Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Margaryna

Margaryna to rodzaj tłuszczu roślinnego, który często stosowany jest jako substytut masła. Pod względem odżywczym margaryna jest bogata w tłuszcze nienasycone, które są zdrowsze dla organizmu niż tłuszcze nasycone znajdujące się w maśle. Margaryna często zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla zdrowia serca. Niektóre rodzaje margaryny są również wzbogacane witaminami A i D.

Jednakże niektóre rodzaje margaryny mogą zawierać tłuszcze trans, które są uważane za szkodliwe dla zdrowia serca. Tłuszcze trans mogą zwiększać poziom złego cholesterolu (LDL) i obniżać poziom dobrego cholesterolu (HDL) w organizmie, co może prowadzić do ryzyka chorób serca. Dlatego ważne jest, aby przy zakupie dokładnie zapoznać się ze składem margaryny i unikać tych, które zawierają tłuszcze trans.

Witam, bardzo proste pytanie - jakie masło czy margarynę do pieczywa wybrać? Który wybór i dlaczego jest lepszy dla organizmu? Dziękuję

Tutaj zależy to od punktu widzenia, z którego chcesz oceniać oba produkty. Z punktu widzenia jakości użytych surowców zdecydowanie wygrywa masło, gdyż margaryna jest żywnością wysoko przetworzoną technologicznie. Jeśli oceniać tylko z żywieniowego punktu widzenia, zwycięzcą zostanie większość margaryn, ponieważ producenci wzbogacają je nie tylko tłuszczami omega-3, a często także omega-9, ale także niektórymi witaminami i przeciwutleniaczami (D, E, beta -karoten...) - w tabeli różnica jest więcej niż wyraźna. Ze względu na dbałość o zachowanie jak najwyższej jakości menu poprzez wykorzystanie naturalnych produktów spożywczych, osobiście wybrałbym masło, jednak zachowanie rynku pokazuje, że nie wszyscy podzielają tę opinię...:-)

Witam, bardzo proste pytanie - wybierając masło czy margarynę do chleba... jaki wybór i dlaczego jest lepszy dla organizmu? Dziękuję

Tutaj zależy to od punktu widzenia, z którego chcesz oceniać oba produkty. Z punktu widzenia jakości użytych surowców zdecydowanie wygrywa masło, gdyż margaryna jest żywnością mocno przetworzoną technologicznie. Jeśli oceniać tylko z żywieniowego punktu widzenia, to większość margaryn zwycięży, ponieważ producenci wzbogacają je nie tylko tłuszczami omega-3, a często także omega-9, ale także niektórymi witaminami i przeciwutleniaczami (D, E, beta -karoten...) - różnica jest wtedy więcej niż wyraźna. Ze względu na dbałość o zachowanie jak najwyższej jakości menu poprzez wykorzystanie naturalnych produktów spożywczych, osobiście zawsze wybieram masło, jednak zachowanie rynku pokazuje, że nie wszyscy podzielają tę opinię...:-)