Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.
Maltodekstryna jest powszechnie stosowanym źródłem szybkich węglowodanów w suplementach sportowych. Produkowana jest ze skrobi (kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, pszennej), technicznie jest surowcem silnie uprzemysłowionym, o niezwykle wysokiej wartości indeksu glikemicznego (podawanego powyżej 100). Działanie to na glikemię krwi jest szczególnie wskazane dla sportowców jako element rozwiązania umożliwiającego szybkie uzupełnienie energii oraz jako element regeneracji powysiłkowej i odbudowy rezerw glikogenu. Ale faktem jest, że jego spożycie zwiększa obciążenie trzustki i produkcję insuliny, co między innymi prowadzi do zwiększenia zapasów tłuszczu. Badania wskazują także na zdolność maltodekstryn do hamowania działania probiotyków w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do reakcji prozapalnych. Maltodekstryn powinny zatem unikać osoby z zaburzeniami trawienia, są one zdecydowanie niepożądane np. w stanach przewlekłego zapalenia przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna). Pomijając jego znaczenie w żywieniu sportowców, musimy powiedzieć, że spożycie tego oligo/polisacharydu nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych.