Kurzy ATAC

Doradztwo

Wybrane pytania z konsultacji on-line, która jest integralną częścią organizowanych przez nas kursów.

Produkty pełnoziarniste

Produkty pełnoziarniste to produkty, do produkcji których użyto mąki pełnoziarnistej. Mąka pełnoziarnista wytwarzana jest ze wszystkich części ziarna, dlatego zawiera otręby, bielmo i zarodki. Produkty te są zatem bogatym źródłem wielu ważnych składników odżywczych – błonnika, witamin i minerałów.
Spożywanie produktów pełnoziarnistych pomaga zachować uczucie sytości, co ma również wpływ na kontrolę wagi. Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie pełnych ziaren może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2 i choroby układu krążenia.

Witam, mam pytanie odnośnie tłuszczu, dlaczego wyższy jego udział w diecie stanowi zagrożenie dla zdrowia? Zauważyłem, że wiele osób czuje się lepiej na diecie paleo lub niskowęglowodanowej, gdzie stosunek tłuszczu jest nieco wyższy. Chciałem też zapytać, jak utrzymać niski ładunek glikemiczny na diecie wysokowęglowodanowej? pomimo tego, że korzystam z produktów pełnoziarnistych, tworząc menu GN, przechodzę do wyższej kategorii, zwłaszcza o wyższym bilansie energetycznym. Rekompensowałem to głównie zwiększeniem zawartości tłuszczu w diecie, która wówczas wynosiła 30-40%. Nadal zastanawiam się, czy właściwym rozwiązaniem byłoby zwiększenie zawartości tłuszczów do 30-40% i ograniczenie węglowodanów do 40-50% przy niskim IG i GN u osób z wyższą glikemią na czczo (możliwy stan przedcukrzycowy)? Dziękuję

Większy udział tłuszczu w diecie sam w sobie może nie być ryzykowny, to tylko ogólna informacja. Zawsze zależy to od wielu czynników, z których najważniejszym jest stan zdrowia danej osoby, całkowita ilość wykorzystanych tłuszczów, ich jakość oraz proporcje pomiędzy grupami kwasów tłuszczowych (nasycone i nienasycone, jednonienasycone i wielonienasycone). .). Zasadniczo prawdą jest, że nawet odpowiednio zaprojektowany system niskowęglowodanowy jest zdrowy ze względu na wyższą zawartość tłuszczów. GN jest parametrem „sztucznie” stworzonym, na który należy zawsze patrzeć z pewną rezerwą i jednocześnie w odniesieniu do innych cech odżywczych. Jeżeli np. dodatki (jako główne źródło węglowodanów) bazują na produktach pełnoziarnistych (najlepiej w postaci całych, niełuskanych ziaren), a zawartość błonnika i tłuszczu w danym daniu (lub całodniowym menu ) odpowiada normalnym normom, metabolizm będzie reagował nawet na wyższe wartości GN stosunkowo powolnym uwalnianiem cukru do krwi, więc w zasadzie taka sytuacja będzie (pod względem zrównoważonego bilansu energetycznego) w porządku. Zawsze miejcie na uwadze, że w ramach badania staramy się przełożyć ogólnie przyjęte zasady żywienia na praktykę, dlatego teoretycznie przedstawione liczby mogą nie przekładać się na rzeczywistość w najdrobniejszych szczegółach. U osób ze stanem przedcukrzycowym zawsze warto ograniczyć nadmiar węglowodanów w diecie, co kompensujemy zwiększeniem udziału tłuszczów w ramach monitorowania bilansu energetycznego, starając się jedynie rygorystycznie przestrzegać wszystkich zasad związanych z tłuszczami.