłębiają wiedzę, przez co producenci nie mają szansy na tak szybką reakcję i zmianę składu swoich produktów. Jeden negatywny szczep może (ale teoretycznie nie musi, przekonasz się dopiero po wypróbowaniu) wpłynąć na ogólny wynik. Jeśli chcesz mieć pewność, wybierz opcję „bezpieczniejszą”, niestety nie ma innego wyjścia.