Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, bardzo proste pytanie - wybierając masło czy margarynę do chleba... jaki wybór i dlaczego jest lepszy dla organizmu? Dziękuję

Tutaj zależy to od punktu widzenia, z którego chcesz oceniać oba produkty. Z punktu widzenia jakości użytych surowców zdecydowanie wygrywa masło, gdyż margaryna jest żywnością mocno przetworzoną technologicznie. Jeśli oceniać tylko z żywieniowego punktu widzenia, to większość margaryn zwycięży, ponieważ producenci wzbogacają je nie tylko tłuszczami omega-3, a często także omega-9, ale także niektórymi witaminami i przeciwutleniaczami (D, E, beta -karoten...) - różnica jest wtedy więcej niż wyraźna. Ze względu na dbałość o zachowanie jak najwyższej jakości menu poprzez wykorzystanie naturalnych produktów spożywczych, osobiście zawsze wybieram masło, jednak zachowanie rynku pokazuje, że nie wszyscy podzielają tę opinię...:-)

Tematy:  Tracić na wadze   Masło   Margaryna