Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Ogólnie rzecz biorąc, organizm ma elastyczną zdolność dostosowywania się do warunków, w jakich się znajduje. Przede wszystkim wymaga to wystarczającej ilości czasu, aby wszystkie układy w organizmie się przystosowały, a zakres tych zdolności jest w dużej mierze zdeterminowany przez strukturę genetyczną jednostki. Ponadto należy wziąć pod uwagę, że większość populacji azjatyckiej żyje w różnych warunkach klimatycznych (temperatura, wilgotność), gorące potrawy są historycznie zakorzenione w tych kulturach ze względu na wydłużenie okresu przydatności do spożycia żywności i efekty chłodzące (produkcja zwiększa się pot, który następnie chłodzi organizm). Należy ostrożnie pracować ze źródłami kapsaicyny, zbyt duże dawki mogą być problematyczne (obciążenie układu nerwowego, trawiennego i sercowo-naczyniowego).