Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, bardzo proste pytanie - jakie masło czy margarynę do pieczywa wybrać? Który wybór i dlaczego jest lepszy dla organizmu? Dziękuję

Tutaj zależy to od punktu widzenia, z którego chcesz oceniać oba produkty. Z punktu widzenia jakości użytych surowców zdecydowanie wygrywa masło, gdyż margaryna jest żywnością wysoko przetworzoną technologicznie. Jeśli oceniać tylko z żywieniowego punktu widzenia, zwycięzcą zostanie większość margaryn, ponieważ producenci wzbogacają je nie tylko tłuszczami omega-3, a często także omega-9, ale także niektórymi witaminami i przeciwutleniaczami (D, E, beta -karoten...) - w tabeli różnica jest więcej niż wyraźna. Ze względu na dbałość o zachowanie jak najwyższej jakości menu poprzez wykorzystanie naturalnych produktów spożywczych, osobiście wybrałbym masło, jednak zachowanie rynku pokazuje, że nie wszyscy podzielają tę opinię...:-)

Tematy:  Masło   Margaryna