Kurzy ATAC

Doradztwo

Witam, chciałem zapytać jaka jest Wasza opinia na temat Maltodekstryny? Syn chodzi na siłownię, żeby poćwiczyć na masę mięśniową, jego znajomi przyjmują suplement diety zawierający maltodekstrynę. Dziękuję.

Maltodekstryna jest powszechnie stosowanym źródłem szybkich węglowodanów w suplementach sportowych. Produkowana jest ze skrobi (kukurydzianej, ryżowej, ziemniaczanej, pszennej), technicznie jest surowcem silnie uprzemysłowionym, o niezwykle wysokiej wartości indeksu glikemicznego (podawanego powyżej 100). Działanie to na glikemię krwi jest szczególnie wskazane dla sportowców jako element rozwiązania umożliwiającego szybkie uzupełnienie energii oraz jako element regeneracji powysiłkowej i odbudowy rezerw glikogenu. Ale faktem jest, że jego spożycie zwiększa obciążenie trzustki i produkcję insuliny, co między innymi prowadzi do zwiększenia zapasów tłuszczu. Badania wskazują także na zdolność maltodekstryn do hamowania działania probiotyków w przewodzie pokarmowym, co prowadzi do reakcji prozapalnych. Maltodekstryn powinny zatem unikać osoby z zaburzeniami trawienia, są one zdecydowanie niepożądane np. w stanach przewlekłego zapalenia przewodu pokarmowego (wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba Leśniowskiego-Crohna). Pomijając jego znaczenie w żywieniu sportowców, musimy powiedzieć, że spożycie tego oligo/polisacharydu nie przynosi żadnych korzyści zdrowotnych.

Tematy:  Maltodekstryna