Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Kapsaicyna

Kapsaicyna to aktywny składnik papryczek chili, który odpowiada za ich ostry smak. Substancja ta znana jest z wielu korzyści zdrowotnych. Ma silne właściwości przeciwzapalne, które mogą pomóc zmniejszyć ból i obrzęk. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, ma także zdolność zwiększania apetytu i poprawy trawienia. Może również pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, co jest ważne dla osób chorych na cukrzycę. Kapsaicyna posiada także właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu chroni organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

Witam, ciekawi mnie, jak kapsaicyna będzie działać z ostrą papryczką chili, jeśli będziemy jej używać dość często, jak na nasze warunki, patrz Azja, tam przyzwyczajeni są do jej spożywania prawie codziennie, u nas jest to stosunkowo nowe, myślę. Organizm jest do tego przystosowany. Czy może to mieć jakiś negatywny wpływ na organizm? Dziękuję

Ogólnie rzecz biorąc, organizm ma elastyczną zdolność dostosowywania się do warunków, w jakich się znajduje. Przede wszystkim wymaga to wystarczającej ilości czasu, aby wszystkie układy w organizmie się przystosowały, a zakres tych zdolności jest w dużej mierze zdeterminowany przez strukturę genetyczną jednostki. Ponadto należy wziąć pod uwagę, że większość populacji azjatyckiej żyje w różnych warunkach klimatycznych (temperatura, wilgotność), gorące potrawy są historycznie zakorzenione w tych kulturach ze względu na wydłużenie okresu przydatności do spożycia żywności i efekty chłodzące (produkcja zwiększa się pot, który następnie chłodzi organizm). Należy ostrożnie pracować ze źródłami kapsaicyny, zbyt duże dawki mogą być problematyczne (obciążenie układu nerwowego, trawiennego i sercowo-naczyniowego).