Witam, Panie Jelínek. Na lekcji stwierdzasz, że istnieją kultury probiotyczne, o których wiadomo, że wyraźnie nasilają objawy HIT, i odwrotnie, takie, które mają korzystny wpływ. Lactobacillus casei i Lactobacillus bulgaricus mają negatywny wpływ. Pozytywne działanie mają Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus reuteri, Bifidobacterium infantis, Bifidobacterium longum. Ponieważ moja żona ma HIT, próbowałem znaleźć odpowiedni suplement wspierający mikrobiom jelitowy zgodnie z informacjami patrz. powyżej. Znalazłem produkty, które zawierały może 2 pozytywne szczepy, a może jakieś inne, a nawet 4 pozytywne, już się z tego cieszyłem, ale 1 negatywny. W tym kontekście chcę zapytać, czy jeden neg. szczep w porównaniu z 4 dodatnimi, gdy każdy jest reprezentowany w tej samej ilości, może negatywnie wpłynąć na ogólny wynik i lepiej wybrać produkt z np. tylko 2 pozycjami szczepów lub wcale. Dziękuję.
Dobre pytanie :-) Ponieważ jest to stosunkowo nowa rzecz w badaniach nad żywieniem, odpowiedź nie jest do końca jednoznaczna i dotyczy to także HIT, który wymaga indywidualnego podejścia w sensie testowania poszczególnych opcji i monitorowania wydolność organizmu reakcja. Poza tym ciągle pojawiają się nowe badania, które pogłębiają wiedzę, przez co producenci nie mają szansy na tak szybką reakcję i zmianę składu swoich produktów. Jeden negatywny szczep może (ale teoretycznie nie musi, przekonasz się dopiero po wypróbowaniu) wpłynąć na ogólny wynik. Jeśli chcesz mieć pewność, wybierz opcję „bezpieczniejszą”, niestety nie ma innego wyjścia.